WD TV Live (2011) Review

yorroy
8 december 2011, laatste update op 2 maart 2012, 34.481 views

WD TV Live (2011)

De keuze is reuze.. Ik zat eigenlijk al weken rond te kijken naar een vervanging van het elke keer aansluiten van mijn laptop aan de tv.. zo'n gedoe elke keer. Zelf vond ik de markt voor mediaplayers zo onduidelijk. Moest je nou een speler met een realtek chip of een sigma chip nemen, of toch een mediacenter waarop je ook xbmc kon spelen. In mijn overweging heb ik gekeken naar: Netgear NeoTV 550 Boxee Box Mede8er MED400X2 AC Ryan HD...

Pluspunten

• Compact
  • Stil
  • Beeldkwaliteit
  • Geluidskwaliteit

Minpunten

• Geen

De keuze is reuze..

In mijn overweging heb ik gekeken naar:
Netgear NeoTV 550
Boxee Box
Mede8er MED400X2
AC Ryan HD mini 2
en diverse XBMC oplossingen, zoals de Xtreamer, Zotac Zbox en Foxconn A5300

Maar omdat de vrouw er ook goed mee moet kunnen werken en ik niet teveel geld wilde uitgeven heb ik toch maar voor een "standaard" mediaplayer gekozen.
De Boxee Box vond ik nog net wat aan de dure kant.
Van de AC Ryan en Mede8er lees ik over de chip wat minder goede verhalen.
De chip die in de Netgear zit wordt daarentegen erg enthousiast ontvangen.
Uiteindelijk toch voor de WD TV gegaan vanwege de volgende voordelen:
- de prijs, op het moment 99,- euro bij de Mediamarkt
- Wireless lan
- gigabit poort (edit: dus niet, 100mbit)
- het kleine formaat en design

In de doos
Als de verpakking geopend wordt, is het eerste wat opvalt dat dit apparaat echt heel klein is.
Meegeleverd wordt het netsnoer, de afstandbediening met batterijen, een kabel om via tulp aan te sluiten en een quick start guide.
Dus geen HDMI en geen handleiding. de handleiding zal via internet opgehaald moeten worden.

De WD TV Live
Zoals eerder gezegd, het is een erg compact apparaatje. Het design spreekt mij in ieder geval erg aan.
Aan de voorkant zit 1 usb aansluiting (2.0).
Aan de achterkant zit de aansluiting voor de voeding, HDMI, optisch geluid, netwerk en een aansluiting voor de tulp kabel.

De eerste keer
Via HDMI aangesloten herkent de televisie (Samsung led 40D5500, full hd) de WD gelijk.
Bij de eerste keer opstarten wordt er gevraagd welke taal je wil, en uiteraard staat Nederlands er gewoon tussen. Daarna gelijk het wireless netwerk ingesteld.
Nu eerst maar een firmware update. Binnen een minuut is deze geïnstalleerd en weer opnieuw opgestart.
De layout vind ik zelf erg overzichtelijk, maar ik geloof dat je de achtergrond zelf mag aanpassen.

Afspelen via WiFi
In de toekomst wil ik nog eens een NAS aanschaffen, maar voorlopig nog maar even op de oude manier proberen. Ik heb een usb poort op mijn router zitten, dus hier maar een externe hdd aangesloten.
Het instellen hiervan gaat nog niet helemaal lekker, maar uiteindelijk is het gelukt om wat muziek af te spelen die hierop staat. Hierover later meer.
Hierna maar eens proberen of het lukt een MKV 720p bestand af te spelen. Het vreemde is echter dat de WD deze bestanden gewoon niet ziet. Wat de WD wel ziet zijn AVCHD bestanden die ik met mijn videocamera heb opgenomen. Dan deze maar eens proberen.
Wat mij hierbij opvalt is dat het een seconde of 6 duurt voordat het begint met afspelen, dit valt me erg tegen. Wanneer het eenmaal begint met afspelen moet ik zeggen dat de beeldkwaliteit echt goed is. Ik wist niet dan mijn JCV camcorder in zo'n goede kwaliteit opnam.

Daar zit muziek in
De eerste keer gelijk maar even een nummer van David Guetta opgezet. Ik heb de WD via optisch aangesloten op mijn Harman Kardon 5.1 receiver. Het geluid is echt prachtig.
Ik was gewend mijn laptop aan te sluiten op de receiver, maar de WD geeft het geluid gewoon zoveel beter door lijkt het.
Ik moet nog even uitzoeken wat de verdere mogelijkheden zijn, met playlists en dergelijke.

HDD via usb
Na de tegenvaller via Wifi toch maar eens proberen wat er gebeurd als ik de HDD gelijk aansluit op de WD.
Nu worden de MKV bestanden wel gelijk gevonden en wordt het bestand direct afgespeeld. De beeldkwaliteit is vele malen beter dan wanneer ik mijn laptop op de tv aansluit.
Doorspoelen van de bestanden gaat soepel. Ook op stop en pauze wordt gelijk gereageerd. Dit is erg prettig want ik begreep dat met de oudere type spelers dit vaak met vertraging gaat.

Minder fijn is het feit dat de usb poort actief blijft na het uitschakelen van de WD. Hierdoor zal ik elke keer handmatig mijn 2,5" hdd moeten loskoppelen om deze uit te schakelen. Dit had ik graag anders gezien.
Edit: door de uitknop zo'n 3 tot 5 seconden ingedrukt te houden gaat de WD helemaal uit, dus ook het lampje van de optische aansluiting en de voeding door de USB.

Afstandbediening
De remote van de WD bevat eigenlijk alleen de veelgebruikte knoppen. De remote is vrij compact en ligt lekker in de hand.
De toetsen zijn erg zacht en reageren goed. Daarnaast zijn de toetsen ook nog eens vrij groot.
Ik vind het wel fijn dat er standaard een Subtitle knop op zit.
Er zitten geen volume knoppen op, maar dit vind ik zelf ook geen probleem aangezien ik het geluid toch via mijn receiver regel.
De options knop zorgt ervoor dat je tijdens de film een menu krijgt waardoor je het volgende kan aanpassen:
- Ondertiteling: kleur, positie en grootte
- filminfo: er wordt gezocht naar informatie over de film.
- audio: keuze voor verschillende audiosporen als deze er zijn
- lipsync: handmatige lipsync
Verder wordt er info getoond over het soort codec, het formaat, de bitsnelheid en of het een HD film is.

iPhone app
Met de app van Zappo.tv (iphone/ipad) is het mogelijk om Popcorn en WD player te bedienen. Dit wil zeggen dat je ze kan gebruiken als extender voor muziek, foto's en video.
Ik heb de app uitgetest met de WD en dit is echt ideaal. Op deze manier kan ik zonder tussenkomst van mijn tv muziek afspelen op mijn home cinema set, ideaal voor feestjes.
Het mooie is dat je zelfs de WD kan benaderen wanneer deze uit staat en gelijk via de app muiek kan starten. Je hebt dus niet de remote van de WD nodig.
Laat het duidelijk zijn dat deze app er niet is om je WD helemaal mee te bedienen.
Check anders www.zappo.tv.

Ik heb nog niet heel veel tijd gehad de WD even goed te testen, maar ik zal dit de komende dagen nog gaan doen. Daarna zal ik de review aanvullen.
Als er vragen zijn, dan hoor ik het wel.

EDIT 1: foto toegevoegd en stuk over afstandbediening
EDIT 2: info mbt Zappo toegevoegd en negatieve punten

Een week verder..
Na een week ben ik er wel achter wat dit apparaat wel en niet kan.
Muziek streamen via mijn iPhone is echt ideaal.
Wat verdere functionaliteiten betreft zitten zijn er wel wat nadelen.
Zo is het via WiFi niet mogelijk een blu-ray van 10GB perfect te streamen. Ik heb geprobeerd om een film te streamen vanaf mijn laptop (wireless N). Vooral bij wat drukkere scenes begint het beeld te stotteren. Ik heb de WD wel aangesloten op een Wireless N router, dus de snelheid zou theoretisch voldoende moeten zijn. Ik denk dat van laptop naar router en vervolgens naar de WD teveel gevraagd is.
Vooralsnog heb ik geen NAS, maar ik verwacht dat dit beter gaat.

Via een direct aangesloten externe hdd gaat het echter wel perfect. Ik heb al een aantal films bekeken, waaronder Avatar (15GB). Dit beeld ziet er echt waanzinnig mooi uit. Ook het geluid naar mijn receiver is schitterend.

Enkele nadelen waar ik deze week tegen aan ben gelopen:
Waar ik nog wel aan moet wennen is dat ik mijn externe hdd elke keer moet loskoppelen. Beide USB poorten blijven namelijk actief, ook al staat het apparaat uit. Ik ga nog een mailtje sturen naar Western Digital of dit in een volgende firmware niet anders kan. Weinig hoop, maar proberen kan altijd.
EDIT: uit onderstaande reacties blijkt dat dit dus niet bij elke HDD het geval is.

Qua warmte weet ik nog niet zo goed wat ik ermee aan moet. Het apparaat genereert eigenlijk altijd wel warmte, ook als deze uit staat. Het verbruik zou in de "uit-modus" wel erg laag moeten zijn. Nu is het niet zo dat het gloeiend heet wordt.
Nu moet ik zeggen dat na 3 uur een blu-ray gespeeld te hebben het apparaat niet veel warmer wordt, dus dat is positief.

Een maand verder..
Nog steeds erg enthousiast over de WD. Ik heb al legio films, series en muziek afgespeeld en nog geen enkele keer problemen gehad dat het bestandsformaat niet afgespeeld kan worden.
Tot nog toe wel 2 vastlopers gehad. Gek genoeg beide keren toen ik een DVD ISO wilde afspelen. een Blu-ray ISO van 25GB gaat vooralsnog helemaal perfect. Ik stoor me er niet heel erg aan, beide keren de WD herstart en daarna gewoon kunnen kijken.
Verder heb ik mijn router wat anders ingesteld, het streamen van HD materiaal gaat nu ook vlekkeloos over wireless netwerk.

1,5 jaar verder
Verbaast als ik ben zie ik dat ik de WDTV alweer 1,5 jaar heb.
De WDTV wordt nog steeds verkocht, dus leek het mij nuttig nog even te vermelden dat ik er nog super tevreden mee ben.
Ik gebruik de WD nog zo'n 3x per week en ben nog nooit bestanden tegen gekomen die niet werkten.
Ik had echter gehoopt dat er ooit nog eens uitzending gemist en RTL-XL zou komen, maar dit is nog steeds niet het geval.
Vanuit het WD topic zie ik ook veel thema's naar voren komen die er erg strak uit zien.
Het WDTV topic op Tweakers:

Heb jij ook een WD TV Live (2011)?

Mooie review, heb deze ook overwogen. Echter door het ontbreken van tulp aansluitingen kan ik hem op mijn versterker niet aansluiten...en dat probleem hebben wel meer van deze mediaspelers. Begrijp er niks van, dan kan je allerlei videoformaten afspelen maar zeer gebruikelijke tulp aansluitingen zodat je je versterker voor het geluid kunt gebruiken doen ze niet aan.
De meeste gebruikers zullen een optische aansluiting gebruiken wanneer deze aansluiting beschikbaar is. Maar ik snap dat het vervelend is als je alleen de tulp kan gebruiken.
Er wordt wel een kabel meegeleverd waardoor je alsnog tulp kan gebruiken, geel/rood/wit.
Wat de kwaliteit hiervan is kan ik je niet zeggen
Er zitten geen tulp-aansluitingen op het apparaat. Dat klopt, daar is het apparaat gewoon te klein voor. Maar dit betekent niet dat er geen audio line-out op zit! Er zit gewoon een kabel bij waarmee je de WD TV Live op de line-in van je versterker kan aansluiten hoor. Zie ook pagina 2 van http://www.wdc.com/wdprod...IG/global/4079-705077.pdf
In de laatste Review/test op Hardware.info wordt de lage HQV-score genoemd. Deze is 25 op 130. En dit komt door de Sigma chip. Hoe is de ervaring van niet HD-content op deze in mijn ogen eerste keus mediaspeler (vanwege de GUI)?
Ik had vooralsnog alleen HD materiaal gespeeld maar vanwege je reactie ook maar eens een DVD5 afgespeeld.
Ik heb voor de vergelijking de dvd afgespeeld via m'n laptop aangesloten met HDMI en de film afgespeeld met VLC player. Daarna hetzelfde met de WD. Ik moet zeggen dat het beeld er via de WD scherper uitziet en naar mijn inziens echt prima is.
Ik kan niet de vergelijking maken met andere spelers, dus het is lastig in te schatten of dit minder is dan bijvoorbeeld de Realtek chips.
Bedankt voor je reactie!

Ik probeer mij al een tijdje een beeld te vormen of en in welke mate de 'metingen' zichtbaar zijn. De laatste generatie Sigma chips zoals die in de WD haalt een lage score. Zo haalt de laatste generatie Realtek chips die in de AC Ryan's 2 en Mede8er MED400X2 een score van 51. Dus een verdubbeling. Maar wat geeft deze verdubbeling nu aan? Is deze verdubbeling zichtbaar? Dat is waar mij nu letterlijk en figuurlijk een beeld bij en van probeer te vormen.
Dat blijft natuurlijk lastig inschatten. Toch denk ik dat je niet teveel waarde moet hechten aan dit soort scores.
Wat voor mij veel belangrijker is, is dat het apparaat zijn werk gewoon goed doet.
Kijk daarom ook vooral naar welke JIJ vindt dat fijner werkt, welke de minste vastlopers heeft en welke de beste functionaliteiten geeft.
Beeldkwaliteit is natuurlijk ontzettend belangrijk, maar ik denk dat het met de huidige generatie mediaspelers niet zoveel verschil maakt. Helemaal niet wanneer je de juiste videobestanden gebruikt. Daarnaast zal het bij SD materiaal volgens mij belangrijker zijn welke televisie je gebruikt dan welke mediaspeler (correct me if I am wrong).
"USB poort blijft actief na uitschakelen. Hierdoor moet ik elke keer mijn 2,5" schijf weer loskoppelen."

Dit kun je wegstrepen van je negatieve lijst als je de firmware update, dat is nu namelijk verholpen.

"Streamen over wifi is in een no-go (voorlopig, in afwachting van een NAS)"

Werkt bij mij prima vanaf mijn macbook pro met de app playback naar de wd tv live
Ik heb de laatste update, maar mijn externe harddisk blijft actief bij het uitschakelen. Zal dan wellicht per hdd verschillen.
Ook als je de uitknop een paar seconden iingedrukt houdt? Dan gaat de usb disk bij mij wel uit...
Je hebt gelijk! het opstarten duurt wel iets langer, maar dit werkt ideaal. Ik zie dat de optische uitgang ook niet meer oplicht. Thx
kan je dus weghalen uit de negatieve eigenschappen!
De schijf dient dit wel te ondersteunen.
Dat met de USB-poort klopt idd ,zij het ,dat door goed instellen,ik dat probleem niets eens ken.
Samsung led tv en core i7 win 7 ult. x64.

Eveneens was via wifi en zelfs direct per torrent ,al bij de voorganger mogeijk..... :O

Blijkt maar weer,hoeveel moeite je moet doen,om dat te krijgen ,wat je wilt..
pardonnaiz moi..edoch heb ik echt geen fut om een en ander te gaan uitleggen.
Ik heb het ook gewoon van de usersforums gehaald..
Succes.

P.S.
Geen USB-probleem bij harde schijven van o.a. :
omega
samsung
WD
medion
:Y)
Popbox v8 en Dune 101 niet overwogen? Welke mediaprocessor heeft dit apparaat? In de specs staat sigma 8670 maar ik betwijfel dit omdat hij alleen dts en digital ondersteunt. Hoe is de afstandsbediening? Zitten er volumeknoppen op?

Edit: schijnt toch de 8670 met 512 MB te zijn.

[Reactie gewijzigd door tinoz op 25 juli 2024 19:13]

Ik moet zeggen dat ik die Dune nog helemaal niet gezien. Wel andere modellen maar die waren veelal duurder. Ik zie dat de Dune dezelfde chipset heeft als de WD.
Maar ik zie nu ook dat de Dune geen optisch out heeft, dus valt deze voor mij af.
De Popbox V8 heb ik nog wel naar gekeken, maar hier heb ik een paar hele slechte reviews van gelezen waarin de V8 continue crasht. Dit zal met firmwareupdates wel goed komen, maar daar wil ik niet op wachten.

Er zitten geen volumeknoppen op. Maar als ik me het goed kan herinneren zijn er weinig mediaspelers die dit wel hebben.
Sigma chips zijn zo veel beter als dat spul van Realtek. Heb destijds een A.C. Ryan Playon!HD2 gehad; dat ding was echt om te janken.

Traag, vastlopers, spontaan herstarten, problemen met AC3 playback, stotterend geluid met DTS, waardeloze netwerk prestaties en ga zo maar door.

Kortom; ben blij dat je de WD Live (2011) hebt gekocht. Ik heb er eentje voor mijn vader gehaald en die is er ook zielsgelukkig mee. Nu hoeft hij tenminste niet met al die gebrande schijfjes te rotzooien als hij een film wil kijken.

Spaart mij ook een hoop tijd en geld (voor lege schijfjes). Downloaden, ondertiteling erbij en klaar is Kees.
Ik ben heel benieuwd naar je verdere ervaringen.. ik zit zwaar te twijfelen tussen deze en de Popbox V8 (al zijn daar de gebruikers van tweakers niet zo positief over)

wel een opmerking, volgens mij is de LAN poort 100 Mbit
Ik heb nog een kleine toevoeging gedaan aan de review.
De Popbox heeft dezelfde chip, maar ik herken de negatieve punten die hier genoemd worden niet. Ik heb toch al wel een aantal films en series bekeken en de WD is nog geen één keer vastgelopen of gecrasht.

Wat de LAN poort betreft, hier heb ik nog wat onderzoek naar gedaan. Ik kan echter nergens een officiële bron vinden die zegt dat het 100 of 1000 Mbit is.
Dit zal echter geen probleem moeten zijn. Zelfs 3D moet je kunnen streamen over 100 mbit.
Vraagje: ik gebruik een composiet stekkertje om het geluid naar 2 kleine boxen te sturen (tijdelijke situatie gelukkig), nu beginnen die boxen hard te brommen als ik die stekker er helemaal in duw. Ik heb ontdekt dat als ik het niet helemaal erin duw (3/4 mm hou ik over)dat er dan geen harde brom is. Is dit normaal?

Voor de rest ben ik blij met dit spelertje!
Tinoz, ik kan deze situatie niet voor je testen. Wellicht kun je deze vraag beter in het topic posten: http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1483198
Beetje aparte review. je geeft gebruikersgemak 3 sterren van de 5, en vervolgens zie ik daar bij negatieve eigenschappen niets van terug? dan is het dus blijkbaar geen 3 sterren maar 5 .

Voor de rest is er zeer weinig te vinden in de review die je nergens anders kan vinden, geen plaatjes, niets.
Zoals gemeld moet ik het apparaat nog goed testen, dit is slechts een eerste indruk. Uitgebreide negatieve en positieve punten komt nog.
Alvast mijn dank :-)
Weet iemand toevallig op deze versie wel subtitels van een NAS kan afspelen?
Yeps .srt en .sub doen het gewoon.
Ok, bij de vorige versies van dit apparaat was dit steeds niet mogelijk namelijk ik heb nu ook antwoord van WD die claimen dat het nog steeds niet kan.

Dus 100% dat dit kan?
Beetje laat, maar toch. Het is de Twonky mediaserver die maakt dat je geen .srt kan openen. Als je de NAS als netwerkshare benadert kan het wel met ondertiteling
Ik heb nu sinds gisteren mijn WD TV Live binnen. De installatie was een fluitje van een cent. Direct de laatste firmware geïnstalleerd.
HD content als een AVCHD wordt feilloos gestreamed vanaf mijn NAS middels een Powerline 200 Mbps kabel. DVD9 gaat ook prima, maar een DVD5 loopt niet goed. Na enkele seconden begint het stotteren en loopt deze min of meer vast. Is dus de omgekeerde wereld, want HD content loopt vlekkeloos, maar naarmate de content van een slechtere kwaliteit wordt, loopt de weergave vast.

Wie heeft dezelfde ervaring? Kan hier iets aan gedaan worden?

Omdat ik best veel DVD5 content heb staan op mijn NAS, zoals DVD's van Studio100 voor de kinderen, neig ik er naar om de speler terug te gaan proberen te brengen.
Wanneer ik een dvd5 iso stream gaat het eigenlijk altijd goed. Heb je al eens geprobeerd of het met dezelfde dvd5 via een usb-stick wel goed gaat?
Als het een iso is, probeer dan ook eens deze uit te pakken en dan te streamen.
Mijn DVD5 content zijn (bijna) geen ISO's. Ik zal het eens gaan proberen om mijn Audio-TS en Video-TS mappen om gaan zetten naar ISO's. Overigens heb ik inmiddels 2 reacties gehad op mijn post in de WD Community en heb ik een support aanvraag ingediend bij WD rechtstreeks.
Mag ik vragen of je Spotify al hebt uitgeprobeerd? Heb een Premium abbo en ik wil graag weten of het de moeite waard is deze media speler te kopen voor Spotify... Nice review btw! thanks
Ik heb zelf geen Premium abbo. Je kan je vraag eens neerleggen in het WD TV Live topic, wellicht dat ze het daar wel weten: