HQ Products Optische Switch Toslink Review

XchangeVisions
18 november 2011, laatste update op 17 november 2015, 14.646 views

HQ Products Optische Switch Toslink

Mijn versterker heeft 1 optische toslink ingang (en geen HDMI), maar ik heb 4 apparaten waarvan ik de audio via Toslink met mijn verterker wil verbinden. Nu was de keuze of een nieuwe versterker, met bijv. HDMI, of een soort van switch waarmee ik op eenvoudige wijze de input voor mijn versterker kan wisselen. Na lang zoeken heb ik de HQ 3 poorts optical selector gevonden. De prijs is goed (zeker t.o.v. een nieuwe versterker) en het is een ideale oplossing voor mijn drang naar gemakzucht. Mijn verwachtingen van het product waren, gebaseerd op een plaatje, dan ook hoog. Wel heb ik enige 'angst' voor een grote vertraging tussen audio en video signaal. Ook heeft het 1 poort minder dan wat ik nodig heb, maar dat is helaas niet anders. Eerste...

Pluspunten

• Prima kwaliteit en eenvoudig in gebruik
  • Scherpe prijs

Minpunten

• Plastic behuizing (waar ik graag aluminium had gezien)

Na lang zoeken heb ik de HQ 3 poorts optical selector gevonden.

Eerste indruk
De switch is lichtgewicht want gemaakt van plastic. Het is in 1 oogopslag duidelijk hoe je de kabels moet aansluiten. Het heeft 1 uitgang en 3 ingangen, welke je eenvoudig kan switchen d.m.v. een druk/draaiknop.
De zijkanten druk je in waarna je al draaiend de gewenste ingang kan selecteren.
De genummerde ingangen hebben een soort doorkijk welke rood oplicht als de kabel een signaal heeft.

Gebruik
Het aansluiten van de switch is net zo simpel als het aansluiten van een usb kabel.
Wel is het handig om te weten welke ingang bij welk apparaat hoort, maar dat lijkt mij een overbodig detail.
Het wisselen tussen ingang is werkelijk kinderspel.
De (alleen door mij gehoorde) vertraging tussen audio en video signaal is minimaal (via mijn versterker uiteindelijk ingesteld tot nihil) en wordt duidelijk niet veroorzaakt door de switch.

[img=620]oc1bXl6l[/img]

Beoordeling
De switch is in behuizing van iets minder kwaliteit dan verwacht, maar gezien de prijs was mijn verwachting mogelijk wat hoog. Ik had het graag in aluminium gezien, maar door de kleur en de afwerking van het plastic past het prima tussen de overige apparaten.
De prijs is goed, de kortste toslink kabel was duurder dan de switch.
Ik merk geen verschil tussen een verbinding zonder en met switch en ben dan ook zeer tevreden met deze aankoop. Mijn versterker kan nu nog jaren mee!
Dat het slechts 3 van de gewenste 4 poorten heeft is uiteindelijk geen probleem, de 3 belangrijkste apparaten kan ik verbinden (Xbox360, HTPC(XBMC), Digitale TV ontvanger) en als nodig kan ik de kabel van de uitgang eenvoudig losmaken en direct verbinden met mijn TV.

Toelichting score
De algemene beoordeling is zeer goed. Het apparaatje doet wat het moet doen.
Als de behuizing aluminium was geweest was de prijs waarschijnlijk ook een stukje hoger.
Desalniettemin is het niet aannemelijk dat je de switch binnen een week kapot hebt en beoordeel ik de bouwkwaliteit en afwerking goed.
Over de vormgeving ben ik niet tevreden nog ontevreden, ik heb dan ook geen idee hoe het beter kan/moet en beoordeel dit dan ook als goed. Er is voldoende ruimte tussen de aansluitingen en in gebruiksvriendelijkheid is het kinderspel.
Ik heb geen verschil gemerkt in kwaliteit van het geluid bij gebruik met en zonder switch, deze beoordeel ik dan ook als zeer goed.
Ik heb de switch gekocht in 09/2011 voor 6,95 euro. Dit is nogal een stukje goedkoper dan een nieuwe versterker. Gezien de functionaliteit i.c.m. gebruiksgemak en kwaliteit beoordeel ik de prijs als zeer goed.

[update] foto toegvoegd.

Heb jij ook een HQ Products Optische Switch Toslink?

Anoniem: 257543 18 november 2011 22:21
Ik heb op ook basis van een plaatje een 2-weg splitter/switch gekocht (vast 1x optisch naar de versterker, 2x input vanuit een media-apparaat).
Natuurlijk wist ik dat ik niet twee media-apparaten tegelijk moet aansturen maar, met alle poorten voorzien van optsche kabels, het signaal bereikt niet de versterker of is te zwak.

Ook hier een plastic, met alluminium look, behuizing. Voelt stevig aan, kabels sluiten goed aan. Alleen jammer dat ie niet werkt ...
Zou het aan de gebruikte apparatuur kunnen liggen. Rechtsrteeks gekoppeld werkt alles wel. Misschien is het verzonden lichtsignaal te zwak?
Ik heb een kabel van 5 meter tussen de versterker en de out-poort van de switch.
Voor 2 apparaten gebruik ik een kabel van 0.75 meter, de andere is verbonden met een 1.5 meter kabel. De lengte van de kabel lijkt mij dus geen issue.

Ik gebruik allemaal HQ Toslink kabels.
Mogelijk dat het aan de kwaliteit van je kabels ligt?
Bedankt voor de review, denk dat ik ook maar 1tje ga aanschaffen zodat ik zowel laptop als desktop op de Logitech Z-5500 geluidsset kan aansluiten. Moet zeggen dat het nog verrassend goedkoop is ook.
Hey, thanks voor de review. Ik ben al even op zoek naar een switch, waarin ik zowel mijn Headset, Speakerset en Draadloze headset op kan aansluiten. Dus wat ik wil is deze switch aansluiten op mijn pc en met het gebruik van de switch wisselen van audio output i.p.v. input. Is dit ook mogelijk? B.v.d.
Goede vraag...dat heb ik nog niet geprobeerd.
Het lijkt mij dat het niet moet uitmaken welke kant het signaal opgaat.
Indien nodig kan ik even voor jou testen of het werkt...laat maar even weten.
Ik heb 'm toch maar gewoon besteld, maar er gaan geen gewone 3.5mm jack plugs in. Wat wel?
Toslink optical kabels kan je aansluiten op deze switch.
Is er ook een optische switch met een afstandsbediening?
Een dedicated toslink switch met afstandsbediening ben ik nog niet tegengekomen.
Maar ik weet dat er diverse HDMI switches in de omloop zijn waarbij je ook toslink kabels kan aansluiten. Deze zijn inclusief een afstandsbediening.

Voorbeeld 1
Voorbeeld 2

Gezien de prijs (250+ euro) vind ik het een erg dure oplossing voor alleen het gemak van een afstandsbediening. ;)
Nice!
Ik had al een aantal verschillende handmatige switches gezien maar deze met afstandsbediening nog niet.
Een gadget die ik ook wil hebben!! :+
En in Nederland beschikbaar bij: http://www.conrad.nl/ce/n...-Toslink-SPDIF-schakelaar

Mss interessant om bij de pricewatch te zetten?
Anoniem: 289246 22 maart 2013 16:54
Heb zo'n anderhal jaar dit apparaatje tot volle tevredenheid gebruikt, totdat vorige week geen geluid meer uit de boxen kwam. Dacht dat ie kapot was en dus een nieuwe gekocht: zelfde probleem. Terwijl, als ik de verschillende apparaten (één voor één) rechtstreeks aansluit op de versterker, het geluid weer ok is. Alle kabels getest: die zijn OK.
Wat kan er aan de hand de hand zijn??