Scythe S-Flex SFF21E, 120mm Review
13 december 2008, laatste update op 13 december 2008, 3.031 views
Rapporteer
Ik heb in totaal 3 van deze fans aangesloten op een Zalman FC1plus fancontroller. Ik heb ze gekocht ter vervanging van de fans op m'n 2 Thermaltake iCages en 1 als fan op m'n Thermalright ultra 120 eXtreme. Ik ben gegaan voor een van de middelste varianten van de S-Flex familie, die volgens specificaties 20,1dB produceert. De familie bestaat uit 4 smaken (D, E, F en G); de langzaamste (D) produceert 8,7dB en de snelste (G) 35dB.
Featureset
Pluspunten
- Stil
- Simpel design
- goede luchtverplaatsing.
- Molex-stekker los aan adapter
Minpunten
- niet echt goedkoop, maarja, voor kwaliteit betaal je.
Featureset
De fans zijn erg simpel van design en dat juich ik toe. Geen leds en gewoon ouderwets zwart kunststoffen bladen. Ze worden geleverd in een simpele kunststoffen verpakking en er wordt een 4 pins molex-adapter bijgeleverd. Het snoertje aan de fans zelf heeft een 3 pins aansluiting die op de fancontroller past. De adapter gebruik ik dus niet en kan in het doosje blijven. Dit vind ik persoonlijk een erg groot voordeel. In een andere kast van me gebruik ik Nexus fans, waar de molex-stekkers aan vast zitten. Als je dan alleen de 3-pins gebruikt, hangen de Molex stekkers er maar een beetje bij, wat resulteert in een onoverzichtelijke kabelbende.
Luchtverplaatsing
Op de laagste stand van de fancontroller (5V) produceren de fans een merkbare luchtverplaatsing, maar een stormkracht is het zeker niet. Op de hoogste stand (12V) is dit al behoorlijk wat meer. Het is in ieder geval genoeg om wat extra airflow in je kast te creëeren.
Geluidsproducite
Een belangrijk punt om voor 120mm fans te gaan is voor veel mensen dat je met minder rpm (en dus minder geluid) dezelfde lucht kunt verplaatsen. Deze fans produceren op de minimale stand nauwlijks geluid. Je hoort ze alleen als je ze zo ongeveer recht in je oor laat blazen. Op 12V maken ze wel wat geluid, maar nog steeds is het zéér acceptabel. Het geluid is bovendien niet onprettig van aard. Het is geen snerpend gezoem ofzo, maar eerder een rustgevende zoem die makkelijk in de achtergrondgeluiden 'verdrinkt'.
Prijs
Goedkoop zijn deze fans niet, maar ze zijn nog altijd goedkoper dan bijvoorbeeld de Noctua-fans
Achteraf had ik eigenlijk voor de snelste variant moeten gaan, omdat ik toch een fancontroller heb. Dus heb je een fancontroller; koop dan de snelste variant, die zal op 5V ook nauwlijks geluid maken, maar mocht je het even nodig hebben op een warme dag ofzo, dan kan die net wat meer lucht verplaatsen op 12V dan deze fan.
Update 13 dec 2008
Inmiddels heb ik de snelste variant (G) ingebouwd en die is op 5V nauwlijks hoorbaar. Op 12V is de fan wel zeer aanwezig, maar dan produceert ie ook een flinke blaaskracht. Ik heb 2 fans van de G-variant aan geschaft; één als rear-exhaust en één als processor koeler. Verder heb ik nog steeds 2 van deze fans op m'n iCages gemonteerd voor een fris windje over m'n HD's.