AMD Athlon 64 X2 4800+ Boxed Review

13 juli 2007, laatste update op 13 juli 2007, 1.460 views Rapporteer

De keus
Ik heb deze processor tegelijk aangeschaft met de rest van mijn systeem. Ik heb de keus gemaakt doordat ik een goed presterende processor nodig had, die niet te duur was. En na veel te hebben getwijfeld tussen de Intel Core 2 Duo E4300 en deze (AMD Athlon 64 X2 4800+) heb ik toch gekozen voor deze processor.

De eerste indruk
Nadat ik het doosje openmaakte viel mij direct op dat de standaard meegeleverde cooler (in de boxed versie) er niet erg groot en vooral cool-end uit ziet. Maar wanneer je deze eenmaal in je computer hebt gebouwd leer je anders, maar daar kom ik zo nog op terug. Verder zit de processor goed ingepakt in een doorzichtig houdertjemet schuimrubber aan de onderzijde van de processor. Ook wordt er natuurlijk het vertrouwde AMD stickertje meegeleverd.

De Prestaties
Over de prestaties ben ik tot nu toe goed te spreken, en dan met name voor de gevraagde prijs (ik heb hem voor € 109,- gekocht). De processor wordt bijna nooit voor de volle 100% gebruikt, zelfs niet in games als Colin McRae DiRT.

De Overclockbaarheid

Pluspunten

• Goede prestaties t.o.v. zijn gelijk geprijsde concurenten.
  • Goede prijs / kwaliteit verhouding.
  • Goed te overclocken.
  • Goede standaard cooling.

Minpunten

• Niet de zuinigste kwa stroom gebruik.
  • Werkt alleen in socket AM2.

De keus

De eerste indruk

De Prestaties

De Overclockbaarheid
Ik heb zelf geen evaring met het overclocken van deze processor, maar ik heb genoeg reacties op internet gezien van mensen die dat duidelijk wel gelukt is (ik noem 3,2 Ghz).

De Warmteproductie
Over de warmteproductie ben ik zeer te spreken. Want wat je op het eerste gezicht niet verwacht van het nogal kleine staandaard geleverde coolertje is dat hij de processor op een keurige temperatuur houdt (in rust zo'n 35 graden en bij zware belasting (Colin McRae DiRT zo'n 45 graden). Wat voor stadaard cooling zeer netjes is.

De Prijs
De Prijs is een van de aspecten waarop ik gekozen heb voor deze processor. De prijs / kwaliteit verhouding is heel goed.

Heb jij ook een AMD Athlon 64 X2 4800+ Boxed?

Ik neem aan dat je de 89W versie hebt? Er is nu ook een 65W die tevens ook op 2.5Ghz runt, voor dezelfde prijs.

Ik vroeg mij af hoe die standaard koeler is qua geluidsniveau, is hij wel enigszins stil?
Misschien een rare vraag, maar wat is er negatief aan dat hij alleen in AM2 draait? Ik ken niet veel CPU's die meerdere sockets aan kunnen eigenlijk.
Inderdaad, ookal ziet het er met het blote oog uit alsof het met één pin minder in 939 kan, of gewoon in 940, kan dit niet, omdat deze een stuk of 50 pinnen niet gebruiken. Deze sockets waren ontworpen voor DDR2, maar hebben uiteindelijk DDR gekregen en een zooi functies minder. Hierdoor zijn de CPU's in werkelijkheid veel meer verschillend dan ze eruit zien.

Verder is AM2, net als 775 bij Intel, weer een enorm langlevend socket; het gaat DDR3 ondersteunen, en er komen AM2+ dingen die backwards compatible zijn met AM2.
Werkt alleen AM2? wees blij. Als AMD straks met het AM3 socket komt kan jij nog een AM3 cpu op je mobo prikken.