Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM Review

vavoem
29 oktober 2011, laatste update op 29 oktober 2011, 12.171 views

Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM

Note: Deze gebruikers review is nog in ontwikkeling. Aanpassingen: 29-08-2011: The making of De Canon EF 70-200 F2.8 L IS USM II Canons nieuwste 70-200 uit de L serie. De lens werd op 5 Januari 2010 aangekondigd. Als vervanger van de bekendste en meest gewaardeerde L zoom lens met IS de EF 70-200 F2.8 L IS USM. Kenmerken: Hoogwaardig telezoomobjectief uit de L-serie f/2.8-diafragma voor uitstekende prestaties bij weinig omgevingslicht 4-stops Image Stabilizer Fluoriet en UD-lenselementen Verbeterde duurzaamheid Minimale scherpstelafstand van 1,2 m Water- en stofbestendig Diafragma met 8 bladen Ringvormige USM AF-motor Waarom en waarvoor deze lens? Ik maak zo nu en dan trouwreportages...

Pluspunten

• Scherpte
  • Contrast
  • 4 stops IS
  • USM super snel

Minpunten

• Prijs
  • Karig tasje
  • Te kleine statief gondel
  • Gewichts toename ipv afname

Note:
Deze gebruikers review is nog in ontwikkeling.

Aanpassingen:

Minimale scherpstelafstand van 1,2 m
Water- en stofbestendig
Diafragma met 8 bladen
Ringvormige USM AF-motor

Waarom en waarvoor deze lens?
Ik maak zo nu en dan trouwreportages en portretten. En goed is is bij mij na de jaren verstreken niet meer goed genoeg. Inmiddels heb ik ook diverse Prime lenzen van F2.8 of sneller. Ik had de EF 70-200 L IS USM Type I hiervoor. Dit was destijds mijn eerste F2.8 lens en ik heb daar veel plezier van gehad en deze maakte scherpe opnames. Na de komst van de 300 L F2.8 en de 100 L F2.8 IS ben ik toch een beetje verpest. Dus ben ik eens gaan kijken en lezen over de opvolger van de type I type II dus. Ik heb de lens tijdens een actie gehaald waarbij je hem een week kon proberen. Daar ik de inruil niet goed genoeg vond heb ik hem er als vergelijk naast gehouden. En dan begint dus de ellende zie de vergelijking.

De vergelijking: Type I versus II:
In afmetingen is de II iets groter geworden met een paar mm in de breedte en lengte. Dat valt alleen niet op. Ook is hij in tegenstelling tot de nieuwe tele primes (300 F2.8 t/m 600mm F4) iets (20 gram) zwaarder geworden. De scherpstel ring is breder geworden en dat valt ook meteen op. Daaraan kun je optisch het verschil zien verder niet.
Wat wel heel erg opvalt, is de idioot grote doos waar hij in geleverd word. De meeste fabrikanten maken de verpakkingen steeds kleiner en compacter om zo materiaal en transport kosten uit te sparen. Er gaan immers meer in een container en/of vrachtwagen als de doos wat kleiner is. Canon heeft daar in tegen besloten een aan volume 2x zo grote doos te gebruiken. Er wordt weer het zelfde flut tasje bij geleverd. Daar kan Canon nog een hoop leren van Sigma die wel redelijk knappe tassen bij levert. Canon had vroeger zelf ook knappe koffers en lens kokers maar die zitten er nu niet meer bij. Alleen bij te tele L IS USM lenzen vanaf de 200mm F2.0 t/m de 800mm F5.6 wordt er wat degelijks bijgeleverd.

Type I is geen slechte lens sterker nog het was en is een top lens. Canons beste F2.8 telzoom met IS tot 2010. Alleen de non IS is scherper wijd open. De ham vraag is dus is Type II beter dan I of de non IS versie. Het antwoord daarop is kort en bondig. Ja. Maar is hij ook de meerprijs waard dat is een veel moeilijkere vraag want kwaliteit komt wel met een prijs. Type I was al duur maar II is nog een stukje duurder. Tweedehands worden nette type I lenzen aangeboden voor even meer dan de helft van de prijs die een II moet kosten. De vraag is dus wil je dat geld meer neer tellen. Nee! Prima keuze maar stop dan met lezen en ga met type I lekker door met fotograferen.

Het AF is fractioneel sneller, de scherpstel afstand is iets kleiner geworden met 20cm niet veel maar wel net dat beetje meer waar ik met de 1 veel tegen aan liep. De zonnen kap is nu net als bij Nikon voorzien van een vergrendel knop de oude niet waardoor deze na gebruik wat ruim werd door het verslijten van de vergrendel nokjes. Lens flare en Ca zijn vergelijkbaar laag. IS doet 1 stop meer gevoelsmatig nog even beter. Bij lage sluiters is het aantal scherpe opnames hoger dan bij de oude. Maar ja dat zijn allemaal kleine plusjes of het zelfde gebleven. Het grote verschil zit hem in het contrast en de scherpte dat is gewoon helemaal top ik heb onder Canons zoom lenzen nog niet eerder zulke scherpe plaatjes gezien en al helemaal niet wijd open op F2.8. Dat belooft wat voor de “EF-24-70 L USM II” Dit is aan een prime gelijk.

Bouw:
Het mooie van de nieuwere generatie L-series (sinds 1999) is dat deze objectieven stof en water werend zijn waardoor deze lenzen in allerlei slechte weersomstandigheden gebruikt kunnen worden. Dit wil niet zeggen dat ze waterdicht zijn en je er mee kunt zwemmen, maar een flinke plens bui kun je wel hebben. Om dit helemaal sluitend te krijgen moet eigenlijk ook eendergerlijke body gebruikt worden zoals de analoge en digitale 1 series, de 5D Mark II en de 7D.
De behuizing is vervaardigd uit de al oude bekende aluminium magnesium legering. Het geheel zit degelijk in elkaar mede door de interne zoom zit er nergens speling in van lensvatting tot front lens. Er wordt standaard een statief gondel geleverd bij deze lens. Persoonlijk had die van mij wel iets groter met meer tussen ruimte gemogen zodat je hem daar ook makkelijker aan kunt dragen. Ik heb er nu standaard een Manfrotto plaatje aanzitten met ring zodat ik hem gemakkelijk kan wisselen tussen statief/monopod en mijn double blackrapid strap.

De lens is o.a. voorzien van UD-glas (Ultra Low Dispersion). Wat de kwaliteit van deze lens ten goede komt. Mede hierdoor ontstaat een uitstekende beeldkwaliteit met een hog resolutie (oplossend vermogen), en heeft hij een hoog contrast en een uitstekende kleurweergave die op vergelijkbaar niveau is met top L primes. En daarom is hij dan ook 1 van mijn meest gewaardeerde lenzen naast de primes. En is dit de beste/scherpste zoom die ik ooit in handen heb gehad.

Ik gebruik de EF 70-200 L F2.8 IS II zelf op een EOS 5D Mark II, 7D en 5D (meest op eerste twee)
Maar mijn voorkeur gaat uit naar de 7D ivm de verleng factoor kan ik iets meer afstand houden. En gebruikje het beste deel van het glas. Op een crop body als de 7D heeft hij een bereik van 112mm t/m 320mm met de 1,4 extender teruggerekend naar kleinbeeld 179mm t/m 448mm en F4. Ga je voor een 2x extender dan lever je wel extra is maar nog steeds redelijk scherp. Goed voor 140-400mm F5,6 wat vertaald naar kleinbeeld op en crop body met 1.6x vergroting 224mm t/m 640mm oplevert (voor wie wil). Voor Portret wil ik hem ook wel veel op de 5D II gebruiken vooral als de ruimte wat beperkt is.

USM:
De USM motor is razend snel en muis stil. Van alle objectieven die ik heb is dit weer een zeer snel F2.8 lensje net iets sneller dan zijn voorganger. Het is de snelste F2.8 zoom lens qua scherpstelling. Of hij het wint van de 300 daar ben ik nog niet uit.

Chromatische aberratie:
Dankzij een UD-element in de lens is er volgens Canon geen chromatische aberratie. Tot dus ver heb ik die ook niet ontdekt. En dat kan ik niet van elke Canon lens zeggen.

Vervorming:
Niks van te merken maar dit komt dan eigenlijk ook zeer beperkte mate voor bij brandpuntsafstanden als deze. Voor zijn werkgebied heb je hier geen last van. Het valt toch weg in de onscherpte van de achtergrond.

Vignettering:
Deze is me niet opgevallen. Komt wellicht ook omdat de 5D2 en 7D deze lens automatische herkent en correcties uitvoert.

Lens flare:
Daar heb je bij normaal gebruik geen last van om er wat van te zien ga je wel in het extreme. Na uitgebreid testen zag ik vlekken ook binnen nog maar dan vooral op mijn netvlies. De volgende keer doe ik die test maar met live view.

Scherpte:
Vol open levert hij mooie scherpe beelden en stopt down ook. Voor portreten is het (persoonlijk) heel goed werken tussen F2.8 en F4. De scherpte licht dan heel mooi op een deel van het model wil je meer scherpte kun je verder diafragmeren en heb je zeer scherpe beelden.

Conclusie:
Een zeer goede mid tele zoom lens met een mooi bereik met een hoge lichtsterkte van F2.8. Geschikt voor eigenlijk alle werk gebieden als het gaat om details al dan niet vergroot vastleggen, maar ook als portretlens een zeer aangename lens die niet te zwaar is en goede resultaten levert. Een juweeltje met dito prijs een echte aanrader.

Plaatjes:
Met EOS 7
1. komt nog
2. komt nog
3. komt nog
4. komt nog

Heb jij ook een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM?

Prima review waarbij je in herkenbare taal omschrijft hoe de lens bevalt. Tekstueel zou ik er wel echt nog even doorheen lopen, erg veel zinnen lopen niet lekker en/of kloppen grammaticaal echt niet.

Voor bruiloften vind je deze lens niet wat zwaar? Dat was mijn reden om de 70-200 2.8 weg te doen en er een F/4 voor te halen, simpelweg te zwaar om een dag mee te sjouwen.
Nomad

Bedankt. Ik zal hem nog eens doorlezen op taal fouten (niet mijn sterkste kant).

Te zwaar voor de hele dag? Nee helemaal niet als je gebruik maakt van een double blackrapid strap. Links de een rechts de ander snel wisselen geen probleem. Als je de hele dag er mee loopt te sjouwen wel ja plus met twee kamera's wurg je je zelf met al die riemen. Dat was ik ook wel zat de strap is echt een aanrader. Ik heb er soms ook de hele dag de 300mm L F2.8 IS USM aanhangen en vind dat ding een uitkomst.

[Reactie gewijzigd door vavoem op 23 juli 2024 23:32]

Laatst in de regen op Zandvoort heel de dag met deze 70-200 Mk II rondgelopen en totaal geen last van het gewicht of de regen gehad ;)

Maar effe nog over de flare bestendigheid van deze lens : Die is slechter dan die van de oude 70-200 f/2.8 IS omdat de Mk II een bepaald element mist die flare zoveel mogelijk tegen houdt/beperkt.
Dus als je weet dat je vaak in dat soort situaties foto's maakt dan is de oude versie een goede overweging en op F/4 net zo scherp als de Mk II op f/2.8 :)
Schiet je in JPG? In RAW werkt automagische lenscorrectie niet
RAW+JPG ik maak altijd eerst een snelle schifting in de JPG's voor ik ze met iets anders ga bekijken na bewerken. Test om iets te proberen om met jullie mijn bevindingen te delen doe ik vaak niet in raw ivm de extra ruimte die het vreet.
Leuke review. Heb vandaag toch maar besloten om over te stappen van de f/4 IS na de mkII. Wel even wenen het verschil kwa gewicht tussen beide. ;)
Ja dat kan ik me voorstellen dat dat even wennen is de F4 steek je in je jas zak zonder dat je er erg in heb (b.w.v.) ;) Maar qua prestaties zul je er wel blij mee zijn. Als je er aan gewend ben vind je het gewicht niet zo erg meer hij ligt daardoor lekker stabiel in de hand.
Het gewicht was ik vrij snel aan gewend. Van de week een Canon Extender III 2x er bij gekocht. En gister een rondje Artis gedaan. En ben aangenaam verrast met deze combinatie. Al werkt de AF wel erg traag.
Anoniem: 444077 5 februari 2012 11:18
Ook ik kijk uit naar de F2.8 die kwa scherpte net wat beter uit de bus komt
Test review op een 5D MII >>

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 444077 op 23 juli 2024 23:32]

Anoniem: 416383 11 juni 2012 15:57
Super review, helder en to the point. Thanks.

wel een vraagje: ikzelf zit nu ook in dubio om een 70-200 f/4 te kopen of de nieuwe 70-200 f/2.8 versie ii. Ik weet het echt niet, maar ik maak de overstap van een Sigma 135-400mm 4.5/5.6 en ik wil vooral meer scherpte. Any tips?
Lastig en makkelijk. Beide lenzen zijn scherper en licht sterker dan je Sigma. De scherpste is de F2.8 en levert je 1 stop meer licht op. Ook is de 2.8 sneller en heeft het een nieuwer en beter IS. Nadeel kan zijn dat hij veel zwaarder is. En de prijs kaart is hoger ik heb vandaag de nieuwe 300mm F2.8 eens geprobeerd maar daar word je ook erg vrolijk van :) tot je even herinnerd word aan diens prijskaart :'( . Als de prijskaart en het gewicht niet helegrote obstakels zijn zou ik de 2.8 aanraden.