De Galaxy Nexus (I9250) Review
Bijgewerkt met nieuwe ervaringen en updates op 18/01/2012
(Deze review wordt nog steeds bijgewerkt naarmate ik meer ervaring heb met het toestel, en geef gerust feedback voor verbetering waar nodig!)
Historie:
Ik heb meerdere toestellen gebruikt de laatste 2 jaar zoals bv. de Nokia N8, HTC Desire HD, HTC Sensation (XE), Samsung Galaxy S II, Nokia Lumia 800, iPhone 4/4s enz. enkele van deze toestellen zijn gewaagd aan de Galaxy Nexus en dat zijn de Samsung Galaxy SII en de iPhone 4s deze toestellen ga ik ook vergelijken in deze review. In mijn ervaring heeft de Galaxy Nexus heel gebalanceerde specificaties en zeker niet de beste, maar het OS Ice Cream Sandwich werkt heel goed en de kwaliteit van de hardware zoals het design, Super Amoled HD scherm, GPS en het toestel in zijn geheel zijn allemaal van sublieme kwaliteit! Ik heb de Galaxy Nexus op 16/12/11 gekocht bij Coolblue.
Design en bouwkwaliteit:
Het toestel is bijna volledig uit plastic gebouwd met een magnesium chassis dit voelt heel solide en ligt goed in de hand met een gewicht van 135gram, heb betere ervaringen gehad met plastic telefoontoestellen dus dit is zeker een plus. Ook is er een kleuren notificatie led die je laat weten of je een smsje, gemiste oproep of whatsapp berichtje hebt heel handig.
Tip: Met de app Lightflow kan je de notificatie led een individuele kleur laten weergeven voor verschillende notificatie waaronder email, gmail, facebook, whatsapp, lege batterij enz.
Lightflow
Super Amoled HD scherm:
Het 4.65 inch scherm ziet er echt heel goed uit met Super Amoled HD en een HD resolutie 1280x720 kom je zeker niets tekort, ik had eerst twijfels en wou een RGB scherm maar als je naar dit scherm kijkt (Pentile Matrix) is het echt scherp en kleuren spatten er vanaf! Het scherm is ook licht gebogen dit voelt goed aan als je belt bv.
CPU/GPU:
De Galaxy Nexus beschikt over een TI Omap 4460 soc (1.2 Ghz dual core processor en een opgevoerde PowerVR SGX 540 GPU, ik kan je vertellen dat alles supersnel gaat Ice Cream Sandwich is zo soepel het lijkt haast op een i.... en doet er zeker niet voor onder, maar ook HD films & clipjes, 3d games worden met gemak afsgespeelt.
Geheugen:
Het toestel beschikt over 16gb intern geheugen en dit kan niet uitgebreid worden wat heel spijtig is! Verder heeft de Galaxy Nexus 1gb aan Ram geheugen dit is ruim voldoende om te multitasken en het toestel heeft weinig vertragingen door de goede optimalisatie van OS + CPU/GPU + Snel geheugen.
Camera:
De 5MP camera is een van de snelste en heeft veel instellingen het uiteindelijke resultaat is van redelijk goede kwaliteit (voor een mobiel) overdag en s'nachts gaat de kwaliteit wel achteruit veel korrels in de foto's. De Galaxy SII en iPhone 4s presteert beter bij onderbelichte foto's.
De 1.3mp frontcam is heel goed om te videobellen met Skype/Google Talk, verder heeft deze een andere functie bijgekregen, je kan nu je locksreen instellen op face unlock dit houdt in dat je je toestel ontgrendeld als het toestel je gezicht herkent, hele mooie maar onveilige functie iemand kan je foto gebruiken en zo het toestel ontgrendelen.
De video camera kan tot 1080P opnemen dit bij 30 fps! Ik gebruik zelf de 720P mode voor betere kwaliteit/opslagruimte verhouding.
Tip: Je kan tijdens het filmen een foto nemen dit door simpelweg op het scherm te tikken tijdens een opname.
User interface:
Ice Cream Sandwich is duidelijk veel verbeterd tegenover Gingerbread, ICS werkt echt heel snel en iti. En voelt echt beter geoptimaliseerd aan! Voor diegene die het maar niets vind kan bij Android alles naar wens aanpassen! Van Launcher, Lockscreen, Wallpapers enz.
1 klein minpunt aan ICS is dat er nog wat applicaties niet volledig geoptimaliseerd zijn, dit zou in de toekomst wel verbeteren als er meerdere toestellen ICS hebben.
Browser
De browser is fel verbeterd ten opzichte van Gingerbread, zoomen en scrollen is veel vloeiender dankzij de hardwarematige acceleratie, ik heb enkele zware sites gebruikt zoals Engadget/Tweakers enz en het gaat heel snel. Verder had ik met Gingerbread altijd moeite aangezien ik nooit mijn bladwijzers/bookmarks van Google Chrome kon gebruiken dit is in Ice Cream Sandwich eindelijk opgelost je kan je aanmelden met je account en hij synchroniseert jouw bookmarks uit Chrome gelijk naar het toestel, verder voor de mensen die extra zuinig zijn op het batterijverbruik en veel browsen kunnen nu een zwarte achtergrond kiezen met witte letters dit is zuiniger en is meerdere malen bewezen uit tests. Kortom mijn ervaring met de browser is ronduit goed en hij is beter dan de iPhone 4s/Galaxy SII.
Connectiviteit:
De Galaxy Nexus beschikt over veel verbindings mogelijkheden zoals Bluetooth 3.0 a2dp, NFC, Wifi A/B/G/N, Wifi tethering, USB-OTG, Micro-USB (+MHL via Micro-usb/HDMI geen kabel meegeleverd).
GPS:
De GPS in de Galaxy Nexus werkt heel goed ik heb binnen de 3sec een fix met Google Maps (met a-gps) en ook met Sygic GPS Navigation 11.2.4 (zonder internet) deze laatste werkt heel goed en ziet er grafisch super uit + is heel zuinig in nachtmodus dan is het scherm bijna volledig zwart buiten de wegen dat je moet volgen echt een aanrader dus.
Sygic GPS Navigation
Muziek:
Een klein minpuntje van de Galaxy Nexus is dat het speakertje niet heel luid kan standaard, dit is wel te omzeilen met een applicatie Volume + deze brengt het geluid op een normaal niveau dat bruikbaar is, verder gebruik ik PowerAMP Pro als muziekspeler en deze kan je helemaal finetunen met een hele uitgebreide equalizer! Met de standaard oordopjes van Samsung en in de auto via Bluetooth heb ik echt een heel kwalitatief goed geluid! Dit was bij de Samsung Galaxy SII veel slechter.
PowerAMP
Batterij:
Ik heb het toestel sinds 16/11/12 maar ben een beetje teleurgesteld door de batterij, eerdere android ervaring met de Samsung Galaxy SII was veel beter,Ik kan met heavy use maar 10 uur doen, en met medium use haal ik 18 uur wat weinig is maar begrijpelijk met een 4.65 inch HD scherm, dual core cpu enz.
Ik heb uit Korea een originele extended batterij besteld van Samsung deze heeft 2000 Mah, met deze batterij haal ik nu 30 uur bij normaal gebruik, dit is veel meer dan de standaard batterij van 1750 Mah dit mede door een zwarte wallpaper en wat tweaks in de instellingen bij het syncen van facebook en twitter.
In de doos:
De Galaxy Nexus komt in een redelijk grote doos. In de doos zijn de volgende te vinden:
- Telefoon
- 1750mah accu
- Lader/usb kabel
- in-ear Samsung oordoppen
- garantie en handleiding
Bijkomende accessoires:
-Samsung Extended Batterij van 2000 Mah (in gebruik) Review wordt bijgewerkt na de 4.0.3 update.
-Samsung Autohouder (Nog niet beschikbaar).
-Sennheiser CX300 II Prezision (in gebruik).
Conclusie:
Ik ben heel tevreden met dit toestel na alle ervaringen met gsm toestellen dat ik heb gehad, en zoals hierboven vermeld werkt bijna alles zoals het hoort de review werd geschreven met OS versie 4.0.2 op het toestel er zitten wel nog wat kleine bugs in de software die hopelijk snel van de baan kunnen als Google de ICS 4.0.3 update vrijgeeft. Ik raad dit toestel wel aan iedereen aan die van Games, Muziek, Gps en tweaken houdt en een zo compleet mogelijk toestel wilt.