Samsung M3 Station USB 3.0 2TB Zwart Review

Bartjebart
8 januari 2012, laatste update op 17 november 2015, 5.921 views

Samsung M3 Station USB 3.0 2TB Zwart

Algemene beoordeling Ik zocht een externe HD met als voornaamste reden dat ik door het ombouwen van pc's nogal wat data moest overzetten. Het betrof ongeveer 1,3TB, dus een HD van 2TB leek mij dan wel handig. De 3TB schijven vond ik toch wat te duur worden. Een eis van mij was dat het in ieder geval een USB3.0 schijf moest zijn en verder was de prijs belangrijk. Je komt dan al snel op deze schijf uit en dat de schijf door Samsung wordt gemaakt is wat mij betreft nog een extra reden om deze schijf te kiezen. Ik ben meer dan tevreden met de schijf. Het design vind ik erg mooi en de prestaties zijn boven verwachting. De schijf wordt geleverd in een niet al te grote doos met daarin de broodnodige zaken (quick start guide, usb 3.0 kabel,...

Pluspunten

• Prijs t.o.v. andere externe HD's
  • Snel

Minpunten

• Externe voeding nodig
  • (Te) korte usb- en voedingskabel

Algemene beoordeling
De schijf wordt geleverd in een niet al te grote doos met daarin de broodnodige zaken (quick start guide, usb 3.0 kabel, adapter). De adapter meet zo'n 9 x 5,5 x 3 cm en is daarmee vrij compact, maar hij voelt vrij 'leeg' aan, dus volgens mij had het nog wel wat compacter gekund.
[img=620]It8dFhUn[/img]

Prestaties
De schijf haalt erg hoge snelheden. Eindelijk heb ik het gevoel dat ik met een externe HD heb te maken, waarbij de interface niet meer de beperkende factor is, maar dat er gewoon tegen het max van de schijfcapaciteit wordt gewerkt.

In Crystal Disk Mark werd een sequentiële leessnelheid gemeten van ongeveer 137MB/s. In het bijgevoegde plaatje staat een grafiek met verdere testgegevens. Ik heb Crystal Disk Mark gedraaid op de Samsung M3 (het groene staafje in de grafiek) en een aantal andere HDD's en je ziet dat de M3 continu ongeveer op het niveau van de WD velociraptor 150GB presteert. Dat is echter een 10.000 toeren schijf, dus de prestaties van de Samsung zijn bijzonder goed te noemen. In de vergelijking heb ik ook mijn OS-disk opgenomen, de 128GB Crucial M4. Dat is natuurlijk geen eerlijke vergelijking, maar het leek me wel zo volledig om die er ook maar bij op te nemen. Verder moet ik er eerlijkheidshalve even bij vermelden dat de WD20EARS (2TB Caviar Green) eigenlijk de enige recente HDD is die verder in de test is opgenomen, maarja, ander testmateriaal heb ik niet ;)
Een back-up kopiëren van WD Velociraptor ging met een constante snelheid van ongeveer 110MB/s

[img=620]dqCyIS6L[/img]
resultaten van de Crystal Disk Mark tests 512k en sequentieel

[img=620]lSRM3spe[/img]
resultaten van de Crystal Disk Mark tests 4k en 4kQ32. De resultaten van de Crucial M4 waren uiteraard off the charts vergeleken met de normale HDD's.

De resultaten in HDTune. De snelheden zijn erg hoog. De access valt dan wel weer wat tegen, maar gezien het feit dat de schijf én aan een usb-poort hangt én op lage toeren draait valt het op zich nog mee. Als dataschijf is de schijf dus prima bruikbaar. Als systeemschijf zou dit dus niet echt aan te raden zijn.

Via USB 2.0 haalt Crystal Disk Mark bij mij een maximum sequentiële leessnelheid van slechts 31MB/s. Aangezien de 2 computers waarop ik de schijf voornamelijk bij zal gebruiken allebei USB 3.0 hebben vind ik de prestaties op USB 2.0 niet zo belangrijk.

Featureset
USB 3.0, backwards compatible met USB 2.0. Een eSATA aansluiting was misschien nog mooi geweest, aangezien niet alle pc's hier in huis al over USB 3.0 beschikken.
De aansluiting op de schijf is een standaard micro-USB 3.0 aanlsuiting.
De ingebouwde schijf is een Samsung EcoGreen F4EG HD204UI, 2TB en dat is verder gewoon een prima harde schijf. (momenteel is de externe variant dus goedkoper dan de losse schijf zelf)

Stabiliteit en betrouwbaarheid
Ik heb de schijf net, dus ik ga dit (nog) niet beoordelen.

Compatibiliteit
USB 3.0 en backwards compatible met USB 2.0, dus dat zit wel goed. Alleen wil je de volle snelheid benutten, dan moet je dus wel over USB 3.0 beschikken.

Mobiliteit
Er zit een externe adapter bij. Dat is niet heel goed voor de mobiliteit. Verder is de schijf ook niet echt heel licht. Maar dat wist ik van tevoren, dus ik vind dit ook totaal geen issue.
Wat ik wel een aantal keer ben tegengekomen is dat de USB-kabel erg aan de korte kant is (70 cm maximaal) en ook de netkabel is met 70 cm erg kort. De meegeleverde netkabel ligt dan inmiddels ook werkloos in de kast en heb ik vervangen door een langer snoer. Een andere usb 3.0 kabel heb ik helaas nog niet.

[img=620]fw2ASKRx[/img]
Puur ter illustratie van de afmetingen van de externe HD heb ik er een gewone HD op gelegd als referentie. De afmetingen van de Samsung zijn ongeveer 4,5 x 13 x 18 cm (bxhxd in normale, staande positie).

Geluidsproductie
Ik vind de schijf best stil. Het is natuurlijk allemaal wel relatief, maar ik ben er erg tevreden over. Je hoort de schijf alleen goed als hij 'opstart'. In wat stillere omgevingen kun je ook de lees- en schrijfacties horen, maar storend zijn die qua geluidsniveau zeker niet.

Warmteproductie
Na het wegschrijven van enkele 100-en gigabytes werd de schijf alleen rondom de usb- en powerconnectoren een beetje warm. Verder nergens. Volgens HD Tune wordt de schijf maximaal 33°C na het overschrijven van enkele honderden gigabytes van zichzelf naar zichzelf bij een kamertemperatuur van ca. 15°C. Verder dan dat stijgt de temperatuur ook niet en je moet ook echt lang achter elkaar veel data verstoken wil je die temperatuur bereiken. Wel is het zo dat door de compacte behuizing en nauwelijks aanwezige ventilatie de warmte vrij lang blijft hangen in de schijf.

Prijs
Het is geen gunstige tijd om harde schijven te kopen. Ten opzichte van de concurrentie is de prijs echter goed.

Update 2-1-2012
opmerking over kabellengtes toegevoegd

Update 4-1-2012
Links en rechts nog wat informatie toegevoegd en wat kleine wijzigingen aangebracht. Foto ter vergelijking van grootte toegevoegd.

Update 8-1-2012
HDTune gedraaid en toegevoegd, evenals wat concrete data als temperaturen en afmetingen.

Heb jij ook een Samsung M3 Station USB 3.0 2TB Zwart?

Goede review! 1 vraag is het mogelijk de HD horizontaal neer te leggen? of moet het verticaal zijn.
Er zitten alleen pootjes aan een van de lange, dunne zijden, dus hij is er voor gemaakt om hem rechtop te zetten en niet neer te leggen.
Prima review!
Wat voor mij altijd meetelt bij het kiezen van een externe hdd, is de afmeting. Misschien kan je een foto toevoegen waaruit blijkt hoe groot deze is.
In deze tijd zijn externe schijven goedkoper dan interne, mede daarom is het voor tweakers leuk om te weten welke (interne) schijf hier precies in is gebouwd. Ben je bereid om de behuizing open te schroeven? Of moet je dan verzegelingen verbreken en je garantie opofferen?
Nog een kleine tip over de layout; het zou leuk zijn als je de snelheids-grafiek op kan nemen in de review (dat scheelt ons luie tweakers weer een klik :P).
Tnx voor je tips. Heb ze verwerkt in de review. Alleen het plaatje met de grafieken verwerk ik niet in de tekst, want daarvoor zou ik hem te ver moeten verkleinen.
Leuke review. Misschien zou je alleen in de grafiek met een gebroken as kunnen werken, of desnoods twee losse grafieken. Bij de 4k/4k q32 seq. read en write zijn de verschillen tussen de niet-ssd schijven nu niet goed te zien.
Anoniem: 438475 31 december 2011 00:23
Je review was hartstikke handig. Er is werkelijk bijna niks te vinden over deze harde schijf. De reden waarom je zo weinig reacties krijgt, is omdat je je eerst moet registreren. Mensen die er geen verstand van hebben (zoals ik) vinden het fijn om dit soort dingen te lezen, maar hebben zelf eigenlijk niks te melden.

In ieder geval, bedankt voor je review. Ik zat nog te twijfelen over de USB-aansluiting, omdat 2.0 momenteel genoeg is. Maar aangezien er op korte termijn toch een nieuwe PC of laptop moet komen, ga ik toch deze maar kopen. (Nu ik uit jou review opmaak dat dit geen probleem is, maar dat het gevolg is dat het op 2.0 snelheid gaat).

Bedankt dus!
Tnx :)
Ja, op usb2.0 werkt de schijf dus gewoon als een 2.0 schijf
Zeker prima review, inderdaad voor een leek zoals ik erg nuttig.
Rest mij echter nog wel een vraag: is het mogelijk om direct vanaf deze HDD op mijn HD-TV films te kijken of trekt de USB verbinding dat niet? Hoe krijg ik het anders voor elkaar, via HDMI? en is het mogelijk om op deze HDD een HDMI kabel naar je TV te trekken? Ik kijk nu met name blu-ray 1080p .x264 films vanaf mijn laptop via HDMI. Alvast bedankt voor reacties.

Gr
Ronald
HDMI is bij een opslagapparaat geen optie.
Als je op de harde schijf films opslaat en je tv beschikt over mediaspeler-functionaliteit, dan zou je 1080p films wel af moeten kunnen spelen. Aansluiten gaat dan gewoon via usb. De snelheid wordt dan gelijk aan usb 2.0, maar is hoog genoeg voor het afspelen van 1080p content. Voorwaarde is dan dus wel dat je tv over een usb (2.0) poort beschikt.
2 sterren als waardering en 0 suggesties voor verbetering. Dit was denk ik wel mijn laatste review hier....
Lekker doorgaan zou ik zeggen, het enige wat ik nog zou toevoegen volgende keer is iets van een reallife benchmark, Crystal is leuk maar zegt niet altijd alles.
Goede review. Alleen ik zou wel graag wat meer on-hands ervaring willen lezen. Bijvoorbeeld dingen als:
- Duurt het opstarten lang?
- Foto van adapter? Of in ieder geval de afmeting.
- Irritant fel brandende lichtjes? Eventueel met foto erbij.
- Kwaliteit van de behuizing. Is er 'goedkoop' plastic gebruikt of voelt het stevig aan?
- Is de behuizing makkelijk te openen?
- Een nieuwe foto maken van de afmeting van de externe HD. De zwarte behuizing valt namelijk bijna weg tegen de zwarte achtergrond.
- Aparte aan en uitknop?
- Motivatie waarom specifiek gekozen voor Samsung M3 ipv een concurrent. Misschien dat andere tweakers ook voor deze keuze staan en graag een beetje advies willen hebben.
- Garantietermijn?
- Staat het stabiel als je het rechtop plaatst?
- USB 3.0 prestaties testen met een SSD? O-)
- Duurt het opstarten lang?
Nee

- Foto van adapter? Of in ieder geval de afmeting.
10x5cm

- Irritant fel brandende lichtjes? Eventueel met foto erbij.
Er zit ledje in dat brand en gaat knipperen bij transfer maar niet irritant en niet fel.

Het is plastic maar door gewicht valt voelt het stevig niet nieg goedkoop.

- Is de behuizing makkelijk te openen?
geen iddee

moet reviewer maar doen :P

- Aparte aan en uitknop?
Nee gaat vanzelf en dat werkt prima

Ik heb er voor gekozen 1. voor de price tov volume 2. samsung goede HD maakt.

- Garantietermijn?
2 jaar meestel geen idee?

- Staat het stabiel als je het rechtop plaatst?
Ja stabiel genoeg voor een hd hij valt niet snel om.

- USB 3.0 prestaties testen met een SSD?
dat is aan reviewer
Bedankt, dit scheelt mij weer werk :)
En USB 3.0 -prestaties testen met een SSD lijkt mij meer iets voor een USB 3.0 of een SSD review ;)
Heldere review, gewoon lekker doorgaan hoor. Voor mij een motivatie om deze alleszins redelijk geprijsde schijf in deze barre tijden te gaan bekijken.

Wat ik me afvraag is hoe warm deze schijf nou echt wordt. Je meldt dat het bij de connectoren warm aanvoelt en verder niet, hoe zou de warmte binnen de levensduur van de schijf verkorten? Die plastic kastjes geven de warmte niet echt door en koelen niet.
Ik heb een paar zwarte WD 2TB bakstenen van plastic, zelfde probleem. Na een langere tijd kopieren begint de plastic behuizing wat warm aan te voelen, hoeveel graden moet de schijf zelf dan wel zijn?
Die WD's stapelen overigens wel weer erg goed (is wel weer minder voor de koeling).
Ik vind dit voor een user-review gewoon erg goed.
Het gaat er vooral om hoe jij 'm als gebruiker ervaart en dat is erg goed eruit gekomen.
Voor de 'objectievere' reviews zoeken we het internet wel af.

Wellicht is het goed om bij prijs er even neer te zetten wat je ervoor betaald hebt?
Verder, top hoor, ga zo door!
Tnx.

Ik heb er 119 voor betaald. Een week later was de prijs gezakt naar 99... maarja, dat zul je altijd zien ;)