Inleiding:
Na een poosje een tablet gebruikt te hebben besloot ik dat ik toch wel iets meer functionaliteit wilde hebben. Een tablet is een mooi apparaat maar voor mij was het geen vervangen voor een simpele computer, met namen een toetsenbord en de veelzijdigheid van windows mistte ik erg op mijn tablet. Na veel wikken en wegen heb ik besloten om mijn tablet te verkopen en eens een netbook uit te proberen. Een netbook is eigenlijk gewoon een zeer kleine laptop met vaak een 10.1" scherm.
Voordat ik op aanschaf overging heb ik eerst een groot aantal reviews gelezen met laptops in dezelfde prijsklasse. Nu bleek dat er op het moment vooral Intel Atom processoren en AMD C50/60 Chipsets verkocht werden. De intel chipsets draaien over het algemeen op 1600 mhz en zijn qua rekenvermogen sneller als de C50/60 van AMD, het grote minpunt vond ik alleen dat deze grafisch wel heel erg zwak zijn. Ik verwacht van een netbook natuurlijk niet dat ik Crysis of Skyrim kan spelen maar af en toe een HD filmpje kijken en wat simpele games (command & conquer Generals, Starcraft 2 (ja deze draait zelfs op de AO522) zijn toch een van mijn eisen.
De keuze was dus voor mij gevallen op een AMD C50/60 processor. Na een aantal benchmarks opgezocht te hebben op het internet heb ik besloten om voor een C60 met Radeon HD6290 te gaan, dit is omdat het prijsverschil minimaal was en de prestaties behoorlijk wat beter (met name de videokaart presteerd zon 40% beter, dit licht ik later toe). Op dit moment zijn de Asus EEE 1015BX en de Acer Aspire One 522 een van de weinige notebooks met een AMD C60 processor, mijn eerste keuze lag bij een EEE PC maar nadat ik gelezen had dat het geheugen bij een aantal series niet upgradebaar was (deze zat vastgesoldeert aan het moederbord) viel deze eigenlijk al gelijk voor mij af omdat ik niet het risico wou lopen een model met vastgesoldeert geheugen binnen te krijgen. Ook heeft een review van medetweaker Kevin mij overgehaald om deze netbook te kopen.
Eerste indruk:
De netbook wordt in een stevige verpakking geleverd. Wat mij eigenlijk gelijk opviel was hoe klein de adapter was die bijgeleverd was, dit is een groot voordeel omdat de adapter gemakkelijk meegenomen kan worden om op locatie nog even snel bij te laden. Bij veel netbooks (met name van HP) worden gewoon full size adapters meegeleverd die je ook bij een normale notebook hebt, dit is niet erg portable.
Zoals bij veel notebooks en netbooks tegenwoordig worden er geen installatie cd’s meer meegeleverd. In de plaats daarvan bevind zich op de harde schijf een herstelpartitie waarmee windows opnieuw kan worden geïnstalleerd.
Na de netbook uit zijn verpakking te hebben gehaald viel mij op hoe licht hij was. Ik heb hem even op de weegschaal gezet en het bleek dat hij in totaal 1170 gram weegt, dit is behoorlijk licht!
Feateruset
Chipset/CPU
De Acer Aspire One 522 is gebaseerd op het zogenaamde AMD Brazos (fusion) platform. Het heeft een C60 processor met codenaam “Ontario” en is gebakken op eeen 40nm procedé. De processor is vrijwel identiek aan de C50 met als groot voordeel dat hij zichelf in een turbo mode kan zetten net als de i5 en i7 van Intel waardoor hij ineens van de standaard 1000mhz naar 1333 mhz gaat. De GPU en CPU zitten samen in 1 chip verwerkt en zijn daardoor altijd hetzelfde. De C-60 beschikt over de verbeterde HD6290 grafische chip en doet zijn werk op een snelheid van maximaal 400mhz (in turbo modus). Turbo modus schakelt de PC zelf in wanneer dit nodig is, wanneer je Windows 7 gebruikt moet je echter wel zorgen dat het energieschema maximale prestatie gebruikt wordt! De C60 is een zuinige processor en heeft een TDP van 9Watt.
De netwerkdevices (zowel lan als wlan) zijn allebei van atheros wat in mijn ogen een goede fabrikant is (en over het algemeen ook goed wordt ondersteund in andere OS’en zoals Linux). Het geluid wordt geleverd door een standaard Conexant geluidschip (vergelijkbaar met de meeste realteks). De WLAN adapter ondersteund zowel B/G als N en heeft een goed bereik.
Geheugen/Opslag
Standaard wordt de Acer AO522 met 1GB geheugen geleverd, dit is meer dan genoeg voor alledaagse Officetaken en af en toe een simpel spelletje of een film. Ik vond dit echter vrij weinig en heb dan ook besloten om er gelijk een reepje van 4GB in te zetten. De C60 ondersteund maximaal 1066 DDR3 geheugen (je kunt gerust een reepje met hogere snelheid er in zetten, deze klokt hij gewoon terug). De maximale hoeveelheid is vrij weinig over bekend maar 4GB is meer dan zat voor een dergelijke netbook. In mijn geval is er een reepje van Kingston ingekomen (KVR1333D3S9/4G) (zorg wel dat je een SO-Dimm besteld).
De harde schijf ruimte bedraagt 320 gigabyte waarvan 10GB standaard in beslag is genomen door de recovery partitie. 320GB vind ik meer dan voldoende is zal voor de meeste mensen ook genoeg zijn. Standaard is de harde schijf opgedeelt in 1 grote zichtbare partitie, veel mensen zullen deze in 2 partities willen opdelen

*Opmerking*
Door het vervangen van het geheugen vervalt je garantie! Dit hoeft natuurlijk niet aantoonbaar te zijn als je geen gebruikssporen achterlaat maar het is niet aan te bevelen om het geheugen te vervangen als je echt niet weet waar je mee bezig bent! Het is nogal een arbeidsintensief werkje bij de Acer Aspire 522 om even het geheugen te vervangen, je moet namelijk eerst het toetsenbord loshalen en vervolgens nog een aantal schroeven losdraaien. Op youtube zijn echter voldoende filmpjes te vinden hoe dit precies moet. Een tip die ik je kan geven als je het geheugen gaat vervangen is om de batterij te verwijderen en op het zichtbare aluminium vakje te drukken met een stomp voorwerp, hierdoor druk je het toestenbord omhoog.
Overige Hardware
Voor de fotograven zit er ook nog een cardreader ingebouwd die SD, MMC, MS PRO en xD picture cards leest. Een optische drive zit er zoals te verwachten niet bij in, dit zou ook nadelig voor het formaat zijn dus is in mijn opzicht geen gemis. De webcam die er bij zit is een leuke toevoeging, toch vind ik 0,3 MP wel erg weinig. Er had op zijn minst een 1MP camer in kunnen zitten.
Software
Standaard wordt Windows 7 starter (altijd 32 bit!) meegeleverd. Voor veel mensen zal dit OS prima voldoen, wanneer je echter wat meer vraagt van de netbook of 4GB geheugen wilt installeren is het in mijn ogen bijna noodzakelijk om even Home Premium of hoger op de netbook te zetten. Ik mijn geval heb ik er voor gekozen om Windows 7 Pro er op te zetten. Zo kon ik de volledige 4GB RAM aanspreken en 64bit applicaties gebruiken.
Ook wordt standaard vrijveel bloatware meegeleverd zoals Norton Online backup, McAffee en andere programma’s die je vrijwel niet zult gebruiken. Dit is tegenwoordig bij bijna alle notebooks zo en je kunt er dan ook voor kiezen om zelf alles handmatig te verwijderen of even een verse install te doen.
Verder krijg je wel erg veel waar voor je geld, voor de 230 euro die ik voor deze netbook heb betaald zit Office 2010 er namelijk gewoon bij in!
Mocht je net zoals mij ook een ander OS willen installeren dan kun je van MS een heel handig tooltje downloaden waarmee je een bestaande Windows DVD of ISO op een USB stick zet (
http://tweakers.net/meukt...-dvd-download-tool.html). Je moet alleen nog wel even in de BIOS instellen dat hij vanaf de USB drive boot.
Aansluitingen:
De notebook is voorzien van 3 USB 2.0 poorten, een RJ45 LAN aansluiting, hdmi poort, d-sub aansluiting, microfoon in en een audio uit.
Prestaties:
Webbrowsing
Met de standaard 1 gigabyte gaat webbrowsing prima, vanzelfspreken zal dit met de de memory upgrade alleen nog maar sneller gaan hoewel ik hier niet veel van merkte.
Office
Ook voor Officetaken is de Aspire One 522 prima geschikt, standaard wordt er ook Office 2010 meegeleverd met de starter edition waardoor je dus geen dure extra pakketten hoeft te kopen.
Video
De AMD C60 beschikt over een AMD Radeon HD 6290 die volgens de specs perfect in staat moet zijn om video af te spelen. Ik heb dit getest door een full hd MKV in VLC af te spelen. Dit gaat vloeiend en zonder stotteren. Je moet alleen wel even in de opties van VLC aanvinken dat hij GPU ondersteuning gebruikt, met de standaard instellingen gaat hij de CPU volledig belasten en dan gaat hij stotteren. Het scherm heeft een resolutie van 1280 x 720. Dit is erg hoog voor een netbook als je dit vergelijkt met dezelfde netbooks in dezelfde prijsklasse.
Games
Hoewel een netbook niet bedoelt is om mee te gamen en dit ook zeker bij de Acer Aspire One geen uitzondering is kun je toch nog redelijk uit de voeten. Zo heb ik Starcraft II even geïnstalleerd om te testen. Met alle settings op low speelt het spel toch nog redelijk vloeiend en heb ik bijna geen last van lag. Wanneer er echt heel veel eenheden bezig zijn dan merk je toch wel dat de HD6290 aan zijn max aan het presteren is. Ik denk dat met name door de Turbo functie de netbook nog redelijk capabel is tot het spelen van game. Je zult er geen Crysis op kunnen draaien maar de wat meer low end en casual games draaien zonder meer redelijk.
In 3Dmark03 haalt de notebook een score van 5461. Dit is heel netjes! Wel moet ik hierbij even opmerken dat het heel erg belangrijk is dat je de goeie drivers gebruikt. Als je besluit windows starter niet te gebruiken moet je de drivers van de acer 722 downloaden. Met de standaard AMD drivers haalde ik slechts een score van 4871, dit is omdat deze drivers niet de turbo functie van de netbook gebruiken!
edit: hier even een handig linkje naar de juiste drivers voor Windows 7 64bit
Bouwkwaliteit en robuustheid
Iets wat ook zeker van belang is bij Netbooks is of ze wel degelijk zijn gebouwd. Bij de Acer Aspire 522 zit dit zeker goed. Hoewel de netbook compleet van plastic is gemaakt voelt het geheel toch degelijk aan. Ook het scherm zit goed in elkaar, licht op de achterkant van het scherm drukken resulteert niet in vlekken (iets wat bij veel notebooks wel het geval is), zelfs de voorkant van het scherm is vrij ongevoelig wat indrukken betreft, dit vind ik een positief punt. Het toetsenbord zit ook degelijk in elkaar. Bij het installeren van het extra geheugen bleek dat er een aluminium plaat onderzit wat de stevigheid van het toetsenbord goed doet, redelijk wat druk uitoefenen op het toetsenbord hoeft dus niet gelijk te betekenen dat je de tere delen zoals het moederbord kapotdrukt.
De aansluiting zijn ook goed te noemen en zitten lekker stevig, je hoeft dus niet bang te zijn dat je USB stick er zomaar uitvalt. De memory cards klikken stevig vast in in de cardreader en het ziet er niet naar uit dat deze na een paar keer al gebroken contactpennen heeft (iets wat ik bij oudere MS readers nogal eens meemaakte). Op de stroomaansluiting zit een klein beetje speling en voelt iets fragieler aan als de rest, maar niet zorgwekkend.
Ergonomie
Nou is het logisch dat een netbook niet zo hoog zal scoren als een Desktop of DTR Laptop. Toch zit het bij de Acer AO522 nog wel snor wat betreft ergonomie.
Het toetsenbord vind ik voor een netbook erg goed, ik heb dan ook niet echt het gevoel dat het minder goed typte als mijn oude Acer 1692WLMI of mijn HP DV6230ED. De Toetsen zijn naar mijn mening logisch ingedeeld en ik heb nog niet de behoefte gehad om een extern toetsenbord te gebruiken. Iets wat mij wel opviel is dat er geen mediatoetsen op het netbook aanwezig waren, dit is bij veel laptops van acer wel zo maar vreemd genoeg hebben ze bij de netbooks er voor gekozen om dit niet te doen.
Misschien wel een van de weinige negatieve punten van deze netbook vind ik het touchpad. Hoewel het elegant zit verwerkt in de behuizing vind ik dat je vrij snel naast het touchpad loopt te drukken met je vinger. Ook lijkt het dat het touchpad niet tegelijkertijd met het toetsenbord kan worden gebruikt (dit is met games vrij vervelend). Of dit een softwarematige of hardwarematige beperking is weet ik niet maar het is toch redelijk irritant. Ook vind ik dat de “linker” en “rechter” muisknop van het touchpad wat gevoeliger had mogen zijn.
Warmte en geluidsproductie:
Een van de belangrijkste dingen van zowel een notebook als netbook zijn misschien wel warmte en geluidsproductie, niemand wil een gloeiend hete stofzuiger op zijn schoot hebben staan.
De Acer AO522 produceert erg weinig warmte en geluid. Zelfs op hoge temperaturen blijft het geluidsniveau zeer acceptabel. Dit vind ik opmerkelijk omdat je juist verwacht dat een kleine koeler die veel toeren draait erg veel lawaai produceert (net zoals bij veel grafische kaarten). Dit vind ik dan ook een erg sterk punt van deze netbook gezien de prestaties. Wanneer je langdurig aan het gamen bent (na een uurtje starcraft II) begint hij wel wat warm te worden, maar niets zorgwekkends naar mijn idee.
Mobiliteit en Accuduur
Met een gewicht van maar 1170 gram is het netbook erg licht te noemen. Hij is dan ook erg makkelijk mee te nemen in een kleine tas en je neemt hem zo op je schoot. De afmetingen van het netbook zijn 26 x 18,5 x 2,5 cm en is dan ook erg compact.
De accuduur is goed, maar niet heel bijzonder voor een netbook. Nu ik hem zelf getest heb kan ik zeggen dat hij ongeveer 6 uur meegaat bij normaal gebruik, 7 ~ 8 uur bij zuinig gebruik (laag energieverbruik zonder wlan) en zon 4~5 uur bij heel erg intensief gebruik. Dit is bij sommige Intel Atom netbooks wel beter (die een accuduur van 9 uur halen in sommige gevallen) maar hierbij lever je dan ook in op grafische prestaties óf ben je gelijk 150 tot 200 euro meer kwijt.
Prijs
Net zoals een voorgaande Acer notebook die ik in mijn bezit had scoort de Aspire One 522 ook weer erg goed op dit gebied. Voor dit geld (230 euro) vind je gewoon geen andere netbook die zowel voor office als multimedia nog redelijk gebruikt kan worden. Je mag geen wonderen verwachten voor deze prijs, maar de prijs kwaliteit’s verhouding is gewoon erg hoog. Druk er even een reepje geheugen in voor 15 ~ 25 euro extra en de netbook presteert ineens nog veel beter.
Mensen die op zoek zijn naar een handige kleine laptop (netbook) voor alledaagse taken zoals websurfen, Officetaken en lichte multimedia taken zullen aan de Aspire One 522 een erg goeie netbook hebben. Voor game is de netbook matig geschikt en mogen hier ook zeker geen wonderen van verwacht worden, maar dit is ook te verwachten voor dit formaat en de prijs. Toch vind ik dat hij ook op grafisch gebied netjes presteert.
De enige kleine nadelen zijn in mijn ogen het wat moeilijk up te graden geheugen (is nog al een precies werkje) en de wat mindere uitwerking van het touchpad.
Persoonlijk vind ik deze netbook echt een aanwinst. Mensen die een tablet net te beperkt vinden en een laptop te groot kan ik dan ook aanraden om toch eens een netbook te proberen. Met name nu de AMD C60 uit is met zijn lage prijs is het een erg interessant alternatief op een tablet of gewoon voor mensen die een kleine laptop willen.