Inleiding
Tijd voor mijn eerste review op Tweakers. Ik ben al ruim een half jaar in bezit van de Club3D Theatron DTS 7.1 en hij bevalt me nog steeds prima. Heb hem eerst nog gedraaid in me oude P4 bak maar die weer verkocht maar deze geluidskaart hield ik om hem in mijn huidige (nieuwe) PC te plaatsen. Zo blij was ik er mee
Featureset
De mogelijkheden van de Theatron DTS zijn redelijk uitgebreid. De mogelijkheden die er zijn:
- Hoogwaardige C-media chipset (CMI8788 HD Oxygen Audiochip).
- 2.0 t/m 7.1 analoge aansluitingen voor analoge speakers
- S/P DIF TOSlink aansluitingen, zowel 1 in als 1 out.
- Real-time Dolby Digital Encoding dmv Dolby Digital Live technologie.
- Real-time DTS Encoding dmv DTS Interactive technologie.
- 24bit / 96KHz Playback & 16bit / 48K Recording
- EAX v2.0, A3D v1.0 en DirectSound 3D
- Uitgebreide controlepaneel.
Veel mogelijkheden biedt de Theatron DTS dus. Door de aanwezigheid van zowel analoge als digitale TOSlink aansluitingen is voor iedereen deze kaart weggelegd.
Het feit dat Dolby Digital Live en DTS Interactive aanwezig zijn in de Oxygen chip, geeft dat genoeg reden om deze kaart in bezit te hebben voor een redelijke prijs.
Deze 2 technologiëen zorgen ervoor dat elk stereo-signaal die Windows eruit gooit automatisch en real-time tot een Dolby Digital of DTS Digital signaal wordt verwerkt. Hierdoor heb je een mooiere audio weergave, met name bij DVD's en Xvid's. Natuurlijk is het dan wel handig om over een Dolby/DTS Decoder te beschikken.
Aansluitmogelijkheden
De Theatron DTS beschikt over veel aansluitmogelijkheden waardoor ruimte voor een Midi/Game port niet meer aanwezig was

De aansluitingen zijn:
- Groene Line/Front-out
- Zwarte Rear-out
- Oranje Center/Sub-out
- Gele Side-out (voor 7.1 opstelling)
- Blauwe Line-in
- Roze Mic-in
- S/P DIF In (TOSlink)
- S/P DIF Out (TOSlink)
Ikzelf heb verder nooit gebruik gemaakt van de analoge aansluitingen, op de Line-out en Line-in na. Line-out heb ik mijn koptelefoon op aangesloten voor de late avonden achter de PC in een huis waar mensen soms vroeg slapen

De Line-in had ik voor een tijdje me TV op aangesloten voor het geluid van de TV maar sinds de SCART naar de ziekte is van die TV, heb ik dat maar weggelaten.
Welke ik alleen maar hoofdzakelijk gebruik is de S/P DIF out zodat mijn Creative Decoder erop aangesloten kan worden die de DD Live en DTS Int signalen mooi oppakt en perfect weergeeft op mijn speakers.
Weergave-kwaliteit
Het geluidsweergave op de speakers is echt heerlijk als ik eerlijk mag zijn. Had hiervoor altijd een normale geluidskaart met alleen een standaard S/P DIF out waardoor alleen Dolby signalen uit bijv. PowerDVD en AC3Filter werden opgepakt en de rest in Pro Logic of DTS Neo werden weergegeven wat ikzelf niet mooi vond, echt totaal geen mooie surround weergave en dus ook niet realistisch.
Sinds ik deze kaart gebruik voor alles, ben ik zeer tevreden. Ik gebruik de kaart volop in spellen als Battlefield 2 en en zelfs Battlefield Vietnam en het geluid is echt heerlijk mits je de hardwareacceleratie wel aanzet. Zonder het gebruik van EAX hoor je al alles om je heen, en dat allemaal door DD Live of DTS Interactive.
Veel verschil merk ik niet tussen Dolby en DTS. Bij DTS heb je een wat sterkere basweergave terwijl Dolby toch meer een wat heldere weergave toont.
Zelf speel ik op z'n tijd ook een film af op de PC zoals bijv. een Xvid of een DVD. De DVD-weergave is gewoon zoals we die gewend zijn van een Dolby Digital stream. Met DD Live of DTS Interactive word het kwaliteit echter niet meer of minder. Waar deze 2 technologiëen wel goed van pas komen zijn filmbestanden op je computer, en ook dat klinkt aardig mooi!
Voor de rest is er veel in te stellen in de C-media controle paneel. Zaken als een equalizer, een LFE-versterker en het kalibreren van de uitvoerkanalen zijn zeker niet weggelaten. Ook bepaal je in de controlepaneel of je analoog gebruikt, of digitaal waar je kan kiezen voor PCM signaal, DD Live of DTS Interactive.
Opname-kwaliteit
Hier kan ik helaas weinig over vertellen want zelf doe ik heel weinig aan geluidsopnamen
Processor belasting
Hier heb ik ook even naar gekeken. De kaart zelf vraagt vrij weinig van je processor en de kaart hardware matig gebruiken onder spelletjes zorgt ook niet voor een stotterende weergave.
Wat mij wel opviel is dat DTS Interactive wel opvallend wat CPU-power in beslag neemt ten opzichte van DD Live. De oorzaak hiervan is mij vrij onbekend. Voor DD Live zie je de CPU-belasting niet boven uiterlijk de 2 a 3% gaan, bij DTS kan die nog wel eens tegen de 17% aankomen.
Drivers en ondersteuning
Ik heb de Theatron DTS eerst een lange tijd op Windows XP gebruikt en de daarvoor bestemde XP drivers voor gebruikt wat altijd vlekkeloos is gegaan. De drivers waren makkelijk geïnstalleerd en zijn ook zo te downloaden van de site van Club3D.
Sinds kort gebruik ik de Theatron DTS onder Windows Vista x64 waar niks aan te merken valt op 1 ding na. De controle paneel mist wat functies/tabbladen wat ik in XP wel had. Het gaat hier om de mixer en de karaoke functie die ik zelf eigenlijks nooit gebruik maar wel opvallend verdwenen is. De mixer zal wel verdwenen zijn omdat Vista misschien anders omgaat met digitale uitvoer van geluid.
Verder draait de Theatron DTS ook vlekkeloos onder Vista x64. Er zijn zowel drivers voor x86 als x64 Vista.
Prijs
De prijs die ik ervoor betaalde was vrij normaal voor een geluidskaart als deze. Heb er toen € 64,50 voor betaald en dat vind ik een normale prijs voor een geluidskaart als deze.
Deze geluidskaart zul je overigens niet meer nieuw aantreffen in de schappen. De opvolger (Theatron DTS Agrippa) word nu volop verkocht en heeft wat meer functies dan deze. Maar kan je hem 2de hands van iemand kopen en wil je graag zaken als DD Live en DTS Interactive, dan is dit je kaartje!