Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Point of View Mobii Tegra Tablet 10.1" 512MB Zwart Review

+2
Katsunami 9 juli 2011, laatste update op 9 juli 2011, 8.531 views

Point of View Mobii Tegra Tablet 10.1" 512MB Zwart

Pluspunten

  • Prijs
  • Groot scherm
  • Capacitief scherm
  • Goede respons
  • Goede Custom ROMs
  • Snelheid

Minpunten

  • Brakke out-of-the-box software (op te lossen met custom ROMs)
  • Kijkhoek van het scherm (niet op te lossen)
  • Weinig flashgeheugen (512MB, deels op te lossen via SD-kaart)

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Mobiliteit en accuduur Score: 5
Warmte en geluid Score: 5
Ergonomie Score: 3
Bouwkwaliteit Score: 3
Beeldkwaliteit Score: 3
Prestaties Score: 5
Featureset Score: 5
Prijs Score: 5
http://members.home.nl/katsunami/povtablet/povtablet.jpg

Point of View Mobii Tegra 2 tablet

Overweging aanschaf
Eindelijk zijn is het zover dat tablets en-masse beschikbaar worden. Hier zit ik persoonlijk al jaren op te wachten, vanwege een hele specifieke reden. Deze is als volgt. Mijn zichtvermogen is beperkt en een computerscherm is niet geschikt voor mij om lange teksten te lezen. Uitleg zeer kort door de bocht: mijn oogaandoening vereist dat ik lange teksten heen en weer, en op en neer moet kunnen bewegen. Met een boek is dat natuurlijk mogelijk. Als dat niet kan zoals met een computerscherm, dan moet ik regels volgen als een soort scanner, als ze langer zijn dan een stuk of 50 tekens. Dat maakt het lezen op een scherm voor mij erg vervelend als de tekst zich niet in smalle kolommen bevindt.

Er komt meer en meer informatie enkel online beschikbaar. Veel "boeken" worden alleen nog uitgegeven als PDF, zeker in de informatica, omdat alles daar zo snel veroudert. Dit, samen met de steeds groter wordende monitoren met steeds hogere resoluties, maakt dat ik al heel, heel lang zit te wachten op een apparaat waarop ik PDF's en websites kan lezen zonder achter een scherm te moeten zitten. Dit, samen met hier en daar een filmpje op YouTube, zouden de primaire taken van een tablet worden.

De iPad
Toen kwam Apple met hun aankondiging van de iPad. Dat gaf mij best een dubbel gevoel: aan de ene kant was ik er zeer blij mee, omdat er eindelijk iets op de markt kwam waar ik al lang op zat te wachten. Aan de andere kant wist ik al zeker dat ik geen iPad zou gaan aanschaffen, omdat ik mij -totaal- niet kan verenigen met de bedrijfsfilosofie die Apple voert. Hun "wij weten wel wat goed voor jou is"-instelling staat me totaal niet aan. Ik bepaal zelf wel wat ik wil en kan, en daarom wens ik geen producten van Apple aan te schaffen. Natuurlijk kon ik op mijn klompen aanvoelen dat er, indien de iPad een succes zou worden (understatement... hij is ingeslagen als een bom), ook (goedkopere) tablets op de markt zouden komen, van andere fabrikanten. Ik besloot dus te wachten.

De tijd is gekomen: welke tablet?
In april 2010 schafte ik een Motorola Milestone telefoon aan, die destijds draaide op Android 2.0. Die is ondertussen bijgewerkt naar versie 2.2, en hij bevalt me nog steeds uitstekend. Ik draai er allerhande software op, en na het installeren van de "superuser" applicatie kan ik ook allerlei software draaien die eigenlijk een gehackte/geroote ROM vereist. Dat wilde ik ook op De tablet. Sinds de iPad beschikbaar is, ben ik daarom Android-tablets in de gaten gaan houden, en in juli van dit jaar was het zover; ik besloot om een tablet te gaan aanschaffen. Nu nog besluiten welke tablet dat dit dan zou worden. Er waren slechts een paar eisen:

- Tablet moest 10 inch zijn.
- Capacitief touchscreen (resistieve touchscreens heb ik geprobeerd op goedkope tablets in de winkel, en dat vond ik totaal niet prettig werken)
- Zo goedkoop mogelijk

Voor de rest had ik geen eisen. Na een duik in de Pricewatch van T.Net bleek de Point of View Mobii Tegra 2 uit de bus te komen als goedkoopste tablet dat aan mijn eisen voldeed: de prijs is 260-300 euro afhankelijk van de winkel waar het wordt aangeschaft. Ik ben dus maar eens reviews gaan lezen, heb de goede en slechte punten op een rijtje gezet, en heb uiteindelijk besloten om de gok te nemen.

Verpakking
http://members.home.nl/katsunami/povtablet/box1.jpg
De doos waarin de PoV Mobii Tegra 2 komt


De tablet wordt geleverd in een kartonnen doos, waarop een afbeelding van het apparaat is te zien. Op de achterkant vindt men de specificaties. Wat opvalt, nadat De tablet voor de eerste keer is aangezet, is dat de afbeelding op de doos niet overeenkomt met de daadwerkelijke user interface: de afbeelding toont de standaard GUI van Android, terwijl PoV een een eigen launcher gebruikt. Deze is hierboven te zien op het allereerste plaatje in de review.

De tablet is goed verpakt:

http://members.home.nl/katsunami/povtablet/box2.jpg
Verpakking is goed


De tablet is omringd door piepschuim en zit in een plastic zak. Onder De tablet vindt men de (korte) handleiding, de oplader en een USB A-A kabel. Het is prettig dat deze is meegeleverd, want die zie je niet zo snel. Verderop wordt nog uitgelegd waarom deze tablet USB A-A gebruikt, en niet de standaard USB A - mini-B of A - micro-B aansluitingen.

Out of the box ervaring
Nadat ik de tablet heb opgeladen, heb ik de setup-wizard gevolgd, en eens lopen kijken wat er vanuit de doos mogelijk mee was. Eh. Ja. Niks dus. De 3D-launcher ziet er wel leuk uit, maar hij is traag, en reageert slecht op schermaanrakingen. De software die op de tablet staat is erg beperkt, en er is geen ondersteuning voor de market, of voor Flash. Dit zou niet mogelijk zijn vanwege "licentieproblemen". Na een minuutje of 10 had ik het met de standaard software en de beperkte "Android Pitt" market wel gezien.

Hehe. De standaard PoV-software is dus brak en waardeloos. Precies zoals ik had verwacht na het lezen van verschillende reviews, dus dat was geen teleurstelling. Hier was ik op voorbereid met zwaar geschut en een drift om eens flink softwarematig te gaan rotzooien met dit stuk hardware. Je bent een tweaker, of niet. Wat ik ermee heb gedaan, beschrijf ik in het stuk "Custom ROM".

Bouwkwaliteit
Voor een prijs van gemiddeld 275 euro is de bouwkwaliteit van deze tablet voldoende. Het is geen iPad; dat zeer zeker niet. Dat mag ook niet verwacht worden, omdat een iPad een ongeveer 2x hogere prijs heeft. Ook zijn er Android-tablets die beter zijn gebouwd, maar die bevinden zich dan ook in de prijsregionen van de iPad.

De tablet is volledig van plastic, en op sommige momenten hoor je hier en daar een kraakje als je het hanteert. Dat is een beetje jammer, maar met een volledig plastic apparaat bijna onvermijdelijk. Het kraken is overigens wel voor een deel te verminderen. Met een dun mesje met een spitse punt kunnen de 4 rubber dopjes onder de tablet worden uitgewipt, en dan kunnen de schroeven die daaronder zitten met gemak nog ruim een hele slag worden aangedraaid. Dat verbetert de stevigheid van de tablet zeker, maar het kraken gaat niet geheel weg.

Wel voelt de tablet compact en stevig aan; je zult niet het idee hebben dat het uit elkaar valt tijdens het gebruik. De bouwkwaliteit is, voor het betaalde geld, ongeveer wat je ervan zou mogen verwachten. Het voelt qua hantering een beetje aan als een gemiddelde notebook. Daardoor beoordeel ik de bouwkwaliteit als "voldoende", en zet hem zowel niet bij de sterke, als ook niet bij de zwakke punten. Of het goed is of niet, hangt een beetje van je eigen eisen af. Als je dit beter wilt hebben, dan wordt het gelijk een stuk duurder.

Scherm
Het scherm van de tablet is, wederom met de prijs in het achterhoofd, OK. De inkijkhoek is niet briljant, aangezien het slechts een TN-scherm is, en niet IPS. Het goedkoopste tablet dat wel een IPS-scherm heeft is de Asus Transformer, en die kost toch al snel 400 euro; dat is 125 euro bovenop de prijs van deze tablet. Ook heb ik het gevoel dat het scherm echt gemaakt is om in landscape stand te gebruiken, met de bovenrand iets van je afgekanteld. Als je de tablet in portretstand houdt (kwart slag linksom gedraaid), dan is de linkerkant minder goed zichtbaar dan de rechterkant; de tablet moet dan een tikje rechtsom gekanteld worden. Dit werkt niet echt prettig.

Het scherm is echter wel helder, en scherp zat met een resolutie van 1024x600. Als de tablet in de landscape-stand wordt gehouden, dan valt er goed met het scherm te werken, maar verwacht er geen wonderen van. De inkijkhoek was voor mij persoonlijk niet zo belangrijk, omdat ik vanwege het bovengenoemde zichtprobleem de tablet zeer kortbij houd. Tevens vind ik de smalle landscape-stand prettiger werken dan de hele lange portraitstand. Ook is een resolutie van 1024 in de breedte voor websites handiger dan 600 in de breedte. Al met al is het scherm voor zijn prijs dus voldoende; je moet zelf bepalen of het voor jou goed genoeg is of niet. Voor mij werkt het, en ik was niet bereid om minstens 125 euro extra uit te geven voor een beter scherm zoals in de Transformer.

Aanraakgevoeligheid
Hier kan ik kort over zijn: onder de originele firmware was deze wel bruikbaar, maar niet echt om over naar huis te schrijven, maar na het flashen van een custom firmware is de aanraakgevoeligheid perfect. Deze doet totaal niet onder voor mijn telefoon; pinch-zoomen, swipen, en het aanraken van kleine oppervlakken gaat zeer precies, en de tablet reageert snel en accuraat. Hiervan was ik op de hoogte voordat ik de tablet kocht, en wist dat een custom firmware dit punt zeer zou verbeteren. Hierin ben ik in elk geval niet teleurgesteld; de tablet voelt erg snappy aan, en ik hoef een actie nooit twee keer uit te voeren.

Geheugen
Het tablet heeft 512MB RAM-geheugen, wat voor de meeste applicaties op dit moment voldoende lijkt te zijn. Ik heb in elk geval nog geen beperkingen ondervonden. Wat wel een beperking kan zijn is dat er slechts 512MB Flash-geheugen beschikbaar is, daar waar andere tablets 8, 16, 32 of zelfs 64GB bieden. Voor mensen die driftig software willen installeren en grote spellen willen gebruiken, kan dit een flinke beperking zijn. Hoewel Android applicaties naar de SD-kaart kan verplaatsten, blijft er bij grote programma's toch vaak een flink stuk in het flashgeheugen achter. Voor mij was de 512MB Flash geen nadeel, omdat ik met de tablet zou gaan internetten, PDF's lezen (die dan op de 8GB SD-kaart staan die ik erin heb gezet) en YouTube filmpjes kijken. De software die ik erop heb staan is dus vrij beperkt in omvang en aantal programma's.

Aansluitingen, knoppen en features
Het tablet heeft een aantal fysieke knoppen, maar heeft ook de mogelijkheden om dezelfde acties via het scherm uit te voeren. De knoppen worden in de volgende plaatjes getoond. Deze zijn overgenomen uit een andere review. De schrijver daarvan heeft deze plaatjes weer gemaakt als screenshot uit een filmpje op YouTube.

http://members.home.nl/katsunami/povtablet/16142.jpg
Terug, blokkeren, Power, Microfoon


Op dit plaatje zien we van links naar rechts de Terug-knop, een schuifje om de rotatie van de tablet te blokkeren, de aan/uit-knop, en de microfoon. In mijn ROM functioneert de Terug-knop ook als wergave van het context-menu, als hij langer wordt ingedrukt. Als de Power-knop kort wordt ingedrukt, dan gaat de tablet terug naar het homescreen. Bij nogmaals kort indrukken gaat het in standby, en bij lang indrukken verschijnt er een menu waarin een actie gekozen kan worden. Of deze mogelijkheden zich ook in de standaard firmware bevinden zou ik niet kunnen zeggen. De microfoon van de tablet heb ik nog niet geprobeerd.

http://members.home.nl/katsunami/povtablet/16144.jpg
Stroomaansluiting, mini-HDMI, USB, Micro-SD, Hoofdtelefoon


Van links naar rechts zien we de stroomaansluiting, mini-HDMI, USB, Micro-SD en de hoofdtelefoon. Deze aansluitingen werken precies zoals bedoeld; de hoofdtelefoon heb ik niet uitgebreid uitgeprobeerd. Ik ga met de tablet geen muziek luisteren. Omdat de aansluitingen en het klepje aan de rechterkant zitten, en de knoppen voor Home/Terug etc bovenop, heb ik de ergonomie slechts als voldoende aangemerkt. Het is een beetje irritant dat het klepje altijd in je handpalm zit. Ik had liever gezien dat de aansluitingen bovenop hadden gezeten of aan de onderkant, met de knoppen voor Home/Terug direct onder de volumeknoppen aan de rechterkant. Dit omdat de tablet toch gebouwd is om in landscape gehouden te worden.

De USB-poort is echter een beetje een vreemde eend in de bijt.

Waarom USB-A?
De meeste tablets zullen USB-mini-B of USB-micro-B als aansluiting hebben, maar deze tablet gebruikt USB-A. De reden is omdat de Mobii met zijn standaard firmware kan dienen als USB-host. Het tablet ondersteunt USB-sticks en harde schijven met een FAT32-indeling. Deze kunnen op de tablet aangesloten worden, en dan kan met de bijgeleverde filemanager een kopie van de bestanden naar de SD-kaart worden gemaakt. Als de tablet geflasht moet worden met een nieuwe firmware, dan is daarvoor een aparte Recovery Mode beschikbaar, zodat de tablet aan de computer kan worden gehangen. Dat vereist echter wel een USB-A-A kabel, die niet zo makkelijk te vinden is in de gewone winkels. Er wordt er echter wel een meegeleverd.

Camera
Op de voorkant van de tablet bevindt zich een camera. Deze heb ik niet getest, en dat ga ik ook niet doen; hij is bedoeld om te videochatten, een taak die ik met de tablet niet ga uitvoeren. Als er gÚÚn camera op die plek had gezeten, dan had ik de tablet ook gekocht.

Geluid
Over het geluid kan ik ook vrij kort zijn. Er zitten twee luidsprekers aan de achterkant van het tablet. Deze hebben het formaat van een setje luidsprekers uit een notebook, en ze klinken dan ook zo. Niet onverwacht natuurlijk, en precies volgens verwachting. Het zou niet realistisch zijn om het geluid van een paar flinke zuilspeakers uit dit apparaat te verwachten :)

3G en GPS
Voor 319 euro is bij 4Launch een 3G/GPS-versie te krijgen, die bij de meeste andere winkels zo rond de 375 euro kost. Ik heb besloten om deze niet te nemen; daar heb ik een goede reden voor. Het is een leuke feature om te hebben, maar op het moment wil ik hem niet gebruiken. Ik heb al een Android-telefoon die 3G en GPS ondersteunt, en deze heb ik altijd bij me, terwijl de tablet vooral voor thuisgebruik is. Tevens heb ik op de meeste plaatsen waar ik kom toch wifi.

Zou ik de tablet toch meenemen, en zou ik er echt mee op internet moeten of willen, dan kan ik het zonder problemen aan de telefoon tetheren. Dit spaart me een data-abonnement van 20 euro per maand uit. Zo'n abonnement zou me slechts 500 MB dataverkeer opleveren, terwijl mijn telefoon al 1GB mag trekken op zijn gewone abo van 21,50. Wetende hoe ik ben (= ik zou op een gegeven moment tˇch een kaartje in de tablet gezet hebben...), heb ik besloten om deze feature gewoon weg te laten.

Batterijduur
Natuurlijk is het ook wel nuttig om te weten hoe lang deze tablet meegaat op een batterijlading. Kort gezegd kan ik vermelden dat de batterijduur best goed is. Ik heb de tablet toch wel al flink op zijn donder gegeven, door op YouTube aardig wat filmpjes te kijken in HD-kwaliteit, en een paar partijen te schaken tegen DroidFish. Dat is een schaakprogramma voor Android, dat de zeer sterke chess engine "StockFish" naar Android heeft gebracht; die ondersteunt multithreading, en maakt dus vol gebruik van de dual-core CPU in de tablet.

Na ongeveer 2 uur rommelen met de tablet had het 22% van zijn energie gebruikt volgens de batterijmeter. Het zou dus uitkomen op 2 / 22 * 100, oftewel ruim 9 uur. Gisteren heb ik een tijdje websites en PDF's zitten te lezen, en toen kwam ik uit op een geschatte batterijtijd van ongeveer 11,5 uur. De helderheid van het scherm stond hierbij op 20-25%, wat bij gebruik in de woonkamer voor mij voldoende is. De batterijduur is dus zonder meer goed te noemen, mits het scherm niet te fel wordt gezet.(Dit is getest onder de custom ROM Corvus5. Andere ROMs geven wellicht andere resultaten.)

Snelheid
Een van de aantrekkingspunten van deze tablet is natuurlijk de nVidia Tegra2, een van de snelste chipsets van dit moment. Het tablet zou flitsend snel moeten zijn. Ik heb de tablet (met de Corvus5 Custom Rom, draaiend op 1.2 GHz) getest in Quadrant Standard, en in SmartBench 2011. Het blijkt dat de tablet bij de snelsten op de markt behoort; vanwege de overclock wordt het eigenlijk alleen verslagen door tablets die nog hoger zijn overgeklokt. Ik heb de tablet eens naast de Motorola Milestone gezet. Die is ge´ntroduceerd in oktober/november 2009, en is dus slechts een jaar ouder. Die telefoon werd op dat moment gezien als een van de snelste telefoons op de markt. Schrik niet....

Quadrant Standard:
Milestone: 459
PoV Tegra2: 2412

http://members.home.nl/katsunami/povtablet/quadrant.png
Quadrant Standard


SmartBench 2011:
Milestone: 498
PoV Tegra2: 3186

http://members.home.nl/katsunami/povtablet/smartbench.png
SmartBench 2011


Inrichting van de tablet
Hieronder zien jullie een screenshot van mijn telefoon:
http://members.home.nl/katsunami/povtablet/phone1.png
Screenshot Motorola Milestone

De launcher op de telefoon is Launcher Pro, en de bedieningsknoppen in het midden van het scherm worden verzorgd door Extended Controls. Dan nog een clock/date-widget erbij en een rustige live wallpaper, en het is af. De telefoon heeft maar ÚÚn homescreen, en het starten van applicaties gebeurt via de app-drawer. Ik gebruik de telefoon niet voor dingen als sociale netwerken, en slechts beperkt voor bijvoorbeeld e-mail. Ik wil niet continue berichten binnenkrijgen, of a la minute op de hoogte gehouden worden. Als ik iets nodig heb, zoals Wifi, internet, GPS, of bijvoorbeeld mail, dan zet ik dat wel aan op dat moment. Deze indeling bevalt me al bijna 1,5 jaar prima. Kantel de telefoon een slag naar links, en je hebt een mini-tablet:

http://members.home.nl/katsunami/povtablet/phone2.png
Screenshot Motorola Milestone - Landscape


Hmmm. Dat uiterljik zou me op een tablet ook wel bevallen, en ik heb het ook voor elkaar gekregen om het op een vergelijkbare manier in te richten:

http://members.home.nl/katsunami/povtablet/home.png
Screenshot PoV Mobii Tegra


Dit is met de custom ROM lastig voor elkaar te krijgen, maar hieronder zal ik beschrijven wat ik zelf met de tablet heb gedaan.

Custom ROMs
Nu zijn we eindelijk aangekomen bij het stuk waarop de meeste mensen die deze tablet overwegen, waarschijnlijk zitten te wachten: de custom ROMs. Zoals gezegd is de tablet out of the box erg beperkt qua software. Toegegeven, als ik niet van te voren van verscheidene custom ROMs had afgeweten, dan had ik deze tablet zelfs nooit gekocht. Ik zal hieronder beschrijven wat ik heb gedaan en welke ROM ik gekozen heb, en hoe je hem op de tablet krijgt. Verwacht geen uitputtende beschrijving; het zullen slechts pointers naar fora, informatie en files zijn. Tevens ben ik geen helpdesk; ik ga dus niet via de commentaren hieronder troubleshooten ;) Ik verwacht dat iemand die zich hiermee gaat bezighouden, in staat is om aan de hand van de gegeven pointers de benodigde informatie verder uit te zoeken.

LET OP: dit is op eigen risico. Als je je tablet, computer, of je hele leven overhoop haalt, dan ben ik daarvoor niet verantwoordelijk.

STAP 1
Als eerste moet je je even realiseren wat ik over de USB-aansluiting schreef. Het tablet heeft een Host-mogelijkheid, en het kan niet aan de computer worden gehangen, omdat daarvoor een SLAVE-USB-poort nodig is. Er is een recovery mode, die de USB-poort omzet naar SLAVE, maar in die recovery mode kun je alleen de ROMs van de fabrikant installeren. Voor het installeren van een custom ROM is deze modus niet geschikt. Maar, er is wel een oplossing. In Engeland is een tablet uitgebracht met de naam Advent Vega, en dat is intern precies hetzelfde tablet als deze Mobii. Men heeft besloten om de firmware daarvan zo in te richten dat de USB-poort een SLAVE is. Dus, wat gaan we als eerste doen... de Mobii ombouwen naar een Advent Vega. Dat gaat eenvoudig, want je hoeft slechts de firmware van de Advent Vega erin te flashen, en je bent klaar. Die firmware gaan we niet gebruiken, hij is slechts nodig als tussenstap om ervoor te zorgen dat de tablet een SLAVE-USB-poort verkrijgt. Ga als volgt te werk:

1. Maak een herstelpunt op je computer aan. Negeer deze stap niet, want de tablet vereist in recovery mode een aparte set drivers. Als je die installeert, dan ga je later problemen krijgen. Later heb je namelijk de Android ADB-drivers nodig, en Windows wil die niet installeren "omdat er al drivers zijn". Windows ziet niet of de tablet wel of niet in recovery mode zit. Het verwijderen van de recovery mode drivers is een vervelende klus, maar met een herstelpunt is het makkelijk.

2. Download de USB-drivers van de Advent Vega, en pak ze ergens uit:

http://www.myadventvega.co.uk/SystemUSB.zip

3. Download een aangepaste versie van de Advent Vega firmware. De originele zou ook wel werken, maar deze heeft als voordeel dat ClockWork Mod, de speciale recovery/installatie-mogelijkheden die we nodig later nodig hebben, hier al in zit. Tevens past deze ROM de partities op de Vega aan, wat vereist is voor HoneyComb. (Andere ROMs hebben geen last van die aanpassing.)

Aangepaste Stock-ROM:
http://android.modaco.com...205/rom-moddedstock-1-10/

4. Download de instructies, en volg deze op, met de aangepaste ROM:

http://www.myadventvega.c...em_flash_instructions.pdf

5. Ontkoppel aan het eind de tablet van de computer, en herstart het. Nu zou het de Advent Vega firmware moeten draaien.

6. Voer een Windows Systeemherstel uit, om van de Advent Vega USB-drivers af te komen.

STAP 2
Probeer nu uit of je via de hierboven ge´nstalleerde app kunt rebooten naar de recovery-mode. Als dat werkt, dan ben je klaar om een custom ROM te installeren. Er zijn een paar mogelijkheden.

Modaco R8. Dit is een ROM die gebaseerd is op de standaard Advent Vega ROM. Hij bevat echter wel alle mogelijkheden, inclusief de market, youtube, flash, etc. Hier vind je meer informatie over deze ROM:

Modcao R8

Als je 10 pond aan Modaco doneert, dan kun je de ROM naar eigen smaak aanpassen.

Als je deze ROM installeert, dan dien je wel ClockWork Recovery te herinstalleren, want deze ROM bevat dit niet. Dit werkt als volgt:

1. Om ClockWork te kunnen herinstalleren hebben we eerst "adb" nodig; de Android Debug Bridge. Die zit in de SDK. Download de SDK:

http://dl.google.com/android/installer_r12-windows.exe

2. Installeer de SDK op je computer, en voeg de map met de tools toe aan je pad-variabele. Bij mij is die map als volgt:

C:\Programs\Android\SDK\platform-tools\

3. Na het installeren van ADB dien je de tablet in "Debug Mode" te zetten, via "Menu -> Applications -> Development". Als je het nu aansluit op de computer, dan verschijnt het in het apparaatbeheer als een Android Debug Bridge device. Om het te kunnen installeren, heb je licht aangepaste versies van de Android Debug drivers nodig. Deze vind je hier:

http://members.home.nl/ka...blet/adb-driver-tegra.zip

(Ik zou het prettig vinden als iemand die driver kan mirroren en dat in de comments kan zetten :))

4. Open een "cmd", en voer in: adb <enter>. Nu zou je output moeten krijen, of minstens de melding dat ADB gestart is. Als dat niet het geval is, dan herstart eerst de computer en probeer het dan nog een keer. Als de tablet in debugmode staat, en alles is goed ge´nstalleerd, dan zou je met "adb devices <enter>" moeten kunnen zien dat het is aangesloten.

De installatie van ClockWork wordt hier beschreven:

http://android.modaco.com...kmod-for-the-advent-vega/

Als je besluit om Modaco R8 te gaan draaien, dan moet er nog een kleinigheid gebeuren. Advent heeft vergeten om de telefoon-onderdelen uit Android te verwijderen, en die gebruiken heel veel stroom. Deze verwijder je als volgt, ook met ADB in een command-line:

adb shell mount -o remount,rw /dev/block/mmcblk0p5 /system
adb shell mv /system/app/Phone.apk /system/app/Phone.OLD
adb shell mv /system/app/TelephonyProvider.apk /system/app/TelephonyProvider.OLD
adb reboot

STAP 2B
Een betere ROM is volgens mij Corvus5. Die draai ik zelf ook. Deze kan worden ge´nstalleerd voa Clockwork. Het komt erop neer dat je Corvus5 op je SD-kaart zet, naar ClockWork opstart, en Corvus5 dan installeert. Als je reboot, dan heb je de nieuwe ROM. Hier vind je de downloads, en alle informatie:

http://android.modaco.com...e5-and-corvus-teamed-rom/

Lees het hele stuk door, want er is ook nog een update beschikbaar naar Covrus5 SP1.

Corvus5 heeft verscheidene voordelen:
1. Hij heeft ROM-manager ingebouwd. Met deze applicatie kun je ClockWork installeren. (Dat is nodig, na de installatie van deze ROM, omdat ClockWork tijdens de installatie wordt gewist.) ROM-manager kan ook naar ClockWork rebooten.
2. De telefoon-bestanden zijn al uit de ROM verwijderd, en er wordt geen x weergegeven zoals R8 doet, op de plek waar het verbindingsicoontje zou staan.
3. Corvus5 bevat niet al te veel extra applicaties, en als je Root Explorer uit de market installeert, dan kun je applicaties die je niet nodig hebt gewoon hernoemen. Blijft alles dan werken, dan kun je de applicaties simpelweg verwijderen. Sommige dingen die dan nog overblijven omdat ze niet verwijderd kunnen worden (Phone en Contacts) heb ik via de Launcher verborgen.

Corvus5 bevat echter wel een timing-bug op dit moment. Als de tablet op de standaard snelheid van 1 GHz draait, dan draait deze ROM erg slecht. Het is nodig om een programma te installeren dat de tablet naar 1.2 GHz overklokt. Dan draait Corvus5 niet alleen goed, maar hij heeft ook nog voordeel van de 20% overclock. Zo wordt deze tablet een vand de snelsten op de markt. Overclockapplicaties die werken zijn:

- SetCPU
- No Frills CPU
- CPU Master Free
- CPU Tuner.

Zelf heb ik voor deze ROM gekozen, en gebruik SetCPU (dat ik vroger ook op mijn Motorola gebruikte) voor de overclock.

STAP 2C
Er zijn nog twee andere ROM's beschikbaar, maar die heb ik persoonlijk niet geprobeerd. Ik kan er daarom ook niets over zeggen. Een ervan is VegaComb, die Android HoneyComb naar de Vega en Mobii port:

VegaComb http://android.modaco.com...eamnewco-and-teamvillain/

STAP 2D
De laatste ROM is Cyanogenmod; een oude bekende, die sinds 7.1 RC1 ook op de Vega draait.

Cyanogen(mod) 7.1 RC1: http://www.cyanogenmod.com/devices/advent-vega

Conclusie
Nou, na een toch wel lange review met aardig wat uitleg zijn we bij de conclusie aangekomen. Ik kan eigenlijk alleen maar zeggen: als je niet houdt van "rommelen", en een perfecte out of the box ervaring wenst en alleen genoegen neemt met de allerbeste schermen en allerbeste bouwkwaliteit, ga dan voor een tablet dat zo richting de 500 euro of meer kost. Dan zul je daar meer plezier aan beleven.

Wil je echter een tablet dat weinig kost (275 euro), en kan worden veranderd van een lamme hagedis in een flitsende vuurspuwende draak, dan is de Point of View Mobii Tegra2 zeker een aanrader. Je moet wel bereid zijn om een of twee avonden in de tablet te steken, maar als je dat doet, dan heb je aan het eind van de rit een apparaat dat supersnel is, alles kan doen wat Android zou moeten doen, inclusief de Market en Flash. Hoewel Google Maps en Navigation ook kan, is het op de versie zonder 3G en GPS een beetje nutteloos natuurlijk. Een paar voorbeelden:

http://members.home.nl/katsunami/povtablet/market.png
Market


http://members.home.nl/katsunami/povtablet/website.png
Internet (Opera Mobile), met Flash en al, direct uit de Market


http://members.home.nl/katsunami/povtablet/youtube.png
Youtube app, uit de market


http://members.home.nl/katsunami/povtablet/pdf.png
RepliGo PDF, beste PDF-reader IMHO


Ik heb gemerkt dat met een beetje tweaken, hacken en customizen alle nadelen van de tablet opgelost kunnen worden. Het functioneert dan precies zoals je van Android zou verwachten. Het enige dat niet kan worden opgelost is de slechte inkijkhoek van het scherm. Je zult zelf moeten bepalen of je hier wel of niet mee kunt leven.

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Point of View Mobii Tegra Tablet 10.1" 512MB Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (15)

Wijzig sortering
Leuke review, zelf zou ik als ik een oogaandoening had niet voor de mobii gaan vanwege het toch wel slechte scherm.. Mooi om te lezen dat het voor jou wel werkt!

Tip: Probeer de Vegacomb rom, Honeycomb werkt echt veel lekkerder op een tablet dan 2.x!

[Reactie gewijzigd door S0epkip op 9 juli 2011 17:23]

Een beter scherm zou leuk zijn geweest, maar ik wilde er het geld niet aan uitgeven. Mijn oogaandoening zorgt er gelukkig niet voor dat een scherm met een grote inkijkhoek verplicht is; integendeel. Hij zorgt ervoor dat ik recht op het scherm -moet- kijken omdat ik anders niks of weinig zie, onafhankelijk van hoe goed het scherm wel niet is :P

Voor mij werkt VegaComb niet per se beter :) Misschien ga ik het wel nog een keer proberen als alles in die ROM goed werkt. Maak je niet druk; ik ben bezig met schrijven, en zal VegaComb hierboven aanhalen als mogelijke custom ROM :)

Mijn computer- en tabletgebruik wat betreft GUI is redelijk triviaal; ik heb niet meer nodig dan wat vensters en icoontjes. Allerlei interactive, hyperactive, snazzyactive gedoe op mijn apparaten word ik heel zenuwachtig van.

Mijn notebook is exact hetzelfde ingericht als mijn desktop... dus dan zal ik mijn telefoon en tablet ook hetzelfde inrichten :)

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 9 juli 2011 22:26]

Flinke review, mooi verhaal!

Overigens kan flashen ook een stuk makkelijker: door middel van clockworkmod recovery op de tablet. Er is dan geen tussenkomst van pc (en 'rare' USB-kabel) nodig. Hier op XDA in de Advent Vega sectie (Vega = Mobii) is veel info te vinden, bijvoobeeld ook VegaComb 1.7.

En hier staat hoe je de recovery app kan installeren zodat je geen pc meer nodig hebt om ROMs te installeren!
Volgens mij heb je niet alles gelezen :P Ik beschrijf Clockwork in mijn review, samen met de reden waarom je als eerste een andere ROM via de computer moet flashen.
Met de recovery app hoef je dus geen andere rom te flashen :X
Dat is nu juist wat ik duidelijk wilde maken: tussenkomst van pc is niet nodig, ook niet vanaf stock rom!

:)
Het zou mooi zijn als Clockwork geflasht kan worden zonder behulp van de PC. Dan heb ik je eerdere bedoeling gemist; ik zal het eens bekijken. Bedankt :)
Goede review. Met veel plezier gelezen.

Aangepast! :)


Edit:

Heb even snel gekeken en ziet er goed uit :) Zie dat je alles crtl+v hebt gedaan waardoor alles De is geworden hihi... ;) waar niet overal een hoofdletter D moet ;)

[Reactie gewijzigd door Verwi159 op 9 juli 2011 23:29]

Bedankt :) Ik zal er even heen kijken. (edit: fixed.)

Je zult hem nogmaals moeten lezen, want ik ben pas net gestopt met schrijven :D

Eventuele fouten zal ik in de loop van de volgende paar dagen fixen.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 10 juli 2011 04:22]

Deftige review, ben benieuwd naar het kopje custom roms.
Misschien leuk als je de pro's en cons die je voor jezelf op papier hebt gezet(verantwoording keuze), met ons wilt delen.
Als de review klaar is krijg je mijn beoordeling. Tot dusver 2,5 ster.
VegaComb 3.2 build 9n werkt op mijn pov heel erg lekker, inclusief camera voor skype gebruik.

Allerlei roms wel op mijn tablet getest, maar deze vegacomb is een blijvertje voor mij.

Voorgaande versies kenden wel enige issues waardoor ik bv terug ging naar corvus, maar deze laatste versies kan ik zeker aanraden. Het voelt als een andere tablet.
Misschien zet ik het er wel eens op. Nodig heb ik het niet, want ik gebruik het tablet voor een beetje internet, en hier en daar wat PDF's.

Bij nader inzien (en na een tijdje gebruik) zou ik liever een 1024x1024 tablet hebben gehad, met een IPS-scherm. Ik heb gemerkt dat het tablet in de breedte niet hoog genoeg is, en in de hoogte niet breed genoeg. In de hoogte valt het met veel PDF's niet goed te gebruiken vanwege de kijkhoek van het scherm.

Ach ja; voor de sporadische keer dat ik het nodig heb voor een PDF of een nieuwssite voldoet het prima :)
@Katsunami: Heb jij de HDMI out ook getest richting een TV? En zo ja, wat kan deze precies aan (720p/1080p)?
Late reactie... HDMI heb ik niet uitgetest en heb niet gekeken wat het tablet wel of niet aankan simpelweg omdat dit voor mij onnodig is. Ik gebruik het tablet niet op die manier.
Zeer leuk review, je bent overigens een intelligente rakker!!!

Zelf zit ik ook te kijken en te dubben naar een leuk tabletje de Qware
Tomtec Yarviks vergeet de boel maar. Eigenlijk altijd problemen met
bubeltjes op het scherm hier oplaadproblemen daar. Of hij gaat spontaan
niet meer aan.

Wel het grootste nadeel van dit tablet is het geheugen. Belachelijk weinig voor een relatief
duurder tablet. voor 110 euro meer heb je nu inmiddels een Asus Eee pad 1GB 16GB.
Zeer leuk review, je bent overigens een intelligente rakker!!!
Uh... bedankt :P Maar het flashen van wat custom ROM's is toch niet zo heel moeilijk voor iemand die in het dagelijks leven software engineer is :D Voor iemand die hobbymatig met computers bezig is, is dit zeker ook wel te doen met een goede guide erbij. Als je (bijvoorbeeld) een Linux zoals Debian of Arch kunt installeren aan de hand van een how-to, dan kun je dit tablet ook wel aanpassen.
Wel het grootste nadeel van dit tablet is het geheugen. Belachelijk weinig voor een relatief
duurder tablet. voor 110 euro meer heb je nu inmiddels een Asus Eee pad 1GB 16GB.
Het probleem met het geheugen valt op te lossen. Zoek eens naar Link2SD in de markt. Je maakt dan met een programma zoals "MiniTool Partition Manager" 2 partities op je SD-kaart. De eerste wordt dan "gewoon" je SD-kaart, zoals die nu ook werkt. De tweede partitie wordt opslag voor Link2SD. Met Link2SD kun je ALLE programma's naar die tweede partitie verplaatsen; de app hoeft dat niet specifiek te ondersteunen. (Een powerhouse versie van Android's eigen Apps2SD dus.)

Steek een 16GB SD-kaart in je tablet, ken 4GB ruimte toe voor apps, en je kunt zo zonder problemen 4GB aan apps en 12 GB aan data op dit tablet zetten. Ik heb hetzelfde gedaan met mijn oude Milestone telefoon (128MB interne opslag). Link2SD heeft die telefoon een tweede leven gegeven; zolang je er niet hardcore mee wil gamen, en geen problemen hebt om 2 seconden te wachten tot een grote app is gestart.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 18 december 2011 18:29]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*