Algemene beoordeling
Box kwam binnen, samen met mijn voeding, ram en cpu.
Allereerst de doos van het moederbord opgemaakt, gekeken en gevoelt.
Eerste indruk is positief, het voelt stevig aan (in tegenstelling tot mijn "oude" Asus P5K SE/EPU).
Verpakt in antistatische zak (zoals het hoort) en losse bijgeleverde onderdelen zijn gescheiden verpakt van het moederbord.
Bijgeleverde onderdelen
- IO Shield
- SLI bridge
- 4 x Sata kabels (met clipje voor vastzetten)
- 2x sata3.0gb/s 2x sata 6.0gb/s (6.0gb/s kan gebruikt worden voor 3.0gb/s maar andersom niet!)
- USB 3.0 back panel (aansluiten op moederbord)
Na inbouwen gelijk maar even geprobeerd, een kijkje in de bios genomen.
Ziet er erg classy uit, alle opties zijn overzichtelijk en makkelijke te vinden.
Perfecte kleur combinatie, zwarte printplaat met "baby" blauwe heatsinks en poorten.
Power-on en Bios Reset knop op het moederbord. TPU en EPU fysieke switches.
Ledjes voor de POST. Rode ledjes, zijn een beetje verwarrend (bij rood is de eerste gedachte dat er iets niet goed werkt) maar in dit geval; ROOD = GOED
Featureset
Kleine opsomming van de features.
- Socket 1155
- 4x DDR3 Geheugen slots. (XMP moet aangezet worden wil je systeem stabiel lopen met 1.65v RAM, maar dat is niet aan te raden voor je geheugen controller!!)
- 1x PCI-e x16, 2x PCI-e x8 (ziet er uit als x16), 2x PCI-e x1, 2x PCI.
- Bluetooth
- Backpanel (1x HDMI, 1x DVI, 1x VGA, 4x USB 2.0(zwart) 2x USB 2.0(rood) 2x USB 3.0(blauw), Bluetooth, Gigabit Ethernet, 7.1 HD audio.
- TPU/EPU switches, ledjes voor POST controle bij start-up.
- iGPU,
- Asus Auto overclock (target speed bij Bios Default met Core i5 2500k = 4.3GHZ (ram 1645mhz)
Erg compleet geheel, veel features voor deze prijs. BIOS is makkelijk en overzichtelijk.
Met E.Z Flash is het TE simpel om je BIOS te updaten.
Layout
Design ben ik helemaal weg van, zwarte printplaat met blauwe Heatsinks, aansluitingen en poorten.
Dual Channel RAM makkelijk in te bouwen, blauwe slots is voor de eerste 2 reepjes, de zwarte slots voor de andere 2 reepjes.
Eerste slot is onhandig geplaatst in combinatie met een oversizede CPU koeler, een V6GT in mijn geval.
Ledjes zijn goed zichtbaar geplaatst (Mem-OK!, CPU-PowerOK! en BIOS) zijn alle 3 goed zichtbaar ook met grote koeler/videokaart.
De Socket zit iets meer naar het midden geplaatst waardoor het inschroeven handig gaat (ook met CPU koeler al bevestigd).
PCI-e sloten zitten naar mijn idee niet handig geplaats, de onderste zit te laag, waardoor met SLi/CrossFire de USB aansluitingen niet gebruikt kunnen worden.
Prestaties
Na windows installatie gelijk even een Windows Experience index gedaan (niet dat dat veel zegt)
- 7.6 : Processor: Calculations per second
- 7.9 : Memory (RAM): Memory operations per second
- 7.9 : Graphics: Desktop performance for Windows Aero
- 7.9 : Gaming graphics: 3D business and gaming graphics performance
- 5.9 : Primary hard disk: Disk data transfer rate
Heaven Unigine gedraait(2min), daar viel de FPS me eerlijk gezegt tegen!
Prime95 aangezet (volgens CPU-z werd de 4.3ghz bereikt) even kijken hoe dat liep.
De temps vielen mij mee, en ik begon al blij te worden met men nieuwe PC.
Na ongeveer 5 min Prime95 kreeg ik ineens zo'n geweldig, heerlijk, shiny blauw scherm. ging de pc uit, en rebooten!
Dat was me wel een domper op het geheel, maar na optimistisch doorgaan (met de hoop op een eenmalige random bluescreen) bleven de bluescreens binnenstromen.
Na een zoektocht over internet/tweakers forums, bleek dus dat de voltage van de RAM op 1.55 ongeveer bleef hangen, terwijl de 1.65v toch wel moest om stabiel te blijven op 1645mhz.
XMP even aan gezet, en de TurboV Modus uit (zodat de volt/clocks wat stabieler bleven)
Na twijfel heb ik toch maar RMA aangevraagd, en andere RAM besteld (Low Voltage).
Dit loopt met standaard bios clocks perfect, 4.3 ghz is een net lekker clock, hoewel de CPU fan dan af en toe iets harder gaat draaien (wat heel irritant is).
Ondanks dat kleine probleempje met de RAM voltage ben ik blij met de prestaties, de TPU doet zen werk snel zodra er wat meer gevraagd word.
En de EPU (energy saving) werkt ook goed met een idle geheel.
Stabiliteit & betrouwbaarheid
Stabiliteit viel me dus tegen doordat de RAM voltage niet omhoog gegooid werd.
Met XMP (Extreme Memory Profile) aan bleef mijn systeem wel stabiel, maar die 1.65v geeft dus na verloop van tijd een brakke memory controller.
Heb toch maar Low Voltage RAM besteld, wat na een paar uurtjes BF3/Heaven/Prime95 lekker loopt.
Betrouwbaarheid kan ik weinig over zeggen, ik heb tot nog toe alleen maar Asus moederborden gehad, dus kan in vergelijking niets daarover zeggen.
De betrouwbaarheid van de Memory Controller is dus wat minder, want een hoop mensen hebben die defect als de XMP te lang gebruikt word (3-4 maanden)
Overklokbaarheid
Het overclocken gaat heel simpel met dit bord, dit gaat door middel van TurboV.
Dit houd in dat de standaard clock gewoon aangehouden word 3.3ghz.(i5 2500k)
Maar zodra de CPU wat meer benaderd word springt de cpu naar een clockspeed van 4.3ghz.
De Bios Default target speed van de CPU TurboV modus is 4.3 ghz, die word met Low Voltage ram gewoon gehaald, zonder problemen of instabiliteit.
De ram word standaard op 1645mhz geclockt met TurboV aan, wat dus onstabiel is met 1.65v RAM zonder XMP enabled. Met XMP enabled word die 1645 mhz zonder problemen gehaald.
Er zijn behoorlijk wat CPU phases aanwezig, wat dus duid op een betrekkelijk goede volt overclock voor de CPU.
Het is natuurlijk geen Rampage Extreme (I-IV) maar qua prijs/kwaliteit is het overclocken goed voor elkaar bij dit bord.
Compatibiliteit
Compatibel met Second Generation i5 en i7 (en toekomstige Ivy-Bridge).
De ATX formfactor past in de meeste kasten(medium/full tower), dus wat dat betreft geen problemen.
Het moederbord is standaard niet volledig compatibel met 1.65v ram (hiervoor moet XMP ge-enabled worden, wat slecht is voor de Memory Controller, dus 1.5v RAM is aanbevolen)
Bij mij werden na de installatie een hoop onderdelen niet herkend (bluetooth, gigabit ethernet, chipset, en GPU)
Na handmatig drivers downloaden/installeren waren die problemen opgelost.
Ondersteuning door fabrikant
Geen idee, ik probeer mijn problemen eerst zelf op te lossen, daarna pas RMA, en daarna pas naar de fabrikant.
Doorgaans is de Site e.d. van Asus lichtelijk brak. Het drivers downloaden deel is goed voor elkaar.
Ook de E.Z. Flash mogelijkheid voor Bios updaten werkt perfect! (gewoon de .rom downloaden van de Asus site, op de C:\ gooien, rebooten, in de bios E.Z. Flash starten en de .rom aanvinken.
Prijs
Voor ongeveer 160,- aangeschaft, ben tevreden over de kwaliteit.
Dus dit bord is zijn geld zeker weten wel waard!
Een goed bordje, stijlvol design, handige layout.
Ben er erg blij mee, en ga men geplande 2 jaar van gebruik wel volmaken met dit onderdeel.
Een aanrader voor mensen met een niet al te hoog budget, in combinatie met een 2500k een goed geheel!