Samsung G3 Station HX-DU020EC 2TB Zwart Review

BvH
7 februari 2012, laatste update op 7 februari 2012, 7.037 views

Samsung G3 Station HX-DU020EC 2TB Zwart

Enkele dagen nadat de prijzen van harddisks behoorlijk gingen stijgen heb ik twee van deze externe schijven bij Dixons nog voor een leuke prijs kunnen aanschaffen. Ik had al een eerder de 1.5TB versie gekocht en deze werkt uitstekend. Helaas gaat dat niet op voor de 2TB modellen. Beide schijven hebben een compatibiliteitsprobleem met moderne USB aansluitingen die (naar alle waarschijnlijkheid) niet de spanning onderbreken tijdens het starten of rebooten van de pc. Aangesloten op een M4A89GTD USB3 moederbord gaat de harddisk bij een koude start aan, word gezien door de BIOS maar gaat daarna halverwege de boot van Windows 7 weer uit (althans het led gaat uit, de schijf blijf wel draaien). De harddisk word dan niet gezien in Windows. Enige...

Pluspunten

• Stil, redelijk snel en word niet al te warm. Prijs was destijds nog heel redelijk.

Minpunten

• Autostart functie niet compatible met moderne USB chipsets/moederborden. Handmatig starten door USB steker af en aan te sluiten is niet handig en niet bevorderlijk voor je USB poorten.

Aangesloten op een M4A89GTD USB3 moederbord gaat de harddisk bij een koude start aan, word gezien door de BIOS maar gaat daarna halverwege de boot van Windows 7 weer uit (althans het led gaat uit, de schijf blijf wel draaien). De harddisk word dan niet gezien in Windows. Enige oplossing is dan de USB stekker verwijderen en weer aansluiten, dan werkt de harddisk zoals je zou verwachten totdat je weer reboot.

Poging 1: BIOS en Firmware updaten van respectievelijk het moedebord en de Renesas USB3 controller.
- Geen verbetering.

Poging 2: Een losse USB controller. Vanwege het gebruik van een forse GTX580 die 3 slot posities inneemt heb ik geen PCI sloten meer vrij. Wel nog PCI-e 1x dus een USB3 PCI-e controller gekocht, helaas maakte dit geen enkel verschil.

Poging 3: Andere PC met een intel ICH10 chipset. Helaas hetzelfde gedrag.

Poging 4: Andere PC met een PCI USB2 kaartje (VIA controller). Dit werkt wel goed!! :? :D

Mijn vermoeden is dat er een nare bug in de interne USB/SATA controller van deze harddisks is geslopen. Beide harddisks hebben hetzelfde probleem terwijl het voorgaande 1.5TB G3 model het prima doet. Daar zit dan ook een andere (oudere) samsung USB/SATA controller in.

De oplossing is dus een oude PCI USB2 kaart gebruiken en het werkt verder goed.

Reactie van samsung na een klacht? Kijkt u maar lekker op onze website waar u allerlei "oplossingen" voor veel voorkomende problemen kunt vinden. 8)7 Uiteraard staat dit probleem er niet bij en heeft men niet echt de moeite genomen de mail goed te lezen. Erg teleurstellend. :(

Volgende keer maar weer een harddisk met een gewone schakelaar, dat werkt tenminste.

Update 7-2-2012;

Inmiddels is 1 van de twee schijven terug naar de winkel. De hdd werd 9 van de 10 keer niet meer herkend. Als vervangend product heb ik een packard bell carbon ontvangen (zie ander review).

Heb jij ook een Samsung G3 Station HX-DU020EC 2TB Zwart?

Ik heb exact het zelfde probleem met de schijf als jouw ook met een USB2 ICH10R Chipset.
Gelukkig heb ik dit probleem dan weer niet met mijn AC Ryan hd mini 2, en daar gebruik ik hem het meest voor.
Anoniem: 388686 26 november 2011 23:27
Zou jij me kunnen vertellen wat voor type hdd er in de behuizing zit?
Volgens hdd sentinel zit er een samsung HD204UI in met firmware 1AQ10001.
Anoniem: 345428 5 januari 2012 13:36
zelfde probleem.
Eerste paar keren deed die het prima op me laptop maar nu....
Het probleem is ook dat die op andere pc's in huis het ook gewoon niet doet.

Ik heb al eerder een keer een nieuwe schijf gekregen als garantie in de winnkel maar nog steeds dezelfde mankementen
Anoniem: 444569 9 februari 2012 08:33
Hallo,

Helaas heb ik waarschijnlijk hetzelfde probleem. Samsung schijf start na aankoppelen niet op (led lampje brand ook niet). In het begin werkte het allemaal prima. Veel bestanden erop gezet maar vergeten een back-up te maken (ja ja stom).

Is het mogelijk om de hd-schijf eruit te halen en direct te koppelen aan m'n pc? Of is het slimmer om een nieuwe buizing aan te schaffen (misschien is voeding kapot)?

Hopelijk is er iemand die mij verder kan helpen....

Alvast bedankt.

Groet,
Thomas
Ik zou als eerste de voeding eens wisselen met een andere waarvan je zeker weet dat ie goed is (en geschikt is). Mocht dat ook niet werken dan is openmaken je enige mogelijkheid om je data te redden.

Openmaken is niet zo heel lastig. Op youtube vind je daarover dit filmpje:

Maar dat moet je dan wel zodanig doen dat het niet zichtbaar is als je het geheel voor garantie terugbrengt. Daarbij zou ik altijd gaan voor geld terug of omruilen voor een ander merk/model.
Anoniem: 445419 16 februari 2012 11:42
Speciaal voor dit probleem me geregistreerd hier.

Wat een ellende met dat ding, Snap niets van de pc termen, maar wat ik heel goed snap is dat ie niet meer werkt en ik mijn dingen kwijt ben (maanden werk staat erop). :'(

Wil natuurlijk zo'n schijf niet meer, maar voor welk merk moet ik dan gaan.
Waarom heeft samsung deze tak over laten nemen door een ander bedrijf? Weten ze zelf dat het alleen maar ellende is?
Ook ik heb alsmaar problemen met dit ding.. een tijd geleden bij de Media Markt aangeschaft voor 66 euro geloof ik.

Destijds mijn hele hebben en houden erop gegooid. Binnen een week kreeg ik de schijf niet meer aan de praat..
Terug naar de Media Markt en daar een nieuwe gekregen. Wederom een grote backup gemaakt van alles. Nu probeer ik de schijf na 3 maanden weer eens aan te sluiten voor een nieuwe backup maar weer werkt het niet. Ik hoor de schijf wel wat doen maar de statusled brand ook niet.

Dan maar via de garantieregeling bij Samsung. Hopen dat het geen geld gaat kosten.