Lenovo ThinkPad X121e (NWS5RMH) Review
Ik heb deze laptop aangeschaft als vervanger voor mijn Lenovo r61i (15.4 inch model). Die laptop gebruikte ik voor allerlei toepassingen; internetten, media, programmeren en leveldesign. Helaas is de ventilator te snel kapot gegaan waardoor ik genoodzaakt werd een nieuwe laptop te kopen. Mijn budget was laag en door de problemen met de ventilator wilde ik in eerste instantie niet weer een Lenovo laptop kopen. Lenovo is echter één van de weinige bedrijven die goedkope laptops aanbied met een pointingstick/trackpoint en een mat scherm. Zodoende kwam ik uit bij een aantal tweedehands T61 modellen, de Edge modellen en de x121e. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de laatstgenoemde.
Aangezien er al twee uitgebreide reviews geschreven zijn volgt...
Aangezien er al twee uitgebreide reviews geschreven zijn volgt hier slechts een overzicht van zaken die mij zijn opgevallen:
+ De laptop heeft zowel een touchpad als een trackpoint en beide werken uitermate goed.
+ De trackpoint blijft niet haken achter de toetsenbord-knoppen (dat gebeurde soms met oudere Lenovo-laptops).
+ De knoppen op het toetsenbord geven goede feedback. Weliswaar niet zo goed als de meeste Lenovo-laptops, maar wel beter dan laptops van veel andere merken.
+ Het matte scherm is bijzonder scherp en helder. Ik moet de helderheid zelfs iets lager instellen bij dagelijks gebruik.
+ De invalshoeken van het scherm zijn ook bijzonder goed. Vanaf de zijkant is het beeld ietsje minder helder, maar kleuren vervagen nauwelijks.
+ De batterij gaat bijzonder lang mee, tussen de 6 en 8 uur (afhankelijk van het gebruik). Hij steekt wel iets uit aan de onderkant.
+ De ventilator staat continu aan, maar dat hoor je nauwelijks. De laptop blijft hierdoor relatief koel.
+ Het deksel is goed te verstellen en klapt netjes dicht.
- Het scherm kan geen 180 graden draaien zoals gebruikelijk bij veel Lenovo-laptops (waaronder ook het voorgaande model, de x120e).
- De power-socket zit aan de rechterkant, dit is niet praktisch.
- De knoppen boven de touchpad (die je gebruikt i.c.m. de trackpoint) voelen goedkoop aan en geven te weinig feedback.
- Tegenwoordig hebben de meeste schermen een aspect-ratio van 16:9, zo ook dit model. Wat mij betreft werken schermen met een aspect-ratio van 16:10 of 4:3 veel fijner. Ze hadden trouwens makkelijk een 12.5 inch scherm kunnen plaatsen i.p.v. een 11.6 inch scherm.
- Het toetsenbord had iets verder naar achteren geplaatst kunnen worden waardoor de palmsteun iets groter wordt. Nu rusten de handen net niet helemaal op de palmsteun (dit is wellicht geen probleem bij de x120e).
- Er zit geen ruimte tussen de F-knoppen, dit maakt het soms wat lastig om blind de juiste F-knoppen te vinden.
- Er zijn geen aparte knoppen voor volume-regeling. De functionaliteit zit verstopt achter de Fn-knop, wat toch ietwat onhandig werkt.
- Er zijn geen indicatie-leds voor WiFi, HD of BlueTooth.
* Enkele webshops zijn niet op de hoogte van de cashback-regeling. Bij het kopen van de bundel informeer of beide producten duidelijk op het factuur vermeld staan.
* De laptop beschikt over een 5400rpm hardeschijf, geen 7200rpm hardeschijf zoals enkele webshops vermelden.
* Veel Lenovo-laptops hebben op den duur problemen met de heatsink en de ventilator. Ik kan helaas niet aangeven of dat met deze laptop ook het geval is, maar potentiele kopers zijn bij deze gewaarschuwd.
* Bij mijn weten bied Lenovo nog steeds geen fatsoenlijk programma om temperaturen te monitoren en de ventilator-snelheid te regelen (alternatieven zijn TPFanControl en CPU Rightmark).
* Sommige gebruikers kunnen de BlueTooth-functionaliteit niet vinden. Het zit echter gewoon onder het connectiviteits-venster (Fn+F5 -> Afzonderlijke -> BlueTooth).
Ik heb de laptop nog maar een paar dagen, maar vooralsnog ben ik zeer tevreden over de laptop. Mensen die net als ik de laptop langdurig gebruiken zou ik aanraden om een extern scherm aan te sluiten. Door het kleine scherm worden de ogen toch vrij snel moe.
edit:
Hier staan enkele aanvullingen:
* Ondanks de cashback-regeling en de vele advertenties is deze laptop niet compatible met de garantiebundel (78Y9363). De Service Activation Code wordt geweigerd en het is dus niet zomaar mogelijk om de garantiebundel te activeren. Op dit moment probeer ik contact te leggen met Lenovo om dit probleem op te lossen. Inmiddels is dit opgelost door een mail te sturen naar lsr at lenovo dot com.
* Er zijn wat kleine problemen met het scherm (of waarschijnlijk de scherm-adapter). Soms beginnen delen van het scherm te flikkeren en ik heb zelfs enkele malen gehad dat het rechterdeel en het linkerdeel van het scherm omgewisseld werden. Na een herstart zijn die problemen trouwens direct weer verholpen.