Reden van aanschaf
Ik was op zoek naar een SSD voor mijn Lenovo Thinkpad E325. Deze laptop is standaard uitgerust met een erg trage Hitachi 320 GB 5400 rpm schijf. Omdat mijn behuizing enkel een 7mm schijf ondersteunt kwam ik uit bij de Samsung Solid State Drive 830 series van 128GB. Ik ben erg tevreden over mijn aanschaf.
Verpakking
In de verpakking zit uiteraard de SSD, software van Samsung, Norton Ghost en een USB naar SATA kabel zodat je je HDD kan klonen naar je SSD. De SSD is uitgevoerd in mat geborsteld staal en is zeer mooi om te zien, jammer dat hij binnen in je laptop zit.
Installatie
Ik kon mijn laptop makkelijk open schroeven en de SSD, nadat ik mijn HDD eruit had geschroefd zo vast zetten met de houder die mijn huidige schijf aan mijn laptop vast maakt. Ik heb voor een schone Windows installatie gekozen in plaats van mijn huidige schijf te klonen.
Prestaties
Ik gebruik deze SSD in een laptop die niet de snelste is (
http://tweakers.net/price...5-(nwx2fmh).html#tab:info ) Ik heb enkel 2 GB extra RAM in mijn laptop geplaatst.
De algemene indruk is heel goed, alle programma's laden heel snel en de laptop is ook stukken sneller opgestart. Hierdoor voelt de laptop gelijk een stuk sneller aan en dat maakt het gebruik erg prettig.
Tijdens het uitvoeren van de CrystalMark benchmark werd mijn CPU ook flink belast, ik weet niet of dit van invloed is op de uitkomsten.
Eerst wat algemene info:
Benchmark:
Wat mij opvalt is dat deze resultaten aanzienlijk lager zijn dan de resultaten in de review die Tweakers gepubliceerd heeft. Wellicht ligt dit aan het verschil in de specificaties van het overige systeem.
SSD Life ook geprobeerd, enkel gaf dit programma aan dat de SSD geen informatie over de levensduur geeft. Al maak ik mij hier niet zo druk om, ik heb de schijf immers gekocht om te gebruiken.
Edit:
Op verzoek ook AS SSD screenshot toegevoegd
Ik zie dat de resultaten in deze nieuwe versie iets beter zijn.
Ik ben zeer tevreden over mijn aanschaf. De schijf voldoet aan wat ik ervan verwachtte, Chrome start op zonder enige vertraging, Word is binnen 2 seconden gebruiksklaar en na het Windows aanmeldscherm is de laptop ook vrijwel direct gebruiksklaar. Ik ben geen poweruser, ik gebruik mijn laptop voor wat studiewerk en browsen en ik merk dat het werk sneller en daardoor prettiger gaat. Ik heb ook een game geïnstalleerd, hierin had ik bijna geen laadschermen, alles laadde direct.
Bijkomend voordeel is dat dit naar mijn weten de beste 7 mm SSD is die nu op de markt is, dus met name voor eigenaren van netbooks/compacte (sub)notebooks is dit een zeer interessant product. Een Crucial M4 van 9,5 mm past bijvoorbeeld niet in mijn laptop.
Nadeel is dat de SSD iets duurder is dan laatsgenoemde, enkel biedt Samsung nog wat extra's aan in de vorm van software en een USB naar SATA plug.
Al met al vind ik deze SSD de dikke 5 sterren waard.