EVGA GeForce 8600 GTS 256MB DDR3 (PCI-e, 2x DVI) 256-P2-N761-AR Review

6 augustus 2007, laatste update op 6 augustus 2007, 3.420 views Rapporteer

Gebruik in de onderstaande setup: - Asus P5B Deluxe - Intel Core 2 Duo E6600 (stock 2400Mhz) - Corsair ValueSelect 2048 MB DDR2 (PC5300) (2 x 1024) - Enermax Liberty 500Watt - Seagate Barracuda 7200.10, 320 GB, 16 MB - EVGA 8600GTS - Case: Akase Eclipse-62 Algemeen Ik heb deze kaart 23 april besteld voor iets meer dan 200 euro. Dit was tevens mijn maximale budget voor een videokaart. Ik heb voor EVGA gekozen omdat dit de enige 8600GTS op voorraad was bij Azerty. Na 4 dagen ontving ik mijn pakket met de videokaart. Featureset De kaart heeft 2 DVI uitgangen, waarvan ik er maar eentje gebruik. Bij de kaart worden 2 DVI > D-SUB converters meegeleverd. Deze had ik zeker nodig, omdat ik geen DVI-aansluiting op mijn TFT-scherm...

Pluspunten

• Kan nieuwe games aan
  • Snel
  • Geen artifacts tot nu toe
  • Temperaturen toch redelijk laag voor een videokaart
  • (DX10)

Minpunten

• Prijs kan iets lager
  • Geluidsproductie
  • Kaart is een grote warmtebron (hogere systeemtemperatuur)
  • Drivers moeilijk aan de gang te krijgen onder Vista

Gebruik in de onderstaande setup:

- Asus P5B Deluxe
- Intel Core 2 Duo E6600 (stock 2400Mhz)
- Corsair ValueSelect 2048 MB DDR2 (PC5300) (2 x 1024)
- Enermax Liberty 500Watt
- Seagate Barracuda 7200.10, 320 GB, 16 MB
- EVGA 8600GTS
- Case: Akase Eclipse-62

Featureset

De kaart heeft 2 DVI uitgangen, waarvan ik er maar eentje gebruik. Bij de kaart worden 2 DVI > D-SUB converters meegeleverd. Deze had ik zeker nodig, omdat ik geen DVI-aansluiting op mijn TFT-scherm heb.
De kaart heeft 256MB DDR3 geheugen, waarvan Vista toch al zo'n 33% wegsnoept.
Op dit moment draai ik op een resolutie van 1024 x 768. De kaart kan gemakkelijk hogere resoluties aan, ook voor breedbeeld schermen. Helaas kan mijn scherm er niet zo goed mee omgaan.

Prestaties

De prestaties zijn over het algemeen goed. De core staat stock op 675Mhz, en het geheugen stock op 1008Mhz. Ik kan C&C Tiberium Wars, Anno 1701 en GTA San Andreas op de hoogste instellingen vlekkeloos spelen.

Voor de liefhebbers heb ik nog 3DMark06 even aangezet. Mijn score was: 4782

Overklokbaarheid

De kaart is snel genoeg voor de huidige games, dus hier doe ik voorlopig niet aan.

Beeldkwaliteit

Beeldkwaliteit is prima, zoals ook te verwachten is bij een nieuwe videokaart. Niet helemaal geweldig natuurlijk, maar dat komt door mijn TFT-scherm van zeker 3 jaar oud.

Modbaarheid

Ik heb niet gemod, maar ben wel van plan om het kapje van de koeler eraf te halen, en gewoon een 120MM fan erop te hangen met tairips.

Driver- ondersteuning en compatibiliteit

Hier ben ik niet tevreden over. Ik heb erg veel problemen gehad met het correct installeren van mijn videokaart. Er lijkt nog steeds iets niet te kloppen. Zo wilt Windows mijn kaart niet classificeren. Dit lukte mij eerder wel, voordat ik Vista weer opnieuw installeerde. Toen kreeg mijn kaart voor zowel "Grafisch" als "Grafische weergave in spellen" een 5.9.

Warmte- en geluidsproductie

Mijn kaart heeft idle een temperatuur van 48 - 49 graden Celcius. Onder full load (tijdens 3DMark06) is dat maximaal 70.4 graden Celcius geweest. Systeem temperatuur is overigens 32 graden. Dit is dus allemaal wel in orde.

Geluidsproductie is wat te hoog, maar met behulp van EXPERTool is dit flink te reduceren. Zo loopt de fan nu altijd op 50%, zonder dat de kaart flink in temperatuur stijgt.

Prijs

De prijs (200 euro) mag natuurlijk altijd lager, maar ik heb zeer zeker geen spijt van mijn aankoop gehad.

---

Dit is mijn eerste survey op tweakers.net. Graag hoor ik jullie mening. Ook op- en aanmerkingen zijn welkom! :)

Heb jij ook een EVGA GeForce 8600 GTS 256MB DDR3 (PCI-e, 2x DVI) 256-P2-N761-AR?

Zo, das een hoge 3Dmark score! Het scheelt maar een paar puntjes met de hoogste score te vinden op de Futuremark site (makers van 3Dmark)! Weet je zeker dat het 3Dmark06 was en niet 05?
wat bedoel je? laatste keer dat ik keek was de hoogste score in de 25000, zal onderhand verbeterd zijn..

edit, is al veranderd wou al zeggen, vrij normale score 8)7

[Reactie gewijzigd door DjDuivert op 25 juli 2024 05:07]

Goeie survey! alleen heb je 3dmark06 op stock gedraaid of met aangepaste intstellingen..

En zou je wat informatie kunnen toevoegen over de fps-prestaties in games dit is toch wel belangrijk voor zo'n populaire mid-range kaart! :7

Bijv:

Call of Duty 2: Res./AA/AF/andere Eyecandy/FPS
Supreme Commander (of andere spellen die toch redelijk wat vreten van je GPU...
Voor de rest krijg je van mij een 5/5 voor deze survey 8-)

Edit: owjah.. en natuurlijk foto's van je kast+ingebouwde videokaart natuurlijk }>
Whoops, ja ik zie dat ik een foute score heb opgeschreven |:(

Was het maar zo hoog, ik zal t even veranderen :P

De foto's doe ik zo ook maar even ;)
Goeie survey! Ik zit er ook aan te denken om deze kaart te nemen icm mijn E6600, 2GB ram..

Alleen even een opmerking buiten de survey. Als ik zo naar je foto's kijkt, zie ik dat je je geheugen reepjes naast mekaar op DIMM A hebt zitten, maar is het niet beter om de reepjes kleur bij kleur te doen (Dus reepje1 in geel van DIMM A, en reepje2 in geel van DIMM B, want volgens mij draaien ze anders niet in Dual-channel, of zit ik er nou naast? Kan maar zo hor :P
Ik weet eigenlijk niet of ze dual channel ondersteunen. Ik zal ze zodirect eens beide in 1 kleur doen en kijken of iets verandert in de prestaties.

Overigens is de kaart wel een aanrader. De drivers heb ik ooit goed geinstalleerd gehad, maar na het formateren lukt het me opeens niet goed meer. :+
Fan snelheid kun je aanpassen met Rivatuner ;)
Kijk eens of je de fan kan aansturen met ExperTool van Gainward. http://www.gainward.com/en/support/support_uk.html
Erg leuk programma kan dacht ik met de meeste reference geforce kaarten overweg.
Bedankt voor de tips!

Rivatuner geeft mij helaas niet de optie om de fanspeed aan te passen. De ExperTool van Gainward echter wel. Werkt echt super, ook om even wat te overclocken als ik ga gamen! :7
Misschien een rare tip.

Maar als je last hebt van een doordringend geluid dat uit je kast komt, moet je er toch eens over nadenken om die cooler van je proc te vervangen.
Ik heb al een andere CPU koeler besteld, omdat de stock koeler een vreemd geluid maakt. Vandaag zou die binnen zijn, maar ik was helaas bezig met mijn examens op school toen de post aan de deur was. Ze hebben slechts een briefje kunnen achterlaten :'(