€ 24,99 bij bol Plaza

RAGE: Anarchy Edition, PC Review

Joggum
15 oktober 2011, laatste update op 15 oktober 2011, 77 views Rapporteer

RAGE: Anarchy Edition, PC

Rage: a review.
Laat ik beginnen te vertellen dat ik jaren op deze game gehoopt heb. En de afgelopen maanden erop gewacht. Eindelijk weer een FPS van mijnheer Carmack die er echt toe zou doen.
Games als Call of Duty en dergelijke oorlogspelen, dat is niet echt mijn ding. Doom, even vermakelijk maar replay value 0,0.

1 van 5 sterren (Waardeloos)
Rage: a review.

Nu weet ik ook wel dat hij gezegd heeft dat de toekomst in console spellen ligt, dat hij wil werken aan games voor de applecontrolsyourlive(i)pad, maar dat kan je toch eigelijk niet serieus nemen van de man die eigenhandig 3d gaming de bomb heeft gemaakt. Hij die Quake niet alleen voor windows maar juist ook voor L\U-nix systemen poorte. Waardoor er een hele communitie ontstond. En de verkoop van game engines zo ongeveer uitvond. Een vergissing naar zal blijken. Net zozeer als hij de wii afdeed. Nu lees ik in reviews dat zijn handen jeuken om met kinect aan de slag te gaan. DûH! Dat is zöóõô 2010!!! Rage is al jaren in ontwikkeling, nog net geen Duke Nukem, en dan is dit het resultaat?!
Ik koop het spel, lekker ouderwets, in de winkel. Gôh, hoe lang is dat geleden, dat ik in een winkel ben geweest om iets te kopen. Maar speciaal voor Rage, de nostalgie, het verlangen naar een game met de qualiteit & orginaliteit van QuakeII, en omdat ik gewoon het hoesje wil hebben, maak ik deze omweg.
Het is vrijdag avond, de volgende dag, om zeven uur ’s ochtens (CET) beginnen de kwart finales van de WK Rugby 2011, meteen installeren; misschien wordt het een nachtje doorhalen. Met 2 WK rugby wedsrtijden als toetje. Damn, beter kan niet.
M’n Core i7 (waarom i?) 860, ati 5850 oc, 4Gb geprikt in m’n Asus Maximus III formula starten op. (op starten, het mag niet maar doe het het lekker toch, stelletje taal puristen). En de cd’tjes gaan erin. ~22Gb. Dan moet het wel het wachten waard zijn. Bovendien, Windows 7 64, ongeveer net zo groot, had ik er in ~12minuten opstaan. Dit duurd dus even iets langer. Maar na zo’n 25minuten moet ik dan toch aan de slag kunnen gaan. Helaas, nada, nopes, niets.
Eerst maar even een rebootje, en wat meteen opvalt is dat de boottijd van 7sec naar 30sec, is gegaan. Maar dan, no ATI drivers installed. De fuk! Maar ok, de fora staan vol van problemen met Rage voor Ramen en zijn/haar problemen met de gangbare videokaarten. Nieuwe drivers, reboot, nog niets. Drivers eraf, opnieuw erop, windows update, alles nog een keer. Nog niets. Alle fora nog een keer doorlezen, v-sync aan, v-sync uit, man zover ben ik nog niet eens. Orginele cd erin, updaten, en ergens is eindelijk de error weer weg. Maar wat is er dan aan de hand. Het spel starten lukt nog niet, geen melding; niets! Opnieuw installeren. Lukt ook niet, geen melding niet. Nog een keer. Dan toch een melding. Niet genoeg ruimt op c:\. Ja dank je de koekoek. Dat is m’n duur (voor veel geld) gekochte ssd. Maar ik heb een d:\ van 1Tb. Dat zal toch wel genoeg zijn. Echter, een optie om ‘m daar te installeren wordt niet geboden. Intussen ben ik er dus achter dat het niet de videokaart is maar de installatie schijf.
Hoe kan het, in de naam der goden, waar ik niet in geloof, want ik geloof niet maar weet, empirisme, gelukkig maar, want door schade en schande kom ik er toch achter, mogelijk, dat een spel niet installeerd, omdat er geen ruimte is op c:\, terwijl er geen keuze wordt geboden om het spel op een anderen plek te installeren, toch de videodrivers om zeep worden geholpen? Petje af voor mijnheer Carmack. Eerst de videokaart fucken, dan zeggen dat het spel überhaubt (let op de germanisme ;P) niet kan installeren. De Fok!
Even terug naar 1986, m’n eerste x86, MS Dos, copy *.* d:\, oid, weet het niet meer precies, het is ook al zo lang geleden; maar toen kon het al. 25jaar later gaan we 50jaar terug in de tijd. En bedankt. In plaats van een voucher, had er beter een ponskaart kunnen worden bijgesloten!!!
Maar hoe gaan we dat nu oplossen? Ik kan me toch niet voorstellen dat ik de enige ben die er voor heeft gekozen om een ssd als start up te configuren met een hdd als dataschijf. De fora maar weer op.
Steam, het gekozen medium (zie astrologie) van mijnheer Carmack. Eerst inloggen, anders mag je überhaubt (...) niets. Dan moet je eerst nog antwoorden wie er in de boot blijft zitten; Pete of Repeat. Pardon? Maar dan ook nog maar ééns in de 60seconden. Probeerd u ’t over 1seconde nog eens. Pardon? Zijn er ook nog gamers die van Kafka gehoord hebben, laat staan gelezen? Is eigenlijk wel verplicht, dat blijkt maar weer eens.
Toch, ergens in de krochten van het internet (google, yahoo, blinckqqq, maar vooral google; worden vooral door sponsorgeld gedreven; alle wiskundige zoekfuncties tenspijt) vind ik c:\ e:\; dat moet ik hebben. En ach het is zo simpel, als je het maar weet, install steam on d:\

Dat mijnheer Carmack consoles de toekomst vindt, dat is zijn mening en kan ik respecten. (logisch, spssss; JC). Dat je het moeilijk vind om de keuze c:\ of d:\ te programmeren, dat doet me al enige vraagtekens stellen. Maar dat je gewoon niet een even 4woorden extra tekst kunt typen bij de intro van je spel, of op het hoesje, dat is gewoon, ronduit lui! Wat zo mooi verwoord werd in de thread; four words was all i needed: install steam on d:\
Was dat nou te veel moeite?

Ok; Windows7 is inmiddels, na 4dagen updaten, weer up to date, de laatste videodrivers zijn geinstalleerd, weer 30minuten cd’tjes voeren verder, het spel kan beginnen. NOT!
Nee, omdat je een spel hebt gekocht, betaald en alles, met een bonnetje, krijg je eerst nog 5minuten reclame voor de kiezen van Steam. Pardon?
De auto vergelijking, of GSM, kies maar uit. Stel je koopt een auto, en iedere dag, als je de auto start, voordat je daadwerkelijk kunt gaan rijden, krijg je eerst 3minuten reclame voor geschoteld. Wie gaat daar mee accoord? Niemand! Maar als je een spelletje koopt voor €50 sch(r)ijnt, (r, van wege schrijnend) het de normaalste zaak te zijn. NOT!

Eindelijk, ik heb beeld. En besluit alles af te laten draaien; nu wil ik het zien ook. Bovendien, wie weet crached de heleboel als ik ook maar iets doe. Normaal escape of enter ik alles weg, maar na de 2de keer opstarten zal blijken dat dat helega niet kan. Bethesda en id software, willen je eraan blijven herinneren dat zij het zijn die je deze rommel in je mik splitst hebben. Don’t worry, dat vergeet ik echt niet. Als er ooit nog Bethesda, id software of Steam op een hoesje prijken, ben ik weg, ver weg, zo ver als mogelijk.

De intro is flauw, gewoontjes, zo als spelletjes uit 1990. De prefab fimpjes stellen teleur, maar dan mag je eindelijk zelf aan de slag.
En wat meteen opvalt is dat als je te dicht in bij wanden, objecten, kanten, in de buurt komt, de game, video, happert. Je ziet door muren heen, of alles wordt transparant. En ik sta nog niet eens buiten. Buiten, een wijdse blik, echter het beeld happert. De lucht ziet er korrelig uit. De grond onder m’n voeten is verdwenen, maar ik sta toch nog wel, rond kijken gaat schokkerig, met andere woorden de video is KUT! Maar ik heb beeld, dat is meer dan de meeste gamers kunnen zeggen. Eerst maar even rond lopen, voordat het spel er voorgoed mee uitschijt (of ik ’t uitscheid, of anders om, ei, ij, ach waar maak ik me druk om, ben al naar de wc geweest, als iemand te lui is om zelfs maar 4woorden te schrijven).
Afijn, we lopen verder, daar waar het kan in deze beperkte, onbeperkte (haha gefopt) wereld, en komen de eerste IGP tegen. Wat meteen opvalt is dat het geluid, cq het gesproken woord, zoals bij de meeste spelen, niet te verstaan is. Waarom dat zo moeilijk is om goed voor elkaar te krijgen, is mij iedere keer toch weer een raadsel. Alle hightech studio’s tenspijt. In het verloop van het spel zal tevens blijken dat niet alleen de video, maar ook het geluid happert. 16bits waar er 64Kb ter beschikking staan. Hoe slecht moet je kunnen programmeren om dat voor elkaar te krijgen?

Het is de bedoeling om een soort van interactie aan te gaan, zonder keuze mogelijkheden. Of je leverd je ziel uit aan de eerste de beste in game persoon, of het spel stopt. En eindelijk draaid ’t spel. Ik heb toch al betaald, en ben met de licensie en weet ik veel wat accoord gegaan? Het is blijkbaar nog niet genoeg. Mijnheer Carmack wil je ziel, en als ’t even kan nog meer. En alsof dat nog niet genoeg is, dan nog natrappen en .. En dan nog een beetje reclame. Plus extra kosten en...

Het spel, verder, het wordt een soort van WoW, questjes doen. Pardon, ik dacht dat ik een FPS had gekocht. Haha, ik hoor ‘m alweer lachen, gefopt.
Waar flopte Quake? Toen er voertuigen werden geintroduceerd. Maar leren van de gemaakte fouten, het is maar aan weinige gegeven. Het eerste, en belangrijkste uit deze game blijkt weer het gemotoriseerd vervoer te zijn. Blijkbaar is de inspiratie op.

Video instellingen, welke video instellingen?
Geluids instelligen; yes / no.
Controls: Je doet ’t er maar mee.
Verder: Do or Die!
HAHAHAHA

Ja lieve mensen, waarom koop je een quad core cpu, met een gpu die meer kost dan een xbox, ps4 (oeps, al 10 jaar 3) en, en bij elkaar? We hebben (‘m) het antwoord. Om je te laten fucken door mijnheer Carmack. En ik kan ‘m wel begrijpen. Bill G. verdiende zijn geld met ideetjes stellen van Steve J. Steve J. verdiende zijn geld met, Google, Facebook. De trend is duidelijk, Windows sucks, but whoever sucks better, get’s the girl. The times, they are a changing…

Ik wil m’n grappling hook!

Joggum

Bulletstorm, nu nog geen €15, no steam, no hassle, better vid & sound, but most of all headshot, rampage en godlike!

Ps. Ik dacht dat tweakers onafhankelijk zou blijven. En bij nader inzien moet ik ze gelijk geven. Onafhankelijk van de lezers. (zie Carmack, onafhankelijk van de spelers).
As long as the big boys pay. (zie Griekenland en de wereld econmie, dat gaat ook al zo goed ;P)
Laat anderen vooral voor u denken.... Zij weten wel wat goed voor u is....

Pps, wat ik in de comments schreef of mijnheer Carmack en de hell, sorry. Dat had ik niet moeten doen. Ik wens ‘m een gezonde dosis krok toe. Krok get je!?!

Heb jij ook een RAGE: Anarchy Edition, PC?