Sandisk Sansa Clip+ 8GB Zwart Review
12 januari 2013, laatste update op 12 januari 2013, 14.513 views
Rapporteer
Ik heb de Sandisk Sansa Clip + inmiddels enkele jaren in gebruik, dus zal mijn ervaringen met jullie delen.
Pluspunten
- 'drag and drop' in Windows
- lostless audiobestanden ondersteuning
- goede kwaliteit audio
- klein en licht, maar toch lange accuduur
- spotgoedkoop voor wat je krijgt
Minpunten
- ervaring met slijtage, hoewel ik dit wijt aan de intensiviteit mijn wijze van gebruik
Edit 12-01-2013: Ik heb mijn oude Sansa Clip helaas moeten vervangen. De jack ingang was aan de binnenkant los gaan zitten, waardoor het signaal aan één kant weg viel. Ook hierbij leg ik de oorzaak bij mijzelf: mijn koptelefoon (Sennheiser HD555) gebruikt een 6.3mm jack, waardoor ik een verloopstuk moet gebruiken. Dit zorgt ervoor dat mijn koptelefoon aansluiting ongeveer 2 keer zo lang is als de MP3 speler zelf, wat voor de MP3 speler een vervelend hefboom effect heeft. Gezien het intensieve gebruik van de speler ben ik nog steeds tevreden en heb ik eenzelfde MP3-speler als vervanger aangeschaft. Ditmaal de 4GB-variant, omdat de uitbreiding via micro-SD voldoende opslagruimte oplevert. Tevens enkele kleine aanpassingen aan de review + toevoeging kopje 'Volume'.
Volume
Na aanschaf van de tweede Sansa Clip+ was het geluid erg zacht: op het hoogste volume niveau was de muziek net aangenaam om naar te luisteren. De vorige speler kon veel harder. Op internet heb ik de oorzaak gevonden: Sandisk heeft het volume op basis van Europese regelgeving beperkt. Dit is makkelijk op te lossen door de landinstellingen aan te passen naar 'rest van de wereld' in plaats van 'Europa'. Dit heeft verder geen gevolgen, behalve dat je nu bij instellingen een optie krijgt om de gehoorsbeveiliging op te heffen.
Featureset
Het opslaggeheugen is uit te breiden via micro-sd. Mijn eerste speler beschikte over een interne opslagcapaciteit van 8GB, maar bij het vervangen heb ik gekozen voor een 4GB variant. Micro SD geheugen is immers vaak goedkoper dan intern geheugen. Als ik verder wil uitbreiden kan ik een grotere micro-sd kaart gebruiken.
De microfoon is verrassend goed. Ondanks de geringe grootte weet hij de audio goed ruimtelijk op te nemen. Wat je opneemt is duidelijk terug te horen, geen chaos van geluiden. De kwaliteit van de opname is niet in te stellen. Ik zou persoonlijk geen album willen opnemen met deze microfoon, maar dat moet ook niet je bedoeling zijn, al helemaal niet in deze prijsklasse.
Beeldkwaliteit
Het beeldscherm is aan de kleine kant, maar de MP3speler zelf is dan ook kleiner dan een luciferdoosje. Ook qua kleuren is het zo sober mogelijk, meer kleuren dan blauw en geel kan je niet weergeven. Gelukkig is het beeldscherm fel in te stellen, zodat ook in de zon alle tekst goed leesbaar is.
Geluidskwaliteit
De belangrijkste reden waarom ik deze MP3speler heb aangeschaft is de geluidskwaliteit. Ik gebruik de MP3speler vooral in combinatie met een Sennheiser HD555 en vind dat het geluid aangenaam weergegeven wordt. Het geluidsbeeld is niet 100% neutraal. Ik ben geen expert op audio gebied, maar ik vind dat het lage gedeelte iets sterker wordt vertegenwoordigd dan neutraal, maar het is absoluut geen boom-box. Persoonlijk vind ik het een prettig geluidsbeeld.
Als ik een tijd naar een andere audiobron heb geluisterd (bijvoorbeeld audio output van m'n laptop), vind ik het nog steeds een verademing om dit apparaatje weer te horen.
Als je wilt kan je natuurlijk kiezen uit allerlei equalizers, maar daar ben ik geen fan van. Bovendien speelt het apparaatje ook FLAC bestanden e.d. af, zonder gedoe of omzetten.
Bouwkwaliteit
Dit dingetje is net een ouderwetse Nokia: simpel, van plastic en niet kapot te krijgen erg degelijk. Meer heb ik er niet over te zeggen.
Ergonomie
De gebruiksvriendelijkheid van dit apparaatje is erg goed te noemen. Voor de meest gebruikte functies is een specifieke knop (harder, zachter, volgende, vorige, pauze, menu etc.) zonder dat er onnodige knoppen op zitten. Je hebt snel door waar je moet zijn en kan zonder te kijken moeiteloos zaken regelen.
Mobiliteit en accuduur
De Sansa+ is een enorm klein en licht apparaatje met achterop een stevige clip, waar altijd wel een praktische plek voor te vinden is. De accuduur is uitstekend, denk hierbij aan meer dan 8 uur op 1 lading.