Cooler Master STF-B01-E1 Cross Flow Fan Review

-Elmer-
29 augustus 2007, laatste update op 29 augustus 2007, 2.677 views

Cooler Master STF-B01-E1 Cross Flow Fan

►Inleiding
Oorspronkelijk heb ik deze koeler aangeschaft om in een CM Stacker 832 te bouwen. Hierin ziten echter 2 8800GTX videokaarten waardoor de koeler simpelweg niet meer in de behuizing past. Toen heb ik besloten de koeler maar in een CM Stacker STC-T01 te bouwen. Dit ging alles behalve eenvoudig.
►Eigenschappen
Afmetingen: 50 x 50 x 336 mm
Gewicht: 400 gr.
Snelheden: LOW 1400 r.p.m ( 6.5 V )
MIDDLE 1800 r.p.m ( 8.5 V )
HIGH 2500 r.p.m ( 12 V )
46 CFM - 2500 rpm
Luchtdruk 2.0mm H²O
Lager Type Ball Bearing
►Montage

Pluspunten

• Hele moederbord wordt goed gekoeld
  • Behoorlijk luchtverplaatsing

Minpunten

• Montage is niet goed uitgedacht
  • Niet erg stil

3 van 5 sterren (Voldoende)
►Inleiding

►Eigenschappen
Afmetingen: 50 x 50 x 336 mm
Gewicht: 400 gr.
Snelheden: LOW 1400 r.p.m ( 6.5 V )
MIDDLE 1800 r.p.m ( 8.5 V )
HIGH 2500 r.p.m ( 12 V )
46 CFM - 2500 rpm
Luchtdruk 2.0mm H²O
Lager Type Ball Bearing

►Montage
De montage in de CM Stakcer 832 ging vrij eenvoudig. Het plastic deurtje waar normaal gesproken 4 120mm fans in kunnen worden geplaatst, moeten 2 plastic beugels worden verwijderd zodat de Cross Flow fan bevestigingspunten vrij komen. Het plaats van de Cross Flow fan in de bevestigingspunten was erg eenvoudig. De koeler kon ook vrij aardig gesteld worden in de richting waar deze heen moest blazen. Een minpunt was echter wel dat de voedingskabel beknelt zat tussen de koeler zelf en de plastic deur. Dit zorgde ervoor dat de koeler minder makkelijk te stellen. Hier bleef het dan ook bij, bij de CM Stacker 832. Het deurtje kon namelijk niet meer dicht.
De montage in de CM Stakcer STC-T01 was wat minder eenvoudig. Er zouden volgens de handleiding 4 schroefgaten moeten zitten in de moederbordtray. Er zaten wel gaatjes maar hier was op geen enkele manier een schroef door heen te krijgen, zelfs niet de aller dunste. Er is onmogelijk bij te komen om er misschien een heel klein boutje en moertje te plaatsen waardoor ik uiteindelijk genoodzaakt was om het geheel met tiewraps vast te zetten. Dit zit er inmiddels al een maand en er is geen beweging in te krijgen, het zit dus goed vast.
Om de snelheid te kunnen regelen is er een klein kaartje meegeleverd dat je eenvoudig in een vrij slot kunt stoppen. Doet het goed en werkt eenvoudig. Je moet echter nog wel ruimte hebben om het kaartje kwijt te kunnen, het neemt geen PCI slot o.i.d. in beslag maar wel de ruimte ervan.

►Geluidsoverlast
Toen ik de koeler voor het eerst installeerde wist ik werkelijk niet wat ik mee maakte. De herrie was nog erger dan dat van de TT Dragon Orb 3 7000RPM. Na de koeler te hebben gedemonteerd en de rubbertjes en ringetjes te hebben verwijderd was het probleem gevonden. De as van de koeler draait in een ijzeren ring die zelf vrij los in een robber ring/dop draait. Deze zat schreef met alle gevolgen van dien. Toen dit was opgelost draaide de koeler een stuk soepeler en een stuk stiller. Bij het hoogste toerental is de koeler nog steeds behoorlijk rumoerig maar bij een laag toerental is de geluidshinder beperkt.

►Koelprestaties en luchtverplaatsing
Doordat het een Cross Flow fan is wordt bij goede plaatsing het moederbord overal gekoeld, in mijn geval is dat ook aan de hand en er blaast een constante koele bries over alle componenten. Omdat de koeling in mijn systeem al vrij goed was, is er niet een erg groot temperatuurverschil te zien, de chipset is wel een stuk koeler dan ervoor, maar harde cijfers heb ik niet.
De maximale luchtverplaatsing van 46CFM (+/- 78 M3/uur) is behoorlijk wat maar bij een lager toerental van 1400RPM is deze al gereduceerd tot 25CFM (42,5 M3/uur) wat alsnog aardig wat is maar nou ook weer niet bijzonder veel.

►Conclusie
Als alle moeilijkheden met het inbouwen zijn overwonnen en de koeler ook daadwerkelijk in het systeem past is het een prima ding maar zet deze niet te hard!

Heb jij ook een Cooler Master STF-B01-E1 Cross Flow Fan?

ik wist niet eens dat ze bestonden joh(A)
maar, goede review en die fototjes izijn ook prettig.
Nette review.

Jammer dat jij er zoveel problemen mee ondervond. Ikzelf heb hem in een CM Stacker 832 zitten en het inbouwen ervan was een fluitje van een cent. De geluidsproductie op de hoogste stand is niet veel harder dan de rest van de fans die ik erin heb zitten.
Als ik een CM Stacker 832 zonder 8800GTX had gehad zou het ook prima zijn gegaan.
Echter de hoogste stand is echt niet leuk meer zoveel herrie. Nou ben ik helemaal niet iemand die zich snel hindert aan het geblaas van een fan maar dit is echt een hele boel geluid. Misschien heb ik een ouder model, slechtere lagers ofzo, geen idee, maar stil is het zeker niet.

[Reactie gewijzigd door -Elmer- op 26 juli 2024 08:13]

Anoniem: 185441 29 augustus 2007 22:28
ik heb de mijne aan een fancontrol frontje gehangen. scheelt een hoop :). mooie rig trouwens. jammer van die standaard koeler alleen ;)
Miss. een vreemde vraag. Maar heb je wel gebruik gemaakt van het framepje voor de crossflow fan wat wordt geleverd bij je STC-T01?

Ik heb namelijk deze kast ook en ik heb een speciaal frame voor mijn crossflow fan in te plaatsen.

Voor de rest mooie review
Hmmmm.... verdacht. Een frampje dat bij de STC-T01 zou moeten zijn geleverd? Ik ken wel het crossflow frampje van de 832 maar niet van de STC-T01, staat ook niets over in de handleiding maar het zou wel het een en ander verklaren! Hoe zou zoiets eruit moeten zien?
Misschien een beetje mosterd na de maaltijd, maar heb nu m'n stacker leeg in afwachting van m'n nieuwe PC en heb dus even een paar foto's gemaakt:

foto1
foto2
foto3

Op foto 2 heb ik een schroefje in 1 van de gaten gedraaid, is er zo een die je gebruikt voor het vastzetten van cd-rom en floppy drives.

[Reactie gewijzigd door Fossalta op 26 juli 2024 08:13]

Nouja zeg.... en daar kun je gewoon de crossflow fan mee vastzetten? Wat stoer
Bedankt voor de info!