Jamo S 606 (Zwart) Review

Bjornmeijer935
10 november 2011, laatste update op 11 november 2011, 9.358 views

Jamo S 606 (Zwart)

Inleiding Ik heb een tijdje geleden mijn Logitech Z-2300 setje weg gedaan, dit mede doordat deze niet helemaal meer naar behoren werkte. Hierdoor was ik op zoek gegaan naar een nieuw speakerset. In eerste instantie zat ik naar een 2.1 setje te kijken, maar uiteindelijk ben ik voor een setje losse boxen en een versterker gegaan. De voornaamste reden was zodat ik alles via HDMI kan aansluiten. Zodoende ben ik dus op de Yamaha RX-V371 en de Jamo S-606 boxen gekomen. Specificaties Merk: Jamo Type: S-606 Uitvoering: Zuil(3 wegs) Vermogen: 130/210 Watt Impedantie: 6 Ohm Hoogte: 1,11 Meter Breedte: 0,19 Meter Diepte: 0,33 Meter Kleur: Zwart Gewicht: 24,1KG (per stuk) Vormgeving De boxen zoals je kan zien in de specificaties...

Pluspunten

• Zeer goede geluidsweergave
  • Goede prijs/prestatie verhouding

Minpunten

• geen

Inleiding

Hoogte: 1,11 Meter
Breedte: 0,19 Meter
Diepte: 0,33 Meter
Kleur: Zwart
Gewicht: 24,1KG (per stuk)

Vormgeving
De boxen zoals je kan zien in de specificaties zijn aardig hoog en diep. Ze lopen een beetje schuin af richting de voorkant. De hoge en middentoon luidsprekers zitten boven in, ze zitten zo'n beetje op oor hoogte als je op de bank zit.

De woofer bevind zich bijna onderin aan de zijkant, deze zitten tegenover elkaar bij een paar. je hebt dus de keuze om de woofers naar de binnenkant of buitenkant te plaatsen. Op de achterkant bevind zich de Bass reflex buis(ongeveer in het midden).

Afwerking
De boxen zijn voorzien van een zwarte hout print, de bovenkant en voorkant zijn glimmend en zullen dus wel gevoeliger zijn voor stof en beschadigingen. De afwerking over het geheel is gewoon goed.

Aansluitingen
Onderin aan de achterkant bevinden zich de aansluitingen, je hebt de keuze uit bananen pluggen of om een koperdraad ertussen te klemmen. Zelf ben ik gewoon voor het koperdraad gegaan aangezien bananen pluggen niet altijd even lekker contact maken.

Je hebt de mogelijkheid om ook gebruik maken van de bi-amp aansluiting om de lage en hogere tonen af te splitsen over verschillende versterkers. Dit kan zowel met koperdraad of een bananenplug.

Geluidsweergave
Ik gebruik ze nu al een aantal weken, en ik moet zeggen dat het echt geweldig klinkt. Muziek klinkt echt helder, de tonen zijn ook heel goed gebalanceerd. De Bass tonen zijn echt diep en niet van dat plopperige Bass geluid.

Voor films klinken ze ook zeker niet verkeerd, het enige nadelige is nu dat ik stereo geluid heb in plaats van 5.1 of 7.1. Hoewel dit de film ervaring wel een beetje indempt ben ik zeker wel tevreden.

Als ik het volume flink opschroef blijven ze gewoon geweldig klinken, zelfs op standje buren ruzie doen ze het nog steeds heel goed. Ik heb wel gelezen dat er schijnbaar een nog al goedkope tweeter in zit maar opzich merk ik hier weinig van.

Om dit geweld van de vloer te houden worden er metalen pinnen meegeleverd die de boxen van de grond af houden.

In alle fronten presteert die naar mijn mening heel goed, qua prijs zijn ze ook zeker niet te duur.
Ze zijn zeker niet licht te noemen maar zonder twijfel oerdegelijk gebouwd.

Heb jij ook een Jamo S 606 (Zwart)?

zou je nog wat informatie kunnen geven zoals frequentie-karakteristiek en hoeveel SPL hij bij 1 watt belasting afgeeft? En de kantelfrequentie van de diverse speakers? Hierdoor weet ik wat meer over de kwaliteit dan alleen " ze klinken goed". Niet negatief bedoeld hoor maar cijfers zeggen zoveel meer dan alleen een gebruikerservaring.

[Reactie gewijzigd door obsprisma op 25 juli 2024 05:12]

Het zijn prima speakers maar ze hebben geen/weinig middengebied. Nu is dat iets waar veel B&W's/monitor audio's ook last van hebben (in mindere mate), maar waar horde's mensen toch bij zweren. Nadeel hiervan is vooral dat stemmen er vaak zachter uit komen dan dat je zou willen. Verder is het geluid (hierdoor) redelijk vlak, je kunt wel een beetje diepte horen, maar je moet er een stuk meer moeite voor doen dan bij de veel betere speakers.

Maar ach, zoals gezegd, dit is omdat ik ze als speakers vergelijk met speakers die 5 keer zo duur zijn en dat verschil is natuurlijk goed te horen. Al de statistieken heb ik verder niet, maar dat zijn dingen die mij opvielen toen ik er naar aan het luisteren was. Je moet gewoon geen wonderen verwachten, maar voor het geld is er weinig beters te vinden. Ik heb ze hier ook al een tijdje staan en het zijn prima dingen, maar als ik vandaag de staatsloterij zou winnen staan ze morgen op marktplaats ;) .

Verder weet ik niet zo goed wat je met die statistieken wil: Je hebt leugens, grove leugens en statistieken. Gewoon gaan luisteren, daar heb je veel meer aan en het is ook nog eens veel leuker dan een beetje cijfertjes vergelijken.

Overigens een nette review, over smaak valt niet te twisten en statistieken die door de fabrikant aangeleverd zijn in een review gebruiken zou ik me ook niet aan wagen. (Vooral bij audio apparatuur hebben de fabrikanten er vaak een handje van om met waarden te adverteren die nooit gehaald kunnen worden)

[Reactie gewijzigd door Bastard op 25 juli 2024 05:12]

Mee eens, je kunt moet ook realistisch kijken naar de prijs natuurlijk. Je kan dit ook zeker niet vergelijken met een setje boxen van 1500/2000 euro. En cijfers zeggen mij niks, daarom is zelf luisteren ook het beste.

Overigens heb ik geen problemen met stemmen te horen, zo als ik al in de comment hierboven had gezet heb ik infeite niks veranderd aan de output voor het geluid. Ik heb ook al flink wat films gekeken en uiteraard veel muziek.

Qua geluidservaring vind ik ze zeker wel goed hoor, de S608 zullen qua middentoon er een stuk beter uitkomen door de de extra speaker voor de middentonen.
Cijfers zeggen überhaupt niks bij speakers ;)

Da's als een vrouw omschrijven en dan iemand laten beoordelen of ze lekker is of niet.
Geluid is sterk afhankelijk van smaak, je kan hooguit beoordelen of het "eerlijk" weergegeven wordt of niet en daar je waardeoordeel aan koppelen.

Dat gezegd hebbende; de meeste goede studiomonitoren zijn enorm eerlijk, maar zijn simpelweg onprettig om op te luisteren (voor je plezier).

V.w.b. Jamo: De prijs-/kwaliteitverhouding is bij dit merk meestal vrij netjes.

[Reactie gewijzigd door kakanox op 25 juli 2024 05:12]

Nee helaas kan ik dat niet, en ja hoe ze klinken is ook mijn mening en misschien vind jij als je ze hoort wel helemaal niks.
Hi Bjorn, mooie review. Ik heb deze set ook. Ook met de surround en sub erbij. Vind ze ook prima speakers. Let wel op de draagpunten op je vloer. Bij mij zitten er wat kleine putjes in het laminaat.
Vermogen is genoeg om een flinke ruzie met de buren te krijgen.
Veel plezier ervan en dank voor je tijd voor de review.
Ik heb ze ook, nu bijna een jaar ongeveer. De eerste speakers die ik echt zelf heb gekocht, voorheen kreeg ik ze altijd op de één of andere manier. Nooit spijt gehad van de aanschaf. Wat je zegt inderdaad, de bas is erg mooi strak bij deze speakers, niet druk boemerig, gewoon mooi en rustig. Het enige wat ik zelf wel vind, ze klinken gauw schel, wellicht dat ik nog wat moet kloten met m'n treble.

En ze zijn ze ook nog mooi om te zien, voor zulke grote speakers die erg aanwezig zijn in je woonkamer is dat natuurlijk wel een eis.
Nou ja ik heb eigenlijk niks aan mijn versterker hoeven te veranderen zowel treble als bass staat gewoon op default. Op zich ben ik dus ook zeker niet ontevreden over mijn 200 euro versterkertje.
Als het goed is heb je die specificaties meegeleverd gekregen. Heb zelf ooit eens Jamospeakers gehad en die gegevens zaten er gewoon bij. Jamo staat trouwens heel goed bekend om zijn kwalitatief goede speakers, dus ik geloof best dat ze goed klinken. :)
Ikzelf heb Dali zuilspeakers.
Waar zou ik die dan ergens kunnen vinden? Ik heb eerlijk niks gezien in de doos dus.
Ik heb een link gevonden voor je met wat specificaties. En dat cijfers niets zeggen is natuurlijk struisvogelpolitiek. Ze zeggen misschien niet alles maar ondersteunen je review toch zeker wel. Waarom zitten we op tweakers hier? Omdat we graag het onderste uit de kan willen, dus cijfers ondersteunen je review natuurlijk weldegelijk.

[Reactie gewijzigd door obsprisma op 25 juli 2024 05:12]

die specs die daar worden gegeven zijn ook niet zoveel waard, alleen de impedantie is een echte toevoeging, samen met de maten (voor de WAF), de frequentierange zegt niet zoveel zonder decibels: beneden de 60 Hz komen deze speakers inderdaad (ook nog wel onder de 42Hz), maar het geproduceerde geluid is dan zo zacht dat het wegvalt t.o.v. de rest van het geluid (voor je gevoel komen ze tot iets van 70-60 Hz, dus goed genoeg om een budget-sub niet nodig te maken, maar niet goed genoeg om een sub overbodig te maken). En voor de top van het frequentiespectrum: Zal best, maar dat kan je als mens toch niet horen.
Echte meetdata die wel interessant was geweest, zoals de Frequentieresponsie waar je eerder om vroeg, die wordt door fabrikanten in deze prijsrange toch niet gegeven en kom je alleen tegen bij de goede hifi-reviews, waar er eigenlijk bijna geen van zijn.

[Reactie gewijzigd door Bastard op 25 juli 2024 05:12]

Ik heb deze speaker is een combinatie met een Onkyo versterker (SR-508) en had er een subwoofer naast staan. Het lage geluid uit deze speakers maakte die sub echt overbodig. Beetje op volume en de ramen in de deursponningen dansen er op los. Voor films heb ik een center toegevoegd van Magnat om de stemmen wat naar voren te halen. Was een verwend fan van B&W maar deze doen het echt lekker.
Ik heb ondertussen wel een subwoofer er bij gedaan (Yamaha YST-FSW 150), in combinatie met een Jamo S420 center en Jamo S420 satellieten. Maar met een subwoofer komen de lage tonen toch wel net wat meer tot hun recht.
Anoniem: 584133 8 maart 2014 20:53
Hallo mede Jamo gebruikers.
Ik snap niet als ik de diverse revieuws hier lees wat ik fout doe.
Ik heb de Onkyo TX SR-605 hier staan.
In de eerste plaats met een compleet (surround) set van JBL.
Sinds vanmiddag de Jamo's in huis staan. Heel de middag bezig geweest, woofer naar de buitenkant, woofer naar de binnenkant, bi-amp aangesloten enz enz.... Conclusie: rommelig geen laag en veel te schel. Uiteraard zal ik iets verkeerd doen echter ben ik er nog niet achter wat. Iemand misschien een idee ?
Heb ook al mijn ohm instellingen gedaan en handmatig op de versterker alle frequenties ingesteld volgens de gegevens van Jamo. Aan het eind van het liedje, er staan nu 2 grote zuilen in mijn woonkamer en de jbl 's weer aangesloten. :?
Moeilijk om te zeggen wat bij jou dan precies het probleem is, wat ik in ieders geval moest instellen bij mijn receiver was dat de front speakers grote speakers zijn dit had namelijk wel een impact op de bass weergave. Buiten dat heb ik de receiver z'n gang laten gaan met een calibratie microfoon. Wellicht kun je ergens een bass boost/db setting enablen in jou receiver?
Beste Bjorn,

Dank voor je reactie.
Ik zal vandaag nog eens een poging gaan wagen.
Het geen wat ik inderdaad nog niet heb geprobeerd is de calibratie microfoon, wellicht kan dit misschien de oplossing bieden. :)
Anoniem: 584133 9 maart 2014 11:09
Nou Bjorn bedankt voor het aanhalen van de calibratie mic. Echt 200% verschil met wat er gisteren speelde. Het lijken wel andere speakers :) :)

Qua bas vallen ze iets terug van stereo naar film modus. Echter kan ik daarin met de versterker nog wat regelen.