Intro
Ik had eerst een goedkope Sweex LW313 wlan adaper. Hiermee had ik veel connectie problemen. Ook waren de drivers vaak een probleem. Toen ben ik opzoek gegaan naar een Wlan-Usb adapter die:
1. Externe antennes heeft
2. Makkelijk verplaatsbaar
Na wat zoek werk kwam ik op deze adapter uit. Er waren toen nauwelijks reviews ervan en besloot deze te kopen dankzij een enkele review die hier verder op wordt aangehaald. Ik heb hiervoor veel andere producten geprobeerd die allemaal slecht waren....... deze heeft het tot nu toe alleen goed gedaan.
Ik behandel hier Versie 1 (versie 2 heeft een andere chip)
Uiterlijk
De WN822N is voorzien van een witte glimmende laag. Smaak verschilt maar zelf vindt ik hem spuuglelijk dit komt voornamelijk doordat veel computer apparatuur tegenwoordig zwart is. De meegeleverde USB kabel is ook wit, waardoor het de TP-link teveel opvalt (gelukkig kan elke usb kabel erop gezet worden). Verder zit er een groen lichtje op, die knippert als er activiteit is. Dit ledje kan soms er vervelend zijn maar ook handig als de verbinding het niet doet is gelijk te zien wat het probleem is; de adapter of de computer zelf. Ik heb de groene led "stuk" gemaakt omdat ik s'nachts een disco in mijn kamer had.
Aansluiten
De TP-Link TL-WN822N komt met een 1,5 meter mini-USB->USB 2.0 kabel. Hierdoor is de TP-link zeer makkelijk te verplaatsen om een beter bereik te krijgen. De antennes zitten vast aan de adapter en kunnen dus niet worden vervangen (tenzij je de plastic buitenkant er vanaf afhaalt en de draden doorknipt en ergens anders op vast soldeert). De antennes kunnen 180 graden worden gedraaid om een beter ontvangst te krijgen. De antennes draaien los van elkaar.
Presaties
Ik heb geen benchmarkstools of dergelijke kunnen gebruiken. Maar ik heb wel speedtest.net resultaten. Mijn router staat 2 verdiepingen lager, dus er zit aardig wat ruimte tussen. Met mijn vorige wlan adapter had ik een download van: 1.8 mbps (megabyte). Met de nieuwe TP-Link kreeg ik gelijk 2.9mbps (megabyte). Mijn upload is ongewijzigd dit heeft te maken met de limiet van mijn provider.
De prestaties binnen huis zijn goed! Downloads gaan veel sneller, de ontvangst is ook veel stabieler dan eerst. De ping in alle games zijn omlaag gegaan t.o.v. mijn oudere adapter. De ping van mijn pc naar router bedraagt 1ms. Zelfs met 9 andere WiFi netwerken is er nog een goed ontvangst.
Bereik
De TP-Link heeft 2 antennes die zich buiten de behuizing bevinden. De meeste adapters hebben deze in de behuizing wat voor een minder goed ontvangst kan leiden. Ik had ongeveer 5 wlan verbindingen meer dan eerst (ik kon deze dus zien tussen mijn rijtje van verbindingen en dus heeft deze een beter bereik). Ook zijn mijn 2 a 3 streepjes in windows naar 4-5 gegaan. Door de adapter naar een andere plek te zetten kunnen meer verbindigen worden gevonden. Het verplaatsen van de adapter loont want het verplaatsen van de adapter van de ene naar de andere kant van mijn bureau heeft veel impact op de verbinding (van geen verbinding naar een snelle verbinding). De TP-link is een mooie vooruitgang op het vlak van bereik waar sommige USB-wlan adapters nog wat van kunnen leren.
Prijs
De TP-link heeft in vergelijking met andere USB-wlan adapters een normale prijs. Voor de prestaties die hij levert is hij goedkoop te noemen. Een hoog bang-for-the-buck gehalte dus. Ik heb deze voor 15 euro gekocht destijds.
Geluidsproductie?
De TP link maakt een soort knetternd geluid wanneer ik op de max snelheid ga downloaden via Utorrent ed. Ik kan niet zeggen of dit normaal is maar stoort mij soms wel.
Groene-led
Ik heb de TP link geopend en het groene ledje stukgemaakt en ben nu een stuk gelukkiger. Men moet met een schroevendraaier een beetje op het groene ledje schuren/drukken todat er geen licht meer uitkomt.
Tips
Ik heb de TP-Link op verschillende plaatsen uitgeprobeerd. Eerst achter mijn computer waardoor ik nauwelijks een verbinding kon maken met enig netwerk. Het verplaatsen naar een plek zonder apparatuur verhielp alles. Probeer eens een speedtest.net te doen en dan steeds de TP-Link te verplaatsen en zo een beter signaal/snelheid te behalen
Externe benchmarks:
"The Fritz adapter managed 62.5Mbps, the Tenda 60.5Mbps and the TP-Link a whopping 73Mbps."
"The Fritz (4.9Mbps) and Aspire One (3.9Mbps) adapters give similar mediocre results, whereas the TP-Link returned a very impressive 11Mbps. Checking the signal strengths using Inssider, it confirmed that the TP-Link was able to pick up much fainter signals. Also, with the USB cable and adjustable antennas, you have more freedom to position it to get a decent signal. As you can see from the graph, there were still some pretty bad dropouts, but it never lost the connection completely. The Aspire One took several attempts to complete the test."
bron:
Conlusie:
Als je een nieuwe adapter zoekt die niet portable (in de zin van even meenemen naar de macdonalds) moet zijn, maar puur voor snelheid en bereik, is de TP-Link WN882N de ultieme keuze. Gamers zullen deze adapter ook waarderen, aangezien het bereik groter is en de ping minimaal is (al zullen de meeste gamers voor LAN gaan). De ping tegenover de LAN verbinding van de PC een verdieping onder mijn kamer is verwaarloosbaar, de TP-link heeft soms zelfs een lagere ping. Voor de prijs moet je het niet laten zitten, want hij is scherp geprijsd en werkt gewoon goed.
Speedtest.net resultaten:
Dichtbij:
Veraf (New York):
Pingtest:
Downloads:
Driver V1 (te herkenen aan de V1 aan de onderkant):
Driver V2 (te herkenen aan de V2 aan de onderkant):
Opvolger?
Dit lijkt de opvolger te zijn:
Ik ga deze kopen omdat ik mijn WN822N aan mijn opa heb gegeven.
edit:
13 september 2011: meer tekst toegevoegd en wat beter geschreven.
27 oktober 2011: veel herschreven.
3 november 2011: Conclusie, veel bijgeschreven. Plaatjes en kopjes
20 maart 2012: nieuwe beleving toegepast, veel herschreven naar ABN
19 mei 2012: Nieuwe benchmarks
30 december 2012: Stukje over de mogelijke opvolger gevonden, ga deze kopen en uitproberen