Zo maandag 18 juli een Packard bell dot se 750nl voor 'n €200 ghaald bij Scheer en Foppen.
Een week daarvoor had ik mijn stapeltje oude Compaq Armada's via marktplaats gesleten.
De keus voor die 750nl was meer een armeluis keuze.
Ik had liever die HP 210-2001sd bij Staples gehad voor €199 excl. btw, maar dat was een aantal weken eerder en een week te laat.
We hebben toen wel zo'n HP voor mijn zoon gekocht.
Ik ben later maar gegaan voor PB dot se 750nl, een netbook met een atom N570, een dual core welke ook onder 64 bit draait.
Het mee geleverde besturingssysteem is W7 starter.
Opzich zou zo een netbook met een dualcore 1,67 gHz en 1 gb best wel vlot zijn, alleen het geheugen voor W7 is wel erg krap.
Naar mijn idee ligt de snelheid van het netbook dichter bij een Compaq Armada 800 mHz 512 mB dan bij mijn desktop AMD X2 4400 2 gb.
Zodra ik het notebook gebruik, merk ik dat de HD vlot wordt aangesproken.
Dat betekend dat het geheugen gewoon te klein voor W7 is.
De opstarttijd is bijna 70 seconden.
Voor dit soort netbookje was Xp beter geweest, maar die keus was er helaas niet.
Bij het voor het eerst opstarten bleek er allerlei bloatware geïnstallerd te worden, zoals die Microsoft Office trial versie*, Norton en Adobe photoshop elements.
*geïnstalleerde trial versies behoren gebruikt te worden met een patch.
Een upgrade van het geheugen is niet zo simple als bij 'n HP,
Bij die HP druk je achter de accu eenvoudig een schuifje opzij en valt bijna de achter klep van het netbook.
Voor die PB dot se staan enige beschrijving op internet om de geheugen module te vervangen.
Eigenlijk draait er op uit dat ik het hele netbook moet uitgraven om een simpel geheugen stripje moet vervangen.
Het plan is eigenlijk 0m het netbook dualbooting te maken met of Ubuntuof xUbuntu.
Ik heb het netbook getest met usb stick met 11.04 64 bitd Ubuntu en Xubutu.
Met oudere Ubuntu versies wordt en het bedraadde net en het wireless netwerk niet herkend.
Onder de Ubuntu versies gaat het allemaal net even wat vlotter dan met W7.
Natuurlijk start de machine ook op met de x86 versies.
Het installeren van mijn laserjet die in mijn netwerk aan een printserver hangt, is mij nog steeds niet gelukt.
Dit niet zo zeer een PB ding, maar een echt winddoos W7 probleem.
Printer via printerserver laat zich moeiteloos installeren, zodra ik het netbookje opstart met de Ubuntu stick.
Volgens de garantievoorwaarden mag ik geen onderdelen vervangen, de upgrade naar 2 gb kost bij PB meer dan €100.
Ik wil het netbookje een aantal maanden gebruiken en dan ga ik het geheugen uit graven voor en 2 gb module en maak ik het ding dualbooting met Ubuntu.
Poehë, dat 2 gb gheugen kost net €20.
Op internet lees ik dat het maar een keer mogelijk is om recoverydisks te maken van het systeempje.
Ik heb mijn set recovery disks aangemaakt en ik heb geen melding gekregen dat dit eenmalig zou zijn.
Trek voor het maken van deze disk een avond uit, het kostte mij ruim 3 uur met een externe 8/4/12 dvd brander.
Bij het aanmaken van dvd 3 werd een schijfje geweigerd en de 2e werd niet goedgekeurd.
Het 3e schijf gaf geen problemen, was na 12 minuten branden en 40 controleren klaar.
Die recoveryd isks zijn ook te bij pb te betellen á €60.
Mijn indruk van dit netbookje is dat je het helaas moet zien als een wegwerp artikel.
Natuurlijk is Microsoft Internet explorer geïnstalleerd, want hoe moet ik anders firefox downloaden?
Mijn conclusie is:
Gewoon laten liggen als je je een HP of Compaq kunt cq wilt permitteren.
Het is een aardige netbook als je de verwachting niet te hoog stelt.
De tweakbaarheid is laag, de vervanging / ugrade van het geheugen, de harde schijf en besturingsysteem is een uitdaging.
Update 30 juli 2011
Vanmorrgen kwam het 2 gb bankje binnen.
Toetsenbord omhoog gewipt met een schroevendraaier.
Ach, daar onder staan al de instrukties om de achterplaat te verwijderen.
Vier schroeven losdraaien en dan kun je de achterplaat losdrukken.
Pfff, wat een konstruktie!
Zoiets hoef ik niet te flikken in mijn ontwerpen.
In ieder geval is de opstarttijd nu minder dan een minuut, dat was voorheen ca. 70 seconden,
Na het opstarten was er eerst ca. 280 mb vrij, dan is nu ca. 1180 mb.
De sd geheugenkaartlezer uit geprobeerd.
Gewone kaartjes, ook shdc, worden wel gelezen.
Het eerste micro sd kaartje was niet te lezen en het tweede ook niet, beide van het Kingston SDC/2GB.
Kaartjes van Adata en Sandisk gaven geen enkel probleem.
Ook de PB dot se 510nl van m'n dochter leest de kaarten niet.
De HP 210-2001 van mijn zoon installeert een stuurprogramma en kan de kaart lezen.
Een beetje jammer, anders had ik mapsource kaart direkt met het netbookje kunnen wegschrijven.
Nu ben ik voor die kaarten een usb kaartlezer nodig.
Update 10 mei 2017
Het netbookje is hier nog steeds in gebruik.
Helaas liep de computer steeds vast bij een updatemelding van Pale Moon.
Bij een harde reset, maw de accu eruit getrokken startte de computer niet meer op.
Met behulp van een usbstick met Linux Mint de data van de schijf overgezet naar een usb HD.
Na experimenten met een 128 gb Samsung ssd, welke werd gebruikt voor Linux Mint in mijn desktop, besloten tot aanschaf van een ssd voor het netbook, nl Kingspec 2.5 inch 360GB SATA3 (560MB/s Read 480MB/s)
Een hele openbaring met WD hd.
De computer start merkbaar sneller op en het swappen gaat ook een stuk vlotter.