Inleiding
Ik had een tijdje geleden wat nieuwe fans nodig. Rond die tijd waren de fans van Noctua helemaal hip, dus heb ik er één gekocht. Omdat ik voor een zo stil mogelijke pc ga, ben ik voor de 800 rpm versie gegaan (er is ook een 1200 rpm versie van de 120 mm fan). Deze review is dan ook vanuit dat oogpunt geschreven
Featureset
De fan komt in een mooie verpakking: een net kartonnen doosje met venster. Dat is al een stuk beter dan de blisters waar veel hardware in komt.
In de doos zit:
* (natuurlijk) de fan (met 3 pins aansluiting)
* 4 rubberen pinnetjes (waardoor je de fan kunt bevestigen zonder dat deze contact heeft met de kast, en dus geen trillingen kan doorgeven)
* 4 gewone schroefjes
* een molex -> 3 pins adapter
* een 'U.L.N.A.' (ultra low noise adapter; een 3 pins verlengstukje met weerstand, die het voltage van 12V naar ~5V terugbrengt).
De fan is lichtbruin met donkerbruin; ietwat ongewoon maar het ziet er wel goed uit.
[img=620]kcgfCq9i[/img]
Specificaties
Dit zijn de specs zoals Noctua ze zelf opgeeft:
Rotational Speed (+/- 10%):
Acoustical Noise:
8 dB(A)
Acoustical Noise with U.L.N.A:
< 5 dB(A)
Noctua claimt een nieuwe vorm voor de fanbladen te hebben ontwikkeld, die relatief tov het toerental een grotere luchtverplaatsing en minder geluid veroorzaakt. Ook wordt een (voor fans nieuw) vloeistoflager gebruikt. Dit alles zou tot een bijzonder stille fan moeten leiden.
Luchtverplaatsing
De luchtverplaatsing verschilt per gebruiksvorm.
Wanneer de fan wordt gebruikt om airflow in je kast te creëren, is de airflow prima. Wanneer je de fan echter ergens in/op monteert (op een heatsink, in een voeding, etc), daalt de airflow behoorlijk. Dit geldt zowel met als zonder ULNA.
De fan in combinatie met de ULNA levert voldoende airflow om een stuk of 3 à 4 schijven fatsoelijk te koelen.
Het monteren van de fan in mijn voeding (een Tagan 430 U15) viel echter behoorlijk tegen; de voeding werd (aan de buitenkant!) loeiheet met de fan op 12V; logischerwijs heb ik het niet geprobeerd op 5V.
Ter vergelijking: een Nexus 120 mm fan in de voeding (ook op 800 rpm) houdt de voeding als maandenlang heerlijk koel!
Geluidsproductie
Hier werd mee geadverteerd: dit nieuwe concept zou met afstand het stilste zijn. Viel dat even tegen... de fan is wel vrij stil moet ik zeggen, maar kon mijn hoge verwachtingen niet waarmaken. Op 12V is een wollige zoem te horen (precies zo hard dat het net opvalt). Die zoem is verdwenen op 5V, maar dan is het ratelen/tikken van het lager ervoor in de plaats gekomen. Ook niet prettig, maar al een stuk stiller dan op 12V.
Alles verandert echter wanneer de fan op een heatsink of in een voeding wordt gemonteerd: blijkbaar kan het lager niet zo goed tegen het drukverschil dat je logischerwijs opbouwt. De zware brom wordt een stuk sterker, en je hebt geen plezier meer van je 'stille' fan.
Prijs
De prijs is veel te hoog. Je krijgt weliswaar een luxe verpakking en mooie accesoires, maar je betaalt vooral voor de fan, die (in een zo stil mogelijke pc) alleen bruikbaar is op laag voltage en voor airflow.
Wanneer je een klein briesje door je kast nodig hebt, is dit de ideale fan. Je betaalt er echter wel flink voor. Wil je wat meer airflow, of zoek je een stille fan voor op een heatsink of in een voeding, dan zit je hier niet goed. Je kunt beter voor een Nexus gaan: ~2,5 x goedkoper, en (op 800 rpm, dmv fancontroller of speedfan) stiller dan de Noctua met meer luchtverplaatsing.