Samsung ML-1665 Review
Na een serie van goedkope all-in-one inktjets te hebben versleten had ik het helemaal gehad met inktjet printers. Ik ben geen intensieve gebruiker van de printer, en de meeste inktjets waren al kapot voordat ik aan mijn 3e set patronen toe was (ze gingen dus maximaal 2-3 jaar mee). Ook ben ik toen tot het besef gekomen dat ik amper tot nooit kleur afdruk. Ik ben student, en heb mijn printer dus vooral nodig voor tekstafdrukken.
Bij het zoeken naar een nieuwe printer heb ik gezocht op printers die aan de volgende eisen voldeden:
- Snel (als je goedkope inktjet gewend bent zijn alle laserprinters asociaal snel in je beleving)
- Laser (geen gedonder meer met opdrogende inkt als je hem een tijdje niet gebruikt)
- Goedkoop (ben nu eenmaal...
Pluspunten
- Relatief snel
- Goedkoop (printer)
- Stil
- Print screen knop
- Goede afdrukkwaliteit voor tekst
- Compact
Minpunten
- Dure toners
- Papier valt niet compleet in de printer
- Plastic feel
- Weinig functies
- Goedkoop (ben nu eenmaal student. Kleurenlaser viel hierbij af)
- Betrouwbaar (hiervoor ben ik afgegaan op andere reviews)
Featureset
Deze printer kent weinig opties. Voor sommigen misschien een doorn in het oog, voor mij geen storende factor. Buiten het normale printen is de enige echte optie die dit apparaat kent, de mogelijkheid om met 1 druk op de knop een afdruk van je beeldscherm te maken. Buiten het feit dat het leuk is om met deze optie te experimenten, heb ik eerlijk gezegd nog geen praktisch nut gevonden hiervoor.
Afdrukkwaliteit
Hier kan ik kort over zijn: Tekst is haarscherp, foto's zijn zoals je zou verwachten van een monochrome printer: waardeloos. Ik hoop toch wel dat iedereen die kiest voor deze printer zich dat vooraf gerealiseerd heeft en niet voor zoiets kiest als je foto's wilt afdrukken.
Afdruksnelheid
Het afdrukken gaat lekker rap. 5-6 seconden opwarmtijd, en dan komen de pagina's er aan 15-16 per minuut uitrollen onder productie van een minimum aan geluid. Niet geweldig snel voor een laserprinter, maar vooral wanneer je inktjet gewend bent is dit voor het gevoel zeer snel. Snel zat om in een paar minuten door je voorraad papier en toner heen te gaan als je een beetje je best doet dus.
Tonerverbruik
Ik zit nu aan de 90 afgedrukte pagina's, en daar zitten een stuk of 7-8 schermafdrukken bij. Per 10 afdrukken ging mijn tonerstatus 1% achteruit, dus ik vermoed dat zodra ik me echt alleen maar bezig ga houden met tekst, en niet meer loop te spelen met afbeeldingen, dat ik met de 0.7K startertoner toch wel 900-1000 pagina's zou moeten kunnen halen.
Hierbij moet ik wel als kanttekening plaatsen dat ik bij het in gebruik nemen direct de tonersaver functie in de opties van de printer in heb geschakeld. Ik ga deze waarschijnlijk enkel uitschakelen om officiële (in te leveren) documenten af te drukken.
Drivers en stabiliteit
Ik heb hier te kort ervaring mee om er een echt goed oordeel over te vellen. Samsung levert drivers zonder al te veel poespas (kan HP nog een puntje aan zuigen). Ik heb zowel de universal prnter driver als de modelspecifieke printerdriver geprobeerd, en beide werkten zonder problemen op windows xp en vista. Ik heb nog geen vastlopers of crashes ervaren.
Prijs
Met amper 40 euro is dit (een van) de goedkoopste laserprinter(s) die te krijgen zijn. Gezien de vergelijkbare prijs met een goedkope multifunctional vind ik dat je hier aan kwaliteit veel meer waar voor je geld krijgt, maar uiteraard niet aan mogelijkheden.
Iets om rekening mee te houden is dat een originele nieuwe toner met een capaciteit van (slechts) 1.5K een flinke duit kost. Een stuk meer dan je voor deze printer neer telt. Met een beetje research ben ik er inmiddels achter dat deze toners echter vrij gemakkelijk een paar keer na te vullen zouden moeten zijn. Ik ga me daar aan wagen zodra hij leeg is.
Model
De printer is gemaakt van behoorlijk dun plastic, met hier en daar wat metalen platen. Hij voelt niet erg solide aan, maar toch solide genoeg om niet bang te zijn dat je na 2 keer aanraken diverse onderdelen los hebt getrokken (iets wat ik wel heb bij de goedkope HP all-in-one printers).
De printer is compact vormgegeven zodat hij op bijna ieder bureau wel een plaatsje kan krijgen. Hij is uitgerust met een frontloader, en het papier wordt langs boven uitgevoerd. Een groot te noemen nadeel is dat de frontloader niet helemaal in de printer valt. Als je permanent papier in de printer wilt hebben zitten zodat hij altijd klaar voor gebruik is, hou dan rekening met stoffig en vergeeld papier na verloop van tijd. Vooral het stoffige maak ik me wat zorgen om, omdat die kant dan ook direct beprint wordt na het doorvoeren, en dat stof zich mogelijkerwijs in/aan de toner kan hechten.
Wanneer je a4 gebruikt hebt, en je de papierklep weer dicht wilt klappen, moet je het schuifje waarmee je je papier vast zet in de lade weer helemaal inschuiven, anders gaat de klep niet dicht. Gezien het materiaal daarvan (plastic) ben ik bang dat dat het eerste onderdeel gaat zijn wat het zal begeven als je dat te vaak wilt doen.
Ik heb nog geen spijt van mijn aankoop, maar tijd zal moeten uitwijzen hoe lang dit beestje het vol gaat houden.