2. Gebruikersreviews

Canon Speedlite 270EX II Review

vavoem
23 april 2012, laatste update op 23 april 2012, 4.015 views

Canon Speedlite 270EX II

Aanpassingen: 23-04-2012: The making of Waarom en waarvoor deze Flitser? Ik gebruik deze flitser voor diverse taken. Hij wordt gebruikt naast 2 580EX mark II’s . Waarom? Heel simpel ik werk veel met de 5D mark II en daar ontbreekt een ingebouwde flitser aan voor die momenten dat je even in wilt flitsen maar niet gelijk met een grote opzet flitser aan wil komen zetten als een 580EX II. Kenmerken: • Materiaal Kunststof met metalen voet net als alle andere recente speedlites • Licht van gewicht • Richtgetal 27 (m, ISO100) • Kop voor indirect flitsen • Zoom kop 28 of 50mm (handmatig) • Draadloze slave-functie voor off-camera flitsen • Activeer je EOS-camera met de...

Pluspunten

• Klein en compact
  • Slave functie

Minpunten

• Prijs best hoog voor een vrij kaal apparaat
  • beperkte slave functie tot 1 groep

Aanpassingen:
23-04-2012: The making of

Waarom en waarvoor deze Flitser?
Kenmerken:
  • Materiaal Kunststof met metalen voet net als alle andere recente speedlites
  • Licht van gewicht
  • Richtgetal 27 (m, ISO100)
  • Kop voor indirect flitsen
  • Zoom kop 28 of 50mm (handmatig)
  • Draadloze slave-functie voor off-camera flitsen
  • Activeer je EOS-camera met de ontspanknop op afstand
  • Variabele dekking
  • Snel en stil opladen
  • 2x AA batterij
De Speedlite 270EX II:
De nieuwe Canon is een herziene versie van de 270EX. Wat is er verbeterd nou niet heel veel. Zover als ik het kon zien beperkt het zich tot een slave functie en iets sneller weer klaar voor gebruik. De bediening is simpel er zit maar liefst 1 knop op. Hij staat uit, op slave of standaard. Dat is alles. Instellingen moet je regelen in het menu van je camera.
Met een richtgetal van 27 (m, ISO100) geschikt voor flitsfotografie op grote afstand. Ondanks zijn miniformaat levert de Speedlite 270EX II best krachtige prestaties beter als een ingebouwde flitser maar helaas weer geen remote besturing zoals de flitser op de 7D. De flitser werkt zoals alle nieuwe flitsers van Canon met E-TTL II-meting met compatibele camera's zorgt voor een accurate flitsbelichting in de meeste situaties, ook wanneer je via een muur of plafond flitst.

De Speedlite 270EX II werkt op twee AA/LR6-batterijen, zodat de flitser na een volledige ontlading in 3,9 seconden weer snel en geruisloos is opgeladen (fabrieksopgave ik heb er geen stopwatch bij gehouden om dit te verifiëren). Hij is redelijk stil in tegenstelling tot oudere modellen. Laden gaat redelijk vlot maar niet zo snel als een 580EX II maar wat wil je van een instappertje als deze tegen het voor kort topmodel van Canon.

Bouw:
De bouw is simpel van de Canon Speedlite 270EX II hij weegt slechts 155 gram (zonder batterijen) en past dankzij zijn compacte ontwerp gemakkelijk in een klein gaatje in je camera tas of je jaszak. Handig dus voor die momenten dat je licht en compact op pad wilt en niet verwacht een flitser nodig te hebben en je de 580EX II dus in de kast laat liggen maar je weet maar nooit dus stop je deze snel in een hoekje. De vergrendeling op de body gaat met een klein schuifje die een pennetje naar beneden drukt voor de vergrendeling. Hij zit wat fragiel er boven op en heeft niets weg van de vergrendeling die je op een 580 EX II terug vind. Ook ontbreken de voor mij bekende water en stof werende maatregelen.

De flits kop:
De kop heeft een zoom functie die slechts twee standen kent 28 of 50mm. Je moet hier voor even aan de kop trekken en dan staat hij op 50mm.
Ook kun je met de kop indirect flitsen waardoor het flitslicht van de Speedlite 270EX II weerkaatst tegen het plafond of muur voor een zachte, schaduwloze belichting. Hij is hiervoor in een aantal graden te kantelen in de 50mm stand. Ondanks zijn geringe formaat is hij toch verrassend veelzijdig.

Slave functie:
De flitser kan ook gemakkelijk worden gebruikt als off-camera flitser dankzij de nu geïntegreerde slave functie. De Speedlite 270EX II kan zo op afstand worden geactiveerd met een compatibele camera of Speedlite-flitser en is off-camera even gemakkelijk te gebruiken als in de flitsschoen. Daarvoor zit er ook een klein voetje bijgeleverd om hem stevig neer te kunnen zetten.
De slave functie geeft extra creatieve belichtingsmogelijkheden vooral in combinatie met meer speedlites. Je kunt deze alleen in groep A plaatsen. Dus wil je met meer groepen werken zal je 1 van de andere zwaardere jongens in een van de andere groepen moeten stoppen (EX430 en hoger).

580EX II versus 270EX II:
Nou laten we eerlijk wezen dat is natuurlijk David versus Goliath (alleen in dit geval is Goliath wel de gene die wint en niet de kleine David). Het prettige van de 270 is dat hij ook op de body klein en bescheiden is. Zet je een 580EX II op je camera trekt dat aandacht en is dat een imponerend gezicht wat mensen die je onopvallend wilt fotograferen afschrikt of ze anders gaan gedragen wat je nu net niet wilt. Voor een trouw reportage neem ik uiteraard gewoon de 580’s mee maar voor in huiselijke sfeer is dit al snel genoeg.

EWA Marine U-B100:
Ik heb deze onder water zak recent gekocht om eens onderwater te proberen. Daar de 5D2 geen flitser heeft en ik niet een nog grotere zak wilde om onderwater te duwen. Heb ik deze flitser er dus opgebruikt wat een prima combinatie was.

Conclusie:
Een klein prettig flitsertje die zeer goed bruikbaar is vooral wanneer een grote flitser wat over kill is. Vooral handig voor de 5Dxx gebruikers die nu zonder handzaam model zitten en niet altijd een grote flitser mee willen sjouwen.

Plaatjes:
Deze volgen later.

Heb jij ook een Canon Speedlite 270EX II?