Ik maakte tot voorkort al bijna 12 jaar gebruik van een speakerset van Cambridge Soundworks (DTT 2200). Altijd erg blij mee geweest en heeft heel wat uurtjes mogen draaien en soms zelfs goed hard. Na zoveel jaar was de volumeknop helemaal af en begon eens te denken aan een nieuw setje. Laatst was ik bij de mediamarkt en kocht op de gok een nieuw 5.1 speakerset, de logitech z506.
De speakers geven door de imbusboutjes een solide uitstraling. De speakers zijn licht in gewicht en de combinatie met stugge bedrading zorgt voor snel omvallen en/of verschuiven van de speakers. De power knop kan daarom ook niet met één vinger worden aangedrukt. Aan de onderkant van de subwoofer bevindt zich de woofer speaker waar geen bescherming voor zit. De satellieten hebben slechts een flinterdun audiodoekje voorgespannen. Draad van de achter speakers is wat langer. Rechter speaker heeft een d-sub aansluiting en kan dus niet verwisseld worden met links. De center speaker heeft een kantelbare voet, waarmee je de speaker omhoog kan richten.
Wanneer het setje aanstaat en de volume knop iets naar rechts is gedraaid om hem uit soft-mute mode te halen, hoor ik een zacht krakerige ruis. Ik ervaar dit als storend ondanks dat het zacht is. Het speaker setje staat vlak voor mij en de 5 speakers rondom zorgen ervoor dat je de krakerige ruis kunt horen in stille ruimte. De speaker set doet dit overigens ook wanneer er geen geluidsbron is aangesloten. Speakers van mijn oude speakerset aangesloten maar ook deze geven dan dezelfde ruis weer. Zelfs het totaal uit elkaar halen van de subwoofer om een losse gestabaliseerde voeding aan te sluiten heeft niet geholpen. De ruis komt dus uit de versterker zelf die in de subwoofer zit. Deze versterker maakt gebruik van een tweetal STA540 IC's. Dit IC heeft een hoge THD en waarschijnlijk zal dit de ruis veroorzaken i.c.m een vrij slechte kwaliteit preamplifier ic's (4558). Ben je een veeleisend iemand zoals ik dan zou ik dit setje laten staan, tenzij je het geen probleem vindt om het volume geheel uit te draaien wanneer je even niet luistert. Tijdens muziek luisteren zal je er doorgaans niets van kunnen horen, maar tijdens stille momenten in films of games kan de ruis hoorbaar zijn.
De speakers staan bij een dicht volume helemaal uit. Pas na een stukje naar rechts te hebben gedraaid, "springt" het aan. Hierbij is soms een klein piepje/tikje te horen, maar dat is verder niet storend en gebeurt eigenlijk alleen wanneer snel het volume hard, zacht en daarna weer hard wordt gezet. Ook de bas regeling heeft een soort soft-off. Hiermee is de bas volledig uit te schakelen. Echter wanneer je een spanningsschakelaar gebruikt om alles in een keer uit te zetten dan geven de speakers een harde piep met aflopende toon (ontlading condensator)
Hier nog de datasheets van de gebruikte IC's in deze versterker:
Line preamplifiers 4558 (alleen van ander merk)
Power amplifier