LaCie Minimus 2TB Aluminium Review

roland83
24 juni 2012, laatste update op 24 juni 2012, 8.198 views

LaCie Minimus 2TB Aluminium

Introductie Mijn 1 TB backupschijf begon wat klein te worden, waardoor ik een 2 TB externe schijf wilde hebben. Deze LaCie Minimus is een van de kleinste 3,5 inch externe harddisks, en ik vind het aluminium wel stijlvol. En eigenlijk was dit de enige keus in de MediaMarkt, dus de koop was snel gesloten. Ik gebruik deze disk in combinatie met een MSI Star-USB3 controller in de pc, waar ik de snelheid goed kan gebruiken. Op de laptop is helaas alleen USB 2.0 aanwezig, maar ook dit is een goede test. Uit de doos De doos is gemaakt van gerecycled karton, en zijn eigenlijk twee dozen op elkaar. Eigenlijk een best leuk design, wat wel past bij LaCie. Eenmaal uit de doos kunnen we de disk in volle glorie bewonderen.

Pluspunten

• klein, compact, makkelijk mee te nemen
  • mooi design
  • behoorlijk snel, maar...

Minpunten

• ... tegenvallende prestaties met USB 2.0
  • "maar" 109 MB/s, USB 3.0 kan sneller
  • felblauwe led
  • geen goedkope schijf

Introductie

Uit de doos

BovenLogokantAansluitingenkant

De schijf is echt klein. Op de onderstaande foto ligt hij in het midden; links ervan een WD Elements 1 TB, en rechts een reguliere 3,5 inch harddisk (ja, een ouwetje).

Vergelijking

Verder zitten in de doos een usb 3-kabel, en een voeding. De voeding is opvallend groot; in het stopcontact kan er in de twee naastliggende stopcontacten niets meer bij. Het ding is vooral in de breedte groot. Dat is wel een nadeel, zeker als je het ding vaak meeneemt weet je niet bij wat voor stopcontact je terecht komt.

Het meest rechter blok is de voeding van deze LaCie harddisk, de meest linker hoort bij de WD Elements 1 TB. Bij geen van tweeen kun je makkelijk iets ernaast inpluggen, maar bij de LaCie-voeding past echt niets meer ernaast. Let niet op het stof of de rommel.

Aansluiten is verder erg makkelijk. Windows herkent de schijf direct, het werkt als elke andere mobiele harde schijf. Op de disk zit een aan/uit-knop. Als je de disk juist niet onderweg gebruikt, is het heel handig om zelf te bepalen wanneer het ding aan staat, zonder hem uit het stopcontact te halen.

Eenmaal aangezet licht er een felblauwe led op. Fabrikanten die op design zijn gericht (LaCie valt daar wel onder) vinden het blijkbaar vaak nodig om zo'n kamerverlichtende led in te bouwen. Het is vast "mooi", maar ik vind het totaal onnodig en irritant. Gelukkig is de schijf wel opvallend stil, ook wanneer er met data geschoven wordt. Alleen begint de led dan te knipperen, wat neigt naar discoverlichting. Intussen wordt het apparaat na lang data schuiven net handwarm, want uitstekend is.

Lampje

Op deze foto zie je hoe licht de led is, terwijl de foto sterk onderbelicht is.

Prestaties

Dan de prestaties. Ik heb met Windows Explorer bestanden gekopieerd vanaf een esata-schijf over USB 3. Grote bestanden blijken veel sneller te gaan dan kleine bestanden, wat ik al verwachtte. Maar een snelheid van 109 MB/s is niet gek.

Klein

groot

Een kopie van 4 grote bestanden over USB 2.0 is opvallend langzaam: 21 MB/s gemiddeld.

USB 2 grote bestanden

De kopie is anderhalf uur bezig geweest, en het bleef vrijwel de hele rit op 21 MB/s steken. Waarom niet 31 MB/s, die de WD Elements 1 TB haalde?

HD Tune

Een meer theoretische benchmark met HD Tune geeft aan dat de USB 3.0-interface van dit apparaat blijft steken rond de 100 MB/s, en de test hierboven met Windows Explorer strookt hier wel mee. Vanaf ongeveer 60% van de disk loopt de snelheid achteruit, maar dat komt door de harddisk die erin zit. Volgens HD Tune zit er een Seagate ST2000DL001-9VT156 disk in.

USB 2 hdtune

HD Tune haalt met USB 2.0 gemiddeld 27 MB/s, wat wel sneller is dan de 21 van het kopieren, maar weer langzamer dan de gebruikelijke 30.

Deze site heeft tests uitgevoerd met diverse USB 3.0-apparaten. Het valt op dat geen van de apparaten sneller gaat dan 124 MB/s. Deze LaCie Minimus 2 TB haalt maximaal 109 MB/s, wat dus iets langzamer is. Ik weet niet of dit aan de harddisk ligt, of aan de gebruikte USB 3.0-controller. Ik kan er dus eigenlijk geen conclusie aan verbinden. Wel staat vast dat de schijf veel sneller is dan een USB 2.0-schijf, die maximaal 31-35 MB/s haalt. Dat is natuurlijk al heel wat waard.

De LaCie Minimus 2 TB heeft een mooi design, is erg stil tijdens gebruik en wordt ook niet erg warm. Aan de andere kant hoort een kamerverlichtende blauwe led bij het design, wat weer jammer is.

De prestaties zijn in het algemeen netjes, maar niet schokkend snel. Met USB 3.0 wordt maximaal 109 MB/s gehaald, terwijl USB 3.0 sneller moet kunnen. Ik weet alleen niet zeker of dit aan de harddisk of aan de usb-controller ligt. Met USB 2.0 valt de snelheid wat tegen, want 30 MB/s wordt niet gehaald. Drie sterren vind ik te weinig, maar het is zeker geen vijf sterren waard.

De schijf kostte 98,95 euro. Dit is best veel geld voor een externe harddisk, en het is wel duidelijk dat USB 3.0 nog goedkoper moet worden. Je krijgt er een hoop snelheid voor terug, vergeleken met USB 2.0. Als je dus vaak grote bestanden van en naar de harddisk moet verplaatsen, dan zul je met deze disk goed bediend zijn. Het loont wel de moeite om nog verder te zoeken naar een snellere externe harddisk, voor zover die bestaan. Ik denk dat je ook wat voor het design betaalt.

Heb jij ook een LaCie Minimus 2TB Aluminium?

mooie review

""maar" 109 MB/s, USB 3.0 kan sneller"
het kan zijn dat USB 3 idd sneller kan zijn maar je hdd is hier de factor dat daar voor zorgt.
al bij al zou ik wel zeer tevreden zijn moest ik 109MB/s halen via een USB poort.
Dat weet ik niet zo zeker. Ik heb meerdere verhalen gelezen over de MSI Star-USB3 die de bottleneck kan zijn. De Seagate-harddisk haalt op zijn piek 144 MB/s, zie deze afbeelding. Het enige wat dan nog overblijft is de controller in de LaCie disk.
Commentaar op de voeding, maar geen fotootje. Jammer. Want het is tenslotte niet alsof die dingen bij de fabrikant of de reviews vaak gefotografeerd worden... Terwijl het toch echt een essentieel onderdeel is worden ze bijna altijd volledig genegeerd (tenzij ze openbarsten bij het gebruik).

Je kunt BTW zien aan de HD Tune grafiek dat de controller limiteert op USB3, anders zou de curve die je rechts wel ziet nog wat verder doorlopen.

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 25 juli 2024 08:28]

Tsja, je kunt niet overal in eerste instantie aan denken :+ Ik heb er een foto bij gezet.

Ik snap je opmerking over USB 3 niet, welke curve die je rechts ziet zou moeten doorlopen? Als de controller sneller was, dan zou de grafiek hoger beginnen en eerder terugzakken. De curve loopt terug omdat de controller vanaf daar sneller is dan de schijf zelf.
protip: draai je voeding om en steek 'm in hetzelfde contact, kan er gewoonw weer iets naast ;)

Alle gekheid op een stokje, bedankt voor de goede review!
Heb deze schijf sinds kort ook.

Paar punten:
- D'r zit tegenwoordig een 7200 rpm schijf in;
- De blauwe led is subtiel, verre van kamerverlichtend, dus zo te zien hebben ze dat aangepast;
- In tegenstelling tot wat jij hierboven zegt, wordt ie bij mij wel behoorlijk warm wanneer ie een tijdje actief is (Wellicht door de hogere rpm?).
Ik heb ook een minimus 2TB aangekocht , de snelheden die ik behaal zijn een pak beter. Met HD tune haal ik (weliswaar leeg) zo een 180-190MB/s , zeer goed dus. Ledje is inderdaad niet zo fel valt goed mee. Schijf die in de minimus zit is de seagate ST2000DM001 , een 7200RPM schijf.
Die 7200 rpm kan misschien het verschil uitmaken. De ST2000DL001-9VT156 in mijn exemplaar draait op 5900 rpm.