Samsung YP-U3 4GB Zwart Review

SebasFM
27 juli 2007, laatste update op 27 juli 2007, 3.029 views

Samsung YP-U3 4GB Zwart

Aanschaf Deze MP3 speler zag ik bij een internet winkel uit Rotterdam op de site staan, en was meteen verkocht door het ontwerp. Aangezien ik op zoek was naar een MP3 speler met USB interface, besloot ik deze Samsung YP-U3 4GB speler te kopen. Verpakking & inhoud De verpakking waar de MP3 speler in werd geleverd is compact. Het zit in een bescheiden plastic transparanten doosje. Bijgeleverd is: - 8cm cd met handleiding/software - Quick Guide - Clip om op de speler vast te kunnen zetten - Samsung oordopjes - En uiteraard de Samsung YP-U3JAB 4GB muziekspeler. Uiterlijk De speler is vrij slank, doch echter breder als een standaard USB stick. De speler meet 8,0 bij 2,5 bij 1,1 cm (gemonteerd clipje niet meegerekend). De...

Pluspunten

• Output 2x20mW
  • ASF,MP3,OGG Vorbis en WMA playback
  • Compact formaat
  • OLED display

Minpunten

• "digitale" ruis bij laag volume
  • geen UMS-USB support (zeer jammer!!!)
  • geen puntjes op het touchpad voor bediening in het donker

3 van 5 sterren (Voldoende)
Aanschaf

Verpakking & inhoud
- 8cm cd met handleiding/software
- Quick Guide
- Clip om op de speler vast te kunnen zetten
- Samsung oordopjes
- En uiteraard de Samsung YP-U3JAB 4GB muziekspeler.

Uiterlijk
De speler is vrij slank, doch echter breder als een standaard USB stick. De speler meet 8,0 bij 2,5 bij 1,1 cm (gemonteerd clipje niet meegerekend). De 'stick' ziet er mat zwart uit en lijkt niet krasgevoelig. Het clipje is van transparant plastic. De speler is verder uitgerust met vijf tiptoets "knopjes" aan de voorkant, twee knopjes aan de bovenkant en twee schuifjes aan de onderkant. Verder heeft deze speler een fantastisch niet reflecterend blauw OLED scherm van 128x64 pixels. Ik vind hem erg compact en makkelijk weg te stoppen in mijn borstzak of broekzak.

Aansluitingen
De speler heeft twee aansluitingen, te weten een 3,5mm audio jackplug voor je hoofdtelefoon of oordopjes en een USB pennetje wat door het verplaatsen van een schuifje uit de speler komt zetten. Dit is vernuftig weggewerkt. Aangezien het een "halve" USB connector is, moet men wel uitkijken dat de speler mogelijkerwijs wat minder stevig in de USB poort van je computer zit. Maar met de connectivity via USB is nogal wat over te schrijven. Deze speler heeft een MTP-USB interface en géén UMS-USB interface. Hierdoor is het in eerste instantie alleen mogelijk om de speler te benaderen via Windows Vista of via Windows XP met Media Player 10 of later geïnstalleerd. Dit is jammer, want zo kan men onder Windows 2000 de speler niet via de verkenner benaderen. Ook Linux heeft in eerste instantie problemen met het herkennen van deze speler, maar met (ik meen me het zo te herinneren) libmtp zou men deze speler alsnog via Linux kunnen benaderen. Mijn Sony autoradio met UMS-USB support snapt dus helaas niets van deze MTP-USB speler, en zo kan ik niet de muziek op deze speler via de autoradio afspelen. Een gemiste kans, helaas. Firmware versie 1.08 staat momenteel op de speler welke dus MTP-USB ondersteunt, terwijl de Koreaanse versie van deze speler met firmware 1.07 wél UMS-USB ondersteunt. De 1.07 firmware wil helaas niet werken op de Europese versie. Helaas zijn we afhankelijk van de goede wil van Samsung of ze ook een UMS-USB versie van de firmware maken voor de Europese markt.

Mogelijkheden
De speler heeft ondersteuning voor ASF,MP3,OGG Vorbis en WMA, maar op dit moment heb ik alleen nog maar de MP3 afspeelmogelijkheid getest. Dit speelt hij goed af.
Verder heeft de speler een radio met RDS aan boord. Het is leuk om zo de stationsnaam in beeld te kunnen zien en ook flitsinformatie, mits dit door het radiostation wordt meegezonden. Ook kan men playlists aanmaken om deze te kunnen gebruiken op de speler.
Tevens bezit de speler verschillende equalizer settings en 3D sound settings. Voor beide equilizer en 3D sound settings kan de gebruiker zelf een aangepaste instelling maken.
Ook zit er op de speler een Voice Recorder functionaliteit die best aardig werkt. Je kan dan opnemen direct naar MP3 in 32, 64 of 128 kbit/s.
De speler heeft ook nog een blauw lampje aan de zijde waar de 3,5mm audio jackplug zit. Dit geeft een chique effect. Dit lampje kan je uitschakelen, maar je kan het ook laten oplichten bij het indrukken van de toetsen, at random of continue aan laten staan. Dit geeft toch net even een extra touch aan de speler.

Gebruiksgemak
Het gebruik van de speler is in het begin even aftasten als je geen Samsung speler gewend ben. Maar al vrij snel had ik de speler onder controle en werkt prettig. Het touchpad is vrij gevoelig, zodat je de speler wel in de HOLD functie moet zetten als je de speler in je borstzak of broekzak opbergt. Wat mij betreft hadden er kleine puntjes op het touchpad mogen zitten zodat ook in het donker er eenvoudig mee te werken is. Nu is het even behelpen bij het zoeken naar de juiste plek van iedere knop aan de voorkant, maar dit went wel merk ik. De speler wordt in 2,5 uur via de USB poort volledig opgeladen en kan dan volgens de fabrikant 15 uur muziek afspelen. Zelf heb ik dit nog niet kunnen testen. Mocht ik meer weten, zal ik dit hier aanpassen. Zoals ook al onder het kopje "Aansluitingen" te lezen is, is dus het gebruiksgemak wat betreft overzetten van muziek niet bepaald handig. Er wordt wel software bijgeleverd, maar ik gebruik persoonlijk liever de verkenner in Windows XP. Met wat moeite moet het dus ook mogelijk zijn onder Linux, maar dit heb ik nog niet geprobeerd.

Geluidskwaliteit
Ook niet geheel onbelangrijk! De output van de speler is volgens de specificatie maarliefst 20mW per kanaal. Bass'en komen goed door met de bijgeleverde oordopjes. Via de 9-bands equalizer en de 3D settings is het geluid voldoende bij te regelen. De bijgeleverde oordopjes zijn van redelijke kwaliteit, alhoewel ik hier geen expert in ben. Zelf vind ik de bass'en wel aardig overeen komen met de Sennheiser MX300 oordopjes. Het geluid is bij een normaal volume redelijk tot goed te noemen. Echter.... bij lage volumes (setting vol.1 tot 4) is er zeer duidelijke "digitale" ruis waar te nemen tijdens het afspelen van een MP3. Het is zeker géén standaard witte ruis waar andere spelers last van hebben. Hoe dit komt weet ik niet precies, maar het is nogal storend. Het lijkt mij misschien een afrondingsprobleem van de DA converter als het volume voor de DA conversie geregeld wordt. Let wel: dit is puur en alleen een suggestie wat het probleem zou kunnen zijn. Via internet ben ik er al achtergekomen dat ik zeker niet de enige ben met dit probleem. Ik heb inmiddels contact opgenomen met de klantenservice over dit probleem, maar heb nog geen antwoord terug ontvangen. Wordt vervolgd dus...

De speler is een leuk en compact hebbedingetje voor dagelijks gebruik. Als USB-stick werkt de speler minder praktisch vanwege het MTP protocol. Voor gebruik met mijn autoradio werkt het momenteel totaal niet. Dat is een gemiste kans. Samsung zou er goed aan doen om niet alleen voor de Koreaanse markt maar ook voor de Europese markt UMS ondersteuning aan te bieden. Geluidskwaliteit is over het algemeen goed te noemen, echter bij lage afspeel volumes is er duidelijk "digitale" ruis waar te nemen. Het lijkt er dan ook op dat de firmware in de speler nog niet helemaal bug vrij is.

Al met al ben ik nu al 'verslaafd' aan dit leuke apparaatje en als Samsung de bovenstaande problemen softwarematig kan verhelpen, heb zeker geen spijt van de aanschaf van deze speler. Tot die tijd zou ik echte audiofielen het afraden om deze speler te kopen.

[edit: wat overmatig dus gebruik weggehaald en kleine taalkundige aanpassingen. Tevens drie foto's toegevoegd.]

Heb jij ook een Samsung YP-U3 4GB Zwart?

Compacte doch heldere review, thx.
Misschien wat foto's?
Toegevoegd :)
Ik zal nog proberen wat betere foto's er neer te zetten. Ik heb hier momenteel alleen mijn telefoon waarmee ik foto's kan schieten.

[Reactie gewijzigd door SebasFM op 22 juli 2024 15:20]

Hoi, volgens mij leggen ze hier uit hoe je UMS op deze speler krijgt: http://www.anythingbutipod.com/forum/showthread.php?p=147761
(maar het werkt dus mogelijk nog niet super)

[Reactie gewijzigd door John_Glenn op 23 juli 2024 16:42]

Dank je wel voor het meedenken, maar die link was ik zelf ook al tegengekomen. Als ik update volgens de normale methode negeert de speler firmware versie 1.07 en start meteen door met firmware 1.08EU. Misschien dat ik de speler niet had moeten updaten met 1.08, want bij aanschaf stond eerst versie 1.06 erop. Misschien dat de firmware update dan wel had gewerkt...

Het is gelukt!

Ze zijn verder gegaan op die thread, en in post 68 wordt een link gegeven naar een firmware reset naar 1.10 MSC (=UMS). Het geheel staat in een zipje, en je moet dan de 1.10 map nemen, en dan de pdf met uitleg die erin staat. Die pdf rustig doorlezen, en dan het stappenplan volgen. Na stap 17 lijkt het alsof hij niet meer reageert, maar gewoon doorgaan alsof er niks aan de hand is en weer 'DFU connecten' zoals bij stap 18 is beschreven, en dan doorgaan tot stap 24, afgezien van de laatste regel(firmware zip file downloaden van SVC).

Het lijkt op het eerste gezicht ingewikkeld, maar valt heel erg mee en het werkte bij mijn zwarte YP-U3JAB, hij is nu UMS! :), nu is het écht een topspelertje. ( het enige jammere is dat bij die 1.10 firmware de RDS functie van de radio niet meer werkt, die mis je dus als je voor UMS wil kiezen. En hij speelt af op map/directory volgorde in plaats van gesorteerd op albums/artiesten/genres, maar dat was te verwachten met UMS )

Hoop dat iemand dit nog leest en er iets aan heeft :P

[Reactie gewijzigd door Goron op 23 juli 2024 16:42]

Bedankt nog:) want ik heb dezelfde probleem:P
bedankt, ik ga het nu eens proberen !
Inmiddels zijn we 11 jaar verder, dus ik hoop maar dat deze vraag nog wordt opgemerkt. Ik heb onlangs mijn oude trouwe YP-U2 vervangen door een YP-U3 maar heb nu hetzelfde probleem dat ik hem niet als USB stick kan gebruiken en niet gewoon lekker makkelijk de bestanden vanuit verkenner erop kan zetten vanwege het MTP protocol. En helaas bestaat de anythingbutipod site niet meer :-( Ik heb me suf gezocht naar die firmware die het UMS protocol ondersteunt (ik begrijp dat die in Korea en Singapore op de speler is gezet) maar niets gevonden. Heeft iemand héél toevallig dat bestand? Daar zou ik héél erg blij mee zijn!