Denon PMA-1500AE Review

Naboo
24 juli 2011, laatste update op 24 juli 2011, 21.776 views

Denon PMA-1500AE

Vandaag in een impulsieve bui de Denon PMA 1500AE gekocht. Hij staat op dit moment namelijk in de uitverkoop bij Hobo voor 599,- wat voor deze versterker echt een koopje is. Hobo heeft er nog maar een paar (alleen zilver), maar ze zijn op nog wel meer plekken nog te krijgen. Al enige jaren ben ik fan van Denon. Op Marktplaats ooit een PMA 560 gekocht, maar toch ontbrak er iets. Aansturing. Ik heb al 16 jaar de B&W DM 603 s1 speakers staan en de laatste paar jaar begon ik mij steeds meer te ergeren aan gebrek aan middentonen en het opslokkende geluid van de bas. Dus kwam het plan om de versterker te vervangen en daarna de speakers, want ja, feit is gewoon dat B&W DM603 speakers, vooral de 1e serie, pas tot zijn recht komt met een goede...

Pluspunten

• Strak design, geweldige aansturing op zelfs de moeilijkere luidsprekers, degelijke knoppen, helder geluid. Gewoon super!

Minpunten

• Helemaal niks negatiefs aan dit apparaat te vinden. :)

Dus kwam het plan om de versterker te vervangen en daarna de speakers, want ja, feit is gewoon dat B&W DM603 speakers, vooral de 1e serie, pas tot zijn recht komt met een goede versterker er achter.

Zoals gezegd, vandaag dus deze versterker in een impulsieve bui gekocht, meer omdat er voor dit geld (de uitverkoopsprijs) gewoon geen betere versterker is. De PMA 1500AE is een afgeleide versie van Denon's Klasse A versterker, de PMA SA1 (die trouwens voor bijna de helft nu te koop staat bij Hobo en nee ik werk er niet! :) )

Tegen half 5 was ik bij Hobo winkel in Kampen en daar stond hij al voor mij klaar, want er zijn nog maar enkele exemplaren te verkrijgen en gelukkig voor mij stond er dus 1 vlakbij mijn woonplaats.
Met gepaste hoge snelheid naar huis gereden en hem aangesloten op mijn B&W speakers. Nou, ik zal je 1 ding zeggen; voorlopig zijn mijn speakers niet aan vervanging toe. WAT EEN GELUID!! Zowel op hard als zacht niveau hoor je muziek prima in detail. En werkelijk waar, ik hoorde op mijn favoriete cd's zelfs geluiden die ik nog niet eerder had waargenomen.
Voor deze impulsieve aankoop had ik al het nodige speurwerk verricht naar deze versterker en dat heeft mij dus doen besluiten om hem toch maar te kopen.
Deze versterker schijnt het best tot zijn recht te komen in combinatie met speakers van Engelse makelij. Wat betreft B&W kan ik dat zeker beamen. Verder is en blijft het natuurlijk maar net wat de liefhebber mooi vind.

Ook voor de prijs van 799 euro is dit gewoon een prima koop. Aangezien de opvolger er is, de PMA 1510AE, is er vast wel wat met de prijs te doen bij winkels die hem nog voor 799 hebben staan.

Ben je dus op zoek naar een nieuwe versterker in deze categorie, dan is dit een enorme aanrader.

Heb jij ook een Denon PMA-1500AE?

Wat ik in de review nog mis zijn wat specificaties zoals vermogen aan 4/8 ohm, zit er afstandsbediening bij, dat soort zaken.
Het klinkt misschien gek maar de specificaties waar je naar vraagt zijn vrij irrelevant. Het UHC (Ultra High Current) circuit maakt dat deze versterker een zeer lage "slew rate" heeft en daardoor niet op basis van cijfers over het vermogen in Watt vergeleken kan worden met eender welke andere stereo versterker van tussen de 500 en 1500 euro.

De fabrieksopgaven van Denon zijn aan de zeer conservatieve kant. Daar waar andere fabrikanten er geregeld een handje van hebben om de cijfertjes op papier erg op te poetsen blijven de Japanners relatief bescheiden in hun claims.

Na acht jaar is mijn PMA-1500R (vrijwel gelijk aan de PMA-1500AE) nog als nieuw en met dagelijks luisterplezier werkelijk onovertroffen in zijn prijsklasse.
oeh Mr Fear, je zou deze dus perfect als eindversterker voor fronts in een 5.1 setup kunnen gebruiken? Volume wordt dan niet door de pma1500 bepaald vermoed ik? Klinkt handig!

Review is nogal kort, wel een zeer mooi apparaat! Ook deze heb ikzelf nog overwogen...

Ik mis ook zeker een foto van de binnenkant want die is ozo mooi bij deze! :9~

[Reactie gewijzigd door Benga op 22 juli 2024 14:22]

Als je een receiver hebt met pre-outs kan je de receiver op een eindversterker (eindbak) aansluiten of op een geïntegreerde stereoversterker. Verschil is dat de eindversterker alleen ingangen heeft voor de pre-outs (gebalanceerd en/of RCA) en de geïntegreerde versie heeft - zoals deze Denon - ook nog wat extra inputs voor meerdere bronnen. Dus eigenlijk is zo'n PMA uitgebreider dan een eindbak en wellicht ook wat te uitgebreid om als eindversterker te kunnen gebruiken. Echter... de PMA 1500AE heeft een functie genaamd HT Passthrough. Daarmee kan je de PMA 1500AE achter een receiver koppelen net zoals je dat met een normale eindversterker zou doen. Door de Passthrough te activeren op de PMA-1500AE bepaal je het volume op de receiver (die je dan als voorversterker gebruikt). Een zeer handige optie die je meer en meer ziet en in bepaalde klassen standaard is. Natuurlijk kan je ook een gewone geïntegreerde versterker kopen zonde HT Passthrough (bijvoorbeeld de Denon PMA-500AE), maar dan zit je inderdaad met het feit dat je op twee apparaten het volume moet regelen: op de receiver/voorversterker het volume voor de center en surrounds en op de stereoversterker het volume voor de fronts.

Als je een eindversterker (eindbak) achter een receiver zet dan zal de receiver als processor dienen. In het geval van een stereoversterker maak je gebruik van de processor en eindversterker van de stereoversterker. Er zit dus wel verschil in qua het gebruik.

Wellicht een wat warrig verhaal, maar er zijn dus wel wat verschillen tussen een gewone twee kanaals eindbak en een geïntegreerde versterker zoals deze Denon :)
Leuk om te lezen.
Heb dezelfde versterker al jaren aan een paar B&W 602 S3 hangen en onderschrijf wat jij ervaart, een topgeluid.
Hoe heb je die "geweldige aansturing op zelfs de moeilijkere luidsprekers" getest? In je review schrijf je dat je de Denon PMA 1500AE op een paar B&W DM 603 S1. Die speakers zijn met een gevoeligheid van 90 dB, een nominale impedantie van 8 Ohm en een laagste impedantie op 4.3 Ohm eigenlijk niet echt lastig aan te sturen.

Wel jammer dat er alleen nog zilveren versies zijn bij de Hobo, want voor dat geld had ik hem wel willen testen op mijn speakers. De PMA 1500 AE heeft ook nog eens HT Passthrough, dat is toch wel verdomd makkelijk (en wellicht ook een puntje wat bij de positieve eigenschappen mag ;) ).

Het kan goedkoper trouwens. Er zijn mensen die een PMA 1500 AE heben gekocht voor 370 euro. Dit via Ebay. Op de duitse Ebay worden deze versterkers blijkbaar regelmatig aangeboden en dan gaan ze tussen de 370 - 450 euro :o
Waarom niet het nieuwe model, de PMA-1510? Die is niet heel veel duurder volgens mij.
Late reactie; maar alle reviews over de PMA-1510 zijn hetzelfde. Zijn voorganger is beter. :)
En de nieuwe kost uiteraard 1199,- tegenover 599,- voor de oude