Inleiding
Na enige tijd op de tabletmarkt rond te hebben gekeken had ik besloten ook een tablet aan te willen schaffen. Mijn budget lag niet al te hoog, dus kwam ik al snel uit op de Archos-tablets. Echter kwam op V&A plots deze Toshiba voorbij, en voor een mooie prijs kon ik deze overnemen.
Hoewel ik erg enthousiast ben over mijn tablet zal ik proberen in deze review een zo objectief mogelijke indruk van de tablet te geven. Wel is het belangrijk om te weten dat ik deze tablet van een particulier over genomen heb, de tablet was dus al geflashed met Foliomod 1.4, waardoor de software direct vanaf het begin erg goed gewerkt heeft.
Eerste indruk
Pluspunten
- Goede hardwarematige basis
- Mooi uiterlijk
- Licht van gewicht
- Capacitief scherm
- Android
Minpunten
- Standaard software schijnt niet goed te zijn
- Mindere inkijkhoek van het scherm
Inleiding
Eerste indruk
De eerste indruk na het openen van de doos was zeer goed te noemen. De tablet was vijftien dagen voor ik hem ontving door de vorige eigenaar aangeschaft en was dus nog als nieuw. Hij glom zeer mooi. De doos waarin hij geleverd werd was goed en stevig, de tablet ging er strak in waardoor
beweging niet meer mogelijk was.
In de doos vind je een aantal items, namelijk:
- De Folio-tablet
- De adapter met los netsnoer
- Een doekje om het scherm schoon te maken
- De Quick-start handleiding
- Garantiepapieren
Bij de tablet worden dus geen extra accessoires geleverd als bijvoorbeeld een sleeve o.i.d.
De eerste indruk is dus goed te noemen, hoewel een sleeve geen overbodige luxe geweest zou zijn. Dit is echter bij veel andere tablets ook niet standaard, en was dus ook te verwachten.
Uiterlijk
Zoals al gezegd heeft het scherm een mooie glanzende finish. Dit ziet er zeer strak uit maar heeft als nadeel dat je soms een beetje in een spiegel zit te kijken. Hiervan heb ik echter niet veel last gehad.
De achterkant is van plastic en dat is met het aanpakken nog wel eens te horen, maar hierdoor voelt de tablet niet heel goedkoop of zwak aan.
De hardwarebuttons zijn goed zichtbaar en lichten ook op als je ze aanraakt. Op de tablet is een widget genaamd 'Folio Widget' geïnstalleerd welke de hardwarebuttons naar wens continue opgelicht houdt, wat in het donker als een zeer handige feature gezien kan worden. Wel ben ik van mening dat je soms wat veel druk uit moet oefenen om ze te activeren.
De externe aansluitingen, te weten Mini-USB, USB-host en HDMI-out zijn verborgen achter een klepje wat soms ietwat zwak aanvoelt. De overige aansluitingen, te weten headset, DC-in en het SD-slot zijn open. Ze zijn hierdoor voelbaar maar niet storend aanwezig, en als grote plus dus ook goed bereikbaar.
Over het algemeen vind ik de tablet er strak en goed vormgegeven uit zien. De feeling had misschien iets beter gekund, maar ik ben tevreden.
Specificaties
Hoewel deze natuurlijk ook op talloze andere websites te vinden zijn vindt ik het belangrijk deze te vermelden.
De tablet is uitgerust met de volgende hardware:
- 1GHz Tegra-2 processing-unit
- 512mb werkgeheugen
- 10,2" capacitief touchscreen
- HDMI-, Bluetooth- en Wifi-ondersteuning
- 760 gram, 281 x 181 x 14 mm
- 16Gb interne opslag, uit te breiden met een SD-kaart
Qua software kwam mijn exemplaar geleverd met Foliomod 1.4, welke gebaseerd is op Android 2.2. Er bestaat ook al een aangepaste versie van Android 3.1 Honeycomb, maar deze is nog in een testfase en schijnt nog lang niet goed te werken.
Het beeldscherm heeft volgens velen geen grote inkijkhoek. Ik begrijp wat ze hier mee bedoelen, maar ik moet zeggen dat ik hier tot op heden geen hinder van ondervonden heb, het scherm is bij normaal gebruik zeer goed en helder te noemen, en ik kreeg van mensen om mij heen zelfs te horen dat ze van de zijkant gewoon goed mee kunnen kijken.
Eerste start
Zoals al in de inleiding vermeld heb ik de tablet gekregen met Foliomod 1.4. Dit is een aangepaste Android-versie welke speciaal voor deze tablet is ontwikkeld. Dat is gedaan omdat de originele software veel bugs bevatte, welke door Toshiba niet goed opgelost werden. Ik zal dan ook qua software enkel een mening over Foliomod kunnen geven.
Tijdens de eerste start moest ik een aantal gegevens invullen, waaronder tijd, datum en ook kon ik een internetverbinding instellen. Als laatste stap kon je een Google-account aan de tablet koppelen, echter werkte deze functie niet goed. De tablet gaf de melding dat ik het toetsenbord uit moest schuiven, echter heeft de tablet geen fysiek uitschuifbaar toetsenbord. Deze stap heb ik dus overgeslagen, om het Google-account later via de Android-instellingen als nog toe te voegen. Uiteindelijk werkt dit gewoon
vlekkeloos.
Zoals al vermeld kan je tijdens de eerste start ook een internetverbinding instellen. Ik heb de tablet gebruikt via onze Experiabox. De verbinding is over het algemeen goed, echter wanneer ik op mijn kamer ben valt deze nog wel eens weg. Ik zit dan twee verdiepingen boven de router en de signaalsterkte is niet al te goed. Ik denk echter dat dit niet aan de tablet, maar aan de router ligt, vooral omdat de HTC van mijn broertje ook niet echt goede verbinding heeft.
Foliomod komt standaard geleverd met een drietal launchers, te weten de standaard Android-launcher, de Toshiba-launcher en Launcher Pro. Ik heb na tien minuten het besluit al genomen Launcher Pro te willen gebruiken, omdat deze gewoon het soepelst werkt. De tablet werkt hiermee zeer snel en ook reageert het scherm erg goed op schuivende en tikkende input.
Hardware
Het scherm is van de capacitieve soort, welke bekend staat als de meest reactieve. Ik heb het scherm vergeleken met die van een Archos 101 IT en ik ben van mening dat het scherm van de Toshiba beter werkt. Het scherm reageert ook zeer precies. Verder zijn de kleuren mooi diep en ook de helderheid is prima.
De processor staat bekend als een van de meest high-end processoren op het gebied van mobiele processoren, en het is goed te merken waarom dat het geval is. De processor heeft geen enkel probleem met multitasking en je kunt rustig meerdere games tegelijk hebben draaien. Hiervoor is het redelijk grote werkgeheugen natuurlijk ook een prima toevoeging.
De dataopslag is 16Gb groot en dat is voor mij voldoende. Deze is echter uit te breiden met een SD- kaart, wat natuurlijk altijd fijn is om te weten.
Over de accuduur kan ik nog geen oordeel geven, omdat ik dit nog niet genoeg heb kunnen testen. Bij intensief gamen heb ik het gevoel dat de accuduur in ieder geval niet op zeven uur ligt, eerder rond de vijf uur, wat in mijn ogen zeer acceptabel is.
Android
Foliomod heeft als grootste voordeel ten opzichte van de standaard software dat de normale Android-market gewoon te gebruiken is. Hierdoor heb je beschikking over talloze gratis en betaalde apps. Verder is Android natuurlijk gewoon bekend als één van de meest populaire mobiele besturings-systemen. Ik kan niet anders dan deze populariteit begrijpen omdat Android gewoonweg supergoed werkt, en het open karakter is ook zeker zeer positief.
Foliomod komt standaard geleverd met een flink pakket aan apps, een aantal zijn hier zeker goed bruikbaar van, zoals bijvoorbeeld de Astro-bestandsverkenner en SuperUser, maar verder vondt ik het
vooral bloatware. Dit is natuurlijk geheel persoonlijk.
Qua gamen heb ik een aantal games kunnen proberen en mijn ervaring is dat deze gewoon zeer goed werken. Angry-birds draait erg vlot en mooi soepel, en ook een SNES-emulator is voor de tablet geen probleem. Fruit Slice draait zonder problemen.
Qua software heb ik nog geen gebruik gemaakt van de standaardsoftware van Toshiba, maar ik zou iedereen adviseren gewoon Foliomod te installeren omdat deze extreem goed werkt.
De Toshiba Folio 100 is zeker geen slechte tablet, zoals de meeste reviews doen geloven. Echter moet je wel het een en ander aanpassen om de tablet goed te kunnen gebruiken. Wanneer je Foliomod gebruikt werkt de tablet gewoon zoals je verwacht.
Ben je op zoek naar een tablet die 'plug'n'play' moet zijn, dan zit je met de Folio niet helemaal goed omdat de juiste instellingen gewoon even gezocht moeten worden. Ben je echter een beetje een tweaker, dan is deze tablet perfect geschikt voor jou! De goede hardwarematige basis is zeker een groot pluspunt.