Eerste indruk en algemene indruk
De oortjes zaten verpakt in een mooi stevig doosje met gouden achtergrond. Ik had ze in de winkel naast de CX300-II gezien en de CX400-II wordt duidelijk als "premium" gepresenteerd. Dat is ook precies wat alles uitstraalt: premium.
Oortjes zelf
De oortjes zijn lekker licht en klein. Het laatste is prettig als je naar muziek luistert terwijl je probeert te slapen.
Iets wat mij meteen opviel is dat de kabel lengte
symmetrisch is, en niet asymmetrisch zoals mijn Nokia's. Ik vindt asymmetrisch persoonlijk fijner en dat is simpelweg een nadeel aan deze oortjes. Het is meer de vraag hoeveel het je uit maakt. Eerst dacht ik er nog aan om ze terug te brengen, maar na eventjes luisteren was ik van mening verandert.
Oordopjes en hoorcomfort
Sennheiser levert een hele berg oordopjes mee, dus het maakt niet uit wat voor oren je hebt, er is vast een setje voor je. Ik gebruik de kleinste dropjes en die zitten prima.
Geluidskwaliteit
Dit was voor mij een erg belangrijk punt. Ik was dan wel gewend om naar mijn stock Nokia in-ears te luisteren, maar ik heb deze Sennheisers toch wel gekocht voor de geluidskwaliteit. Online kon je reviews vinden over de CX300-II waar er veel kritiek was op de bass: VEEL TE VEEL. Op het doosje van de CX400-II staat echter "Lifelike Sound" waar bij de CX300-II "Enhanced Bass" staat. Dat geeft aan waar Sennheiser bij deze oortjes op mikt: Natuurlijk geluid in plaats van dreunende bass.
Dat is ze naar mijn mening gelukt. Geen overweldigende bass waar ik zo bang voor was, maar een gebalanceerd geluid. Dat wil niet zeggen dat er geen bass is natuurlijk. In tegendeel, als je ze hard zet wil dat wel. Het ligt natuurlijk aan wat voor muziek je luistert en in welke kwaliteit, maar ik ben helemaal tevreden. Ook het stereo beeld is prima (voor oortjes).
Bouwkwaliteit
De bouwkwaliteit is het enige wat mij een beetje dwars zit bij deze oortjes. Alles is goed gemaakt en alles werkt, maar toch oogt alles wat priegelig en breekbaar. Dingetjes als een volume regelaar en de dunne draadjes zijn leuk en aardig, maar het zijn allemaal dingen die kapot kunnen gaan. Het allereerste waar ik aan denk als ik ze opberg is: voorzichtig. Ik had mijn Nokia in-ears altijd gewoon in mijn broekzak en ik weet hoe die eindigde: connectie 3.5mm naar draadje beschadigt en dus onbruikbaar. Ik wil niet dat mijn Sennheisers ook kapot gaan dus ik zal wel dat opberg hoesje moeten gebruiken.
Accessoires
Je krijgt van Sennheiser meerdere dingetjes erbij. Als eerste krijg je een mooi (nep leer?) opberg hoesje. Daarnaast een clipje om het touwtje van de oortjes vast te maken aan je shirt en een oprol houdertje. Het idee van dat ding is dat je de oortjes makkelijk kan oprollen. In de praktijk heb je er niet zo veel aan, want het is veel moeite om ze op te rollen en het ziet er nou niet bepaald netjes uit. Het houdertje is te klein dus wordt het een grote dradenbol.
Ook heb je een volume regelaar, maar heel erg veel heb je er niet aan. Het is wel handig als je in de trein zit en ze roepen iets om. Dan kan je snel je muziek zachter zetten, maar toch hoor je niet zo veel omdat de oortjes goed geluid dempen.
Prijs
Over de prijs ben ik heel erg tevreden. Ik heb ze voor 39,90 gekocht bij Digitalsonline. Nu zijn ze daar 34,90. Dat is naar mijn mening een zeer nette prijs voor zulke mooie oortjes.
Edit 20-11-11: Paar dingetjes netter gemaakt. Na een tijd gebruiken wat genuanceerder over de accessoires: opbergen in hoesje gaat prima. Ook is het niet een lederen opberghoesje, maar waarschijnlijk een soort nep leer. Wel erg mooi