Ik neem gelijk een antwoord mee op de vraag van leduladha (als hij/zij het nog ooit leest

Het gaat precies om de dingen die ik mis in deze review. Het gewicht kan ik overal vinden, maar waar het bij een lens om gaat, is hij scherp (en waar is hij scherp), heeft hij vertekening, hoe ziet het bokeh eruit, enz. enz. staat er niet in. En vooral foto's, het gaat per slot van rekening over een objectief!!!
Als leidraad kun je aanhouden dat de zoom van een (goede) lens normaliter x3, hooguit x4 is. Er zijn uitzonderingen (moet je echt zoeken, maar Sigma heeft wel goede uitzonderingen), maar het is nu eenmaal onmogelijk om een goede lens te bouwen met een zoombereik van x15. Veel mensen nemen dat op de koop toe, vanwege feiten die jij ook al noemt, het gemak, m.n. op vakantie, citytrips, enz. De eisen die je stelt aan groothoek zijn zo tegenstrijdig aan die van tele dat je voor bijna onoplosbare problemen staat.
Je gaat dat terug vinden in de vervorming (sterk barrel naar sterk pincushen), onscherpte aan de zijkanten, vignettering, flare (ga maar eens een goede zonnekap maken voor zo'n lens.... ze bestaan gewoonweg niet, een mooi oplossing heb ik bij de Nikon 24-70 mm aangetroffen, daar kom ik nog wel op terug in een review daarover). Dat soort dingen zou ik allemaal graag terug zien in review. Fotografeer maar een grafiekpapiertje en je ziet het gelijk...
Om op je bovenstaande vraag van leduladha terug te komen. Het is gewoonweg nooit zo, dat iedere foto raak is, zelfs met de meest professionele spullen zitten er mis-hits bij. Daarnaast zit in dit soort lenzen altijd wel wat softheid bij bepaalde brandpuntsafstanden. Het maakt de lens niet slecht, je moet er alleen rekening mee houden als je de lens aanschaft. Voor wat, hoort wat. Tot slot kun je ook nog last hebben van het feit dat je lens niet lekker combineert bij jouw camera (toleranties versterken elkaar net, i.p.v. compenseren). Ik denk dat je je 1000D niet kunt kalibreren, anders zou je dit eens uit moeten proberen:
Ook als je niet kunt kalibreren, is het verhelderend.