LG E2281VR-BN Zwart Review
Een tijdje geleden heb ik dit schem gekocht ter vervangen van mijn ouwe trouwe beeldbuis.
Bouwkwaliteit
Bij het uitpakken viel het slanke design van dit LED scherm direct op. Het scherm is mooi afgewerkt maar door de zeer geringe dikte voelt het scherm ook zeer fragiel aan. De monitor kan in beperkte mate gekanteld worden naar voor en naar achter.
De monitor staat zeer stabiel op een relatief grote voet waarin ook de aansluiting zijn verwerkt. Op deze voet zijn 7 tiptoetsen voorzien voor de bediening van het OSD menu en het aan-en uitzetten.
Klein detail: er waren stickers op de rand van het scherm geplakt die na het verwijderen nog sporen naliete welke moeilijk te verwijderen waren.
Mogelijkheden
De meeste courante...
Pluspunten
- Mooi design en stabiele voet
- LED verlichting dus zuinig (15W tot 25W)
- VGA, DVI en HDMI
Minpunten
- Voelt zeer fragiel aan
- Weinig instelmogelijkheden
Bouwkwaliteit
Mogelijkheden
De meeste courante aansluitingen zoals VGA, DVI en HDMI zijn aanwezig, het is mogelijk om tussen de input te switchen via het OSD menu. De bediening van het beperkte OSD menu verloopt via tiptoesten op de voet.
Het OSD is zeer beperkt, je kan enkel de kleurtemperatuur en helderheid aanpassen (bij HDMI krijg je nog een optie om de zwartwaarde aan te passen). LG levert ook Windows kleurenprofiel mee maar dit is vreemd genoeg een corrupt profiel.
Daarnaast is er nog een "super resolution" optie om het beeld te verscherpen/contrast te verhogen en een "super energy saving" optie die het contrast opblaast en de helderheid verlaagd. Echt nuttig is dit voor dagelijks gebruik niet en deze opties hebben enkel tot gevolg dat de beeldkwaliteit er alleen maar slechter op wordt.
Beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit van het scherm is (mijn inziens) goed. Ik kan dit niet staven met cijfers bij gebrek aan een colorimeter.
De helderheid van het scherm is zeer hoog, maar helaas geld dit ook bij zwartwaarden: zwart is niet echt zwart. Bij het afspelen van een film valt dit tijdens donkere scenes hard op.
Er is een sprake van backlight-bleeding, maar in het dagelijks gebruik of tijdens een film merk je hier niet zoveel van (op de foto valt dit harder op dan in werklijkheid). De verdeling van de backlight is ook niet zo geweldig, maar net zoals de backlight bleeding valt dit nauwelijk op.
Eco
Een van de verkoopsargumenten van dit scherm is de energiezuinigheid van door het gebruik van LED backlight. Met een verbruik tussen de 15W en 25W valt dit inderdaad goed mee. LG herinnert je er bij het aanzetten van het scherm met plezier aan hoeveel gram CO2 je hebt uitgespaard door een LED monitor te gebruiken ipv een conventionele CCFL monitor. Daarnaast schakelt het scherm automatisch de backlight uit wanneer er een volledig zwart beeld wordt gedetecteerd (daarom dat de backlight-bleeding foto ook niet 100% zwart is).
Een extra "Super Energy Saving" optie kan het verbruik met nog eens gemiddeld 4W verlagen, maar hiervoor moet je wel heel wat opofferen qua beeldkwaliteit.