Sony AF 500mm F/8.0 SpiegelLens Review
Introductie Ik was op zoek naar een flinke telelens voor mijn camera, en kwam terecht bij deze 500mm F8 Reflex lens. Orgineel ontworpen en gebouwd door Minolta, en tot kort geleden door Sony geproduceerd onder de Sony vlag. Het betreft een catadioptrische objectief met alle typische eigenschappen, zoals een constant diafragma van F8, een vaste brandpuntsafstand (prime lens), en veel tele in een compacte vorm. Uniek aan deze lens is de autofocus: de enige spiegellens met autofocus ooit gemaakt. Bij deze review heb ik gebruik gemaakt van de Minolta versie. Bouwkwaliteit Het is een stevig geheel, niets meer en niets minder. De lens is niet weather sealed. Wat krijg je Er worden volgende zaken geleverd: een koker waar alles...
Pluspunten
- Compact en licht.
- Veel tele.
- Autofocus spiegellens.
- Geen vervorming en chromatische aberratie.
- Goede prijs/prestatie verhouding
Minpunten
- Vast diafragma
- Bokeh kan lelijk uitvallen
Introductie
Bouwkwaliteit
Wat krijg je
Er worden volgende zaken geleverd: een koker waar alles in past, de lens, een zonnekap, een leren lenskap en 2 filters: een clear filter en een NDx4 filter. Als je deze lens tweedehands koopt, let er dan op dat beide filters erbij zitten; los zijn ze erg duur.
De lens
De lens zelf is vrij basic. Er zit geen autofocus motor in; de autofocus wordt vanuit de body aangedreven. Op de lens zit verder een afstandindicator die de focusafstand aangeeft. Verder zit er links op de lens een focus hold knop. Tot slot zit achteraan de lens de opening voor de filters. Normaliter zit daar het clear filter in. Eigenlijk heb ik het NDx4 filter nog nooit gebruikt. De lens is geschikt voor zowel APS-C als Full Frame camera's.
Verder zit er nog een zonnekap bij de lens. Die is echter vrij kort en eigenlijk te kort om zijn werk goed te doen. Ik zet de kap er eigenlijk meer op als "stootrand", dus om de lens van voren wat te beschermen. Je kunt natuurlijk ook een andere zonnekap erop zetten. Een langere zonnekap is bv. bij Raynox verkrijgbaar. Het contrast van de lens wordt er wat beter van; verwacht echter geen wonderen.
Optische eigenschappen
Omdat dit een spiegellens betreft, heb je bij dit lenstype behorende optische eigenschappen:
* vervorming vrijwel nul
* geen chromatische aberratie.
* geen scherpteverschil tussen de rand en het midden van de lens.
Vignettering is minimaal, tenminste op een APS-C camera. Ik heb geen full frame Sony, dus daar kan ik weinig over zeggen.
Flare kan wel optreden als de zon in de buurt komt. Met de zon in het beeld kan je een vreemd soort flare krijgen, die bestaat uit concentrische ringen rond de zon.
Het contrast van deze lens is goed, en voor een spiegellens zelfs uitstekend. Veel spiegellenzen worden geplaagd door een matig tot slecht contrast, dat is bij deze niet het geval.
Tot slot het bokeh: dat is ook typisch een spiegellens bokeh, dus je loopt de kans op donut / spagettibokeh. Dit wordt door velen als lelijk ervaren. Wanneer en hoe sterk je donuts krijgt, hangt helemaal af van de situatie.
Over de macro eigenschappen kan ik kort zijn: deze lens is niks voor macro. De vergrotingsfactor is een magere 0.13x, en ook de scherpte laat voor macro wat te wensen over. Deze spiegellens is gewoon geen ster in het dichtbij focussen.
Gebruik
Het grote voordeel van deze lens is natuurlijk zijn lage gewicht en compactheid en toch 500mm bereik. De lens heeft zo zijn eigen dingen waar je rekening mee moet houden.
Allereerst het diafragma: dat is vast F8. Dat lijkt vrij klein, maar vanwege de 500mm is de scherpdiepte zelfs bij F8 nogal dun. Daar kan je dus niets aan doen. Omdat het diafragma niet veranderd kan worden, is de A-mode van de camera onbruikbaar. P en M mode werken zoals gewoonlijk, en bij S mode kan je de sluitertijd wel veranderen, maar knippert het diafragmagetal F8 rood, om aan te geven dat de camera het diafragma niet kan compenseren voor de verandering in sluitertijd. S mode is in de praktijk dus eigenlijk gelijk aan M mode. Het nadeel van de vaste F8 m.b.t. het gebruik bij slechter licht is niet meer zo relevant, omdat je op moderne camera's makkelijk ISO1600 of ISO3200 kunt gebruken.
Dan het autofocus punt. Op het moment dat je de lens erop zet, heb je alleen nog maar spot focus in het midden. Geen groot probleem overigens in de praktijk.
Autofocus gaat goed op bij gebruik van een A55 body. De lens kan soms zoeken naar het focuspunt, maar ook bij minder licht kan de lens focussen. Ik heb deze lens ook binnen gebruikt en geen problemen gehad. Als de lens niet kan focussen, is het meestal dat je te dicht bij staat: de minimale focusafstand is 4 meter! Manuele focus gaat natuurlijk ook: de focusring zit vooraan op de lens. Deze roteert bij het focussen (ook bij de autofocus natuurlijk) en het focuselement komt iets naar buiten.
conclusie
Een fijne telelens voor de Minolta en Sony camera's. Veel waar voor je geld. Ik gebruik de lens vrij veel. Ze is makkelijk mee te nemen en valt ook niet zo op als je tussen publiek bij een concert foto's maakt. Helaas heeft Sony de productie van deze unieke lens stopgezet. Hier en daar is de lens wel nog nieuw te krijgen.