Inleiding
Na toch wel enige tijd geneigd te zijn Google TV aan te schaffen (ook al is het niet in Nederland), heb ik besloten mijn vriendin over te halen mij dit als cadeau te geven. Ja, zo kan het ook

Dus op naar het enige verkoopkanaal dat ik heb kunnen vinden dat de Revue ook daadwerkelijk op mijn deurmat legt en ik niet een retourtje USA hoef te kopen, Amazon.com. Voor de schappelijk prijs van $99,- koop je hem in Amerika, maar inclusief transportkosten/invoerheffing kwam het totaal uit op $173,82. Dus een kleine €125,-. Ik vond het te doen (het was tenslotte een cadeau), dus maar besteld. Vier dagen later was het pakket binnen en verorberde ik de doos om direct aan de slag te gaan met mijn nieuwe speelgoed. Druk in de weer kwam ik erachter dat ik toch iets cruciaals was vergeten... Amerikaanse stekker... Past natuurlijk niet in ons stopcontact! Dus snel naar de mediamarkt en voor €5,- een nieuw stekkertje opgehaald (een universeel 8-tje die in veel adapters zit, maar ik had geen meer). Gelukkig, ik kon aan de slag.
Omdat ik deze vraag vaak heb gekregen hier de info over hoe te bestellen; via deze link moet je hem bestellen bij amazon.com. Dit is de enige reseller (amazon zelf) die samenwerkt met UPS en daardoor international shipments uitvoert. Andere resellers doen dat met alleen nationaal opererende bedrijven, kortom USA only.
Materiaal
Wat zit er allemaal in het doosje:
- De Logitech Revue
- Het toetsenbord
- De adpater (vergeet niet, het is een Amerikaanse stekker)
- IR-blaster
- HDMI-kabel
- Installatieboekje (van welgeteld 5 pagina's...)
Installatie
Het installeren van de Revue ging gemakkelijk. Aansluiting zitten op handige plekken, niet te dicht op elkaar. Stekkers en pluggen gaan er dus makkelijk in. Setup moest ik nog wel even puzzelen hoe ik dit ging doen met alle apparatuur, maar vrij snel erachter gekomen dat de Revue alles kan bedienen. Dus:
- Humax -hdmi> Revue
- Revue -hdmi> Samsung TV
- Revue -optisch> Panasonic HiFi
- Linksys -ethernet> Revue
*klik voor vergroting
Dan de Installatie van de Revue. Via een 12-stappenplan van de installatie is alles eenvoudig te installeren. Wel is een Google account noodzakelijk (redelijk vanzelfsprekend, maar toch). In het stappenplan wordt ook gevraagd welke apparatuur bediend moet worden via de remote (het toetsenbord) en hierbij maakt Logitech gebruik van de database die ze hebben van de Harmony lijn, waar mijn Samsung en Panasonic netjes instonden. Het beeld moet je nog even handmatig uitlijnen, zodat de output (1080p/1080i) perfect op het beeld komt zonder lijntjes aan de zijkant. De rest van de stappen geskipped, hierbij dienen de zipcodes ingegeven te worden om kabelaanbieders, EPG's en andere zenderfunctionaliteiten ingeladen te worden, echter omdat het alleen nog in Amerika is (en ik daar niet woon

) kan ik dit niet gebruiken. Dit wist ik van tevoren, dus maakt mij niets uit.
Kwaliteit
De kwaliteit van het toetsenbord en de Revue zelf is goed. De beide apparaten zijn van stevig plastic en lijken tegen een stootje te kunnen (ik heb mijn toetsenbord al van de stoelleuning laten vallen). De kwaliteit van de toetsen zelf is ook goed, weinig kracht nodig om in te duwen, knoppen zitten op logische plekken, touchpad werkt naar behoren en het toetsenbord ligt makkelijk in de hand/op schoot.
Gebruik
Ik heb het apparaat nu vijf dagen in gebruik en het werkt geweldig. De functionaliteiten die aanwezig zijn werken goed en makkelijk. Tijdens het browsen op internet kun je met PIP (Picture-in-Picture) gewoon nog op een, zelf instellen grootte variërend tussen een kwart en achtste deel van het scherm, televisie kijken. De applicaties zijn op dit moment door ontbreken van de Market nog vrij karig. Een videotheek, American Sports (die ik overigens wel kan kijken), Pay-per-View (dat ook alleen in Amerika werkt) en nog een aantal internet applicaties met uiteraard de Chrome browser.
Het gebruik van het toetsenbord is makkelijk. Hierbij heb ik vooral gelet op de functionaliteit tijdens internetten. Het touchpad werkt net als bij een laptop, maar mijns inziens wel wat scherper. Omdat hier geen specificaties van bijstonden is dit puur een gevoel. Via het toetsenbord kan ik ook alle functies van mijn TV en Hifi gebruiken (door de installatie van de apparaten), dus ook instellingen wijzigen zonder daarvoor de remote van beide apparaten nodig te zijn.
Internet
Het internetten zelf is nog wel wat over te klagen. Door de huidige softwareversie Android 2.1 is de JIT-compiler nog niet aanwezig. Pagina's laden snel en scrollen gaat makkelijk, toch is het wel schokkerig. Maar bij in- en uitzoomen van een pagina is een vervelende vertraging. Dit is meteen dan het enige punt waar ik mij aan stoor en zal (volgens Logitech) met de update naar Honeycomb verholpen moeten zijn. Deze update moet als het goed is een dezer dagen komen. Wanneer dat het geval is zal ik mijn review hierop updaten.
* probleem verholpen in 3.1, zie updatelijst
Functionaliteit
Dan nog een zeer belangrijke USP. Logitech heeft voor Android telefoons een app gemaakt, waarbij de telefoon via internet contact maakt met de Revue en zo ook alle apparaten kan bedienen. De revue beschikt namelijk over een losse IR-blaster (dit werkt dus ook als je alle apparaten achter een dichte kast bewaard) en bedient samen met de twee IR-blasters op het apparaat zelf alle andere apparaten aangesloten op de Revue. De app werkt via Wifi (dus geen BT of IR). Dit betekent dat ik door het hele huis mijn televisie kan bedienen, het bereik veel beter (dan bijv. BT) en de verbinding razendsnel is. Daarnaast kun je via de app ook de Revue zelf makkelijk bedienen door aanwezigheid van de touchpad op het scherm (je telefoon wordt touchpad), de pijltjes toetsen en een toetsenbord. Dit werkt, in tegenstelling tot het in- uitzoom verhaal, totaal zonder lag.
Via de app op je telefoon kun je (nu nog niet...) ook je tuner bedienen om zo programma's op te nemen, in te programmeren, eigenlijk alles wat je nu met je tuner doet zodat je (straks...) alleen je telefoon nog nodig hebt om alles in huis te bedienen.
Let wel... Straks... Waarom straks? Op dit moment kan de Revue alleen het televisie signaal doorsluizen naar het beeld, maar kan deze de tuner niet bedienen. Voor deze installatie zijn namelijk provider gegevens nodig die alleen zijn in te laden met de voorgeïnstalleerde providers (en het is nog niet in Nederland). Ook dit was bij mij al bekend en ik stoor me hier niet aan, ik wacht netjes tot begin 2012 (volgens T.net nieuws komt Google TV dan in Europa).
* workaround gevonden, zie updatelijst
Overige Features
Op de achterkant zitten twee USB-aansluitingen waar een externe HD, mediacenter of USB-stick aangesloten kunnen worden die vervolgens via het Logitech mediacenter afgespeeld kunnen worden. De ondersteunde bestandstypen heb ik nog niet gevonden, maar het lijkt erop dat de grootste standaarden ondersteund worden. Daarnaast wordt door Logitech een grootte van 2TB ondersteund. Groter is mogelijk en schijnt te werken, maar wordt niet door Logitech ondersteund. De HD moet echter wel in FAT16, FAT32 of NTFS geformatteerd zijn.
Edit:
Ondersteunde bestandstypen (met dank aan:
michielbaert !)
Audio:
- MP3 - MPEG-1 Layer 3
- MP4 - AAC
- M4A - AAC
- OGG - Vorbis (Only when a USB device is connected to Revue)
- WMA
- AVI - H.264/AVC, DivX MPEG4, XVid MPEG4
- MOV - H.264/AVC
- MP42
Images:
Voor de innovators onder ons die graag iets willen hebben wat de rest "nog" niet heeft is dit een top apparaat. Op de zoomlag en het licht schokkerig scrollen na heb ik geen nadelen kunnen vinden, behalve dat veel dingen nog niet ondersteund worden. Dit is echter bekend omdat het officieel ook alleen nog voor Amerika bedoeld is. Dus mocht je, na het lezen van deze review, bereid zijn om €125,- te spenderen om een van de eersten te zijn... Houd hier dan rekening mee.
Post Scriptum
Als de update naar Honeycomb komt zal ik de review uitbreiden met de toegevoegde functies en verbeteringen.
Update 11-11-11
Op verzoek van Polster (hieronder) ook de networkshare mogelijkheid. Vie de Logitech Network Player kun je alle op het netwerk aangesloten apparaten benaderen (mits gedeeld) en afspelen. Dit werkt bij zowel mijn laptop als mijn vaste pc. Echter kan het geen ftp servers afspelen, zoals de ingebouwde ftp op mijn Humax. Voor mij is dit niet erg, omdat ik dit via de tv wel gewoon kan (de standaard wijze), maar mocht je een ftp server hebben waar je al je films/muziek op hebt staan zal dit wel vervelend zijn.
Update 13-11-11- Zender wisselen kan inderdaad niet. Normaal zou dit via de IR-blaster gaan, maar om die in te stellen moet je de zipcode invullen zodat de Revue de zenderinformatie kan ophalen (lees: welke kanalen hij moet inladen). Aangezien de eerste stap zipcode is en je zenderinformatie niet handmatig kan invoeren kun je ook niet een STB apparaat selecteren en dus heeft de Revue niet de beschikking over de juiste IR signalen.
Het is me gelukt om toch de Humax ingesteld te krijgen. Voor andere Revue gebruikers: Ik heb de Revue ingesteld op ZIPcode 10010 en provider SKY. Dit is de eerste provider die geen zenderinformatie meestuurt, waardoor nu alle functies werken. Volgens Logitech/Google woon ik nu ergens in NY city

Mijn afstandsbediening is nu totaal overbodig geworden, omdat de remote (toetsenbord van de Revue) alle apparaten bedient en de app op zowel mijn als mijn vriendin haar telefoon nu ook alles kunnen bedienen.
Ik ga vandaag de applicaties verder bestuderen om te kijken welke mogelijkheden er nu zijn, omdat ik in de USA woon
Update 14-11-11
Screenshots van de Harmony app toegevoegd.
Extra functionaliteiten door het ingesteld staan als bewoner van de USA vallen redelijk tegen. De meeste geïnstalleerde applicaties zijn betaalde diensten voor video/podcast streaming, of films huren. Het enige echte voordeel dat ik hiermee heb gekregen is dat ik nu ook de Humax tuner kan bedienen met het toetsenbord en mijn telefoon. Dit werkt overigens vlekkeloos alles functies die op de afstandsbediening zitten (EPG/Media/List/Favorites/Teletekst etc.) staan al voorgeprogrammeerd en mocht er nog iets missen, kune je zelf toetscombinaties instellen.
Update 18-11-11
Even een lekkermakertje gekregen van Logitech:
As you may have heard, the new version of Google TV was announced on October 28. A free, automatic upgrade of Google TV with Android 3.1 will be coming soon to your Logitech Revue.
With this update, you will enjoy unprecedented entertainment choices. Whether it’s your favorite show, movie, YouTube video, or the latest app from the Android Market, Revue will bring it to your HDTV seamlessly:
- The Android 3.1 update to Logitech Revue with Google TV will improve your overall user experience, including the home screen, which will be more intuitive, easily customizable, and designed to get you as quickly as possible to where you want to go.
- Logitech Revue with Google TV with Android 3.1 will still give you Google Chrome for powerful search on your HDTV. But, since many video sites use Adobe Flash, Google TV will now come with Adobe Flash player version 10.2.
- Google TV with Android 3.1 will also give you an updated TV & Movies app that provides one place to browse for shows and movies based on what you want to watch, wherever they are playing: including live and On-Demand TV shows, and On-Demand movies. If you choose, these recommendations can be personalized for your tastes.
- The Android 3.1 update to Logitech Revue with Google TV will give you Android apps from the Android Market on your HDTV.
- At the time of the Android 3.1 update, there will be around 30 apps optimized for the TV, with hundreds of others built for mobile devices that will work on the TV.
- With more apps added all the time, Revue will be your living room’s fastest growing entertainment hub.
Logitech Revue with Google TV with Android 3.1 will include an improved Logitech Media Player experience, which will deliver smooth access to your personal content, including photos, downloaded music files and home videos that are stored on a USB drive or a DLNA-compatible media server on your home network.
- Turning your PC or Mac into a media server will be made even easier with our free Logitech Media Server software.
- Just download and install this server software onto your computer, and you will make it simple for Revue to access your stored media over a wireless or wired network.
- The software will also help organize your media – making it searchable through the Quick Search Box on Google TV. Then, your libraries of music, movies and photos will only be a few keystrokes away.
- Revue also works with many other popular third-party DLNA media servers to access networked media content.
Nu nog wachten op de daadwerkelijke release van Logitech.
En daar is de update!
Voor de geinteresseerden, ik moet de review een paar dagen uit stellen. Door omstandigheden even heel druk en geen tijd om het uitgebreid te reviewen. Ik hoop dit weekend er de tijd voor te hebben... Ik zal het nog mooier maken
, nog heel even wachten dus
Update 11-12-11
En daar is hij dan... De 3.1 update review!
Laat ik allereerst beginnen met een dank aan Logitech dat ze ondanks dat het product geschrapt is ze wel de update verzonden hebben. Dit lijkt niet meer dan logisch, maar er zijn genoeg bedrijven die het niet doen.
Browser verbetering
Dan de update; Laat ik beginnen met hetgeen wat mij het meest opvalt. De Chrome browser. Waar ik bij de eerdere 2.1 versie de scroll- en zoomlag als grote minpunten heb genoemd, zijn de
verdwenen. Het scrollt niet zo snel en soepel als een pc, maar dat verwacht ik ook niet. Deze verbetering maakt mij zeer gelukkig, want stiekem ergerde ik me er iets meer aan dan ik in eerste instantie dacht. Nu kun je internetten als op de computer, letterlijk, want het verschil is minimaal - hoewel zichtbaar - en niet ergerlijk.
Market
Dan waar iederen natuurlijk op hoopt. De android market... Niet alle apps staan in de market, dit is omdat Honeycomb een tabletformaat is en dit geldt ook voor de Revue. Je vindt dus dezelfde apps als op een tablet, niet een telefoon. Dit zijn er echter meer dan genoeg om je dagelijkse behoeft te vervullen (al kan ik natuurlijk niet voor iedereen spreken

Op de Revue is sinds de update een ruimte beschilkbaar van 468 MB op de interne opslag. Honeycomb en de software van de Revue zijn dus verantwoordelijk voor iets meer dan de helft van de 1 GB in beslag neemt. Persoonlijk vind ik 468 niet genoeg voor alles wat ik wil installeren, dus is de volgende feature zeer handig. De apps kunnen, net als alle androids sinds 2.2, nu opgeslagen worden op een externe SD kaart. In dit geval is dat een usb-stick van 16GB, wat voor mij meer dan genoeg is. Ik stream de rest wel via het netwerk dus grotere opslag is voor mij overbodig.
Apps
De apps die ik op dit moment heb geïnstalleerd werken makkelijk. Het grote verschil met een tablet of een telefoon is het missen van een "bureablad", datgeen waar je zelf je widgets en apps op zet in de volgorde die jij wil. Je moet nu altijd naar "alle apps" om vervolgens door de hele waslijst van apps heen te scrollen en te zoeken naar de app die je wilt starten. Echter kun je wel snelkoppeling toevoegen aan toetsen op het toetsenbord (zo is FN + T de snelkoppeling naar Favorieten-> T.net

). Toch betekent het missen van een degelijk homescreen ook dat je geen widgets kunt instellen. Dit vind ik zeker met de hoeveelheid apps/widgets heden ten dage zeker een gemis.
De update heeft veel goed gedaan het apparaat zeker veel verbeterd, de meeste kleine minpuntje en de grote zijn weg. Het enige wat overblijft is mijns inziens toch een gemis; het niet hebben van een launcher/homescreen. Dit betekent dat er geen widgets ingesteld kunnen worden en er de app-volgorde niet in te stellen is. Als er een ontwikkelaar een goede launcher ontwikkelt zijn er wat mij betreft geen minpunten voor de Revue. Ik verwacht dat dit gaat gebeuren, omdat de meeste tv makers nu met GTV komen en er dus ook meer apps zullen verschijnen.
Als er requests zijn van foto's/screens die er per sé bij moeten. Zet het alvast in een lief berichtje, hieronder en dan zal ik het proberen toe te voegen!
update 21-12-11
Erachter gekomen dat de fijne Launcher Pro, die ik ook op mijn GalaxyS II gebruik, ook werkzaam is op de Revue. Voor de apps werkt dit overigens niet heel fijn, je moet namelijk de muisknop ingedrukt houden en swypen, waar je dat op de telefoon met één vinger doet, maar waar het mij om ging is dat widgets nu werken. Ik heb mijn belangrijkste widgets ingesteld en met een simpele druk op de "home-knop" zie ik nu alles wat ik in een oogopslag wil zien.
Daarnaast heb ik met shortcuts en snelkoppelingen naar de meerdere screens het swypen niet echt nodig (ik doe alles met die shortcuts en kliks) dus is dit nu mijn standaard launcher. Ik hoop nog wel dat er een developer is die het toegankelijker maakt, maar als tussenoplossing is het voor mij zeker een geschikte.