Nou, wat betreft het frequentiebereik: de algemene consensus in speaker/headphoneland is toch wel dat je specs, zeker die van frequentiebereik, met een flinke korrel zout moet nemen.

Neus maar eens een beetje rond op forums als Head-Fi, daar is een schat van informatie (en een heleboel onzin en subjectieve blabla natuurlijk

) te vinden.
Ook is de weergave (en dus ook de frequentiecurve) extreem afhankelijk van hoe de pads op welk oor gepositioneerd zijn. Verschillende oren zijn verschillend gevormd, en op een zelfde setje oren zal de goede luisteraar bemerken dat het een klein beetje onder/boven/voor/achterwaarts verschuiven van de positie van de pads op het oor een grote verandering in de weergave tot gevolg heeft. Alleen bij goed passende (!) in-ears en bij zeer grote (ruim) om de oren sluitende hoofdtelefoons (AKG K701 comes to mind) is dit effect minimaal.
Even die specs laten voor wat het is. Dat de SHL9700 minder gevoelig is geloof ik wel, dat is ook vrij eenvoudig te meten. Dat hij navenant minder laag gaat dan de 9450 vind ik niet waarschijnlijk, zolang de bron het tenminste maar kan leveren. Wat ietsje moeilijker is gezien het wat lagere rendement. Aan de andere kant zie je vaak dat als de bron het kan aansturen, het laag van zo'n setje strakker is dan van een extreem hoog rendements systeem. Maar dat is geen wetmatigheid.
De DT880 is een van de meest uitgebalanceerde hoofdtelefoons (in de enigzins betaalbare klasse) die er is, dat is juist zijn voornaamste sterke punt. Daarom is ie ook zo populair. Dit geldt zeker voor de 600 Ohm versie die weer een behoorlijk andere curve heeft dan de 250 Ohm en zeker de 32 Ohm versie. Ik kan je met 100% zekerheid zeggen dat de kwaliteit en diepte van het laag van een setje premium full size cans (DT880, AKG K70x, Senn HD6xx, etc) dat van enig portable on-ear setje van rond de 50 euro overtreft. Wat er ook voor specs bij staan.
PS Ik kon bij Pixmania laatst voor ruim 35 euro een setje SHL5500's scoren, die worden her en der ook goed beoordeeld. Kon het dus niet laten.
Ik lijk deze voor de meeste opnames te prefereren boven de SHL9700. De SHL5500 heeft echt silky smooth uitgebalanceerde mids met daarbij ietwat nadruk op de lagere mids / hogere bas, wat een "vol" geluid tot gevolg heeft bij bijvoorbeeld stemmen en bassdrums. Van mij had het gebied 1-2 Khz een klein tikkeltje meer nadruk mogen hebben voor wat meer sprankeling, maar dat is het wel. Aan de andere kant zorgt deze afstemming ervoor dat je niet snel last krijgt van sibilance bij helder/slecht opgenomen stemmen en aanverwante luistermoeheid.
[Reactie gewijzigd door Cap op 25 juli 2024 04:36]