Nadat ik mijn vorige Epson A3+ printer de deur uit gedaan te hebben, begon het weer te kriebelen om een goede A3+ fotoprinter aan te schaffen. De keuze werd bepaald door een aantal dingen: de mogelijkheid om neutrale zwart/wit-afdrukken te maken, (relatief) grote inktpatronen, pigmentinkt voor duurzame afdrukken die lang meegaan en vooral: de mogelijkheid om navulpatronen te gebruiken, zoals bij mijn Epson Pro 3800 (A2 printer). De keuze viel al snel bij de Epson R3000.
De Epson R3000 is vergelijkbaar met de Epson R2880 qua afdrukkwaliteit en mogelijkheden, maar de nieuwe R3000 heeft een aantal voordelen: geen fysieke verwisseling meer nodig van foto- naar matte zwart bij verandering van glanzend fotopapier naar matte soorten. Dit heikelpunt zorgde bij de Epson R2880 voor een aanzienlijk verlies van inkt van de relatief toch al kleine inktpatroontjes. Bij De R3000, die werkt met stationaire inkpatronen, wordt het printkanaal voor zwart gedeeld tussen fotozwart en matte zwart, waardoor de omwisseling weliswaar nog altijd een klein beetje inkt verbruikt, maar aanzienlijk minder is geworden dan bij de R2880 (en ook bij de oudere R2400), welke echt tot 10 euro inkt verbruikt bij een wisseling.
Ook is de druppelgrootte van de kleinst produceerbare inktdruppels nu verbeterd tot maar liefst 2 pl, waardoor zelfs bij de standaard afdrukkwaliteit van 1440x1440 dpi zeer scherpe foto's zonder enig korrelvorming worden afgedrukt. Ik heb eens de 5760x1440 dpi hoogste kwaliteit geprobeerd en ik zie absoluut geen verbetering. Deze laatste resolutie verbruikt wel 15 % meer inkt per oppervlakte, is aanzienlijk langzamer, maar geeft geen visuele verbetering, dus is de standaard resolutie van 1440x1440 dpi de aangewezen afdrukkwaliteit voor al uw foto's.
Aangezien de patronen echt zeer duur zijn: weliswaar 2x de capaciteit van de R2880, maar ook bijna 2x zo duur, heb ik op het internet navulbare patronen gekocht met een zeer goede pigmentnavulinkt en sindsdien druk ik zonder kwaliteitsverlies nu relatief goedkoop, zonder op de afdrukkosten te letten. Wel heb ik voor de veiligheid een afvalinktflesje geïnstalleerd, zodat bij reinigingen de afvalinkt wordt afgeleid naar dit flesje, zodat de absorptiekussen van de printer zo lang mogelijk schoon blijven.
Voor meer informatie van deze navulinkt, installatie van het afvalinktflesje, de navulbare patronen en hoe deze te vullen, te primen en te resetten, verwijs ik naar mijn review op de refill website:
en deze link voor het installeren van het afvalinktflesje:
Verder heb ik ook een HD-videootje gemaakt op youtube: