Aanschaf
Tijdens het zoeken naar een laptop voor mijn studie heb ik een paar eisen gesteld, waaronder een multitouch trackpad, een 7200rpm HDD, 15" scherm en een Intel i-serie processor (deze waren toen nog niet zo oud). Uit de resultaten ben ik uiteindelijk voor dit model gegaan, aangezien ik en mensen om mij heen goede ervaringen hadden met HP computers, en het een bijzonder mooie laptop is om te zien. Nog een voordeel was het chiclet toetsenbord, wat ik altijd erg fijn vind typen (en je typt nogal veel tijdens een opleiding Technische Informatica).
Ik heb voor deze laptop rond de 850,- euro betaald. Dit was in september 2010.
Features- Intel i3-350M 2,26GHz processor
- 4GB DDR3 RAM geheugen (2x 2GB strips)
- 15,6" 1366x768 beeldscherm
- AMD Mobility Radeon 5470 512MB
- Gigabit Ethernet, 3x USB 2.0, Wifi 802.11b/g/n, bluetooth, VGA, kaartlezer, audio out, mic in
- 0,3MP Webcam
- Windows 7 Home Premium x64
Deze laptop heeft verder nog een aantal leuke features die je (misschien nu wel, maar toen) niet altijd zag bij de meeste laptops:
- Een multitouch trackpad met daarin verwerkte knoppen (dus geen aparte knoppen voor klikken/rechtsklikken).
- Een 7200rpm 500GB harde schijf (in tegenstelling tot de standaard 5400rpm)
- Een eSATA/USB combinatiepoort (fijn als je een externe schijf hebt met eSATA aansluiting)
- Een HDMI-out, voor het aansluiten aan mijn TV
- Een vingerafdrukscanner
Nog een feature was een idioot grote hoeveelheid bloatware. Aangezien ik hier niks van moet hebben heeft mijn laptop na een maand al zijn eerste clean install te pakken gehad.
Wat ik vooral mis aan deze laptop is een backlit keyboard. Ik zit 's avonds nog wel eens met mijn laptop op schoot in bed, en typen gaat op goed geluk als het donker is.
Performance
Deze laptop kan ondanks zijn wat tragere processor (qua specs had een i5 hier beter bij gepast) toch nog behoorlijk wat meer dan ik verwachtte. De wat oudere games (ik heb o.a. Guild Wars, Team Fortress 2 en Company Of Heroes getest) draaien soepel, ook op hogere resoluties. Bij het testen van Modern Warfare 2 moest ik toch echt de resolutie terugschroeven naar zijn allerlaagst (640x480) voordat het spel een beetje soepel begon te lopen. Een echte gamelaptop is het dus niet.
Qua multimedia kan het ding in principe alles aan. Full HD films gaat niet lukken, maar daar is de videokaart waarschijnlijk ook niet op berekend, aangezien het scherm geen Full HD resolutie heeft.
Het scherm doet een beetje denken aan een Macbook Pro scherm, glossy met heldere kleuren. Hij reflecteert wel als een gek.
De accuduur is niet slecht, het is mijn eerste laptop dus ik kan niet echt goed vergelijken. Met normale werkzaamheden haalt hij een uur of 4.
Update: Sinds een maand of 3 geeft Windows aan dat mijn batterij mogelijk kapot is en ik hem moet vervangen. Wanneer ik de laptop op accustroom laat werken, is hij binnen 30 minuten al leeg. Dat dit na een jaar gebeurt is natuurlijk van de zotte.
De laptop kan niet zo goed met zijn warmte overweg. Ik heb al meerdere malen meegemaakt dat hij zichzelf afsloot omdat hij te warm werd, en zodra je de videokaart en/of processor onder druk zet, kan je je koffie ermee warmhouden. Het grootste nadeel is dat de warmte deels via het toetsenbord naar buiten komt, waardoor je bijna blaren op je vingertoppen krijgt tijdens het typen (ik overdrijf hier natuurlijk, maar de warmte is wel degelijk een punt).
Ik heb ook nog geprobeerd verschillende Linuxdistro's te installeren, dit was zeker mogelijk, al kreeg ik in geen enkele distro het voor elkaar om mijn grafische kaart van drivers te voorzien, waardoor alle distro's draaiden op de in de processor ingebouwde GPU. Dit werkte uiteindelijk voor geen meter.
Bouwkwaliteit
De laptop zit goed in elkaar, en lijkt tegen een stootje te kunnen. Grote, stevige scharnieren voor het scherm, deze zien er vrij onverwoestbaar uit. Klein nadeel is dat het scherm niet te openen is zonder dat de onderkant van de laptop mee omhoog komt. Deze moet je dus tegenhouden.
Wel kwam ik vorige week ineens dit tegen:
Problemen
Aangezien ik deze laptop nu meer dan een jaar bezit heb ik de nodige probleempjes ondervonden, welke ik toch graag even wil vermelden. Deze problemen worden bijna allemaal veroorzaakt door de hardware, en de meeste problemen heb ik ook nog niet op kunnen lossen.
1 week na aanschaf begon het al: Ik kreeg foutmeldingen bij het instellen van Windows Backup. Ik probeerde het met behulp van schijfcontrole te verhelpen, maar dit resulteerde alleen maar in meer foutmeldingen. Dus ik terug naar de winkel. De medewerkers daar hebben hem uiteindelijk aan schijfcontrole weten te krijgen, waarbij hij meteen alle fouten herstelde. Dit heeft (en ik verzin dit niet) letterlijk meer dan 24 uur geduurd. Bijna alle data die ik er vanaf het begin af aan op had gezet was corrupt en ik kreeg mijn laptop bijna in dezelfde staat terug als waarin ik hem uit de doos haalde: leeg.
Na dit fiasco heeft hij zich goed gedragen, alleen kleine dingetjes kwamen af en toe voor. Zo heeft mijn wireless adapter af en toe kuren waarbij hij af en toe gewoon wegvalt. Via Windows probleemoplossing is dit steeds te verhelpen, maar om dat elke week 3x te moeten doen wordt op den duur toch vervelend. Ook wil de videokaart nog wel eens crashen tijdens het kijken van online video's. Dit gebeurt alleen als de adapter niet is aangesloten.
Het laatste punt zit in het touchpad. Deze heeft er namelijk nogal vaak moeite mee om mijn aanrakingen goed te tracken. Zo gebeurt het ontzettend vaak dat wanneer ik gewoon mijn muis beweeg hij ineens begint te scrollen/zoomen. Hij detecteert dan dus twee vingers in plaats van 1.
Deze laptop is een van de duurste in zijn prestatierange als je het mij vraagt. Rijk aan features, dat dan weer wel. Voor de gewone gebruiker is het een prima laptop, maar zodra je er mee wilt gaan gamen of andere zware bezigheden (beeld- en geluidsbewerking in mijn geval) schiet hij toch te kort. Ook de grote hoeveelheid aan hardwareproblemen op zijn tijd maakt deze laptop niet mijn beste aankoop.