Hiervoor heb ik een Xbox met XBMC gebruikt. Dit was ideaal en m'n nr 1, nog steeds. Echter helaas zonder HD opties, dus eigenlijk geen optie meer.
Vervolgens een Lacie HD Cinema gehad. Dit was werkelijk een drama.
Daarna gekozen voor de LG DP1W. Dit was al duidelijk een stuk beter, maar toch met wat kleine codec kuurtjes, met de laatste firmware weer instellingen die niet onthouden werden en wat gebrekkig qua instellingen en opties. Dus nu maar weer geupgrade, naar een Dune Smart D1.
De Oppo heb ik ook nog aan gedacht. Echter gezien mijn doeleinden (media van netwerk streamen) leek de Dune me wat veiliger. De Oppo is bijzonder goed, maar een stuk duurder, en zijn pas net een beetje bezig met netwerk features. Dus ik was bang dat ik weer allerlei codec issues zou krijgen.
Inmiddels redelijk wat ervaring met mediaspelers, dus wellicht helpt het de lezer bij een beter beeld tov andere merken.
De mediaspeler streamt media vanaf m'n Synology DS411J NAS.
Featureset
Het apparaat heeft all gebruikelijk features die je mag verwachten. Het belangrijkste blijft toch het probleemloos afspelen van al je media files. Dit wordt aangevuld met een internet browser, ingebouwde torrent functionaliteit, Internet radio en NAS functionaliteiten. Gek genoeg ontbreken dus apps als Youtube en/of Picasa welke de LG wel had. Al kun je deze benaderen met de Internet Browser uiteraard. Echter werkt die niet lekker op je remote. Dus je hebt hiervoor een toetsenbord/muis combinatie voor nodig.
Interface
De GUI is niet zo spannend. Het ziet er allemaal vrij standaard uit, wel met een logische indeling. Dus navigeren gaat zonder al teveel irritaties. Verwacht echter geen Apple achtige gelikte toestanden.
Het popup menu is wel fijn, waardoor je direct allerlei opties krijgt bij een file, map of view. Dit ontbrak bij de LG waardoor file of view opties vaak niet mogelijk waren, of ik geen idee had hoe 't wel kon.
Afspelen van media
Ik heb direct de bestanden maar gepakt waar de LG problemen bij gaf, en deze werden prima afgespeeld op m'n Dune. Dus op dat vlak is de ondersteuning tot op heden perfect, nog geen tekortkomingen tegen gekomen.
Beeldkwaliteit
Beter dan m'n vorige mediaspelers. Tov van de Lacie wel beduidend beter, welke een tikkeltje overdreven kleurenpalet weergaf. De LG deed 't een stuk beter als de Lacie, maar niet zo mooi als de Dune. De Dune ziet er scherp, mooi en neutraal uit.
Wat ook een aanzienlijk voordeel is tov de LG is het aantal opties om het beeld mooier en beter te maken, zoals o.a. interlacing opties. Maar ook veel meer HD(MI) instellingen.
Geluidskwaliteit
Ook dit is beduidend beter. Komt op mij voller en gedetailleerder over als de LG welke wat vlak klonk. Met name bij muziek afspelen is het verschil goed merkbaar.
Of het echt in de buurt komt van spelers als de Oppo, geen idee. Wellicht dat dit m'n volgende upgrade wordt
Gebruiksgemak
Dit is wel wat magertjes. De looks zijn niet spannend, de indeling niet bijzonder innovatief, maar wel duidelijk. Wat me voornamelijk een beetje tegenviel is dat je NAS mappen niet direct herkend worden in je netwerk. DLNA ontbreekt. Met SMB wordt je NAS wel herkent, maar niet de mappen. Met NFS wordt je NAS ook herkent, maar alleen de standaard mappen, niet welke je zelf aangemaakt hebt. Dus ik moest m'n mappen 1 voor 1 moet toevoegen via NFS na instellen NAS mappen zodanig en per map de juiste instellingen. Een beetje omslachtig. Of ik mis nog wat opties die ik kan gebruiken in m'n NAS. Zal er nog wel even mee spelen en updaten als ik iets makkelijkers heb gevonden. Eenmaal ingesteld werkt het ook wel natuurlijk.
Design
Het design is niet bijzonder. Het een plastic zwarte box. Het display maakt dan wel weer e.e.a. goed. Deze geeft ook weer wat je afspeelt (map/file naam) en de status van 't apparaat, speeltijd, alsook de tijd.
Bouwkwaliteit en afwerking
Niet bijzonder, maar ziet er solide en degelijk genoeg uit. Nu hopen dat 't ook duurzaam is en blijft.
Prijs
Stevige prijs voor wat je krijgt. Het belangrijkste is de codec ondersteuning. Zolang hij alles feilloos afspeelt ben ik een blij man. Dan zie ik de meerprijs tov andere opties wel in, want laten we eerlijk zijn, zoveel goede mediaspelers zijn er niet op de markt. Maar zonder BR speler, harddisk of noemenswaardige extra's lijkt het toch iets overpriced.
Wel biedt de Smart serie een aantal extra modules die je aan deze kunt koppelen, zoals een bijpassende BR speler of Harddisk behuizing. Dus het biedt wel flexibiliteit voor nu en in de toekomst mocht je willen uitbreiden.
Het is zonde dat de LG wat codec en andere kleine issues heeft. De firmware update zijn er wel, maar lossen te weinig op. Want de LG is verder een prima mediaspeler die 2.5x goedkoper is. De Dune heeft een meer stevige prijs, maar daarvoor krijg je betere codec compatibiliteit en betere geluids- en beeld eigenschappen voor terug. Vind je dit belangrijk dan is de prijs zeker gerechtvaardigd.
Niets is zo irritant als je lekker een film hebt klaarstaan. Je hebt je popcorn al gebakken en je bakkie al gezet en je komt er dan achter dat die niet goed afspeelt.