D-Link DIR-855 Review

redniels
5 september 2011, laatste update op 5 september 2011, 1.680 views

D-Link DIR-855

deze paar regels zijn geen echte review, ze zijn eerder ter aanvulling. de overige zeer complete reviews zeggen zo goed als alles waar ik alleen het volgende aan toe te voegen heb:
Ik heb deze router nu meer dan een jaar draaien. ik ben voor de volle 100% tevreden. de beste 150 euries die ik ooit heb uitgegeven aan een router. Ja, hij kost wat... maar wat een verademing. alles werkt gewoon. altijd.
1) uptime: 68+ dagen. deze router gaat alleen uit als het volgens ziggo moet (nieuw modem) of als de stroom eraf gaat.
69 dagen geleden sloeg de bliksem in in de buurt en ging de aardlek om... vandaar nu "maar" 68 dagen.
Voor consumer grade routers is dit de allerstabielste die ik ooit heb gezien.
2) een functie die de overige reviews...

Pluspunten

• stabiel
  • compleet (qua router)
  • gratis ddns

Minpunten

• "onbruikbare" usb poort
  • prijs

Voor consumer grade routers is dit de allerstabielste die ik ooit heb gezien.

2) een functie die de overige reviews onbesproken laten maar toch belangrijk om te melden: er zit een gratis ddns account bij. over het algemeen kosten deze accounts geld of je moet via wazige email constructies deze 1x per maand handmatig verlengen. bij deze router niet: er zit een gratis ddns "abbo" bij. ik vind dit heel erg handig.

3) de USB poort is... onbruikbaar. je hebt een dlink eigen tooltje nodig op de pc om wat je er ook aan hangt te kunnen gebruiken. de oplossing van Netgear (een "complete" nas/dlna implementatie) op (bv) de wndr3700 is vele malen mooier.

4)firmware updates. die zijn er niet geweest het laatste..jaar. Dit kan betekenen dat deze router uber stabiel is (wat hij ook is) of dat deze zo ongeveer EOL is. ik gok op beiden. want dit model gaat al even mee...

5) mods/hacks/etc: die zijn er niet voor deze router. dit ivm de gebruikte cpu/chipset.

6) het Wifi bereik is..beperkt. dat wil zeggen: +/-20 mtr rondom, 1 verdieping (beton) omhoog.

het leek mij handig om deze 6 punten nog eens even aan te stippen. Mocht je deze router overwegen: ik raad 'm van harte aan.

het enige wat ik mis is NAS of printserver functionaliteit via de usb poort. maar ach, daar heb ik mijn qnap's voor....

Heb jij ook een D-Link DIR-855?

Er zijn idd meer dan genoeg erg goede reviews te vinden zodat het bijna zonde van je energie is. Het kan echter nooit kwaad om je gebruikerservaring weer te geven wat erg belangrijk is voor een geinteresseerde of potentiele koper.

idd shareport....ff 2 minuten downen en installeren..klaar. Er is een erg goed forum waar al je vragen te beantwoorden zijn.

Ik had er een 2 tb schijf op met films en muziek voor m'n mediacenter. Die draadloos wordt benaderd.
Overigens vind ik het wifi bereik juist het sterke punt van deze router. Dat was de reden dat ik het heb aangeschaft.
Tussen de router en de mediacenter, die in de huiskamer staat zit zo'n 11 meter en nog een muur tussen. Het afspelen van hd films verloopt vlekkeloos. Uiteraard op de 5ghz band.
Ook als ik met m'n laptop bij de buren zat, een meter of 50 verder met de nodige muren was het bereik nog steeds goed.
En als ik s'ochtends op de fiets naar het werk stap zet ik altijd argeloos cloud gesteamde muziek op m'n foon aan wat natuurlijk op een gegeven moment weg valt want dan zit je op de grens van wifi naar 3g. Dat wegvallen was pas na meer dan 50 meter met 2 dikke gebouwen er tussen..!!

Ik heb deze router 'n jaar of twee in gebruik gehad. Het is een goede router met zeer veel mogelijkheden voor kritische situaties.
Echter vond ik het niet stabiel genoeg, zeker niet met de laatste officiele firmware versie. Ook moest ik telkens bij "werkzaamheden" aan de router de verbinding met de computers opnieuw instellen. Dwz de verbinding verbreken en opnieuw verbinding laten maken. Heel merkwaardig.

Ongeveer een maand geleden ben ik overgestapt op de Netgear WNdR4000. Die heeft nog net wat meer snelheid op de 5ghz band. Overigens met de Dlink DWA-160 adapters want die had ik natuurlijk al voor de Dlink router.
Ook is het herstarten of het instellen wat sneller.
Wellicht dat de Dlink net wat meer mogelijkheden heeft, het heeft overigens ook een goed af te lezen display. De Netgear is voor mij net wat meer foolproof.

Met andere woorden...mijn Dlink wordt binnenkort te koop aangeboden.
Anoniem: 265874 5 september 2011 22:08
Shareport, ooit van gehoord, kan je hem prima als printserver of als gedeelde Usb-schijf gebruiken in het netwerk hoor. Overdracht gaat dan misschien wel niet zo snel. maar daar is het ook een router voor.
shareport: wel van gehoord ja. het laatste wat ik ervan heb gelezen is dat je een util nodig hebt op je PC. (klikkerdeklik op inet: jawel, dat geld nog steeds) door deze utility is het voor mij onbruikbaar: niet jij maar d-link bepaald welk os en welke versie daarvan je kan gebruiken.

voorbeeld: die util installeert zo moeilijk(lees:niet) op mijn AC Ryan mediaplayer... en zo heb ik nog wel een paar apparaten die er gewoon niet bij kunnen. (androids, dma's, nassen, iphones)
bij de genoemde netgear(s) kunnen deze apparaten wel dmv upnp/dlna.
(en soms samba/cifs)

maar goed, ieder zijn meug. Een samba en een dlna/upnp stackje was niet zo heel moeilijk geweest..Ik vind dat een gemiste kans.

bereik wifi: "your mileage may vary" zoals de amerikanen dat zeggen: in mijn geval is het echt net 20 mtr. rondom en 4 mtr de lucht in. misschien heeft het te maken dat mijn buren (toevallig) ook d-links hebben draaien en dat deze elkaar zitten te "pesten".

maar goed, ik heb dat ding niet gekocht voor de sharepoint etc, ik heb 'm gekocht voor probleemloos (veel) routeren, en dat doet ie 24/7*365!
Wat ik mis is een VPN-in mogelijkheid. Dus tunnel naar huis toe.