Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

- Reviews

Prijs
Specificaties Laser printer (Zwart) met WiFi - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

HP Laserjet Pro P1102w Review

+2
oohh 10 januari 2013, laatste update op 16 februari 2016, 32.751 views

HP Laserjet Pro P1102w

Deze printer is prima voor de consument die slechts een paar printjes per jaar maakt, maar ook voor mensen die veel meer printen. Een goed instapmodel voor een dito prijs.

Pluspunten

  • Printsnelheid
  • AirPrint
  • HP ePrint
  • Design

Minpunten

  • Geen LAN poort
  • Stroomverbruik

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Inktverbruik Score: 4
Prijs Score: 5
Afdruksnelheid Score: 5
Featureset Score: 4
Drivers en stabiliteit Score: 3
Update 23-12-2012: Informatie over de kosten per pagina toegevoegd
Update 27-12-2014: Spelfouten gecorrigeerd ;)

Inleiding
Omdat wij thuis redelijk veel printen en daardoor veel geld uitgaven aan inkt, heb ik op gegeven moment gekeken naar een goedkope laserprinter. Uiteindelijk ben ik voor de HP LaserJet Professional P1102w gegaan. Allereerst vanwege de goede prijs (destijds 75 euro), de goede printsnelheden en het lage energieverbruik. Ook was het beschikken over WLAN belangrijk, aangezien niemand de printer op zijn kamer wilde hebben staan. En niet omdat het een lelijke printer zou zijn, integendeel!

Mijn motivatie om deze printer te kopen zal ik in mijn review verder toelichten. Verder zou ik (opbouwende) kritiek op mijn review op prijs stellen, aangezien het mijn eerste review is. Mochten er nog specifieke vragen over de printer zijn, dan ben ik bereid om deze te beantwoorden.

Features
De maten van de printer zijn 34x23x19cm, wat zeker niet groot is voor een laserprinter. Er moet wel rekening mee worden gehouden dat de tray voor het papier nog moet worden uitgeschoven, zodat de printer uiteindelijk wat meer ruimte in beslag neemt.

Het papier kan aan de printer worden gevoerd door middel van twee lades, waarvan de onderste lade het makkelijkst te gebruiken is. Hier kan het papier altijd gewoon blijven liggen. Op de bovenste invoer, die net boven de onderste invoer zit, kunnen een aantal A4'tjes of papier van een kleiner formaat liggen, maar deze moeten waarschijnlijk wel met de hand aangevoerd worden. Deze lade beschikt namelijk niet over een mogelijkheid om papier op te slaan.

Op de printer zit een USB 2.0 poort, welke nodig is bij de (eerste) installatie van de printer. Ook beschikt de printer over WLAN in de vorm van 802.11b/g. Een nadeel is dat er geen LAN ondersteuning is, waardoor de printer niet geschikt is voor een bedraad netwerk. Natuurlijk kan de printer wel via USB aan een computer worden gehangen, om dan via een bedraad netwerk te printen. Een LAN poort was echter wel handig geweest.

Op de website van HP staat vermeldt dat de printer werkt met Windows (XP+), Mac OS 10.4+ en Linux (HP Linux Imaging and Printing). Ik heb het zelf getest met Windows 7 en Mac OS 10.6 en Ubuntu.

Andere functies die handig zijn om te vermelden, zijn AirPrint en HP ePrint, waarover zometeen meer:

AirPrint
De printer heeft tevens ondersteuning voor AirPrint, waarmee het printen vanaf iDevices (en Macs?) soepel verloopt. Dit heb ik zelf ook getest op verschillende iDevices (iPhone & iPad) en dit werkt ook naar alle tevredenheid.

HP ePrint
Ook heeft de printer ondersteuning voor HP ePrint, waarmee er op afstand geprint kan worden door een email te sturen naar een vooraf gedefinieerd e-mail adres van HP. De bijlage of de e-mail zelf kan hiermee op afstand geprint worden. Een leuke en handige toevoeging, maar ik heb er zelf in de praktijk nog geen gebruik van gemaakt. Uiteraard wel even getest voor de review, toen verliep het vlekkeloos.

Installatie
De installatie van de printer verliep bij mij goed. Je sluit de printer middels de USB kabel aan op een computer en laat hem zoeken naar beschikbare draadloze netwerken. Vervolgens installeert hij nog wat drivers en je kunt in principe printen. Waarschijnlijk is het wel aan te raden om de firmware te updaten, aangezien het kan zjin dat AirPrint en HP ePrint nog niet op de meegeleverde firmware staan.

Via de instellingen, die je ook via het netwerk kunt benaderen, zijn een aantal zaken in te stellen. Je kunt hier onder andere (eventueel) een statisch IP adres specificeren en hoelang de printer aan moet blijven na het uitvoeren van een taak.

Kwaliteit & Snelheid
Voor dit onderdeel van de review heb ik een beetje afgekeken bij de buren van Hardware.info, waar men deze printer een kleine twee jaar geleden al een keer heeft getest en vergeleken met een aantal andere laserprinters.

In deze test kwam de printer als een van de energiezuinigste en snelste printers uit de bus. Hij print gemiddeld 89% sneller dan andere geteste inkjet en laserprinters. Over het printen van een pagina vanuit stand-by doet hij ongeveer 10 seconden. Tien pagina's printen kan ook, maar dan in 51 seconden.

Een nadeel van de printer is dat hij wanneer hij uit staat nog steeds 0,5W verbruikt. In stand-by verbruikt de printer 1,7W, wat eigenlijk niet zo heel veel is voor een laserprinter. Toch zijn er wel genoeg printers die minder stroom verbruiken. Zo print volgens Hardware.info ongeveer de helft van alle printers energiezuiniger.

De kwaliteit van de geprinte tekst en foto's vind ik zelf prima, zelfs op de stand waarmee hij de minste inkt verbruikt. Eerlijk gezegd kan ik de kwaliteit van de print niet goed vergelijken met andere printers, maar tekst is scherp en duidelijk. Foto's zijn wat moeilijker, maar dat kan ook aan het feit liggen dat de printer geen kleuren kan printen.

N.B. Op het gebied van printsnelheid en energieverbruik heb ik zelf weinig onderzoek gedaan. Mijn conclusies zijn gebaseerd op de review van Hardware.info en andere testresultaten van dezelfde site.
Wellicht dat ik in de toekomst nog wat meer informatie over de kwaliteit ga geven, maar op dit moment kan ik daar zelf weinig over verzinnen.

Drivers & Stabiliteit
De drivers op de bijgeleverde CD installeer ik meestal niet, aangezien je dan vaak onnodige zaken installeert. Daarom heb ik de computers op het netwerk laten zoeken naar netwerkprinters, waarna de drivers netjes via Windows Update werden opgezocht en geïnstalleerd, werkt prima! Je kunt overigens ook de drivers van de printer zelf downloaden, door naar het IP adres van de printer te gaan.

De stabiliteit is redelijk tot goed te noemen, aangezien de printer af en toe het netwerk niet kon vinden. Na een herstart was dit probleem gelijk opgelost. Al is het natuurlijk wel vervelend om eerst te gaan herstarten om te kunnen printen. Ik moet wel zeggen dat ik na het aansluiten van een nieuwe draadloze router geen problemen meer heb kunnen ontdekken, al kan dit ook liggen aan nieuwe firmware van de printer.

Inktverbruik
De meegeleverde toner van HP kan ongeveer 600 pagina's met tekst printen. Hij is dus waarschijnlijk voor minder dan de helft gevuld, aangezien een normale HP toner (theoretisch) ongeveer 1600 pagina's aan tekst zou moeten kunnen printen.

Gezien de prijs en de uiteindelijke opbrengst van de HP toners heb ik er uiteindelijk voor gekozen om 'compatible' toners te gebruiken. De toners van HP kosten in de Pricewatch op dit moment iets meer dan 50 euro, terwijl compatible toners minder dan een vijfde van dat bedrag kunnen kosten.

De toner waarvan ik gebruik maak kost twintig euro en bestel ik bij Amazon.de. Dit zijn niet de allergoedkoopste compatible toners, maar zeker niet duur te noemen. Deze toner zou volgen de leverancier ook 1600 pagina's moeten afdrukken, maar waarschijnlijk ga ik dat niet redden. Op dit moment zijn er met deze toner 600 pagina's afgedrukt en volgens de printer kunnen er nog 650 pagina's geprint worden. Maar dan betaal je wel minder dan de helft van een originele HP toner.

Prijs
De printer heeft mij een aantal maanden geleden 75 euro gekost, waarna ik 40 euro heb uitgegeven aan twee compatible toners (inclusief verzendkosten). De toners zijn op dit moment (december 2012) alweer enkele euro's goedkoper geworden. De goedkoopste toner is nu 14,50. Op dit moment ben ik de kwaliteit hiervan aan het testen.

In totaal heb ik in een bepaalde periode 1287 printjes gemaakt, waarvan ongeveer 600 met de originele HP toner. Ik ga nu even uit van de situatie met een compatible toner, waar je 1700 printjes mee moet kunnen maken. In eerste instantie had ik voorspeld dat 1200 pagina's veel realistischer zouden zijn, maar inmiddels heb ik de 1700 pagina's behaald. Wellicht dat er nog honderd geprint kunnen worden, maar ik heb de indruk dat de kwaliteit op dit moment achteruit gaat. Dit kan ik echter niet met zekerheid zeggen. De aanschafkosten en het stroomverbruik van de printer laat ik echter buiten beschouwing.

De totale kosten voor één printje bedragen ongeveer 0,0125 euro (20/1700), inclusief de kosten voor het papier zou dat uitkomen op ongeveer 2,18 cent.

Wanneer je de originele toner zou gebruiken onder gelijke omstandigheden (ceteris paribus), dan zouden de kosten voor een printje uitkomen op 4,1 eurocent (52,50/1700+0,01), uitgaande van de laagste prijs in de Pricewatch op dit moment (52,50). Dit is bijna dan twee keer zo duur dan wanneer je gebruik maakt van de de compatible toner.

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een HP Laserjet Pro P1102w?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Vraag & aanbod

Reacties (24)

Wijzig sortering
Sinds wanneer is er ePrint voor dit model?

* nooberke zoekt op google :Y)

Blijkbaar moet ik me firmware is updaten, bedankt voor de tip O-)
HP ePrint is beschikbaar op de HP LaserJet 1102w sinds firmware 20110826, als het goed is nu ongeveer een halfjaar beschikbaar. Geen dank! ;)
Ik haalde trouwens meer dan 1000 vel met de testtoner...De printer ging al bij een vel of 600 zeuren dat hij bijna leeg was....

Schudden doet wonderen O-)
Dank voor de tip, wellicht ook voor anderen handig!
Prima review. Zelf heb ik altijd het geluk laserprinters te krijgen, maar anders zou dit zeker een goed alternatief zijn. Lekker klein ook, niet veel groter dan een inktjet printertje.

Kleine opmerking:

'Waarschijnlijk is een pagina of 1200 veel realistischer. Dan zijn de kosten voor een printje ongeveer 0,266 euro (20/1200 + 0,01). ' Die 0,266 euro klopt niet, dit lees je nu als 26 cent per kopietje. Het moet of zijn 0,266 cent of 0,0266 eurocent.
Je hebt helemaal gelijk, het moet 0,0266 euro zijn. Typo! :9
Leest heel vlot! Je geeft de nodige informatie voor het geval we deze zouden kopen in een korte tekst! Mooi hoor!
Leuke review hoor. Alles wat je moet weten staat erin. Ook erg goed dat je de prijs per printje hebt berekend. Dat scheelt ons weer werk :p.
Leuk om dat van zo'n reviewkoning te horen! 8-)
Prima review inderdaad, zie alleen nog een klein tikfoutje, één na laatste alinea:
dan zouden de kosten voor een printje uitkomen op 4,1 euro
ik gok dat daar "cent" nog mist :P

Al met al een leuke printer voor het geld lijkt me :)
Dank voor de oplettendheid, het is inmiddels aangepast! :)
Mijn ervaringen:
prima printer, maar heel soms is 'ie z'n wifi verbinding kwijt. Even uit/aanzetten om het op te lossen.

Ideaal: de opstarttijd. Zeker als je een kleuren-inktjet (Canon IP4200) gewend bent die je incidenteel gebruikt en die minuten opstarttijd heeft. Deze HP dus niet: papier begint meteen te rollen.

Airprint: de (bij mij) bijgeleverde firmware ondersteunde dit niet. Firmware update om het op te lossen.
Weet iemand hoe je de kleur kan aanpassen?
Ik print iedere dag tickets out. Maar de tickets bevaten een grijze achtergrond en daarop zwarte text.
Voor mij is de zwarte text voldoende, ik hoef de grijze achtergrond niet en spaar ik op de inhoud van de toner. Heeft iemand enig idee?

[Reactie gewijzigd door studentje18 op 4 maart 2013 20:28]

Waar haal je die goedkope toner dan vandaan?
De goedkoopste die ik vind is ¤37,50 met 2000 prints.

Bij voorbaat dank. :)
De toner(s) kun je hier vinden: http://www.amazon.de/s/keywords=HP+CE285A

In mijn review staat precies welke toner ik zelf heb gekocht, maar anderen zullen ongetwijfeld ook goed zijn. Het gaat dus wel om de 'compatible' toners, dus geen originele HP toners!
Bedankt voor de goede review- ik zit er zelf aan te denken om deze printer aan te schaffen. :)

Ik vroeg mij alleen nog af; als je de printer met de schakelaar (of stekker eruit) uitschakelt, behoudt hij dan de instellingen bij het wederom aanzetten? Of mag je alle settings weer opnieuw instellen (tijdrovend)? Want standby is ook verbruik en ik print zelf meestal ineens heel veel en dan weer een tijdje niet, de huidige printer zet ik gewoon na het printen met de on/off switch uit (geen standby.)

Als ik lees dat het instellen een goed uur kost voor de wifi etc, dan lijkt mij het erg prettig om te weten...

Kun je ook met je mobiel prints sturen naar deze printer (net als Samsung heeft) via de wifi, of moet dat dan toch via de router (als Acces Point)?

Is de E-print service gebaseerd op een ingebouwde webserver (voor zover ik van de HP site begrijp) die ook een mailserver draait, of draait die service via een centrale server van HP?
(Dan kunnen zij alles meelezen wat je via die dienst naar je printer stuurt.)

Bij voorbaat dank wederom d:)b

Omdat je de moeite neemt om op een later tijdstip nog over duurzaamheid te schrijven en vragen beantwoord; +3 voor je review- hier hebben mensen wat aan!

-Was het verzenden van Amazon niet gratis >20 euro? (Er staat zoiets op hun site.)

[Reactie gewijzigd door johncheese002 op 16 mei 2013 18:08]

Geen dank :)

De printer onthoud gewoon de instellingen, je kunt 'm gerust uitzetten of gewoon de stekker er uit halen. Het instellen is dus eenmalig. Je moet er wel rekening mee houden dat de printer bij een koude start even moet zoeken naar het WiFi netwerk en ook moet opwarmen.

Je kunt ook gewoon printen vanaf telefoons of tablets. Ik heb zelf een aantal iDevices, waarmee het vrij simpel werkt en je zonder apps kunt printen. Hoe het op Android devices werkt zou ik niet weten, maar in feite zou je hem net zoals je op een desktop pc doet ook gewoon kunnen toevoegen op je telefoon (mits Android of een ander OS dat toestaat).

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om HP ePrint te gebruiken, dat gaat via een centrale server. Je mailt dan een document naar je gepersonaliseerde mail (bijv. johncheese002@hpeprint.com). Alles gaat dus wel via HP, mocht je daar bezwaar tegen hebben. Je kunt ook gebruik maken van Google Cloud Print, maar dat werkt vrijwel op dezelfde manier. Ik moet wel zeggen dat het erg makkelijk werkt ;)

De verzendkosten bij Amazon verschillen. Het ligt er aan wat je koopt en bij wie (je koopt soms in feite bij derden). Deze toner had ik voor mijn vriendin gekocht. Komt nog drie euro aan verzendkosten bij en werkt nog steeds prima ;)

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag ;)
Nuttige, uitgebreide review. Niet al te veel technisch geleuter, maar gewoon echt een uitgebreide gebruikerservaring.
Ik ga hem vanmiddag denk ik halen.
Bedankt voor je reactie! Veel succes vanmiddag, als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag :)


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*