Intel Centrino Ultimate-N 6300 Review

wootah
21 juli 2011, laatste update op 21 juli 2011, 10.696 views

Intel Centrino Ultimate-N 6300

Waarom een intel? In mijn laptop (Asus eeepc 1215n) had steeds meer moeite met WiFi de laatste tijd leek het wel. Op het ene moment kon ik prima een full-hd film streamen en een paar seconden later kon ik nog niet eens een mp3tje vloeiend streamen. Na het probleem onderzocht te hebben bleek het toch aan het wifi-kaartje van mijn laptop te liggen. Ik kwam er ook achter dat bluetooth en wifi op dezelfde chip zat: http://www.azurewave.com/product_AW-NB047_1.asp (met een broadcom chip) Nou leek mij dat niet zo'n goed idee aangezien wifi en bluetooth nogal storen. Ik gebruik mijn bluetooth voor mijn logitech muis en dus heb ik persé bluetooth nodig. Na even kort zoeken op tweakers (natuurlijk) kwam ik snel terecht op de nieuwe generatie...

Pluspunten

• Zeer goede snelheid
  • Werkt out of the box in ubuntu
  • Intel PROset tools
  • Hardwarematige AES
  • Stoort bluetooth (vrijwel) niet

Minpunten

• Nog geen kunnen ontdekken...

Waarom een intel?
Nou leek mij dat niet zo'n goed idee aangezien wifi en bluetooth nogal storen.

Na even kort zoeken op tweakers (natuurlijk) kwam ik snel terecht op de nieuwe generatie centrino wifi kaartjes van intel. Ik had al eerder een intel kaartje gehad van de 4000 serie en was er over het algemeen wel tevreden over. Intel had ook een kaartje met bluetooth en wifi (zie: http://tweakers.net/price...no-advanced-n-6230.html), maar aangezien dat niet goed heeft gewerkt bij mij heb ik toch gekozen voor dit kaartje met als bijkomend voordeel dat hij tot 450Mbit/s kan.
Voor bluetooth heb ik uiteindelijk een belkin stickje gekocht waar ik eerder een review over heb geschreven.

Opmerkelijk is dat Intel dezelfde hardwarematige AES encryptie versnelling gebruikt als in moderne sandy-bridge cpu's. Aangezien 802.11n eist dat er een WPA2-AES verbinding is, komt dit zeker goed uit aangezien dit vrijwel altijd de CPU zal ontlasten.

Installatie
Tja, je moet je laptop open maken, ik moest zelf nog de garantie sticker verbreken.
Als je eenmaal het oude kaartje gevonden hebt is het echter heel makkelijk, je schroeft hem er zo in. Een 3e antenne is optioneel, deze heb ik er dan ook bij gekocht (laptop antenna zoeken op ebay).

Drivers
Zoals gewoonlijk zijn de drivers van Intel vrijwel altijd erg goed. Gewoon de intel driver update utility gebruiken en je kaartje is binnen no time geïnstalleerd. Intel levert ook nog PROset wireless tools bij je kaartje die je eventueel kan installeren. Er zit niet zo heel veel meerwaarde aan de tools al heb je wel wat extra geavanceerde controle over je wifi kaartje. Bovendien zit er een log systeem in waarmee je wifi events kunt bekijken (errors en dergelijke).

Snelheid
In tegenstelling tot mijn oude azurewave kaartje sprong Intel direct op 300Mbit/s link bij mijn Asus RT-N16 router, wat de maximale link speed voor mijn router is. Die 300Mbit/s heb ik niet kunnen halen, wat eerder aan mijn atom cpu ligt of aan mijn router.

Opmerkelijk is, dat de driver standaard ingesteld staat op het gebruik van 20MHz ipv de gebruikelijke 40MHz voor een 802.11n wifi netwerk. 40MHz kun je aanzetten door naar apparaatbeheer te gaan en dan de geavanceerde eigenschappen van je intel kaartje te bekijken :)

Overigens was de snelheid per protocol ook verschillend:
Via HTTP kan ik up en down 7MB/s (~56Mbit/s) halen
En samba/windows-share ligt de snelheid al snel op 8MB/s (~64Mbit/s).

Dit vind ik zeer, zeer redelijke resultaten die je in de meeste aziatische wifi-kaartjes niet terug ziet, en dat voor slechts 30 euro. Dit geeft ook aan dat WiFi zeker wel een modern en ontwikkelde techniek is. Maar met zoals alles heb je hier dan wel goede hardware voor nodig :)

Wi-Spy
Omdat dit niet mijn best geschreven revieuw ooit is heb ik toch wel de tijd genomen om 2 mooie metingen te maken met mijn Wi-Spy.

Wi-Spy is een tool om zeer precies een WiFi signaal te meten per aantal MHz. Je kan dus snel zien of er ergens storingen zijn. In de onderste grafieken kun je dus de activiteit zien van het Intel kaartje.
De metingen hebben 5 minuten geduurd.

Download:
Upload:

Zoals je ziet is het signaal wat verschillend bij het downloaden, dit komt omdat de router, die verder weg stond, het meeste actief is.
Bij het uploaden zie je duidelijk een vrij rechte lijn lopen wat WiFi kenmerkt. Het is dus een typisch WiFi signaal dat er erg goed uit ziet. Grappig is dat er ook nog een 2e lijn zichtbaar is aan de rechter kant, dit kan wellicht het mimo effect zijn.

Overigens is op beide grafieken te zien dat de 40MHz band gebruikt word: het signaal is verspreid over 40MHz. 802.11g of goedkope 802.11n setjes gebruiken maar 20MHz band.

conclusie
Ik ben erg tevreden over het Intel kaartje, ik heb hem dan nog niet op 5GHz kunnen testen maar tot nu toe zijn de resultaten erg goed.
Een aanrader :)

Heb jij ook een Intel Centrino Ultimate-N 6300?

Vraag & Aanbod

kun je me meer vertellen over Wi-Spy,/
wat is dat voor iets, een soort oscilloscoop ofzo?
Wat is de moeite om even Google aan te slingeren? --> http://www.metageek.net/products/wi-spy/
Via HTTP kan ik up en down 7MB/s (~56Mbit/s) halen
En samba/windows-share ligt de snelheid al snel op 8MB/s (~64Mbit/s).

Nee, gewoon nee. 20% van de theoretische maximumsnelheid behalen behoort bij mij niet tot de categorie "zeer redelijke resultaten", eerder tot de categorie bedroevend slecht.
Dit zijn G-snelheden, geen N-snelheden
grappenmaker, met G kom je niet boven de 3.5MB/s ;)
Ja gewoon ja...
Dit is een oude review mocht je het niet hebben gezien.
Met dit zelfde kaartje haal ik met een nieuwe router zo'n 30MB/s (~240mbit/s)
Zie benchmark resultaten in een review van mijn nieuwe router: productreview: Asus RT-AC66U review door wootah

in het kort: "een spectrum analyse tool voor wifi"
Bij mijn Intel N 6300, als ik naar de eigenschappen toe ga, staat er als een van de eigenschappen:

- Niet compatibel met 40MHz-kanaal, en dan heb ik de optie om dat in of uit te schakelen :?

Moet die optie nou in of uitgeschakeld zijn?

Moet ik bij de eerste optie (zie plaatje in de review) trouwens Automatisch selecteren ipv. 20Mhz?

En wat houdt Agressiviteit bij zwerven in? Bij mij staat die op 3 :/

Nog 1 vraagje.. wat is Ad-hoc QoS modus? die staat bij mij op WMM uitgeschakeld momenteel.

Met vriendelijke groet :)
hehe.
ok, niet compatibel met 40MHz kanaal, ofwel fat channel intolerant, betekend dat het kaartje niet werkt met snelheden van >300Mbit/s.
dan kun je alleen de standaard 20MHz band gebruiken, dus ongeveer max 150Mbit/s

dus ja, optie uit :+

voor het plaatje van mijn review, ik heb hem op automatisch gezet aangezien het kaartje dan ook over de 40MHz band gaat werken voor 2.4GHz netwerken. voor 5GHz netwerken doet hij dit standaard al.
De 2.4GHz ruimte is echter meestal beperkt door heel veel wifi punten, waardoor je liever 5GHz zou willen gebruiken, en minder belastent zult zijn voor 2.4GHz (door maar 20MHz te gebruiken ipv 40)

Agressiviteit bij zwerven
roaming, als je bijvoorbeeld in een bedrijf zit met meerdere ap's met dezelfde netwerknaam. hoe hoger de waarde, des te sneller je wifi kaartje met een AP verbinding zal zoeken die dichter bij zit. Echter kun je met een hoge waarde ook gepingel hebben tussen 2 AP's bijvoorbeeld. 3 is meestal gewoon goed :)

Ad-hoc QoS modus
als je zelf een netwerk maakt met de intel software bijvoorbeeld heb je een ad-hoc netwerk.
De 802.11 standaarden bieden quality of service aan (QoS), waarmee bepaalde inhoud voorgang krijgt op andere data. Het is echter niet gegarandeerd dat dit altijd juist word gedetecteerd.
Als je bijvoorbeeld media wilt streamen ad-hoc kan het een voordeel geven om het aan te zetten. Een nadeel is het eigenlijk vrijwel nooit :)

ik hoop dat ik je zo wat heb geholpen ;)

[Reactie gewijzigd door wootah op 25 juli 2024 10:26]

wootah! Bedankt voor je snelle antwoord :*)

Hoe weet ik overigens of ik dan 3 of 2 antennes aangesloten heb?

Mvg,
3 of 2 antennes?

uhm... open maken en kijken of ze zijn aangesloten :+
ik zou niet weten hoe je dat 1,2,3 kan zien in intels software oid
Ik dat nu ergens zien staan!
Op dit moment draai ik de PROSet drivers en configuratie programma versie 15.1.1.0
Als je een verbinding hebt kun je in het configuratie programma op de details knop klikken en dan staat er "Aantal antennes in gebruik: 3" bijvoorbeeld :)
Dat klopt niet helemaal wat je zegt want je kan ook over “2,4Ghz” 300Mbit halen, alleen is het +- 20% slomer dan over “5Ghz” vanwege andere apparaten die ook op die 2,4Ghz zitten.

Thuis haal ik over het “5Ghz” netwerk zon 100-120Mbit effectieve transfers en op het “2,4Ghz” netwerk 80-90Mbit effectieve transfers.

Beide verbindingen zijn 300Mbit in Windows, de “2,4Ghz” via 300N Sitecom router en de “5Ghz” via W-Lan Ubee modem/router van Ziggo.
Dat zeg ik:
en dit kaartje kan overigens 450mbit/s 8-)
Hey wootah

Is een 3de antenne nodig om de 5ghz verbinding te maken?
Als het goed is niet, de 3e antenne is alleen voor de 3e stream, snelheid dus.

Het is een beetje in welke volgorde je antennes telt overigens, de linker en rechter antennes moeten worden aangesloten, de middelste mag eventueel leeg blijven. ;)
aaight, awesome:P dan ga ik toch maar gauw die de 6300 bestellen! bluetooth gebruik ik toch niet en anders koop ik er wel een dongle voor.

Thnx voor je antwoord!
Anoniem: 405891 26 oktober 2011 09:27
wootah bedankt voor deze informatie.

Ik had maandag een laptop besteld en deze gisteren in ontvangst mogen nemen (Asus N73SV-V1G-TZ462V).

En na een schone installatie moet ik zeggen dat de draadloze performance van deze laptop een regelrechte ramp is. Na meerdere drivers geprobeerd te hebben, bleek de performance er dus niet beter te worden. Downloadsnelheden internet schommelend tussen de 34 KB/s en 1.5 MB/s (onstabiel ook nog eens). Terwijl onze oude laptop, met WLAN van Intel, altijd het maximale eruit kon halen, namelijk 5.7 MB/s.

Ook downloaden vanaf mijn NAS, binnen lokaal netwerk, is via WLAN een regelrechte ramp. Na het één en ander uitgezocht te hebben, blijkt de laptop dezelfde desastreuse chipsetmerk te bevatten van jou laptop, namelijk AzureWave (zou eigenlijk AzureCrap moeten heten, naar mijn inziens).

Het enige verschil met jouw laptop is dat onze laptop (Asus N73SV-V1G-TZ462V) zelfs de basisversie bezit (AzureWare NB-037 t.o.v. jouw NB-047), wat toch vreemd is gezien de prijs van onze laptop (kleine 800,- Euro).

Het is echt schandalig te noemen dat Asus dit soort chipsets gebruikt. Ik heb redelijk genoeg kennis om de rotte appels eruit te pikken en dit is er één van.

Ik heb zojuist Asus ook een email gestuurd om te kijken hoe dit op te lossen valt, want op deze manier hoef ik de laptop niet en ben ik zelfs in staat om hem terug te sturen. Want hiermee valt niet te werken. In plaats van snelheid, krijgt men een traagwerkende WLAN ervoor terug, waar men absoluut niet blij van wordt.
Anoniem: 280673 1 december 2011 21:40
@lp-79: Waarom installeer jij ook niet zo'n mooi Intel WiFi kaartje? Voor 30 euro'tjes ben je dan klaar. Uit eigen ervaring weet ik dat deze Asus laptop (ik heb dezelfde maar dan met een 750 GB 7200 RPM harddisk) voor de rest een superlaptop is.

Ik denk dat ik zelf ook zo'n Intel 6300 kaartje ga installeren i.v.m. WiFi Dual-band (er zit nu een Atheros AR90002WB-1NG in die weliswaar beter presteert dan jou netwerkkaartje maar geen Dual-band ondersteunt).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 280673 op 25 juli 2024 10:26]

Hoi wootah,

kun je misschien het linkje hier neer zetten welke extra (optionele)
wifi antenne je op Ebay hebt gekocht.

gr Jeroen
deze bijvoorbeeld.
gewoon even zoeken op ebay en je komt ze zo tegen
"Zoals gewoonlijk zijn de drivers van Intel vrijwel altijd erg goed." Ik heb een Intel Centrino Wireless-N 2230 en de nieuwste driver van Intel zorgt ervoor dat mijn wifi-adapter zeer regelmatig uitvalt. Uiteindelijk moet ik de computer afsluiten (waarbij ik een BSOD krijg ivm de wifi-adapter). Probleem is zeer gekend bij Intel, maar een fix lijkt er nog niet aan te komen. Ik denk dat ik de Ultimate-N 6300 als vervanger van mijn netwerkadapter ga kopen als er niet snel een fix komt. Oude drivers installeren zie ik niet als een optie.
Hmm.. dat is jammer
Met de laatste drivers heb ik hier geen problemen in ieder geval.
Ze hebben bij intel nu ook nieuwere kaartjes met AC ondersteuning, misschien zit daar ook wat tussen voor jou ;)