Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Tweakers

Tweakers zegt: 8

- Reviews

Specificaties Quad core @ 2,9GHz, met GPU - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

AMD Fusion A8-3850 Boxed Review

+1
s0larus 6 januari 2012, laatste update op 19 april 2012, 6.330 views

AMD Fusion A8-3850 Boxed

Pluspunten

  • Presteert goed met games (latest DirectX, OpenGL, HD3D, etc)
  • Sneller geheugen = hoger prestaties
  • Overklok de cpu/fsb = hoger prestaties

Minpunten

  • Niet voor cpu-intensieve applicaties (Hij kan het wel aan maar presteert slechter dan de competitie i3-2105)
  • Verbruikt meer energie dan de i3-2105 tijdens gebruik (via review van Anandtech)

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Warmteproductie Score: 4
Overklokbaarheid Score: 3
Featureset Score: 5
Betrouwbaarheid Score: 5
Prijs Score: 4
Prestaties Score: 5
!!! Deze review was ten eerste meer bedoeld om mijn ervaring te delen !!!
!!! Later heb ik vanwege de reacties meer toegevoegd !!!

De cpu is op dit moment buiten gebruikt wegens defecte moederbord. In de tussen tijd gebruik ik een Phenom II x4 960t BE met een vergelijkbare bord.

----- Benchmark (januari 2012) -----
HD 6670 GPU @860Mhz RAM @1125Mhz
CPU stock @2.9Ghz
RAM @1600Mhz (in BIOS ingesteld)

3D Mark 11 (Herkening van GPU/iGPU gaat mis ook al is de iGPU uitgeschakkeld in BIOS en software)
3D Mark Vantage (GPU wel goed herkend)
Cinebench R11.5 64Bit: 4cores/4threads A3850 @2.90Ghz 3.38 points, OpenGL 48.65fps
(ter vergelijking) 8C/16T Intel Xeon W5590 @3.33Ghz 11.69pts, OpenGL 45.52fps
(ter vergelijking) 4C/4T Intel i7 860 @2.90Ghz 5.06pts, OpenGL 32.26fps
Novabench test: 926 (vergeleken met andere A-3850)

Resultaten uit Novabench:
7670 MB System RAM (Score: 148)
- RAM Speed: 3217 MB/s

CPU Tests (Score: 385)
- Floating Point Operations/Second: 102492444
- Integer Operations/Second: 336406464
- MD5 Hashes Generated/Second: 797372

Graphics Tests (Score: 336)
- 3D Frames Per Second: 955

Hardware Tests (Score: 57)
- Primary Partition Capacity: 931 GB
- Drive Write Speed: 118 MB/s

----- Review ----- (januari 2012: Hij draait nu op stock met de GPU overgeclocked)

Ik heb de A8-3850 met de MSI A75ma-g55 en de G.skill Ripjaws 8Gb 1600mhz en kan zeggen dat ze heel goed samen werken. Zonder extra gfx-kaart komt de Windows Index Experience op cpu 7.3, ram 7.5, gfx 6.6.
Verder is degene dat ik heb gekregen bijna niet te overklokken.

edit: Met een bios update kan ik de cpu beter overklokken. De update voegt ook OC Genie 2 aan de Overclocking menu in de bios en laat meer mogelijkheden aan de gebruiker. Versie 1.3 van de BIOS is uit sinds mid-november 2011.


Dagelijks Gebruik (Test 24 november 2011):
Adobe CS5 programs (het meeste in Photoshop maar niet zwaar werk)
Programmering in Java en SQL (niets intensief)
Blu-ray films (geen hitch of stutter te zien)
RAR/unRAR en ZIP/unZIP van bestanden in de 5-35 GB range

Games (Test 24 november 2011):
Deus Ex: HR (kan goed om met de 2de na hoogste settings en alles on)
APB: Reloaded (meeste resource intensief games ik heb. CPU: ~70% incl. OS, RAM: 2Gb voor de game): 60fps max, resolutie op 1280x1024, ik krijg nog wel fps drop bij vele explosies.
The Elder Scrolls V Skyrim: lichte stutter maar speelbare fps op High settings.
Payday The Heist: Hoogste settings
Battlefield 3: Medium settings en 1280x720 resolutie
HAWX 1: Maximum settings met AO op low, 1280x1024, fps loopt tot ~35 (raakt soms 40)
Mass Effect 2: Medium quality, 1280x1024, fps 40-50

Warmte productie bij APB: Reloaded loopt tot ~40-45*C, hoogste record staat op bijna 60C vanwege meerdere applicaties/games die tegelijkertijd runnen. De Mugen 2 koelt het heel goed en natuurlijk is ie zo veel beter dan de stock koeler.

Voornaamste reden dat ik de A8-3850 ipv de Intel directe competitie i3-2105 of hoger is omdat ik meer games speel en daar is de AMD beter in geschikt dan de i3. Uiteindelijk denk ik dat hij wel 3 jaar mee kan gaan maar ik ken de toekomst niet.

PS: Ik ben niet goed in reviews schrijven ^^ maar ik wou met andere tweakers mijn ervaring delen. Ik kan niet mijn hele pc tot het uiterste testen helaas.

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een AMD Fusion A8-3850 Boxed?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Reacties (17)

Wijzig sortering
Ik heb zelf de 3870 Black Edition. Prima processor. Echter is het voor 3D prestaties wel belangrijk om lekker snel geheugen te hebben. Mijn geheugen stond eerst ingesteld op 1066 MHz (standaard BIOS config bij mijn moederbord). Daarmee haalde ik 4928 3D Marks in 3DMark06. Door het geheugen op 1866 MHz (hoger ondersteunt mijn mobo niet) in te stellen steeg de score naar maar liefst 6720 3DMarks. Vooral het gfx-deel van de score steeg ontzettend. Dat is natuurlijk ook wel logisch, aangezien je RAM ook het werkgeheugen van de videokaart is en videokaarten doorgaans zeer geheugenintensief werk doen.

Misschien trap ik ook wel een open deur in hoor, maar zorg dat je bij deze processors dus niet bezuinigt door traag geheugen te nemen.

Verder: leuke review. Wat objectieve benchmarks zouden misschien een leuke aanvulling zijn (Cinebench, 3DMark, PCMark, etc.)
Niet alleen de snelheid van het ram is belangrijk. Maar vooral de timings ervan.

http://www.tomshardware.c...a8-3850-llano,2975-6.html

De conclusie is dus eigenlijk dat het beste wat je erin kan gooien CAS 7 1600Mhz (bv. pricewatch: Corsair CMX4GX3M2A1600C7) is voor optimale prestaties ipv CAS 9 1866Mhz

Wat ik me nog afvroeg is of het de moeite loont om voor een HD 6670 1GB DDR3 of DDR5 te gaan?
Het verschil is toch wel 20 hiertussen, en doordat het in 'hybride' crossfire gaat draaien met de toch wat tragere igp heeft het misschien niet zo veel nut om voor de DDR5 versie te gaan, of is het verschil hiertussen toch groot genoeg om de hogere prijs te rechtvaardigen?
wel heeeeeel kort.
Waarom is het de processor voor een budget pc? Benchmarks? Tempraturen? Nog bijzondere dingetjes? Makkelijk overklokbaar? Niet overklokbaar?
Een vraagje: Draait het een beetje met battlefield Bad Company? Hoge/lage instellingen?
(zowel met als zonder 6670 wil ik weten)

Wordt hij erg warm? Aangezien je daar een minder goede score aan toe wijst..?

[Reactie gewijzigd door maartenverbaan op 8 september 2011 10:45]

Hij heeft BF3 getest, niet bad company.
Bad Company had ik helaas niet dus heb ik Battlefield getest.
Het lijkt mij een heel mooi processortje zeker voor een mediacenter doeleinden.

Het enige nadeel net als zijn athlon II broertjes is het ontbreken van L3 cache wat er soms hard inhakt qua prestaties.

Dat die meer verbruikt dan de i3 is ook logisch want de apu heeft een veel betere videokaart dat dat niet meer dan logisch is. Qua cpu power is het weliswaar minder maar heb je het nodig is de vraag.
Inderdaad. De timings zijn ook heel belangrijk. Het verschil er tussen blijkt de FLOPS te zijn. Zie gpureview Ik heb hybride crossfire toch maar uitgezet omdat de games dat ik speel toch geen crossfire ondersteunen. Er wordt altijd maar 1 GPU gebruikt als ik de AMD System Monitor bekijk tijdens het gamen.

Verder heb ik tot nu toe ook nog geen successvolle overclock kunnen doen bij de cpu. Maar dat ligt mischien gewoon bij degene dat ik heb gekregen.

edit: Mijn timings lopen op 1600Mhz met CL 9-9-9-27 ipv 11-11-11-28

[Reactie gewijzigd door s0larus op 13 januari 2012 16:45]

Bedoel je te zeggen dat het toevoegen van een 6670 voor hyrbid crossfire setup weinig of niet nuttig is?

[Reactie gewijzigd door Peran op 13 februari 2012 02:05]

Voor mij in ieder geval niet. Deus Ex HR gebruikte alleen de gfx-card ipv beide. Ik koos voor de 6670 omdat het beter was dan mijn vorige kaart (4670) en omdat ik beperkt mijn geld kon uitgeven ervoor.
Zou je deze 'review' ook iets kunnen uitbreiden zodat het wat meer op een review gaat lijken, en niet op een 'review' ;)

OT: Waar gebruik jij je pc voor, hoe presteert hij qua dagelijks gebruik, hoe warm wordt hij dan icm jouw Mugen 2, is deze processor een overkill als je niet 'intensieve dingen' doet?
Heb deze ook en moet zeggen...rap cpu'tje.Heb ook een Intel SB2500K en vindt deze niet veel beter. Echt zuinig is ie niet.
Minuscule "review" desondanks 2 sterren voor alleen al de moeite om je ervaringen te delen met ons en natuurlijk de bios tip! ;)
Ik heb geprobeerd ^^ Er waren geen review ervan en ik vond deze cpu wel de moeite waard voor games aangezien hij goed presteert ermee

Zelf zie ik deze cpu/systeem als mini future proofing (quad-core, prestatie bij games, ddr3, hd6670) omdat ik er zeker twee jaar mee kan.
Moah...ik heb de extra cpu power bijna nooit nodig. Hij komt vaak dicht bij 95% maar ik heb hem nooit 100% zien raken.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*