Inleiding
Reden tot aanschaf
Ik heb jaren met een asus EN8800GTX 768M gespeeld en deze begon al langzamerhand het einde van zijn latijn te laten zien. Een nieuwe aanschaf vond ik nodig en was ook wel toe aan een heel nieuw systeem, maar dat ter zijde.
De keuze was gevallen voor een GTX 560 Ti kaart. Deze kaart zette prestaties neer tegen een schappelijke prijs. Ergens in me zit een aangeboren afwijking wat mij van de ATI kant (hoewel ik hier wel naar georiënteerd had) af hield.
In me gedachte had ik een budget voor één kaart. Lang gelopen met het idee van een GTX570 maar de prijs zat me tegen. Na prestaties op internet gelezen te hebben had ik besloten voor een GTX 560 Ti te gaan.
De reden dat ik voor MSI ben gegaan, is dat de koeler erg goed geloofd wordt.
SLI
Ik ben ruim tevreden met een enkele GTX 560 Ti kaart, begrijp me niet verkeerd. Maar een SLI opstelling hebben doet me toch heel erg glimlachen

. De tweede kaart heb ik uiteindelijk genomen nadat ik er weer een budget voor had kunnen maken. Uiteindelijk een prestatie, en smile boost!
Systeem
Als volgt het systeem waarop alles is getest:
- Processor: - Intel Core i5 2500K
- Moederbord: - MSI P67A-GD65 (B3)
- Geheugen: - Corsair Dominator CMP4GX3M2A1600C9
- Proc. Koeler: - Cooler Master Hyper 212 Plus
- Voeding: - Corsair Gaming GS700
- SSD: - Crucial RealSSD C300 2.5" 64GB
- HDD: - Samsung SpinPoint T166 HD501LJ, 500GB
- Graka: - 2x MSI N560GTX-Ti Twin Frozr II/OC
Een plaatje voor het idee van
Windows Prestatie Index Cijfer:
Let dus op in deze review: Alle gegevens zijn gebaseerd op een SLI systeem.
Geforce GTX 560 Ti
Overview
Om even een inleiding te geven tot de 'Ti':
Nvidia heeft zijn GF100 chip opgegeven om ruimte te maken voor de GF114 chip. De 3 miljard transistors maken ruim voor 1.95 miljoen transistors waardoor er geoptimaliseerd kon worden, met resultaat!
Qua functies is de GF114 chip niet anders dan de voorloper; de GF104.
Echter was er in de GF104 chip een Stream Processor uitgeschakeld, welke nu volledig ingezet wordt. Dit betekend dat er meer CUDA cores tot onze beschikking zijn en acht extra texture units.
Wie graag meer wilt lezen over de Ti, een linkje: Tom's Hardware Ti review
Hieronder is een afbeelding van de reference kaart van Nvidia.
Specificaties
Voor het reference model zijn de volgende specificaties gegeven. Voor het gemak heb ik ook MSI zijn model die ernaast gezet.
| Nvidia Ref. | MSI Design |
Memory Bandwidth (GB/sec) | 128.0 | 134.4 |
Feature Support: |
OpenGL | 4.1 |
Bus Support | PCI-E 2.0 x 16 |
Supported Technologies | DirectX 11, 3D Vision, CUDA, PhysX, SLI, 3D Vision Surround |
Display Support: |
Maximum Graphics Card Power (W) | 170 W | ca. 180 W |
Minimum System Power Requirement (W) | 500 W |
Supplementary Power Connectors | 2x 6-pin |
Features
Onderwerpen dat speciale aandacht kreeg bij dit kaartontwerp, als volgt:
DirectX 11 Tesselation
Tellesation laat het toe om enorme hoeveelheden aan geometrische informatie te verwerken zonder performence in te leveren. Op die manier worden bepaalde grafische effecten weer te geven die normaal nooit mogelijk waren, zoals:
- Characters met mooie rondingen
- Super detaillering van oppervlakten zoals doornen, nagels en huid.
- Snel renderen van terreinen met grote hoeveelheden geometrische informatie.
- Naadloze overgangen van oppervlaktes
Door een Fermi structuur kan in plaats van een enkele uitvoering per tesselatie nu 16 gelijktijdige uitvoeringen per tesselatie uitgevoerd worden.
PhysX
Dit is de enige engine die realtime duidende deeltjes kan laten bewegen op een 'logische' manier. Door een verbeterde cache dat voor een hogere bandbreedte zorgt kunnen nog meer deeltjes realtime behandeld worden. Nou wat voor deeltjes?
- Bloedspatten
- Interactieve rook
- Opspattend puin
- Golvend effect van kleding
- Turbulentie van een vliegtuig
- Etc...
NVIDIA 3D Vision Surround
Met NVidia 3D Vision worden games door middel van de Nvidia 3D pack omgetoverd tot 3D games met diepere realisme. Met drie schermen kan een surround worden gerealiseerd waardoor de games nog beter tot leven komen met realisme.
Realtime Raytracing
Met deze techniek worden reflecties, lichtinvallen, schaduwen en fotorealistische belichting gerenderd. Door deze ingezette techniek kunnen bijvoorbeeld racewagens zo realistisch worden opgebouwd, dat deze niet meer te onderscheiden zijn van het echt.
Introductie: De Doos
Eerste indruk - Verpakking
Mijn eerste indruk was dat de doos erg netjes eruit zag met de trots van MSI erop.
Door op de afbeeldingen te klikken komt men op een groter plaatje!

Voorkant
Aan de achterkant treffen we informatie over wat voor product in de doos zit, welke features dit product bevat én wat de minimum systeemeisen zijn.

Achterkant
Aan de binnenkant wordt er wat informatie gegeven waar MSI over pronkt aan de voorkant. Zo wordt informatie gegeven over MSI Afterburn, Military Class componenten en waarom de Twin Frozr II koeling zo geniaal is.

Binnenkant
Maar laten we redelijk blijven, deze informatie lees je pas achteraf als je het al hebt gekocht!
Inhoud - Accessoires
Goed, eerlijk is eerlijk deze review schrijf ik pas nadat ik alles al lekker had ingebouwd dus plaatjes zonder grafische kaart in de doos.. *
shame on me*
Wat zit er in de doos?
- Een Mini HDMI naar HDMI adapter
- Een DVI naar VGA adapter
- 2x Molex naar 6 pins molex adapter
- Driver en software DVD
- Quickstartguide
- MSI informatiegids
Niets meer of minder. De quickstartguide mocht van mij wel achterwegen gelaten worden, weinig toegevoegde waarde hoe je de hardware en de software installeerd!
Introductie: De Kaart
De kaart van schuin voren. Hierbij duidelijk de twee DVI poorten en de mini HDMI poort zichtbaar.
Van achter zijn duidelijk de twee 6 pins voedingspoorten zitten. Hier valt ook op dat de twee fans in het koelblok vallen.
De Kenmerken
De kaart heeft natuurlijk een paar typische kenmerken waar MSI goed mee scored. Zo betreft het natuurlijk de koeler en zijn military class components. Zie hier:
De Koeler
Op deze afbeelding valt te zien dat de koelplaat totaal niet glad is gemaakt. Opvallend zijn de extra dikke vernikkelde koperpijpen van 8mm dik.
Door twee 8cm in diameter grote fans wordt er lucht door de dichtgeplaatsten koelribben geblazen. Deze fans reageren op de gemeten warmte of door de gebruiker ingevoerde snelheid (in percentage) in MSI Afterburner. Door de vormgeving van de fans en de stroomrichting van de koelribben wordt geluidsproductie tegen gegaan tot wel 10 dBa.
Wat meer informatie hier: Twin Frozr II
Military Class II Components

Op deze manier wilt MSI graag laten zien dat het producten heeft van hoogwaardige kwaliteit. Volgens
deze site zijn de componenten als volgt getest en daardoor geselecteerd.
- Low pressure test.
De stabiliteit gedurende lage druk of juist snelle grote druksveranderingen (0-5000 meter) - Temperature shock test.
De stabiliteit bij een test waarin de component wordt gekoelt tot -40 gr. tot 70 gr. 3 maal. - High temperature test.
De stabiliteit van de component onder 24u stress in 70 graden. - Vibratietest
De stabiliteit van de component als het getrilt wordt met 500Hz - Low temperature test.
De stabiliteit van de component onder 24u stress in -51 graden. - Humidity test
Hierbij wordt de component 45 dagen lang onder 95% luchtvochtigheid en 24 graden getest. - Droptest
duh...
Op deze wijze komt MSI uit op de volgende componenten:
Hi-c CAP: Highly-conductive polymerized Capacitor
Een gebruikelijk product in de luchtvaart en militaire producten. Deze Hi-c CAP's worden gemaakt van het metaal tantalum, wat een levensduur heeft van acht keer langer dan dat van normale solid caps.
SFC: Super Ferrite Choke
De SFC leveren 30% meer stabiliteit bij energieke taken. Geavanceerde SFC's kunnen automatisch stroom reguleren door middel van simpele metingen. Op die manier biedt het zijn garantie voor stabiele stroomvoorziening.
Solid CAP: Solid Capacitors
Naast een gemiddelde levensduur van tien jaar, hebben deze met aluminium voorziende kern solid cap een lagere weerstand dan reguliere elektrische caps. Op deze manier wordt warmte tegengegaan is risico van elektrische ladingen zo goed als weggehaald.
Wie graag de testrapporten wilt bekijken, je kunt ze gewoon downloaden:
Military_Certificate.zip
GPU-Z
Hieronder nog een afbeeldinkje van GPU-z. Let op, het is dus een plaatje van een SLI opstelling. Dit verklaart waarom je misschien denkt,
huh 8 lanes? Normaliter geldt voor een enkele kaart natuurlijk volle 16 lanes.
Inbouw
Hieronder wil ik graag een paar afbeeldingen en mijn bevindingen met jullie delen over de inbouw van de grafische kaart.
De kaart installeerde zich gemakkelijk. Nu heb ik een aardig ruime kast dus had geen last met de PCI-e molex connectors dat ze er in het verlengde op aangesloten moesten worden.
Zoals te zien valt de grafische kaart binnen de breedte van een standaard ATX moederbord. Misschien een mooi steuntje voor je
ruimtelijk inzicht.
Nu heb ik niet één maar twéé grafische kaarten ingebouwd, dus deel ik dit ook graag met jullie.
Synthetische Benchmarks
3DMark '11 & Vantage
Om een beeld te krijgen over alleen de grafische kaart, worden alleen de GPU scores weergegeven. De CPU kan er namelijk voor zorgen dat er drastische veranderingen in resultaat plaatsvinden.
Voorlopige benchmarks van vantage. Ik heb hier gewoon de default settings voor gebruikt.
En de bijbehorende links voor validatie:
1 Graka OC'd - 3DMark Vantage:
19914
SLI geen OC - 3DMark Vantage:
SLI met OC - 3DMark Vantage:
Als de resultaten vergeleken worden met
deze kan geconcludeerd worden dat de OC editie van MSI 9.4% hoger presteerd. Mooie stijging, ten opzichte van een 7% stijging van de coreclock t.o.v. het origineel ontwerp.
Ook hier heb ik de default settings voor gebruikt.
En de bijbehorende links voor validatie:
1 Graka OC'd - 3DMark '11:
SLI geen OC - 3DMark '11:
SLI met OC - 3DMark '11:
Als de score vergeleken wordt met
deze, blijkt dat de kaart van MSI 16% hoger scored.
Unigine Heaven
Sessie | Resolutie | AA Niveau | Tessellation | | FPS | Scores | Min FPS | Max FPS |
1 | 1920x1080 | 0 | Normal | | 78.4 | 1976 | 42 | 182.6 |
2 | 1920x1080 | 8 | Normal | | 49.2 | 1239 | 9.1 | 111.2 |
3 | 1920x1080 | 0 | Extreme | | 58.9 | 1483 | 22.3 | 160.4 |
4 | 1920x1080 | 8 | Extreme | | 38.4 | 968 | 8.7 | 99.9 |
Samenvatting:
Bronnen:
TessMark
TessMark is een benchmark programma dat gebruik maakt van openGL 4.0. Hierin zit de feature van tessellation, een hardwarematige versnelling. Er wordt onderscheid gemaakt tussen vier tessellation niveau's van moderate tot insane.
Met deze test kunnen meerdere grafische kaarten met elkaar vergeleken worden, hoe ze tov elkaar presteren.
Aller eerst mijn benchmarkresultaten:
Sessie | Resolutie | Tessellation | Level | AA | | Score | FPS min | FPS max | FPS avg |
1 | 1920x1080 | Moderate | 8 | 0 | | 66508 | 938 | 1307 | 1110 |
11 | 1920x1080 | Extreme | 32 | 16 | | 9595 | 136 | 194 | 161 |
12 | 1920x1080 | Insane | 64 | 16 | | 4221 | 65 | 78 | 70 |
In een figuur:
Bronnen:
Ter vergelijking met andere kaarten heb ik het onderstaande figuur gemaakt. Preset: geen AA, Tes: extreme, res: 1920x1080.
En als financieel plaatje:
Game Benchmarks
Voor alle games heb ik de settings naast de afbeelding gezet. Door op de afbeelding te drukken kom je op de fps-meting en het bijgevoegde commentaar.
Alle benches zijn tot nu toe gedraaid op nvidia stuurprogramma versie 275.33.
Lijst van de games:
- Texture / Shadow / SSAO: High Hoogste instelling mogelijk
- Water / Object detail: Very Highi
- CSAA 32x
- AF 16x
- Decals / Soft Particles / Hi-Res Shadows / Point Light / Enchaced Water Detail: On
- CSAA 32x
- Renderer: Enhan. Full dyn. Lightning DX11
- 1920x1080
- MSAA 4x
- SSAO Mode: HDAO
- SSAO Quality: Ultra (CS Version)
- Tessellation on: Ja
- Contact hardning shadows: Ja
Aliens vs Predator
Bulletstorm
Bij deze game staat er een standaard limiter van 62 FPS ingesteld. Door de INI file aan te passen kon ik de zogenaamde
smoothframes uitzetten.
Call Of Duty: Black Ops
Voorlopig heb ik deze game gespeeld tot en met de eerste checkpoint, waar je met een zipline naar beneden roetjst. Naar mijn idee is dan: veel aktie in een gesloten ruimte, rustige gesloten ruimte en een grote open ruimte met en zonder veel beweging.
Crysis 2
Voor deze game heb ik missies gespeeld van laadscherm tot laadscherm. Als ik fraps bekijk met multiplayer, zijn deze hoger dan in de singleplayer.
Dirt 3
Lost Planet 2
Totaal overzicht:
Hier.
Metro 2033
Dit is de enige game waar ik vond dat de FPs te laag waren om nog te kunnen gamen. Daarmee wil ik zeggen, de FPS doken onder de 30. Toen had ik de setting 'Very High' naar 'High' gezet en draaide die weer naar mijn normen prima. Opmerkelijk is, dat de hoeveelheid detail amper terugloopt.
STALKER: Call Of Pripyat
Gamebenchmarks Samenvatting
Meerwaarde SLI
Voor het performance verschil tussen SLI en geen SLI, zie de grafiek hieronder. Er is ook meteen duidelijk te zien welke game multi GPU toepast en welke niet.
Als men op de grafiek klikt, komt er een grotere grafiek incl. percentage-performance verschil.
En nog eens als tabel weergegeven:
Aliens vs Predator
Stalker: COP
| 90%
| 92%
| 107%
Algemene prestatie winst ligt gemakkelijk tussen de 80 en 95%. Op zich een goede boost. Voor sommige games geldt die helaas niet. Denk aan Call of Duty en HAWX 2. Bij crysis 2 spreken we eerder over 50% boost.
Warmteproductie
Voor deze meting heb ik me computer een uur lekker laten idle'n met een klein beetje internetsurfen. Als stress heb ik TessMark gebruikt voor 4 minuten lang.
De Fanspeed staat op automatisch en tijdens de test bereikt die langzaam de 100%.
De computer is gesloten met alle casefans 100%. Hij staat onder een bureau met een kleine 30cm speling van boven en ongeveer 7cm speling van achteren.

Idle Temperatuur

Onder stress.
De zaagtandfiguur komt doordat in TessMark een bolletje draait tot stilstand en dan weer terugdraait. Stilstand betekend minder gerender dus terugval in temperatuur.
Resultaten:
Idle: 31° en 35°
Stress: 69° en 92°
Update:Door het aantal opmerkingen in de reacties wil ik hier nog het e.e.a. over toelichten. GPU1, welke 92° bereikt, heeft veel minder ruimte om koelere lucht te pakken als GPU2. GPU1 pakt tevens deels warme lucht van GPU2 wat hij over zijn ribben plaatst. Dit om te verklaren waarom de temperatuur van GPU1 veel hoger ligt dan die van GPU2.
Update furmark en vergelijkingsmateriaal:
Ik heb nog even een Furmark (Versie 1.8.2 & Multi GPU Mode) gedraaid voor 5 minuten lang op 1920x1080 8xMSAA. Het volgende kwam daar uit:
Sessie | 1 (fan auto) | 2 (fan full) |
Idle temp: | 35° | 35° |
Load temp: | 83° | 80° |
Bron: | Bron 1 | Bron 2 |
Als referentie materiaal:
Ik moet zeggen dat in mijn situatie de GPU wat hoger uitslaat dan vergelijkend materiaal van Guru3D. Doch in het vergelijkend materiaal doen ze het met intensief gamen terwijl ik het push in Furmark.
Als ik de temperaturen vergelijk met een GTX560-Ti kaart van Asus (vergelijkend materiaal van Hardware Heaven), blijken de GPU's van MSI 20° koeler te presteren! De kaarten van Asus halen daar 95° en 78° wat zij bestempelen als "
binnen verwachtingen van een mid-range grafische kaart".
Geconcludeerd kan dus worden dat in SLI de temperatuur van de GPU's als normaal tot goed bestempeld kan worden.
Overklokken
Voor het overklokken heb ik MSI Afterburner toegepast. Ik heb de gpu clock langzaamaan opgeschroeft en de memoryclock gezet op 2200 MHz.
Om te testen of het systeem stabiel was, heb ik 3DMark vantage telkens toegepast als stresstest.
Zonder voltagetweaks heb ik voorlopig het volgende behaald:
Ik vind de prestaties bovenop een overklokte kaart aardig meevallen. Zonder voltagetweak behaal ik redelijk dezelfde scores als die van andere
reviewers. Misschien dat ik in de toekomst nog met de voltage aan de slag gaat.
Totale % OC bovenop Nvidia Ref.: 16%
Totale % OC bovenop MSI OC Ref.: 8%
Geluid
Ik beschik helaas niet over een decibelmeter. Maar op basis van de app Decibel-O-Meter op de HTC Desire kan ik wel het volgende concluderen:
Omgevingsgeluid is 44 dBa.
Afstand [cm] | Situatie | Fanspeed | dBa |
40 dBa - Huiskamerstilte
50 dBa - Rustige bos
60 dBa - Praatniveau
70 dBa - Tondeuze
80 dBa - Haardroger, luid gepraat.
Uit de resultaten kan geconcludeerd worden dat;
- Een open kast van dichtbij voor vervelend geluid kan zorgen;
- De geluidsproductie bij een gesloten kast erg meevalt en dat waarschijnlijk het geluid bij het gamen hoger staat dan je de grafische kaart kan horen.
Zelf vind ik dat de kaart in SLI bijzonder goed presteert. Als blijkt uit mijn benchmarks ter vergelijking met andere grafische kaarten, krijg je zoals ze noemen: bang for buck.
Geluidsproductie vond ik een grote weegfactor voor een slaapkamer computer en moet zeggen dat die goed scored.
In games presteren ze uitstekend. In bijna alle gevallen staan de hoogste settings ingesteld en komt er gemakkelijk minimaal 60 fps uit.
Verzoekjes
Als iemand graag wat meer wilt weten over deze opstelling kan die mij gerust vragen stellen.
Change Log- 18.07.2011 - Fandiameter aangepast.
- 18.07.2011 - Warmteproductie uitgelegd.
- 20.07.2011 - Furmark 1.8.2 en vergelijkingsmateriaal t.b.v. warmteproductie.
- 20.07.2011 - Reden 2e kaart en typo's.
- 20.07.2011 - Performance verschil met geen SLI toegevoegd.