Apple AirPort Extreme Basisstation (zomer 2011) Review

Ariejan
30 augustus 2011, laatste update op 30 augustus 2011, 6.377 views

Apple AirPort Extreme Basisstation (zomer 2011)

De Airport Extreme is een product zoals je het van Apple verwacht. Het apparaat ziet er simpel uit, maar biedt alles wat je van 'n moderne WiFi-router mag verwachten.
Na het aansluiten van de Airport Extreme vond mijn MacBook Pro automatisch het nieuwe basisstation. Met behulp van de AirPort Utility kon ik vervolgens snel en eenvoudig mijn WiFi netwerk op zetten, inclusief 802.11n (300mbit). Ook de drie 1gbit poorten werkten direct met DHCP voor de bedraadde computers in huis.
Het bereik van de AirPort Extreme is erg goed, stukken beter dan van de Linksys WRT54, met name op de eerste verdieping is dit goed te merken.

Pluspunten

• Snelle 802.11n verbinding via 5ghz
  • Goed bereik
  • Eenvoudige setup met de Airport Utility
  • Doet alles wat je van 'n moderne router mag verwachten

Minpunten

• Geen "DD-WRT"-like tweakability
  • Indien krap bij kas, de prijs

Alle apparaten tot nu toe maken zonder problemen verbinding met óf het 2.4ghz 802.11g netwerk of het 5ghz 802.11n netwerk (afhankelijk van wat het apparaat zelf ondersteund). Ook WPA2 encryptie was pijnloos om in te stellen.

Hoewel de Airport Extreme minder opties heeft dan mijn WRT54 met DD-WRT firmware, biedt hij alles wat je mag verwachten van een moderne WiFi-router.

De snelheid, met name op het 802.11n netwerk is uitstekend te noemen. Full HD (mkv) films streamen naar de MacBook Pro is geen enkel probleem.

Er bestaat de mogelijkheid om je WiFi netwerk te extenden m.b.v. een tweede Airport Extreme of een (goedkopere) Airport Express. Dit heb ik nog niet geprobeerd, maar het lijkt me een erg handige feature.

Conclusie: als je een kwalitatief goede WiFi-router wilt is de Airport Express zeker het overwegen waard. Je hebt er niet per-se een Mac voor nodig, de Airport Utility is ook beschikbaar voor Windows. De performance is uitstekend, maar de tweakability ligt wat lager dan bijvoorbeeld bij een DD-WRT-based WiFi-router. De prijs is met €159 vrij fors, maar staat wel in verhouding met het geleverde gemak en kwaliteit.

Heb jij ook een Apple AirPort Extreme Basisstation (zomer 2011)?

Dan nog vergeten te melden dat er ook 'n USB-poort op zit waarmee je een printer of harddisk kunt delen op het netwerk. Deze feature heb ik niet gebruikt, en kan daar dus ook weinig zinnigs over zeggen behalve dat de configurationschermen in de Airport Utility er veel belovend uitzien.
Even een tip. als je gaat extenden met een Express of een andere Extreme, maak dan geen WDS netwerk aan! Dit halveert je snelheid schijnbaar. Het WDS protocol kost nogal wat overhead heb ik me laten vertellen. Mijn Express werkt gewoon als extender zonder WDS en werkt perfect!

IMHO printer delen via de extreme of express werkt feilloos, even bonjour drivers op mogelijke windows pc's en presto!

[Reactie gewijzigd door Gizzy op 24 juli 2024 00:42]

Klopt. Voor WDS heb je een upstream van de router naar het 2e acces point en een downstream van het 2e acces point naar de router. daarvoor gebruikt hij twee keer de halve bandbreedte. nou is 150 Mbit - wat overhead natuurlijk nog niet slecht, maar dat is alleen in het ideale geval zo.
Er zijn ook nadelen. Ik moest een poort voor bittorrent openzetten, en dat gaat wel maar niet zo gemakkelijk al het zou kunnen (geen voorgedefineerde opties, ranges opgeven werkt niet). Voor de rest een prima apparaat. Ook een fijne printerserver en ook een externe hardschijf werkt goed, beide tegelijk kan met een hubje ook (maar niet met elk hubje). Setup is handig en de snelheid is super.
Ik heb ook een Airport Extreme, en ik gebruik ook wel eens torrent programma's (Transmission), en dat werkt, zonder dat er iets in de AE moet worden aangepast!
Ik heb net uTorrent even geprobeert en de Blizzard Updater (gebruikt ook Torrent) en dat werkt zonder problemen hier.
Huh? Ik krijg als ik een nieuwe portforwarding wil doen, netjes een dropdown met presets voor een aantal protocollen.

En ranges kan ik ook opgeven, door bij de source- en destination-ports zoiets als 6881-6890 in te vullen.
welke revisie ? had je echt de MD031Z/A?
heb zelf nu net de MD031AM/A vandaar....
Ja, het is echt de MD031Z/A - nieuw uit de doos.
Een nadeel van de Airport Extreme is dat hij geen ingebouwde voeding heeft. De TimeCapsule heeft dit wel!

En hoi Ariejan :w en hoi Gizzy :w

[Reactie gewijzigd door Aike op 23 juli 2024 05:28]

@ Aike,

Dit is juist een voordeel tegenover de TimeCapsule.
Hierdoor gaat hij minder snel stuk, omdat het geen hitte produceert binnen het apparaat.
De Time Capsule word erg warm door de interne voedings adapter.

mooie review,
Heb vandaag ook twee Extreme's weten te bemachtigen voor een zachte prijs :)