Panasonic Viera TH-37PV70 Review

hondapower
7 juni 2008, laatste update op 7 juni 2008, 18.780 views

Panasonic Viera TH-37PV70

Waarom een plasma?
Na lang wachten eindelijk deze plasma in ons bezit.
Ik heb maanden lang alles uitgepluist op internet over LCD en plasma.
Na ook diverse winkels bezocht te hebben om de verschillen te zien, was ik er geheel van overtuigd dat er bij ons echt een plasma aan de muur moest komen.
De voordelen zijn evident. Natuurlijk beeld zonder blokjes, echt zwart, en helder.
We hebben een vrij kleine woonkamer dus een hele grote tv zat er niet in.
Eigenlijk wilden we een 81cm tv, maar die heb je niet in plasma. Dus hadden we even onze gedachten dan toch maar op een lcd gezet. Maar zelfs de top-ambilight van Philips kon ons niet bekoren in de winkel.
Het beeld van een LCD is gewoon niet natuurlijk genoeg.
Men zegt altijd wel...

Pluspunten

• Beeldkwaliteit
  • Bediening
  • Formaat

Minpunten

• Bij weergave witte vlakken flikkerend beeld (RTLZ kijken valt dan tegen)
  • Design kon iets beter
  • Geen hoofdtelefoonaansluiting aanwezig

Waarom een plasma?
Na lang wachten eindelijk deze plasma in ons bezit.
Ik heb maanden lang alles uitgepluist op internet over LCD en plasma.
We hebben een vrij kleine woonkamer dus een hele grote tv zat er niet in.
Het beeld van een LCD is gewoon niet natuurlijk genoeg.
Men zegt altijd wel dat je 'er aan moeten wennen', maar ik heb helemaal geen zin om te wennen aan inferieur lcd beeld.
Voor iedereen is het natuurlijk anders, maar ik kan niet goed naar lcd kijken.
Dus op een gegeven moment toch maar de knoop doorgehakt en een 37 inch plasma besteld.
Het was nog bijna de 37PV45 geworden, want die was erg goedkoop. Helaas is het design van deze tv dat ook en toen kwam net de 37PV70 uit voor iets meer geld.
Dan is de keus snel gemaakt.
En van die keuze hebben we in het geheel geen spijt!

Oordeel zelf!
Natuurlijk zijn internet reviews erg fijn bij het uitzoeken van de juiste tv. Maar toch zou ik adviseren om de tv (of tv's) op te zoeken in een echte winkel.
Kijk en vergelijk. Speel met de afstandsbediening en kijk bv. hoe snel hij is.
Kijk naar de tv's er naast en vergelijk m zeker met lcd's. Laat je niet voor de gek houden door die mooie HD promofilmpjes, zet ook eens SD materiaal op.
Dan zie je pas echt de verschillen. HD materiaal is nog vrij dungezaaid, en eer er fatsoenlijk veel HD spul beschikbaar is via de kabel/satelliet en schijfjes, zijn we zeker al enkele jaren verder.

De aanschaf
Eigenlijk koop ik zo iets duurs liever in een gewone winkel.
maar het prijsverschil tussen de detailhandel en een webshop heeft er voor gezorgd dat ik toch maar via een webshop heb besteld.
En dat had een voordeel; bij levering zag ik pas hoe gigantisch de doos was!
Die had ik nooit meegekregen in mijn auto.

Let er bij aanschaf op dat je een NL versie koopt, dan heb je ook on-site garantie. Dwz dat de monteur bij jou langskomt ipv dat je de tv op moet sturen.

Design en afwerking
De afwerking is goed, alles sluit netjes aan. Het design kon beter (zie Pioneer plasma). Ik denk voor deze prijsklasse is het allemaal heel erg ok. (ik vind de nieuwe PX80 heel lelijk geworden trouwens)

Opstellen en instellen
Bij de tv zit een zware voet. Die heb ik alleen even gebruikt om de tv op te laten rusten voordat ik m aan de muur heb gehangen met een Vogels EFW-6345.
De kijkhoogte heb ik bepaald door rechtop op de bank te zitten, en dan heb ik het punt recht voor me op de muur als middenpunt van het beeld genomen.
Instellen ging heel snel. Gewoon automatisch in laten stellen en je kunt dan ook de regio enz in NL opgeven. Voor de zendervolgorde misschien?
Alleen TMF had de tv niet de eerste keer gevonden, maar die heb ik natuurlijk even snel handmatig opgezocht.

Afstandsbediening
Deze ligt onverwacht erg goed in je hand. Er hadden voor mij misschien iets meer functies op mogen zitten.
Vreemd is wel dat je vanuit standby erg lang op een knopje moet blijven duwen voordat de tv eens aangaat (Terwijl het ledje wel knippert).

Zappen
'Zappen' gaat heel snel. Als ik dat vergelijk met de sony bravia en toshiba lcd's van mijn ouders, is het echt een verbetering.
Nadeel van deze tv is dat je de tv alleen uit standby krijgt door een nummertoets in te drukken.
Dus als je alleen kijkt via een externe decoder dan moet je eerst de tv uit standby halen door op een nummertoets te drukken, wachten tot analoog beeld verschijnt en dan pas kun je met 'AV' bv. de hdmi bron selecteren.

Analoog tv kijken
Gewoon tv kijken via de analoge kabel gaat uitstekend.
En dat is waar je een tv 90% van de tijd toch voor gebruikt. Je ziet natuurlijk wel dat het beeld wordt geupscaled, maar het wordt wel goed gedaan.
Vooral de publieke omroepen hebben mooi beeld.
Je kunt nog allerlei ruiscompensatie aanzetten, maar wij hebben een vrij goed signaal hier dus dat staat allemaal uit.

Digitale tv kijken (Scart)
Ik heb een tijdje geleden van de overburen een week lang hun UPC DVR kunnen lenen. Ik heb dus een week lang het verschil bekeken tussen analoge tv en digitale tv (SD).
Het verschil was nu toch dermate groot dat we toch overstag zijn gegaan, ondanks mijn eerdere, minder positieve, ervaringen met digitale tv. Veel scherper beeld. Bij sommige netten is het verschil niet zo heel groot, maar als je eerst digitaal hebt gekeken en dan tijdens de uitzending omschakelt naar analoog dan is analoog ineens een vaag ruisdrama geworden.
We hebben nu de UPC HD DVR en die is aangesloten via HDMI.
Als je een bron bekijkt via een scartaansluiting, dan is teletekst gewoon oproepbaar.

Digitaal kijken SD/HD (HDMI)
Nu we de Philips HD DVR hebben van UPC ben ik niet meer weg te slaan voor de tv!
SD: Vooral de publieke netten zijn prachtig. Ook is het beeld heel scherp en veel stabieler en rustiger voor de ogen dan aangesloten middels scart.
HD: we hebben nu 5 HD zenders en dat is helemaal subliem. 720P stuurt het kastje meestal uit. Nu kunnen we eindelijk tv kijken zoals het bedoeld is. Ook al is deze tv bij lange na geen full-hd, zelfs op 1024x720 pixels is het heel erg goed kijken. Mooi vloeiend beeld zonder schokken en je krijgt geen vegen te zien zoals bij veel LCD's.

Analoog dvd kijken (scart)
DVD kijken gaat ook uitstekend. Als ik mijn dvd speler (el cheapo) aansluit via component, dan heb ik om de een of andere manier toch minder mooi beeld dan via de scart.

Formaat en resolutie
We zitten op ongeveer 2m afstand. De eerste uren is het even wennen aan zo'n groot beeld (In de zin van; jezus wat een formaat!) maar nu willen we niks anders meer.
Ook kan ik op de kijkafstand absoluut de pixels niet onderscheiden. Dus de resolutie is voor mij hoog zat.

Inbranden
Inbranden; dat zou vrijwel helemaal zijn opgelost bij deze generaties.
Deze tv heeft nieuw uit de doos meteen een paar uur per ongeluk op Ned1 gespeeld, dus vrijwel continu met een rood logo rechtsboven. Maar daar was naderhand niks van te zien. Dus dat zal allemaal wel meevallen.

Inspelen
Tja, ze zeggen dat je de tv 200 uur moet laten inspelen. Ik weet niet waar men dit getal vandaan heeft gehaald en of het uberhaupt nog wel van toepassing is op deze tv.
Ik heb voor de zekerheid dan toch maar het contrast en helderheid op 50% gezet. En af en toe laat ik zo'n inspeel dvd lopen.
Maar ik ga er geen speciale dingen voor doen. Een tv moet gewoon alle zenders kunnen weergeven (met logo's). Wat moet je er anders mee?

Geluid
Het geluid is ook best goed. natuurlijk niet perfect, maar het is zeker goed te doen. Aan het geluid is een en ander af te stellen.
Ik heb m standaard op 'surround aan' staan. Dan klinkt het wat voller en dan hoor je de stemmen beter. Af en toe meen ik omgevingsgeluiden (bv vogeltjes) op de tv ook daadwerkelijk naast me te horen.
Basweergave is ook best redelijk.

Geluiden uit de tv
Dit type heeft geen interne ventilatoren meer. Als je je oor boven de tv hangt hoor je wel een licht gezoem. Maar daar krijg ik op de bank helemaal niks meer van mee.

Stroomverbruik
Een plasma tv heeft een variabel stroomverbruik. Dit komt omdat een pixel alleen stroom gebruikt wanneer deze aanstaat. Is het beeld donker, dan gebruikt een plasma weinig stroom, is het beeld licht, dan gebruikt deze meer stroom. Een lcd heeft een continu stroomverbruik, omdat er een backlight achter zit wat continu aanstaat. Als je op de Panasonic site een 37" lcd vergelijkt met deze dan is het stroomverschil gemiddeld maar 40W lager.
De lcd gebruikt dan continu 200W, de plasma gemiddeld 240.

Nadelen?
Natuurlijk heeft deze tv ook nadelen. Ik heb er eigenlijk pas 1 gevonden.
Bij weergave van grote witte vlakken zie je dat het beeld een beetje flikkert (ook op 100Hz). Dit is toch wel vervelend als je bv. Ice Age aan het kijken bent, maar inherent aan plasma.
Mijn partner viel het niet op, maar mij wel.

Extra's
Service menu: '-V' toets indrukken op toestel en dan 3x op '0' drukken op de afstandsbediening.
Hotel menu: '-V' toets indrukken op toestel en dan 3x op 'AV' drukken op de afstandsbediening.
Voor beide modi dient het toestel wel aan te staan.

In het servicemenu kun je het aantal uren zien wat het apparaat heeft gespeeld en je kunt er alles wijzigen, wat dus niet valt aan te raden als je niet weet wat je doet.
In het hotelmenu kun je bv. wijzigen welke bron de tv als eerste neemt als je het toestel aanzet. Zo kan het handig zijn om m in te stellen op HDMI 1 of 2 als je er bv een mediacenter of digitale satellietdecoder op aan hebt gesloten.

Edit 24-09-07: Foto van de zijkant toegevoegd.
En nog een opmerking over het formaat: Nu denk ik zelfs: "42 inch had ook makkelijk gekund".
Ik heb het toestel nu een maand en volgens het servicemenu heeft het ding nu 107 uur gespeeld. Ik ben nog steeds erg tevreden.

Edit 08-10-07: Review nog iets uitgebreid.
Edit 07-06-08: stukje over digitale tv erbij.

Heb jij ook een Panasonic Viera TH-37PV70?

Ik heb dit toestel ook al jaren (sinds 2008 volgens mij) en ben nog steeds zeer tevreden. Ik zoek nu een geschikte muurbeugel, blijkbaar werken de Vogels EFW-6345 en de EFW-6325 maar ik heb liever een wat goedkopere oplossing.
De tv is nogal zwaar, dus hou rekening met het gewicht van het ding als je een beugel gaat kopen.

ik ben ook nog steeds tevreden met deze tv, ook al is de resolutie praktisch gezien wel achterhaald. De kleurweergave is dat zeker niet!
Het is altijd weer gruwelen als ik bij mij ouders of kennissen zo'n LED tv met rode gezichten erop zie staan.
Hallo,

Hoe is het gesteld met reflectie bij daglicht van achter de kijker? Met andere woorden, hoe veel glanst het scherm en heb je er hinder van bij het kijken?

Na het lezen van deze review ben ik weer ernstig aan het twijfelen gebracht. Ik had al gekozen voor LCD omdat Plasma te groot is. Mijn keuze zou de Sharp 100 Hz 32'' of de Panasonic 100Hz 32'' of misschien wel de 26 '' worden.
Wat zijn de afmetingen van het gehele toestel? En de maten (hoogte en breedte) van het beeldvlak? Ook bij ons is de kijkafstand niet zo groot. Het zou prettig zijn als er een 32'' Plasma zou komen, dan wist ik het wel. Ik vind plasma mooier, maar eigenlijk te groot en heb te maken met daglicht van achteren en maak me dus een beetje zorgen over hindelijke reflectie.

Bedankt voor je reactie!
schermformaat is ongeveer 820mm bij 460mm
formaat van de tv zelf is 917x620mm

Na een paar dagen ben je al helemaal aan het apparaat aan de muur gewend en nu denk ik al 'zo groot is ie eigenlijk niet'. Met onze kijkafstand kun je nog steeds het hele beeld in 1 oogopslag zien.

Reflectie heb ik vrijwel geen last van. Vergelijkbaar met een crt. Maar het blijft natuurlijk een glasplaat. Met vol invallend licht zul je het zeker merken, maar goed dan heb je bij een lcd ook bijna geen beeld meer.
Waar heb jij 'm gekocht dan. Bij de meeste internetshops zie je niet of het een NL versie is.
Bij de ElektroGigant.
Ze hadden me verzekerd dat het een Nederlandse versie betrof.
En bij twijfel kun je altijd Panasonic bellen met het serienummer. Die kunnen je dat zo vertellen.
k, thanxs!!
mooi afgewerkte fotos!
ik heb hem zelf ook hangen. en heb de keuzen puurweg gemaakt voor de beeldkwaliteit.

htpc op aangesloten en ik kijk via floppy tv (digitale tv) beeld kwaliteit is zo mooi bij dit toestel dat ik films soms wel 2 kijk alleen al voor de beeld kwaliteit :)

een echte aanrader voor iedereen!
- lange leverdtijd!!!
+ 1080p ondersteuning

[Reactie gewijzigd door senslight op 25 juli 2024 15:11]

Na een avondje lcd-tv kijken bij mijn ouders verraste het plasma beeld thuis me weer positief. Veel duidelijker en geen blokjes.