Samsung CLP-325W Review
Inleiding
Als student Farmacie moet er wel eens een verslag uitgeprint worden. Een printer biedt dan uitkomst om de stress van het uitprinten op de universiteit je dan bespaard blijft. Aangezien er nog wel eens kleurengrafieken moeten worden afgedrukt (dit beïnvloedt een cijfer positief), viel de keuze op een kleurenlaser. Dit omdat er onregelmatig geprint wordt (soms 2-3 weken niet en dan weer elke dag) en ik geen risico wilde lopen om uitgedroogde cardriges te hebben.
Kostenoverweging
Na invoeren van alle vaste en variabele kosten in een Excelsheet bleek deze printer een van de voordeligste en betaalbare keuzes. Toen de Wireless-variant in promotie was, was de keuze snel gemaakt.
Installatie
De installatie...
Pluspunten
- Lage prijs bij vervangen cardridges
- Compact en handzaam
- Overzichtelijk maar duidelijke bedieningsportaal
- Duidelijk statusdisplay
Minpunten
- Afdruksnelheid kleur (was van te voren bekend)
- Drum wordt 4x gebruikt voor 1 A4 bij afdrukken kleur (van belang als je erg veel kleur drukt)
- Geen duplex-ondersteuning in de OS X driver
- Netwerkconnectie niet instant
Inleiding
Kostenoverweging
Installatie
De installatie verliep vlekkeloos, mits er een USB-kabel aanwezig is, om de instellingen in te voeren voor het draadloos netwerk. Ik heb ook gepoogd dit via de LAN-aansluiting (die tevens op het apparaat zit) op te zetten, maar dat was iets te hoog gegrepen voor de tijd die ik daaraan wilde besteden.
Papier
Het papier wordt netjes stofvrij gehouden door een papierlade met een capaciteit van ongeveer 80 vel. (Mocht je deze printer op zolder of in de meterkast willen plaatsen (immers draadloos) houd daar dan rekening mee). Enig nadeel dat ik kon bedenken is dat wanneer je duplex wil printen, je de lade in zijn geheel uit de printer moet halen. Je kunt de enkelzijdig bedrukte prints niet even in de lade schuiven, omdat de stofkap niet geopend kan worden bij een goed geplaatste papierlade. (Klein issue)
In de bovenkant van de printer zit een klepje wat je uit kan klappen om meer dan een stuk papier te ondersteunen na een printopdracht.
Statusdisplay
Het statusdisplay is duidelijk, met een inktindicatie per kleur, een aan- en uitknop en cancel-knop. Hier geen op of aanmerkingen over.
Het formaat bevalt mij goed, in een studentenkamer staat de printer niet teveel in de weg.
Driver en instellingen
Ook kan er worden ingesteld hoeveel inkt (toner) er moet worden gebruikt bij het printen. Standaard staan alle kleuren op nul, maar er kan van -4 tot +4 gevarieerd worden. Het effect hiervan heb ik niet uitgeprobeerd.
Overigens moet je hiervoor ook inloggen in het administratiepaneel van de printer. Het wachtwoord daarvan kan je op de site van samsung vinden en (als je meer tijd beschikbaar hebt) vast ook in de handleiding.
Helaas kan iets dergelijks niet in de Mac OS X driver ingesteld worden (maar dat was bij de Samsung ML-2010R ook al zo), dat vind ik wel jammer.
Toner
De tonerstatus kan worden opgevraagd in alle drivers (zowel Windows en OS X - waarschijnlijk ook in Linux). Na ongeveer 300 printjes waarvan een stuk of 150 kleur zit ik op ongeveer 70% tonervoorraad met alle kleuren, dat valt me mee. (Meegeleverde toners zijn 1000 prints black, en 700 per kleur.)
De toner heeft wel een wat vreemde geur, volgens mij is het een nieuw ontwikkelde polycarbonaat van Samsung die minder schadelijk zou moeten zijn. De geur doet anders vermoeden, maar dit ruik je alleen bij veel (langdurig) printen of bij het opstarten van de printer, niet in stand-by modus.
=Aanvullingen=
Afdrukkwaliteit
De afdrukkwaliteit van tekst is perfect. Door de toner die Samsung gebruikt, lijkt alle inkt op het papier te liggen (dit kan ook aan het Hema 80grams papier liggen dat ik gebruikte, ik zal binnenkort nog wat printjes maken op Océ papier). De toner glimt ook behoorlijk als je het bijvoorbeeld vergelijkt met een professionele copiër als de Ricoh Aficio MF Color-series.
Kleur
Grafieken en kleurendocumenten worden goed afgedrukt maar wel met een duidelijk zichtbaar raster, al is dit wat afhankelijk van de kleur. Dat zal wel aan het mengen van de kleuren liggen in het printproces.
Bovendien duurt het drukken van kleur 3 maal zo lang omdat de printer werkt met een multi-pass system. Vandaar dat de drum-unit, 24000 cycli meegaat (maar dus maar 6000 in kleur! - nieuwprijs ongeveer 110 euro). Ik raad deze printer dan ook minder snel aan wanneer er uitsluitend met kleur wordt afgedrukt (vanuit het kostenaspect).
Foto's
Foto's worden afgedrukt zonder een storend raster, maar over de kleuren in foto's ben ik niet te spreken, echter: Ik heb geen professioneel gekalibreerd scherm gebruikt. Bovendien stond de printer op standaard kleurinstellingen van de printer (dit kan je aanpassen).
Wat me opviel bij het uitprinten van een luchtfoto: oranje daken werden bijna rood afgedrukt, veel te verzadigd. Bij groen, geel en blauw was dit minder het geval - of voor mij niet storend.
Af en toe (na een tijdje geen kleur printen of na een printopdracht met weinig kleur - <1 % van het papier) viel het me op dat bepaalde stukken (vooral rood) bijna geen toner ontvingen op het papier, hier ontstaan dan zeer lichte (bijna wit) vlekken. Dit was vooral het geval bij grote vlakken rood.
Persoonlijk interesseert het me niet echt, maar ik kan me voorstellen dat dit een issue is. Ik raad aan om voor het afdrukken van foto's naar een duurdere printer te kijken (bijvoorbeeld met single-pass systeem - ik vermoed namelijk dat het daar aan ligt) of een inkjetprinter. Voor foto's heb ik de printer uiteindelijk ook niet gekocht.
Draadloze netwerkfunctie
Ik gebruik de printer altijd draadloos en in hetzelfde netwerk. De printer staat ongeveer 2 meter van de router met een betonnen muur ertussen. De ontvangst is altijd goed. Maar ik verbaas mij erover dat de printer niet altijd een wireless verbinding heeft na het aanzetten (er zou dan een blauw licht branden). Printopdrachten die dan zijn verstuurd worden bij een correcte verbinding subiet uitgeprint. De printer moet dan tussen de 1 en 3 keer opnieuw aangezet worden om een verbinding te krijgen. Dit probleem heb ik tot heden niet opgelost. Ik zet de printer dan ook alleen maar uit wanneer ik meer dan 3 dagen niet thuis ben.
=Na 5 maand en 2 weken gebruik=
20 mei 2012 - Ik heb een foto toegevoegd van de meegeleverde supplies uit de doos. De zwarte starterstoner ga ik dus vervangen na ~ 900 printjes. Veelal zijn er tekstdocumenten geprint met mijn printer. Bij de nieuwe toner zal ik de instellingen voor het gebruik van 'zwart' op -2 zetten, om te kijken of dit effect heeft (dit is te doen wanneer wordt ingelogd op de webomgeving).