€ 169,- bij NEBO Den Haag & Nootdorp

Nikon AF-S DX Nikkor 35mm f/1.8G Review

12 december 2011, laatste update op 12 december 2011, 111 views Rapporteer

Ik ben eigenaar van een Nikon D80 en Nikon D300 en werk regelmatig met de sigma 70-200mm f/2.8, sigma 17-70mm f/2.8-4, Nikon 50mm f/1.8.
Een beetje onbewust meet ik de aankoop van mijn nieuwe lens, de nikon AF-S 35mm DX f/1.8, af aan deze, naar mijn mening, degelijke lenzen.

Ik heb voorgaande reviews van mede-tweakers hier gelezen en de meeste aspecten zijn reeds zeer veelvuldig aangehaald, dus ik ga niet terug uitwijden over de meegeleverde accesoires en eerste indrukken. In een notedop: ik vind het een goede lens, zeker voor 169€ en ben er tevreden van. Hij voelt stevig aan, trekt zeer scherp vanaf f/2.8 en het focussen is even goed dat de sigma 17-70 dat ik gebruik, maar wel beter dan de nikon 50mm f/1.8. Er zijn wel momenten dat het focussen niet zo goed lukt en dat de lens even over en weer focussed van dichtbij tot oneindig en terug.

Het enige wat voor mij een lichte teleurstelling was de chromatische abberatie. Onder de meeste omstandigheden valt deze niet op, pas als je zwarte en witte voorwerpen hebt met een duidelijke rand, steeks dit fenomeen z'n kop op. Toeval wil nu net dat ik een model in zwarte jurk in een witte limo aan het trekken was ;-)

Verder trek ik ook altijd in RAW, waardoor de nikon D300 geen correcties doet. Ik heb begrepen dat wanneer je jpg trekt met je nikon, dat cromatische abberaties intern gecorrigeerd worden, dus voor mensen die in jpg trekken, die zullen hier mogelijk minder lens van hebben. Dit wil echter niet zeggen dat deze lens het probleem niet heeft!
Gelukkig kan je zulke afwijkingen met photoshop (camera raw - lens corrections - red/cyan border correction) eenvoudig corrigeren, maar het is toch weer iets extra dat ik zal moeten doen met veel foto's die getrokken zijn met deze lens.

Heb jij ook een Nikon AF-S DX Nikkor 35mm f/1.8G?