Asus Eee PC 1215B-BLK216M Review

Arnout
26 november 2011, laatste update op 7 januari 2012, 7.721 views

Asus Eee PC 1215B-BLK216M

Algemeen Voor huiskamergebruik was ik op zoek naar een vervanger voor onze 10 jaar oude Dell Inspiron 510m. De eisen waren:Office / internet / emailHandzaam formaatNiet meer dan € 400,-Nice to have: HTPC functionaliteitEen tablet (iPad, Galaxy Tab) mag dan misschien populair zijn, ik vind dat je niet erg productief kan zijn op deze tablets omdat je een goed toetsenbord mist en het OS te beperkt is (op Android bijvoorbeeld is er Office ondersteuning maar dit valt in het niet bij de PC versie van Office). Misschien ben ik conservatief in deze, maar ik denk dat wanneer de hype er een beetje vanaf is men gaat inzien dat tablets leuk zijn voor Angry Birds, maar voor de wat zwaardere...

Pluspunten

• stijlvol
  • lange tijd op accu
  • full hd video
  • uitstekend als HTPC te gebruiken

Minpunten

• touchpad toetsen
  • plaatsing led's
  • kijkhoek lcd i.c.m. maximale kantelhoek beeldscherm
  • slechts een 2,4 GHz, 1 antenne draadloze netwerkkaart

• Office / internet / email
  • Handzaam formaat
  • Niet meer dan € 400,-
  • Nice to have: HTPC functionaliteit
Een tablet (iPad, Galaxy Tab) mag dan misschien populair zijn, ik vind dat je niet erg productief kan zijn op deze tablets omdat je een goed toetsenbord mist en het OS te beperkt is (op Android bijvoorbeeld is er Office ondersteuning maar dit valt in het niet bij de PC versie van Office). Misschien ben ik conservatief in deze, maar ik denk dat wanneer de hype er een beetje vanaf is men gaat inzien dat tablets leuk zijn voor Angry Birds, maar voor de wat zwaardere klussen toch tegenvallen. Misschien komt dat ook omdat ik er meer vanuit functioneel aspect naar kijk (en dan ook nog als IT'er ;) ).

http://www.xbitlabs.com/images/news/2008-10/15_10_2008_asus_eee_logo.jpgDe Asus Eee PC serie kwam in beeld. Deze netbooks zijn niet duur en bieden over het algemeen veel functionaliteit voor wat ze kosten. De reviews over de 1215B gaven een positieve indruk. Asus heeft de 1215B recent voorzien van een upgrade op processorgebied: i.p.v. een E-350 is er ook een E-450 beschikbaar en sinds begin november is deze laptop leverbaar in Nederland. Laptop, omdat de 1215B serie een scherm heeft van 12,1” en daardoor (volgens t.net) nét niet meer in de netbook categorie valt.

Features
  • AMD E-450 processor (1,65 GHz) met A50M chipset
  • 4 GB RAM
  • 500 GB HDD
  • AMD Radeon HD 6320 met DirectX11 support
  • 1366x768 (WXGA Wide) 12,1" beeldscherm. Edge-lit
  • HDMI 1.4a + VGA (D-Sub)
  • USB 3.0 (1x), USB 2.0 (2x), SD Cardreader
  • Bluetooth 3.0
  • Ethernet aansluiting, 802.11n WLAN
  • Ingebouwde webcam (0.3 megapixel)
Levering
De bestelling geplaatst bij bol.com voor € 379 en de volgende dag was hij al binnen. Dit viel positief op omdat ik niet verwachtte dat bol.com de netbook daadwerkelijk op voorraad zou hebben: de overige shops in de pricewatch hadden geen enkele voorraad (meer?).
De netbook wordt geleverd met adapter en accu. Na ongeveer één uur was hij ook daadwerkelijk te gebruiken met Windows Home Premium als OS. Er zitten een aantal programma’s van Asus voorgeïnstalleerd. Het grootste deel heb ik direct verwijderd. Ook de virusscanner (proefversie) heb ik vervangen door Avira Free.

Hardware
De E-450 (Zacate) processor maakt onderdeel uit van AMD’s energiezuinige platform Fusion / Brazos. Dit is een APU: een gecombineerde oplossing waarin processor en grafische chip één geheel vormen. http://uk.asus.com/websites/global/images/icons/AMD_E450_APU.gifDit levert onder andere ruimtebesparing op, is energiezuiniger en zorgt voor hogere doorvoersnelheden tussen de processor en de GPU. De GPU is een HD 6320 welke meer dan gemiddelde prestaties levert en DirectX11 support biedt. Hij blinkt vooral uit in (HD) video: kan 2 streams H.264, VC-1, MPEG4 Part2, Xvid, DivX decoderen (UVD 3). De processor is dual-core, maar geen hoogvlieger. Dit kan je ook niet verwachten bij een TDP van 18W (gecombineerd, CPU+GPU!), maar wat ik gelezen heb in reviews is hij een stuk sneller dan de Intel Atom. De Windows Experience Index bedraagt 3,9 (CPU-bound).

Het beeldscherm is niet meer dan normaal. Als je een amoled scherm gewend bent in je smartphone en televisie kijkt op een plasmascherm, dan valt je direct op dat het scherm nogal wat backlight bleeding kent (wat vrij normaal is voor LCD schermen). Dit viel vooral op bij het booten van de netbook, wanneer de achtergrond zwart zou moeten zijn. Gelukkig valt dit in Windows of Ubuntu veel minder op. De resolutie is heel standaard. Omdat het scherm kleiner is dan wat een laptop doorgaans heeft (15”) en toch hetzelfde aantal pixels kent, kan de lettergrootte als klein ervaren worden.
Het scherm kan niet heel ver naar achteren worden geklapt. Je kunt hem dus niet heel laag onder je neerzetten. Dit vind ik een nadeel als je achter een lage tafel zit; het scherm wordt vrij onleesbaar omdat je kijkhoek niet goed is. Er gebeurde ook iets vreemds als je op accustroom overschakeldet: het scherm verliest veel contrast, dit gaat geleidelijk in 5-7 seconden. Dit bleek aan AMD's 'Vari-Bright' te liggen: standaard wordt op accustroom het beeld zodanig ingesteld dat de accu zo lang mogelijk mee gaat. Dat hierbij het contrast grotendeels verloren gaat, is m.i. erger dan een wat kortere werktijd op de accu. De instellingen hiervoor zijn te vinden in het AMD Vision control panel onder het kopje 'Energie' en dan 'PowerPlay'.

Het toetsenbord is goed, het heeft wat weg van een Macbook Air toetsenbord. De LED’s voor power en HDD etc. zitten wel wat verkeerd geplaatst, ik was gewend om ze gewoon te kunnen zien als je aan het typen bent, nu moet je naar achteren leunen om te kijken of de HDD druk bezig is. Minpuntje. Verder is er een speciale knop die Wifi en Bluetooth in en uit kan schakelen.
Het touchpad werkt goed, maar de muisknoppen moet je wel erg hard indrukken, en geven daardoor ook een vrij hard klikgeluid. Ik heb voor normaal gebruik een losse muis, maar dit vind ik wel een minpunt.

De case (Seashell type) is van mat plastic waar je bijzonder snel vingerafdrukken op ziet. Misschien wordt dat minder na verloop van tijd. De frames om het toetsenbord en beeldscherm heen zijn glanzend, waardoor het snel vies wordt en je elk stofje ziet liggen.

De draadloze netwerkadapter (Broadcom 4313) is slechts een 2,4 GHz - 1 antenne kaart, welke maximaal een verbindingssnelheid van 72Mbps kan leveren. In de praktijk komt dit neer op 5,4 MB/s maximale doorvoersnelheid. Dit had wel wat beter gekund, bijv. 5 GHz of 2 antenne ondersteuning.

Dagelijk gebruik
http://www.asus.com/websites/global/products/5K7QRFbPkwEIa5Uj/P_500.jpgOffice, internet en mail werkt goed. Word en Excel starten binnen 2 seconden. Wat wel opvalt is dat scrollen op webpagina’s niet heel vloeiend gaat, daarin merk je wel dat het geen hoogvlieger is (op bepaalde vlakken). Youtube afspelen (1080p fullscreen) gaat prima. Het beeldscherm komt soms wel wat fel of ‘uitgewassen’ over: doordat het LCD is moet je er niet teveel vanaf boven scheef op neerkijken. Dan verliest het scherm veel contrast.
Torrents downloaden met µTorrent gaat prima. Over het draadloos netwerk heb ik snelheden van 5 MB/s kunnen halen.
De accu gaat bij normaal gebruik zo’n 6 uur mee. Hierbij had ik continu 2 torrents aan staan met een gemiddelde snelheid van ongeveer 700 kB/sec.
Ik heb er geen spellen op gespeeld maar hij zou op dit gebied redelijk presteren (Youtube: CoD Modern Warfare).
Dualboot met Ubuntu werkt goed. Ondersteuning van de GPU is nog niet goed onder Linux waardoor er wordt teruggevallen op de opensource driver. Deze werkt prima, maar de ondersteuning in Windows is beter.
De fan van de APU hoor je alleen bij zware (CPU) belasting. Hij draait wel altijd (langzaam), maar het geluid komt niet boven het geluid van de harddisk uit. Warmteontwikkeling is minimaal, hij wordt nauwelijks warm aan de onderkant, ook niet op bijvoorbeeld de bank o.i.d.http://static.computertotaal.nl/thumbnails/100x100/f/9/f9b270268114954c67ceae0866db4f46.png

HTPC
De nice-to-have was dat hij ook als HTPC zou kunnen fungeren voor af en toe een serie of film. Dit kan hij prima! Ik heb XBMC geïnstalleerd en afgelopen weekend The Shawshank Redemption bekeken (16GB 1080p versie). Beeld was perfect en keurig DTS 5.1 geluid op de Onkyo receiver. De processorbelasting tijdens het afspelen kwam niet boven de 25% uit.
Als je materiaal gaat bekijken met een hoge bitrate via HDMI, kan de draadloze adapter het niet bijbenen. Bij het afspelen van video daalt de maximale doorvoersnelheid van het draadloos netwerk. Blijkbaar drukt de data over HDMI een deel van de bandbreedte van het draadloos netwerk weg, of gaat het decoderen van video ten koste van decoderen van de draadloze netwerkdata (terwijl de twee cores niet naar 100% gaan in taakbeheer?). Een test met hetzelfde materiaal over de vaste 100 Mbit aansluiting leverde geen problemen op.
Toevoeging 7 december
Android Ice Cream Sandwich (ICS) (4.0) werkt ook op deze laptop (site). Ik heb een screenshot toegevoegd.

Voor iets meer dan € 350 krijg je veel waar voor je geld: een handzame, stijlvolle, redelijk snelle netbook/laptop die een flinke tijd op accustroom kan werken, met daarbij uitstekende videoprestaties zonder dat dit ten koste gaat van de accuduur.

Alternatief
Als alternatief zou je de HP Pavilion dm1-4000sd kunnen overwegen: even duur, zelfde platform (E-450), kleiner scherm, géén HDMI, géén usb 3.0 en wat zwaarder.

Heb jij ook een Asus Eee PC 1215B-BLK216M?

Anoniem: 25087 @emmerx25 november 2011 15:42
Bizar dat je het hele moederbord moet verwijderen om de system-fan te kunnen vervangen.
Bij elke laptop dient toch wel eens per jaar het stukje tussen de heatsink en fan schoongemaakt moeten worden (stof ophoping) maar dat wordt wel verschikkelijk lastig gemaakt zo.
Als ik zo de handleiding lees, lijkt het me dat je na het verwijderen van de metalen cover onder het keyboard wel bij de fan kan om het ding uit te zuigen o.i.d. Uiteraard wel eerst ff de fan vastzetten met een paar stukjes plastic, anders gaatie uit z'n as draaien. Zou moeten werken om iig een deel van de stofophoping tegen te gaan zonder het moederbord te moeten verwijderen.
Anoniem: 240156 23 november 2011 20:19
Ik loop erover te denken deze laptop aan te schaffen voor o.a. studiegebruik (heb iets kleins nodig ivm veel rondslepen ervan), waarbij ik heel graag een dualboot wil gaan gebruiken, aangezien ik al jaren met veel plezier (k)ubuntu op m'n antieke inspiron 640m draai.

Is de installatie van een dualboot linux OS te doen qua moeilijkheid, en op welke delen presteert het toch minder dan windows? Verder, hoe gedragen de wireless verbindingen zich onder linux? (is voor studiegebruik een heel belangrijk punt voor me)
Installatie is echt zo simpel als wat, met Wubi heb je een normale installer die je onder Windows draait, en een minuut of 10 later boot je al in Ubuntu. Heb tijden gekend dat Linux toch een stuk lastiger te installeren was.
Ubuntu werkt voor de rest gewoon goed, ik kan geen zaken bedenken die niet goed werken. Ja, de displaydriver, maar dat hangt van je gebruik af. Ik heb hem onder Ubuntu bijv. niet als HTPC getest.
Wireless werkt goed. Net zo goed als onder Windows.
Goede review!
hebben jullie beiden ook ervaring met de EEE PC 1201N van asus?
ik ben benieuwd wat de AMD processor doet tegenover de Intel Atom N330 1.6Ghz dualcore.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 25087 op 23 juli 2024 07:56]

Volgens dit overzicht doet de AMD E-450 het een stuk beter dan de N330; meer dan 20%.
Anoniem: 25087 @Arnout23 november 2011 13:35
Thanks! dat ziet er zeker veel belovend uit.
Op de site van Asus staat de 1215B met een AMD e-350 processor:

Heeft asus in de tussentijd de standaard veranderd naar een E-450?
Ja.
In de review heb ik daar melding van gemaakt, direct onder het kopje 'Hardware'.
De Nederlandse site van Asus loopt blijkbaar achter, de Engelstalige site is wel up-to-date.

Je moet dus goed opletten dat je niet een 1215B met een E-350 koopt.

[Reactie gewijzigd door Arnout op 23 juli 2024 07:56]

Mooie review.

Mijn machientje doet het ook prima. Heb er alleen 8 Gb geheugen in gezet en een 120 Gb SSD. Dit loopt als een zonnetje.

Groeten,

Jasper
Ik zie geen enkele reden om er meer dan 4GB geheugen in te stoppen. Als ik in taakbeheer kijk dan is er doorgaans minder dan 1 GB in gebruik (als ik alle applicaties afsluit).

Maar goed, dit is heel persoonlijk, want met een beetje Photoshop zit je zo aan een paar GB geheugengebruik.
Anoniem: 240156 23 november 2011 20:37
Klinkt goed genoeg. Ik heb geen intenties om het ding als HTPC te gaan gebruiken, aangezien mijn studie niet/nauwelijks grafisch intensief is (vooral veel lomp Matlab-rekenwerk e.d.). Gezien dat laatste ga ik wel even kijken of een upgrade naar 8GB RAM een optie is.
De 1215B is goed met energie en heeft juist grafisch (GPU) relatief goede specificaties; de CPU is het minste onderdeel (samen met het scherm).
Mathlab heeft veel CPU power nodig, niet zozeer geheugen.
Dus wellicht verder kijken naar een i3 of i5?
Anoniem: 240156 @emmerx29 november 2011 11:42
Helaas kan ik geen i3 of i5 (of beter) vinden wat zowel binnen mijn budget (<€400) als binnen mijn formaateisen ligt (11.6" of 12.1", rest is te klein om mee te werken, of te groot om makkelijk mee te slepen). Ik blijf dus denk ik maar hierbij, en dan maar iets minder snel matlabben (misschien dat ik dat kan uitbesteden aan een desktop van de vakgroep).
Mijn ervaringen met dezelfde in het zilver zijn exact hetzelfde. Scheelt weer het schrijven van een review ;)
wat heb ik spijt dat ik een 1015pn gekocht heb ik mei XD was toen 330 euro. Had beter kunnen wachten.

Ach ja.. is wel een leuk ding verder hoor.
Heb deze 1215B ook en ben over bijna alles enthousiast: energie, toetsenbord, cpu, aansluitingen, gewicht, USB3.

Drie minpunten:
  • scherm is erg slecht leesbaar, te weinig contrast; ook na calibratie
  • geen Gigabit netwerkkaart (ivm backups)
  • harddisk lijkt bottle neck, ondanks de goede Windows index score
Gebruik de 1215 nu i.c.m. een externe scherm (buroblad over de twee schermen) en zit te denken aan een SSD. Mijn HP1233 met 2GB en SSD voelde sneller aan.
Over het scherm: Heb je je kijkhoek veranderd om te kijken of het daar aan ligt? Ik houd er het voor nu even op dat het scherm een erg beperkte kijkhoek heeft. Ook daarom slechts een krappe voldoende voor het scherm.
Over de harddisk als bottleneck: ik heb de Windows installatie vrij schoon gemaakt en veel zaken gedeinstalleerd, ik heb er nu geen last van. Kan natuurlijk wel komen na verloop van tijd.
Ik vind het scherm zelfs onder de meest ideale kijkhoek onder het nivo van de rest van de 1215B; zeker t.o.v. vergelijkbare HPs of Dells. Daar is bij deze Asus dan uiteindelijk op bespaard.
Ik wil de SSD gaan inbouwen, maar hoor slechte verhalen over de kwaliteit van het plasticwerk. Zou afbreken bij het voorzichtig openen?

Ben het geheel eens met je (eind)conclusie: prima systeem voor zo'n prijs.
Is voor mij een tijdelijke laptop, volgende wordt een Win8 tablet met los toetsenbord (vgl de nieuwe Asus Transformer).

Ik neem volgende keer alleen wel standaard een SSD. Voor de snelheid, energie, geluid en het bestand zijn tegen schokken: veiligheid van mijn data.

[Reactie gewijzigd door emmerx op 23 juli 2024 07:56]

Ik heb het beeldscherm gekalibreerd (n.a.v. jouw post), ik wist niet eens dat dat kon, en dat scheelt toch wel enorm! Contrast is een stuk toegenomen, ik vind het nu aardig acceptabel. Ik ben het met je eens dat een relatief slecht scherm blijft, mijn oude inspiron 510m heeft een beter scherm.
Anoniem: 25087 @emmerx24 november 2011 14:58
Ik heb mijn 1201N zonder al te veel moeilijkheden open gekregen.
Ik vond gister een handleiding hoe je de 1201N openmaakt, nu zal dat denk ik niet veel verschillen van een 1215B,
zie hier: http://www.insidemylaptop...sus-eee-pc-1201n-netbook/

Neem alle tijd met het kijken hoe je iets los moet krijgen ipv domweg kracht op zetten, dan zal het inderdaad breken.
Overigens goed om te onthouden hoe hij open gaat, ivm stof die in de loop van de tijd vanzelf in/voor de heatsink gaat zitten.
@emmerx :heb deze asus nu ook al enkele maanden en ben ook van plan om er een ssd in te plaatsen maar wat ik me afvraag is of het veel werk is om de ssd te plaatsen(want ik ben geen pro op dit vlak dus of ik het vraag aan iemand om het e laten doen of dat het redelijk gemakkelijk gaat?)windows enzo dat kan ik ik heb dat al enkele keren gedaan

bedankt.
Heb gisteren een (OCZ Agility3 120GB) SSD ingebouwd en dat scheelt veel voor mijn werkzaamheden:
  • sneller (vooral opstarten van applicaties)
  • stiller (hoor nu wel de fan...)
  • zuiniger (nog)
  • betrouwbaarder (minder schokgevoelig)
Echte aanrader voor 130,-

[Reactie gewijzigd door emmerx op 23 juli 2024 07:56]