Inhoudsopgave
(alle onderdeelnamen zijn links die verwijzen naar dat onderdeel)Informatie van fabrikant
Specificaties (
LG660EA)
Getting Started Guide (Engels)
HP EliteBook 8560w Maintenance and Service guide (Engels)
Specificaties opgegeven door Notebook Service Centre (onderdeel ICTS Universiteit Twente)
Specificaties HP EliteBook 8560w
Inleiding
Deze review gaat over de HP EliteBook 8560w en dan in het specifiek om de configuratie die gekozen is als het high-end model voor het
Notebook Project 2011-2012 van
Universiteit Twente.
Naar aanleiding van
m'n review van de HP EliteBook 8540p (het high-end model van het Notebook Project 2010-2011) ben ik dit jaar ingehuurd door het
Notebook Service Centre (of simpelweg het NSC) om mee te werken aan de selectie en om van het gekozen model een review te schrijven.
Deze review is zowel bedoeld om de keuze voor de HP EliteBook 8560w te beargumenteren als om een inzicht te geven in de prestaties en kwaliteit ervan. Daarom heb ik bij de benchmarks iedere keer ook de resultaten van de andere kandidaten erbij gezet als referentie.
ASUS K53SV-SX174V
Lenovo Thinkpad T520 (NW94XMH)
Verder heb ik ook
de configuratie van de 8560w die gebruikt is voor de selectie erbij gezet (daar zat een Intel Core i5 2540M in en een 1600x900 scherm, i.p.v. i7 2630QM en 1920x1080), de
8540p van vorig jaar en de
MSI GT683R-231NL. Die laatste heb ik toevallig ook hier liggen om te reviewen en is wel leuk om het verschil tussen een high-end mobile workstation en een high-end game laptop te illustreren. Het kan overigens zo zijn dat niet al die laptops er bij elke benchmark bij staan.
Overigens heb ik geen zin om een apart voorwoord te schrijven, dus doe ik het lekker hier: ik wil Terw_Dan bedanken voor het mogen gebruiken van zijn
Benchbakker. Daardoor zien alle benchmarkresultaten er mooi en overzichtelijk uit en het scheelde mij heel veel tijd.
Aanzichten van laptop
(afbeeldingsbeschrijvingen in de Lightbox)
Algemene indruk
Toen ik de laptop voor het eerst in m'n handen had vond ik het meteen al een mooie laptop. Verder gaf hij ook meteen een degelijke, strakke en zakelijke uitstraling.
Wat wel opviel is dat hij net iets groter is dan de meeste 15.6" laptops en ook een stuk zwaarder. Dat laatste komt vooral doordat hij gebouwd is als een tank (ik zou er niet op gaan schieten, maar hij kan zeker tegen een stootje).
Door z'n forse afmetingen geeft hij wel ook een beetje een lompe uitstraling, maar door z'n vormgeving kan hij dat zeker hebben. Hij ziet er daardoor juist wel stoer uit, wat hem overigens wel een beetje een mannenlaptop maakt (maar daar heb ik zelf geen problemen mee

De prestaties heb ik eigenlijk niks over te klagen. Sterker nog, hij was in sommige tests zo snel dat hij m'n vaste PC (die nu net een jaar oud is) voorbij ging, waardoor ik eigenlijk wel een beetje teleurgesteld was in m'n vaste PC, maar des te meer onder de indruk van de 8560w.
Van de kandidaten voor het high-end model van het Noteboook Project 2011-2012 kwam hij overduidelijk als beste uit de tests. Niet alleen omdat hij vaak het snelste was, maar ook omdat hij het degelijkst was en een erg goede featureset heeft.
Alleen de MSI GT683R die ik ook hier heb liggen om te reviewen was behoorlijk vaak sneller, maar dat komt omdat daar een stuk snellere videokaart in zit (Nvidia Geforce GTX 560M), maar vooral doordat er 2x
Western Digital Scorpio Black 320 GB in zit in een RAID 0 array.
De drie grootste verbetering ten opzichte van vorig jaar vond ik dat er nu een workstation videokaart in zit (maar dat lag meer aan de keuze van het model), het Full HD (1920x1080) scherm en de veel grotere multi-touch touchpad. Enige twee dingen die echt slechter zijn geworden zijn het energieverbruik en het gewicht.
Featureset
De featureset van deze laptop is zeer goed, met 5 USB aansluitingen (waarvan één gecombineerd met eSATA) en Firewire kan je in de meeste gevallen wel al je randapparatuur aansluiten op deze laptop zonder USB hubs of docking stations te gebruiken. Verder kan je grote schermen aansluiten met resoluties hoger dan 1920x1200, omdat er op deze laptop een DisplayPort 1.2 aansluiting zit i.p.v. het meer gangbare HDMI. Een ExpressCard 54 uitbreidingsslot, webcam+mic, kaartlezer en een scherm met een resolutie van 1920x1080 pixels maken het af.
Een voordeel van de
DisplayPort 1.2 aansluiting is ook dat hij
AMD Eyefinity ondersteund door middel van daisy-chaining. Daardoor kan je in theorie met één DisplayPort 1.2 aansluiting tot wel 4x 1920x1080 aansturen @ 60 Hz, of 2x 2560x1600 @ 60 Hz! Met het laptopscherm zelf erbij heb je dan dus maximaal 5x 1920x1080 (ruim 10 megapixel) en dat met een laptop...
veel schermen aan sluiten i.c.m. het HP 230W Advanced Docking Station (NZ223AA).
Wat verder ook zeker noemenswaardig is, is de garantie op deze laptop. Je krijgt 3 jaar garantie via het NSC op de laptop zelf. Mochten ze bij het NSC de laptop niet binnen een uur kunnen repareren dan krijg je een leenlaptop mee van exact hetzelfde type en wordt je data ook overgezet (tenzij de harde schijf natuurlijk stuk is), zodat je meteen weer verder kan werken.
Verder krijg je ook 3 jaar garantie op de accu, omdat het een HP Long Life accu is. Die accu heeft een iets lagere capaciteit dan de standaard accu, maar zou veel minder last hebben van degradatie (dat de accu steeds sneller leeg gaat). Die 3 jaar garantie is zeer uitzonderlijk, meestal krijg je maar 1 jaar garantie op de accu.
Verder zit er dit jaar ook standaard 3 jaar ADP (Accidental Damage Protection) bij. Dat is een verzekering met dekking voor val- en vloeistofschade. Diefstal of kwijt raken van de laptop worden overigens niet hierdoor gedekt. Vorig jaar kon je deze verzekering optioneel erbij kopen voor €30, maar nu zit hij er dus al standaard bij.
Uitgebreide specificaties
• Processor: Intel Core i7 2630QM -
4 cores, HT, 2.00 GHz, C2, 6MB cache, 32nm (
specs) (
benchmarks)
• Geheugen: 1x 4GB PC3-10600-1333MHz-CL9, Hynix HMT351S6BFR8C-H9, 1.5V, non ECC, 16x Hynix H5TQ2G838BFR H9C 115V geheugenchips (
datasheet,
500GB, 7200RPM, 16MB (
• Moederbord: HP EliteBook 8560w met
Intel QM67 chipset en 4x DDR3 SODIMM geheugenslots
• Scherm: 15,6" 1920x1080
• Optische drive: HP DVD±RW/RAM GT30L, SATA-150, firmware MP06, 1MB buffer, LightScribe
• Audiochip: IDT 92HD81B1X @ Intel QM67
• Pointstick: onbekend merk
point stick
• Accu: HP VH08XL Log Life Battery -
8 cells 75Wh Li-ion accu, 14.4V 5050mAh
• Voeding: 100-240V AC 50/60Hz ingang, 19V DC 7.9A uitgang, max 150W, 167x72x39 mm, 745 g + 175 g netsnoer
• Besturingssyteem: Windows 7 Home Premium 64bit UK
• Afmetingen: 38,20 x 25,75 x 3,45 cm
• Gewicht: ca. 3.2 kg (ca. 4.1 kg inclusief adapter en netsnoer)
Aansluitingen:
- Voeding
- VGA
- DisplayPort
- 2x USB 2.0 (waarvan 1x USB 2.0 power)
- 2x USB 3.0
- eSATA / USB 2.0
- 4pin IEEE1394a (Firewire 400)
- RJ-45 gigabit LAN
- geïntegreerde HP Bluetooth 2.1 module
- Smartcard lezer
- 2MP webcam met microfoon
- Aansluiting voor extra batterij
- Docking station aansluiting (HP 230W Docking Station (VB043AA) en HP 230W Advanced Docking Station (NZ223AA))
Laptop opengeschroefd
(afbeeldingsbeschrijvingen in de Lightbox)
Prestaties
De prestaties van het systeem als geheel heb ik getest met Futuremark PCMark Vantage Advanced, Futuremark PCMark 7 Advanced en PassMark PerformanceTest 7.0 64bit. Bij beide versies van PCMark had ik alle suites geselecteerd en verder alle instellingen standaard. Bij PerformanceTest had ik ook niks aan de instellingen veranderd.
PCMark Vantage
PCMark 7 Advanced
Update 22 juli 2011: ik heb een nieuwe versie van de resultaten hieronder gezet. Ik had nu namelijk ook PCMark 7 aan de praat gekregen op de 8540p (eerst kreeg ik een endless loop meteen al bij de eerste test) en verder had ik nu ook de MSI GT683R een schone installatie gegeven, net als de rest, waardoor de score nog wat hoger uitviel.
PassMark PerformanceTest 7.0 64bit
CAD & DCC
CAD (Computer Aided Design) en DCC (Direct Content Creation) prestaties heb ik getest met
SPECviewperf 11 64bit. Dit is een benchmark die de prestaties van een aantal CAD en DCC programma's test:
CATIA V5 R19
Geheugen schrijfprestaties: 10437 MB/s
Geheugen kopiëren: 9868 MB/s
Geheugenvertraging: 56.3 ns
Videokaart
De videokaart in deze laptop is een
AMD FirePro Mobility M5950 met een Whistler XT GPU. Deze videokaart is vergelijkbaar met de AMD Radeon HD 6770M, die gebruik maakt van dezelfde GPU. Zie voor meer informatie over AMD GPU's ook
Comparison of AMD graphics processing units.
Het is een type A MXM formfactor videokaart voor laptops met 480 stream processors. De GPU loopt op 725 MHz en het geheugen op 900 MHz. De kaart werkt via een PCI-E 2.1 x16 bus interface, wordt op 40nm gefabriceerd, ondersteunt DirectX 11, OpenGL 4.1 en OpenCL 1.1 en heeft 1GB GDDR5 dedicated videogeheugen (57.6 GB/s bandbreedte) met 128bit geheugenbus tot zijn beschikking.
Verder ondersteund de kaart
AMD Eyefinity, waardoor er meerdere schermen tegelijk aangesloten kunnen worden. De laptop heeft een
DisplayPort 1.2 aansluiting, waardoor dat ook gedaan kan worden door middel van daisy-chaining. Nadeel is alleen dat er voor zover ik weet nog geen schermen zijn met 2x DisplayPort 1.2, dus voorlopig kan je alleen
veel schermen aan sluiten i.c.m. het
HP 230W Advanced Docking Station (NZ223AA).
Futuremark 3DMark Vantage Advanced
Het testen van de prestaties in games van deze videokaart heb ik gedaan met Futuremark 3DMark Vantage Advanced en Futuremark 3DMark '11 Advanced (voor prestaties met CAD & DCC zie:
Specviewperf 11 benchmark).
Ter referentie heb ik ook 3DMark Vantage op de MSI GT683R gedraaid
Futuremark 3DMark 11 Advanced
Ik had 3DMark '11 op alle systemen gedraaid in de Performance stand.
Verder had ik het alleen op de 8560w en de GT683R ook nog op Xtreme gedraaid.
MSI GT683R als referentie
Ergonomie
Ik kan hier wel het hele verhaal wat ik bij dit onderdeel heb gezet in
m'n review van de 8540p gaan herhalen, maar ik denk dat het handiger is als ik gewoon een link plaats,
dus bij deze.
Heel kort samen gevat: een laptop is eigenlijk nooit ergonomisch, dus werk je lang achter elkaar gebruik dan een laptopsteun en een los toetsenbord en muis.
Als ik de ergonomie van de laptop vergelijk met de andere laptops die ik heb getest dan doet deze het eigenlijk nog best wel goed. Het toetsenbord tikt wel lekker weg en doordat er een behoorlijk groot touchpad op zit heb je er minder last van dat hij niet in het midden zit. De handpalmrust is net als bij de 8540p 26 mm hoog, wat niet heel erg hoog is, maar iets lager was toch wel fijn geweest. Verder is de rand van de handpalmrust ook redelijk hoekig, wat zou kunnen gaan irriteren als je er lang achter elkaar op werkt.
Bouwkwaliteit en robuustheid
Deze laptop is voor een niet
fully rugged laptop (zoals de Panasonic Toughbook 31) heel erg degelijk gebouwd. De mate van verstevigingen die in de laptop wordt toegepast zie je ook in de workstation laptops van Dell en Lenovo en wordt vaak
business rugged genoemd. De laptop voldoet (gedeeltelijk?) aan de
MIL-STD 810G militaire standaard.
De behuizing is vrijwel volledig van metaal vervaardigd, waarschijnlijk aluminium- of magnesiumlegeringen, maar dat heb ik niet kunnen achterhalen. De laptop voelt daardoor erg stevig en degelijk aan en is ook erg stijf. Waar je ook kracht zet, het veert eigenlijk altijd nauwelijks door.
Na het zien van de twee filmpjes hieronder was ik eigenlijk niet meer zo onder de indruk van m'n test van vorig jaar met 8540p met 62 kg.
YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=r73dcP-2sMQ]
Daarom ben ik er maar gewoon op gaan staan, wat voor bijna een verdubbeling zorgde in gewicht (van 62 kg naar 119 kg). Met het toetsenbord durfde ik dat niet aan, maar daar kon ik wel met vrijwel m'n volle gewicht op leunen zonder dat het heel erg doorveerde. De handpalmrust kon ik ook zonder problemen op staan.
Wat altijd een zwak punt is zijn de scharnieren en ook de behuizing van het scherm is niet altijd even stevig. Ik daarom de laptop opgepakt bij de bovenkant van het scherm, zoals op de foto hieronder, en heb de laptop toen een beetje op en neer geschud. Dat was geen enkel probleem voor de 8560w. De Lenovo T520 en de 8540p van vorig jaar hadden er ook geen problemen mee, maar bij de MSI voelt het al veel minder degelijk aan en bij de Asus had ik echt het idee dat er dingen gingen breken.
Naar aanleiding van dat eerste filmpje had ik tegen de baas van het NSC gezegd "ik neem aan dat ik niet de vloeistofafvoer mag testen", maar hij vond dat ik dat ook wel gewoon kon testen. HP test het tenslotte zelf ook en vermeld in de specificaties dat het toetsenbord
spill-resistant with drains is.
Ik heb de laptop daarom op 4 op de kop staande glazen gezet op het aanrecht, m'n Canon 600D op statief ervoor gezet om vervolgens 200 ml water over het toetsenbord heen te gieten. Dat deed ik verspreid over ongeveer 67 seconden, dus gemiddeld genomen kwam het op 3 ml/s.
Gelukkig had ik dat als laatste getest, want hij bleek het toch niet zo leuk te vinden. Hij heeft sindsdien weinig tekenen van leven meer vertoond.
Ik vraag me overigens af waar het probleem zit, want als ik het zo zag leek de afvoer eigenlijk behoorlijk goed z'n werk te hebben gedaan. Ik zag geen water onder het toetsenbord bij het geheugen, de processor en de videokaart, alleen maar een heel klein beetje langs de randen van het toetsenbord waar de afvoergaten zitten. Wat niet zo raar is, want door de oppervlaktespanning loopt natuurlijk niet al het water helemaal weg.
Het zou kunnen dat het probleem aan de onderkant zat. Het afvoergat komt namelijk uit boven een gat in de bodemplaat. Alleen is het gat in de bodemplaat niet één gat, zoals de afvoer, maar 3 spleetjes van 2 x 8 mm. Ik denk dat het water door de oppervlaktespanning niet zo snel door die spleetjes liep als dat het uit de afvoer kwam, waardoor een klein deel van het water aan de binnenkant op de bodemplaat bleef liggen. Toen ik die er af haalde zag ik dat daar namelijk wel wat water op zat, waarvan een klein beetje ook in de buurt van de harde schijf was gekomen en misschien heeft het ook ergens het moederbord geraakt. De harde schijf werkte overigens nog prima toen ik hem op m'n vaste PC aan sloot en het geheugen werkte ook nog goed in m'n eigen 8540p met Linpack en Memtest.
Maar om terug te komen op dat spill-resistant keyboard: verwacht niet dat als je een vol glas drinken omgooit en het allemaal over je laptop heen gaat dat hij het dan ook overleeft, maar een beetje water kan hij waarschijnlijk wel hebben.
Mocht er nou een keer iets overheen gaan dan is dat alsnog geen ramp. De harde schijf zal het wel overleven, dus je data is dan nog te redden (behalve dan waar je op dat moment mee bezig was) en de laptop wordt dan kosteloos gerepareerd onder de Accidental Damage Protection verzekering die er standaard bij zit (3 jaar). Overigens mag je daar maar één keer per jaar aanspraak op maken, dus je moet het niet te vaak doen
Warmteproductie en stabiliteit
Ik had dit in eerste instatie getest door Prime95 v25.11 64bit, Furmark 1.9.0 en HD Tune Pro 4.60 alle drie tegelijk te draaien, zodat CPU, GPU en HDD allemaal 100% belast worden. In Prime95 had ik gekozen voor de
In-place Large FFT's optie, in Furmark voor de BURN-IN test (met
Burn-in en
Xtreme burn-in aangevinkt) met 8x MSAA op de native schermresolutie en in HD Tune Pro voor de standaard benchmark.
Het viel me bij de selectie op dat de 8560w echt maar bleef gaan. Op een gegeven moment had ik terwijl dat allemaal draaide de koelopeningen afgedekt en nog bleef hij maar gaan zonder uit te vallen.
Ik heb daarom met het review exemplaar gekeken of ik hem ook onderuit kon halen, of dat er echt geen limiet zat aan z'n stabiliteit. Om dit testen had ik m'n stresstest nog een heel stuk zwaarder gemaakt.
Ik had er nog eens 12 GB aan geheugen bijgeprikt, zodat er in totaal 4x4 GB in zat. De reden hiervoor was dat ik Prime95 wilde vervangen door Linpack, maar om op zo'n snelle processor één cyclus van Linpack lang genoeg te laten duren dat de temperaturen niet meer stijgen heb je een erg hoge problemsize nodig en daar heb je heel veel geheugen voor nodig.
Uiteindelijk was dit m'n test:
- FurMark 1.9.0 @ 1600x900 8x MSAA, Burn-in, Xtreme burn-in op het laptopscherm
- U2711 aangesloten via DisplayPort @ 2560x1440 (om de overige programma's weer te geven)
- Linpack
met de LinX v0.6.4 GUI (8 threads, problem size 43117, priority "Below Normal")
- 6x HD Tune Pro v4.60 (1x HDD, 4x USB sticks en 1x externe HDD op FW)
- Nero DiscSpeed 4 met Ratt & Roll '81-'91 verzamel CD van Ratt (77:32 min)
- VLC 1.1.10 twee albums van Airbourne afspelen op 150% volume via ingebouwde speakers
- Internet Explorer 9 in totaal 6 bestanden van samen ca. 15 GB laten downloaden via Wi-Fi
- Accu eerst tot 20% ontladen, zodat die ook nog eens tegelijk opgeladen moest worden
Verder had ik nog de volgende programma's openen om te monitoren:
- Task Manager @ Performance tab
- AIDA64 1.8.0 @ sensors
- CPU-Z 1.58 @ CPU
- GPU-Z 0.5.4 @ sensor
De gebruikte USB-sticks en HDD zijn overigens:
Ik had het nu gewoon zo laten draaien, geen afgedekte outtake van de fan of iets dergelijks
Er bleek toch een limiet te zitten op wat de 8560w aan kon, want hij hield de bovenstaande stresstest maar 21 minuten vol, daarna kreeg ik een freeze. Op het moment van de freeze had ik de temperaturen in de tabel hieronder, maar die waren nog niet allemaal gestabiliseerd.
Verder trok ik op z'n top 168.0 W (176.0 VA en powerfactor 0.95) uit het stopcontact.
De temperatuur van m'n kamer was tijdens het testen iedere keer rond de 23°C. De temperaturen van de onderdelen heb ik gemeten met AIDA64 Extreme 1.8.0 en in sommige gevallen kon ik het controleren met andere programma's. Zo geeft HD Tune Pro zelf ook de temperatuur van de harde schijf en de temperatuur van de GPU kon ik ook met GPU-Z en FurMark controleren.
De temperatuur van de outtake van de fan en van de handpalmrust/toetsenbord heb ik gemeten met een digitale thermometer met thermokoppel.
Onderdeel | Temperatuur |
CPU #4 | 96 |
GPU | 87 |
HDD | 44 |
Outtake van fan | 77 |
De maximale temperaturen had ik gemeten met een iets lichtere versie van die extreme stresstest, waardoor hij het langer uithield en de temperaturen uiteindelijk wel stabiel bleven op hun max.
Onderdeel | Temperatuur |
CPU #4 | 98 |
GPU | 99 |
HDD | 55 |
Outtake van fan | 81 |
De resultaten van m'n standaardtest (Prime95, Furmark en HD Tune Pro) staan hieronder. Dat maakte overigens voor de temperaturen niks uit bij het reviewexemplaar, alleen duurde het langer voordat hij die maximale waarden had bereikt.
Ik heb deze test ook op de MSI GT683R gedraaid, maar zonder succes, vandaar dat hij ook niet in de tabel staat. De GT683R was namelijk niet in staat om deze test fatsoenlijk te draaien. Het probleem was dat wanneer de GPU en GPU tegelijk maximaal belast werden de CPU de hele tijd ging throttlen. Hij klokte zichzelf dan iedere keer voor een relatief lange tijd terug naar 800 MHz. Dit probleem werd waarschijnlijk veroorzaak door een te krap bemeten adapter.
Onderdeel | 8560w i7 | 8560w i5 | Lenovo T520 | Asus K53SV | 8540p |
GPU | 99°C | 99°C | 76°C | 87°C | 76°C |
HDD | 55°C | 45°C | 41°C | 35°C | 38°C |
Max vermogen | 162.3 W | 124.5 W | 92.4 W | 125.2 W | 89.5 W |
Max schijnbaar vermogen | 169.8 VA | 130.0 VA | 102.7 VA | 130.7 VA | 94.2 VA |
Wat overigens wel netjes is aan de 8560w is dat hij ondanks die hoge temperaturen nauwelijks warmer wordt aan de bovenkant. De handpalmrust en het toetsenbord worden niet veel warmer dan 35°C. Het is vooral erg knap dat het toetsenbord niet warmer wordt, want de CPU en GPU zitten daar direct onder.
Het is alleen wel vervelend als je linkshandig muist, want de outtake van de fan zit aan de linkerkant en de fan blaast dan behoorlijk hete lucht de hele tijd tegen je hand aan. Dat was overigens bij de Asus en de Lenovo niet anders. Ook de 8540p van vorig jaar heeft de outtake links zitten, maar die wordt niet zo warm, dus dan is het niet zo hinderlijk.
Geluidsproductie
De geluidsproductie van de 8560w valt mee. Wanneer de laptop idle is of licht wordt belast is de laptop vrijwel onhoorbaar. Bij middelzware belasting is het wel hoorbaar, maar wordt het al snel overstemd door omgevingsgeluid. Alleen als je de laptop echt heel zwaar gaat belasten is de fan duidelijk hoorbaar. Naar mijn mening zit het dan op het randje van hinderlijk. Het is ook niet heel erg verwonderlijk, aangezien de laptop dan wel 150 W aan warmte moet afvoeren met een 60 mm fan.
Energieverbruik
Het energieverbruik heb ik gemeten in de idle stand en in maximaal belaste stand. In de idle stand wordt de desktop weergegeven. De maximaal belaste stand heb ik op dezelfde manier getest als de warmteproductie, dus met Prime 95, Furmark en HD Tune Pro.
Het verbruik heb ik gemeten met een Voltcraft Energy Monitor 3000 (meetnauwkeurigheid ±(1%+1W))
Energieverbruik maximaal belast: 168.0 W gemeten
Energieverbruik idle: 36.3 W gemeten
Grappige hier is dat het maximaal belaste energieverbruik bijna verdubbelt ten opzichte van de 8540p, maar het idle verbruik veranderd nauwelijks.
Accuduur
De accuduur heb ik hetzelfde getest als warmteproductie en maximaal energieverbruik. Ik begon de test met een batterijstatus van 100%.
Hoe leuk de accu mijn testmethode vind weet ik niet, maar het zal wel niet optimaal zijn. Ik weet niet precies wat voor vermogen hij trekt als hij maximaal wordt belast terwijl hij op de accu draait. Het is in ieder geval wel minder dan op netspanning, want hij klokt de GPU iets terug en de hoogste twee multipliers van Turbo Boost worden dan ook niet gebruikt.
Aangezien de spanning van de accu 14.4 V is kan je er denk ik wel van uit gaan dat er minimaal een stroom van 8 A door de accucellen gaat.
Op deze manier heb ik de accu van 100% tot 2% leeg getrokken in 43 minuten.
Als ik kijk naar de verhouding tussen het maximale verbruik op netspanning en het verbruik bij lichte tot middelzware belasting, denk ik dat je op een volle acculading bij een dergelijke belasting ongeveer 2 twee uur kan werken. Hoe lang een volle accu mee gaat hangt overigens vooral af van de videokaart. Zolang de videokaart alleen maar wat user interfaces van programma's hoeft weer te geven kan je nog wel langer werken op een volle accu. Zodra de videokaart het zwaarder krijgt neemt het verbruik heel snel toe. Wat overigens ook heel erg helpt is het scherm dimmen en wi-fi uitschakelen.
Draagbaarheid (mobiliteit)
De mobiliteit van deze laptop is matig. Hij is iets groter dan de gemiddelde 15.6" laptop en hij is ook een stuk zwaarder. De meeste laptops van 15.4" - 15.6" zijn rond de 2.5 kg, de lichtste laptops van dit formaat beginnen iets boven 2 kg en de zwaarste laptops zijn rond de 4 kg. Deze laptop zit rond de 3.2 kg en is daarmee dus aan de zware kant. Hij behoort hiermee tot de zwaarste 5% laptops van dit formaat. Zelf vind ik dat nog steeds niet heel erg zwaar, ik heb collegeboeken die ongeveer hetzelfde wegen. Maar ik kan me voorstellen dat als je een laptop veel mee moet nemen dat je dan wel een lichter model gaat overwegen.
Wat deze laptop vooral lomp maakt is dat er een 150 W adapter bij zit, dat ding is 167x72x39 mm groot en weegt 745 g + 175 g voor het netsnoer. Als je dat ook meerekent kom je op ongeveer 4.1 kg uit.
Houd hier rekening mee bij het het uitzoeken van een tas. Sommige 15.6" tassen zouden wel eens te klein kunnen zijn.
Prijs
Ik vind de prijs van €999 dit jaar erg goed. Het is €11 meer dan vorig jaar, maar nu zit de 3 jaar ADP (ter waarde van €30) er al standaard bij. En er zit nu wel een workstation videokaart in en ook een Full HD scherm. Verder is het verschil in prestaties tussen de 8560w en 8540p veel groter dan het verschil tussen de 8530w en de 8540p. Hij is echt veel sneller.
Ook de quadcore CPU kan op de langere termijn een voordeel zijn, hoewel het op dit moment nog niet zoveel scheelt: de ene keer is een hoger geklokte dualcore sneller en de andere keer de lager geklokte quadcore. Het grootste voordeel van de quadcore is op dit moment misschien nog niet eens de quadcore zelf, maar het feit dat de modellen met een quadcore 4x SODIMM hebben. Daardoor kan je voor weinig geld upgraden naar 16 GB RAM en als je wil zou je (voor veel meer geld) ook kunnen upgraden naar 32 GB RAM (4x 8GB).
Verder is de laptop erg snel en vooral met CAD en DCC programma's (of eigenlijk alles wat gebruik maakt van OpenGL i.p.v. DirectX) laat hij laptops met een gamevideokaart ver achter zich. Die workstation videokaart is vooral een voordeel voor de studies Industrieel Ontwerpen, Civiele Techniek en Werktuigbouwkunde. Mocht je in Delft studeren en de configuratie willen kopen die TU Delft aanbiedt, dan is het ook een groot voordeel bij de studies Bouwkunde, Lucht- en Ruimtevaarttechniek en Maritieme Techniek
Daarnaast krijg je met deze laptop ook kwaliteit: deze laptop komt uit de HP EliteBook serie en dat zijn de zakelijke topmodellen, niet alleen op het prestatievlak, maar ook op kwaliteit en degelijkheid. Daarbij hoort ook de ondersteuning en garantie. De garantie is bij deze laptop uitzonderlijk lang: 3 jaar op de laptop, 3 jaar op de accu en 3 jaar ADP. Bij de meeste laptops mag je blij zijn met 2 jaar op de laptop en 1 jaar op de accu en ze gaan echt niet voor €30 val- en vloeistofschade verzekeren.