Inleiding
Ik zat al erg lang aan een server te denken. Ik zat ook al vrij lang aan een 19'' rack te denken, voor onder andere de server en versterkers. Ik kon voor €100 een HP rack met wat accesoires krijgen, dus dat heb ik gedaan. Nu de server komt, heb ik een kast nodig.
De keuze voor deze kast was onder andere de prijs en de mogelijkheden. De prijs is behoorlijk laag voor een rackkast, met zon €65. Veel andere kasten zijn veel duurder. Ook was de keuze voor een deel gebaseerd op het feit dat deze kast als een van de weinige goedkope rackkasten in de Tweakers.net pricewatch stond, en gewoon verkrijgbaar was bij 'normale' nederlandse hardwarewinkels. Ik heb deze kast besteld bij Azerty.
Ik zal in deze review proberen veel foto's te posten, aangezien dat meestal meer gewaardeerd wordt dan hele lappen tekst.
De hardware die in deze kast zit:
# | Product | Prijs | Subtotaal |
1 | Mach Xtreme Technologies Starter Series (32 GB) | -- | -- |
Bekijk collectie
Importeer producten | Totaal | € 322,10 |
Installatie
De installatie ging zoals het eigenlijk bij elke kast gaat: Het is logisch, en simpel te doen. De handleiding van de kast gaat ook over de installatie, maar heeft eigenlijk helemaal niet met de kast zelf te maken. Een voorbeeld is het beschrijven van de ATX en de EPS12V stekker, waarvan zelfs pinouts getekend staan.
Een impressie van de verpakking, geleverd door Azerty:
De kast had wel wat eigenaardigheden. Dit zijn bijvoorbeeld de beugeltjes die er bij geleverd werden. Na het unpacken dachten wij direct dat het beugels voor een SSD waren. wij begonnen ijverig aan het werk om de SSD die wij hadden besteld in de beugeltjes te schroeven. Dit was behoorlijk moeilijk, aangezien er geen gaten voor een schroevendraaier aan de bovenkant zaten. Wij begonnen dus te prutsen met een tangetje.
Dit zijn de beugeltjes:
Nadat we de beugels er op hadden, wilden we het in het harddiskrackje schroeven. Tot onze verbazing was de gevleugelde SSD te breed en het geheel paste dus niet in het rekje. We hebben één vleugel van de SSD verwijdert, waardoor de SSD nu aan één kant vast zit.
De kast, nadat de voeding en het moederbord zijn geïnstalleerd:
Aan de achterkant zit standaard één fan geïnstalleerd, van 80mm. Die fan zit geïnstalleerd in een bracket, waarmee de fan vast zit aan de case. Dit is nodig omdat een deel dieper ligt dan het bovenste deel. Normale schroeven zouden dus niet mogelijk zijn. Er was één slot met bracket vrij, dus ik heb er een Antec TriCool naast gezet, die standaard op 'low' staat. Op mid / high wordt het namenlijk te hard. Aan de voorkant was overigens ook een 120mm fan geïnstalleerd, die ik vervangen heb omdat mijn fan iets stiller was.
De vier fans op een rijtje:
Het uiterlijk
De kast is, zoals in een andere review ook al vermeld, erg 'snel' gespoten. Er zijn namelijk wat onderdelen, zoals de PCI brackets, gewoon grijs van kleur. Het randje, waarover de backcover valt, is ook grijs. De kast is dus gespoten nadat deze in elkaar is gezet. Ook is er op de plek waar nu de brackets zitten, een zwarte korrelige plek op de binnenkant van het bovenpaneel gekomen.
De PCI brackets:
Het frontpaneel ziet er vrij degelijk uit. Ook heeft het paneel een slot, waarmee de USB poorten, de CD speler en het aan/uit knopje onbereikbaar kunnen worden gemaakt. Het slot oogt alsof het vrij onstevig is, maar het voelt behoorlijk degelijk aan. Ik denk ook niet dat de kast zomaar van het slot is te halen zonder gereedschap.
Er zijn ook LED's voor een FAN FAIL en een LAN led (volgens het stekkertje, op het frontje staat SYSTEM) die ik niet aan kan sluiten. Op het moederbord is namelijk geen aansluiting voor een LAN led, en de FAN FAIL is een soort stekkertje die erg op een fan plug lijkt. Het past echter niet op de standaard fanheaders. Ik weet dus ook niet hoe deze aangesloten moeten worden.
Er zit ook nog een resetknopje, tussen twee schroeven. Deze is behoorlijk moeilijk om in te drukken, wat eigenlijk ook maar goed is in een server.
Het frontje:
In het midden van de kast zit een soort houder, met aan de onderkant rare dingetjes, waarschijnlijk bedoelt voor 'normale', full height PCI(e) kaarten. Deze zijn er ook af te schroeven met schroeven aan de bovenkant. Ik heb echter al eentje gemold, ik dacht dat er scharniertjes in zouden zitten. Toch zijn ze behoorlijk stevig, alleen begrijp ik niet waarvoor de nodig zijn.
De 'middenrif', vanaf de bovenkant:
De kast is alles behalve diep, vooral in vergelijking met de ruimte die ik beschikbaar heb in mijn 19'' rack. De kast heeft namelijk een diepte van 50 centimeter.
Een redelijk vage foto, om de diepte te laten zien:
Cablemanagement
De kast heeft geen echte opties om kabeltjes netjes weg te werken. Toch is het niet moeilijk om kabels echt goed weg te werken: Er is ruimte aan de linker kant van het moederbord, net zoals onder het rekje voor de ODD / FDD en het rekje voor de HDD's. Onder de rekjes kan je de overbodige kabelmeuk wegstoppen, omdat de voeding bijvoorbeeld vlakbij de ATX connector op het moederbord zit en de ATX kabel best lang en dik is. Ook gaat er een ouderwetse PATA kabel onder de rekjes door. De SATA poorten zitten ook nog eens recht voor het harddiskrackje
De rekjes, nu nog zonder kabels:
Het harddiskrackje met de SATA kabels
Er zit daar nog geen SATA kabel in de SSD
Er zit hier nog geen tape om de kabeltje aan de linker kant van het moederbord, hier zitten ondertussen wel kabelbindertjes. Het ziet er nu nog een beetje rommelig uit.
Deze serverkast is zeker zijn geld waard. Hij is stevig gebouwd, is niet diep en heeft genoeg opties. De fans zijn behoorlijk stil. De kast staat in mijn slaapkamer, en ik heb met in totaal 5 fans nergens last van. Ik heb eerlijk gezegd enorme lawaaifans verwacht, waardoor ik wel een eigen 120mm fan heb geïnstalleerd. Hij is iets stiller (de stock fan vibreert een beetje), maar die geeft dan ook flink minder airflow. Iets opmerkelijks is trouwens dat de fan iets meer geluid maakt wanneer het frontje (met stoffilter) er voor zit.
Het is jammer dat de kast pas na assemblage gespoten is, maar daar zie je niets van als de kast in mijn rack hangt. Het is jammer, maar ik heb er geen problemen mee. Aan de buitenkant zie je dat ook alleen maar bij de PCI brackets. En als je de schroefjes los haalt dan zie je dat alleen de kop zwart is gespoten.
De kast hangt nu stevig in mijn rack, zonder dat er rails nodig is.
Het is dus een aanrader voor iedereen die een (lack)rack heeft en een redelijk goedkope server case wil.
Wil iedereen gespotte spel / taalfoutjes, opbouwend commentaar enz posten in een comment! Alvast bedankt!